Σάρδη (Energean) : Η Ελλάδα μπορεί να εξασφαλίσει αέριο σε ανταγωνιστικές τιμές - Επενδύσεις 3 δισ. στην Ανατολική Μεσόγειο

H Κατερίνα Σάρδη αναφέρθηκε στις επενδύσεις ύψους 3 δισεκ. δολαρίων που έχει σε εξέλιξη η Energean στην Ανατολική Μεσόγειο.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Κατερίνα Σάρδη

H χώρα μας μπορεί να εξασφαλίσει φυσικό αέριο σε ανταγωνιστικές τιμές παρά το δυσμενές διεθνές περιβάλλον αλλά και να βελτιώσει το περιβαλλοντικό της αποτύπωμα μέσα από επενδύσεις στην αποθήκευση CO2, οι οποίες θα περιορίσουν και τα βάρη που έχει επωμιστεί ο βιομηχανικός τομέας από το κόστος των ρύπων.

Στις επισημάνσεις αυτές προέβη σήμερα η Δρ. Κατερίνα Σάρδη, Διευθύνουσα Σύμβουλος και Country Manager για την Energean στην Ελλάδα, στη διάρκεια παρουσίασής της στο πλαίσιο του 25ου Συνεδρίου "Ενέργεια και Ανάπτυξη" του Ινστιτούτου Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Πιο συγκεκριμένα, η κ. Σάρδη αναφέρθηκε στις επενδύσεις ύψους 3 δισεκ. δολαρίων που έχει σε εξέλιξη η Energean στην Ανατολική Μεσόγειο και ειδικότερα:

-Την ανάπτυξη του θαλάσσιου κοιτάσματος φυσικού αερίου Karish στο Ισραήλ, το οποίο είναι προγραμματισμένο να δώσει αέριο στα μέσα του 2022

-Την ανάπτυξη των θαλάσσιων κοιτασμάτων ΝΕΑ/ΝΙ στην Αίγυπτο τα οποία από το δεύτερο εξάμηνο της νέας χρονιάς θα αυξήσουν την παραγωγή του ομίλου κυρίως σε φυσικό αέριο από το δεύτερο εξάμηνο του 2022.

-Την ανάπτυξη του κοιτάσματος φυσικού αερίου Cassiopea στην Ιταλία, το οποίο αναμένεται να τεθεί στην παραγωγή στο πρώτο εξάμηνο του 2024.

-Την ολοκλήρωση της ανάπτυξης του κοιτάσματος Έψιλον στον Πρίνο, η έναρξη παραγωγής του οποίου προβλέπεται στο πρώτο εξάμηνο του 2023.

Η ίδια τόνισε ότι οι επενδύσεις αυτές εντάσσεται στην στρατηγική ενεργειακής μετάβασης που ακολουθεί η Energean και η οποία έχει βραβευθεί με πανευρωπαϊκές διακρίσεις. Ήδη ο όμιλος μειώνει σταθερά το περιβαλλοντικό του αποτύπωμα με στόχο την υποχώρηση της ενεργειακής έντασης κατά 85% σε σχέση με το 2019 και σε επίπεδα κάτω από το μισό του διεθνούς μέσου όρου για τη βιομηχανία υδρογονανθράκων, κάτι που αποδεικνύει πως η συγκεκριμένη βιομηχανία έχει σημαντικό ρόλο να διαδραματίσει στην πορεία προς καθαρότερες μορφές ενέργειας και στην προσπάθεια επίτευξης των στόχων για το Κλίμα.

Αυτό το έχουν αντιληφθεί γειτονικές χώρες, όπως η Αίγυπτος και το Ισραήλ, οι οποίες αναπτύσσουν συνεχώς κοιτάσματα, διαθέτουν μεγάλη παραγωγή σε φυσικό αέριο καθώς και ενισχύουν συνεχώς τις εξαγωγές τους.

Προσφέρουν, έτσι, τη δυνατότητα σε ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Ελλάδα, να διασφαλίσουν φυσικό αέριο σε ανταγωνιστικές τιμές, καθώς οι τιμές φυσικού αερίου σε αυτές τις αγορές διαμορφώνονται μεταξύ 4 και 6 δολ. ανά mmbtu, όταν στην Ευρώπη το κόστος είναι πάνω από τα 35 δολ. ανά mmbtu. Παράλληλα, χώρες όπως η Ελλάδα θα πρέπει να συνεχίσουν να ερευνούν και να αναπτύσσουν το δικό τους δυναμικό σε υδρογονάνρθακες, καθώς και να ενισχύουν τις υποδομές αποθήκευσης.

Επιπλέον, η Διευθύνουσα Σύμβουλος και Country Manager της Energean στην Ελλάδα αναφέρθηκε στο σχεδιασμό της εταιρείας για την αποθήκευση CO2 στον Πρίνο, μια επένδυση η οποία μαζί με τη μονάδα παραγωγής καθαρού υδρογόνου θα ξεπεράσει τα 500 εκατ. ευρώ. "Είναι ένα στοίχημα που πρέπει να κερδίσουμε ως χώρα η σύλληψη και η αποθήκευση διοξειδίου του άνθρακα, καθώς ο βιομηχανικός μας ιστός επιβαρύνεται όλο και περισσότερο από το αυξανόμενο κόστος των ρύπων", ανέφερε χαρακτηριστικά η κα. Σάρδη.

Η ίδια πρόσθεσε ότι projects όπως αυτό του Πρίνου, το οποίο θα μπορούσε να λειτουργήσει από το 2025, θα δημιουργήσουν ένα νέο πρότυπο βιομηχανικής δραστηριότητας συνολικά για τη Μεσόγειο, θα αναπτύξουν τεχνογνωσία και προστιθέμενη αξία, θα ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων, ενώ θα έχουν προφανή οφέλη τόσο για το περιβάλλον όσο και για την απασχόληση.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗ FIGARO 17 Ιαν 2022 | 11:55

Άλμπερτ Μπουρλά για την πανδημία: Την άνοιξη θα πάρουμε τις ζωές μας πίσω

Το μεγάλο αφεντικό της Pfizer εκφράζεται με αισιοδοξία για την έκβαση της πανδημίας και το πότε θα πάρουμε τις ζωές μας πίσω.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 25 Ιαν 2022 | 14:02

Premia Properties: Με υπερκάλυψη κατά 2,04 φορές ολοκληρώθηκε η έκδοση ομολόγου ύψους 100 εκατ. ευρώ

Η έκδοση προσέλκυσε πλήθος επενδυτών και συγκέντρωσε εξαιρετικά υψηλή ζήτηση, με αποτέλεσμα την υπερκάλυψη της Έκδοσης κατά 2,04 φορές.

ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΙΚ 24 Ιαν 2022 | 13:03

Επίδομα θέρμανσης: Παρατείνεται έως τις 15 Φεβρουαρίου η υποβολή αιτήσεων

Παρατείνεται μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου 2022 η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων για τη χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης για την περίοδο 2021-2022.

ΘΑ ΦΑΝΕΙ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ 24 Ιαν 2022 | 12:36

Θα έχουμε διακοπές ρεύματος;- Πόσο έτοιμος είναι ο ΑΔΜΗΕ να αντιμετωπίσει τον χιονιά

Το σύστημα ενισχύθηκε με τη λειτουργία λιγνιτικών μονάδων και εκφράζεται η αισιοδοξία ότι θα αντέξει τον χιονιά

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 24 Ιαν 2022 | 09:18

Νέος ΕΝΦΙΑ: Αυτές είναι οι δύο βασικές αλλαγές

Στην τελική ευθεία για τη διαμόρφωση του νέου ΕΝΦΙΑ με τον οποίο θα φορολογηθούν περισσότεροι από 6 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων βρίσκεται η επιτροπή του υπ. Οικονομικών.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 23 Ιαν 2022 | 18:41

Τα τρία σενάρια της κυβέρνησης για την επιστρεπτέα προκαταβολή

Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση εξετάζει διάφορα σενάρια, τα οποία μάλιστα συζητά με τους θεσμούς και την Ε.Ε.

ΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ 23 Ιαν 2022 | 14:57

Αγορά ακινήτων: Το κόστος μιας ανακαίνισης και γιατί δίνει υπεραξία στο σπίτι

Το αυστηρό lockdown στην πρώτη φάση της πανδημίας έδωσε την ευκαιρία σε ιδιοκτήτες και διαχειριστές επαγγελματικών χώρων αλλά και κατοικιών να προχωρήσουν σε ανακαινίσεις.

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟΥ 23 Ιαν 2022 | 11:30

Τριπλή παράταση για μεταβιβάσεις ακινήτων, Εξοικονομώ και κορονοχρέη - Έρχεται ο νέος ΕΝΦΙΑ

Όσοι έκαναν δήλωση γονικής παροχής στην εφορία μέχρι 31/12, θα μπορούν να υπογράψουν συμβόλαια με τις παλαιές αντικειμενικές αξίες μέχρι τέλος Μαρτίου.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ 23 Ιαν 2022 | 09:25

Σταϊκούρας: Στο τραπέζι το μόνιμο πάγωμα της εισφοράς αλληλεγγύης - Τι θα γίνει σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα

"Έχουμε αποδείξει ότι είμαστε Κυβέρνηση που μειώνει φόρους και στόχος μας είναι να συνεχίσουμε να το πράττουμε", τονίζει ο υπουργός Οικονομικών.

23 Ιαν 2022 | 08:35

PQH: Ενημέρωση για διαβίβαση προσωπικών δεδομένων στο πλαίσιο μεταβίβασης απαιτήσεων

Διεθνής διαγωνισμός για τη μεταβίβαση απαιτήσεων από μικτό χαρτοφυλάκιο εξυπηρετούμενων και μη επιχειρηματικών, καταναλωτικών και στεγαστικών δανείων.

ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ Ο ΝΕΟΣ ΝΟΜΟΣ 22 Ιαν 2022 | 12:50

Αυξήσεις στις συντάξεις μετά από 12 χρόνια: Ποιους αφορά και πόσα θα πάρουν

Αυξήσεις στις συντάξεις για πρώτη φορά ύστερα από 12 χρόνια θα δώσει η κυβέρνηση με ημερομηνία εφαρμογής των αυξήσεων αυτών την 1η Ιανουαρίου του 2023.

Ο ΟΜΙΛΟΣ ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕ ΣΕ ΝΕΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ 21 Ιαν 2022 | 12:39

Wood: Τιμή στόχο 12,80 ευρώ και σύσταση "αγορά" δίνει για ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

Η Wood αναφέρει ότι η μετοχή της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ήταν μεταξύ εκείνων που είχαν τις καλύτερες επιδόσεις την προηγούμενη χρονιά, καταγράφοντας άνοδο 21%.

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 21 Ιαν 2022 | 07:12

Συντάξεις Φεβρουαρίου: Πότε ξεκινούν οι πληρωμές - Οι ημερομηνίες ανά Ταμείο

Οι τελικές ημερομηνίες πληρωμής για τους συνταξιούχους όλων των Ταμείων των συντάξεων Φεβρουαρίου 2022.