Saxo Bank: Οι 10 εξωφρενικές προβλέψεις για το 2021 - H Amazon "αγοράζει" την Κύπρο - Το εμβόλιο "σκοτώνει" τις εταιρείες

Η Saxo Bank κυκλοφόρησε τις 10 Εξωφρενικές Προβλέψεις της για το 2021. Οι προβλέψεις επικεντρώνονται σε μια σειρά απίθανων αλλά υποτιμημένων γεγονότων.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
1

Η Saxo Bank κυκλοφόρησε τις 10 Εξωφρενικές Προβλέψεις της για το 2021. Οι προβλέψεις επικεντρώνονται σε μια σειρά απίθανων αλλά υποτιμημένων γεγονότων τα οποία, αν επρόκειτο να συμβούν, θα μπορούσαν να δημιουργήσουν αναταράξεις στις χρηματοοικονομικές αγορές.

Σύμφωνα λοιπον με την Saxo Bank οι προβλέψεις αυτές είναι:

  1. Η Amazon "αγοράζει" την Κύπρο
  2. Η Γερμανία ξεχρεώνει τη Γαλλία
  3. Η τεχνολογία Blockchain σκοτώνει τα Fake News
  4. Το νέο ψηφιακό νόμισμα της Κίνας εμπνέει την τεκτονική μετατόπιση των ροών κεφαλαίων
  5. Ο επαναστατικός σχεδιασμός σύντηξης εκτοξεύει την ανθρωπότητα σε ενεργειακή αφθονία
  6. Το γενικό βασικό εισόδημα αποδεκατίζει τις μεγάλες πόλεις
  7. Το Disruption dividend δημιουργεί το Ταμείο Τεχνολογίας Πολιτών
  8. Ένα επιτυχημένο εμβόλιο Covid-19 "σκοτώνει" τις εταιρείες
  9. Ο ήλιος λάμπει στο "ασήμι", το οποίο στρώνει με τη ζήτηση των ηλιακών συλλεκτών
  10. Πρωτογενής και αναδυόμενες αγορές τεχνολογίας νέας γενιάς

Παρόλο που αυτές οι προβλέψεις δεν αποτελούν τις επίσημες προβλέψεις αγοράς της Saxo για το 2021, αντιπροσωπεύουν μια προειδοποίηση για την πιθανή εσφαλμένη κατανομή του κινδύνου μεταξύ των επενδυτών που ενδέχεται να εκχωρήσουν τυπικά μόνο το ένα τοις εκατό πιθανότητας υλοποίησης αυτών των γεγονότων.

Τι αναφέρει για την "αγορά" της Κύπρου από την Amazon

Στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι η πανδημία του κορoνοϊού ήταν το καλύτερο πράγμα που συνέβη ποτέ για την Amazon, καθώς ο κόσμος αναγκάστηκε να μείνει περιορισμένος στο σπίτι, οδηγώντας σε αλματώδη αύξηση τον διαδικτυακών αγορών ενώ οι εταιρείες κινήθηκαν για να επεκτείνουν την χωρητικότητα των Cloud τους, για παράδειγμα με την Amazon Web Services, ώστε να επιτρέψουν στο εργατικό τους δυναμικό να εργάζεται από το σπίτι.

Το 2021 βλέπει ωστόσο την Amazon και άλλους παίκτες του "διαδικτυακού μονοπωλίου", όπως επίσης και τους ψηφιακούς γίγαντες Facebook, Google και Microsoft να αντιμετωπίζονται όλο και πιο επιφυλακτικά από τις κυβερνήσεις, οι οποίες έχουν βάλει στο μικροσκόπιο τους το φορολογικό πλαίσιο που διέπει το σύνολο ψηφιακών κολοσσών.

Φυσικά, αυτές οι εταιρείες απασχολούν εδώ και πολύ καιρό αρκετά λόμπι και κράτη, με ορισμένες από αυτές τις εταιρείες να αντιμετωπίζουν την κατάσταση υιοθετώντας προσεγγίσεις και μεθόδους σαν να είναι οι ίδιες κράτη. Για παράδειγμα η Microsoft, έχει ξεκινήσει εκπροσώπησή της στα Ηνωμένα Έθνη, με γραφείο στην Νέα Υόρκη, προσλαμβάνοντας διπλωμάτη που θα χειρίζεται τα συγκεκριμένα ζητήματα που αφορούν τις υποθέσεις της με τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.

Ταυτόχρονα, το Facebook έχει καθιερώσει ένα "Ανώτατο Δικαστήριο" για την επίβλεψη των παραπόνων των χρηστών καθώς και άλλα ζητήματα.

Σημειώνεται επίσης ότι το 2020 στελέχη της Facebook, Microsoft και Alphabet κλήθηκαν ακόμη και ως ομιλητές στην ετήσια διάσκεψη για την ασφάλεια στο Μόναχο, μαζί με τους επικεφαλής των κρατών.

Το 2021, καθώς αυξάνεται η πίεση από τις επίσημες αρχές της ΕΕ για το καθεστώς φορολόγησης των ψηφιακών κολοσσών, η Amazon κάνει την κίνηση της, μεταφέροντας την έδρα της για την ΕΕ στην Κύπρο. Η Κύπρος καλωσορίζει τον ψηφιακό γίγαντα και τα φορολογικά έσοδα που θα έχει το κράτος θα το βοηθήσουν να μειώσει το δημόσιο χρέος του, που έχει ξεπεράσει το 100% του ΑΕΠ, μετά την κρίση χρέους της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Με το κυπριακό ΑΕΠ να κυμαίνεται περίπου στα 24 δισεκατομμύρια δολάρια, το σύνολο της κυπριακής οικονομίας ισούται με λιγότερο από τρεις μήνες του συνολικού τζίρου της Amazon, εκτός των συνόρων των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής.

Καθώς προχωρά το 2021, οι σύμβουλοι της Amazon "βοηθούν" την Κύπρο να ξαναγράψει τον φορολογικό της κώδικα, μιμούμενη την Ιρλανδία, αλλά με ακόμη χαμηλότερο επίπεδο εταιρικών και άλλων φόρων, με τους ηγέτες και τον κυπριακό πληθυσμό να χαίρονται από τους χαμηλότερους φορολογικούς συντελεστές.

Όμως, οι ρυθμιστικές αρχές της ΕΕ μαθαίνουν γρήγορα τι συμβαίνει και κινούνται εναντίον της Amazon, αναγκάζοντας την εταιρεία να αλλάξει τις πρακτικές της, και αναγκάζοντας την Κύπρο και άλλες χώρες της ΕΕ να εναρμονίσουν τους φορολογικούς τους κανόνες. Οι ΗΠΑ και άλλες χώρες επίσης κινούνται ενάντια στα διαδικτυακά μονοπώλια το 2021, τιμωρώντας τις εν λόγω εταιρείες για την ύβρη τους.

Η Γερμανία ξεχρεώνει τη Γαλλία

Η Γαλλία είναι μία από τις ευρωπαϊκές χώρες που αντιμετωπίζουν το υψηλότερο χρέος τα επόμενα χρόνια. Πριν από την εκδήλωση της πανδημίας Covid-19, το δημόσιο χρέος φλέρταρε με το όριο του 100% του ΑΕΠ και το ιδιωτικό χρέος ανέβηκε στα ύψη, φτάνοντας σχεδόν το 140% του ΑΕΠ - πολύ περισσότερο από αυτό της Ιταλίας (106%) ή της Ισπανίας (119%). Και η επείγουσα αντίδραση στην πανδημία επιτάχυνε μόνο τη συσσώρευση χρέους, με το επίπεδο του δημόσιου χρέους να αναμένεται να αυξηθεί πάνω από το 120% του ΑΕΠ το 2021.

Παρά το τεράστιο πακέτο τόνωσης των 100 δισεκατομμυρίων ευρώ και ένα πρόγραμμα δανείων στο οποίο το κράτος έχει εγγυηθεί έως και το 90% των δανείων για εταιρείες, η Γαλλία δεν είναι σε θέση να αποφύγει ένα κύμα πτώχευσης, καθώς πολλές εταιρείες στον τομέα των υπηρεσιών δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν σειρά lockdown "stop and go". Οι επενδυτές γίνονται όλο και πιο κατηφής για τη μελλοντική απόδοση των ιδίων κεφαλαίων, η οποία πυροδοτεί μαζική πώληση γαλλικών μεγάλων τραπεζών. Οι καθαρές μειώσεις εσόδων και οι προβλέψεις δανείων αυξάνονται, στέλνοντας την κεφαλαιοποίηση της αγοράς των γαλλικών τραπεζών και την αναλογία τιμής σε πρωτοφανή χαμηλά επίπεδα. Δεδομένης της κακής κατάστασης των δημόσιων οικονομικών και του ήδη εξαιρετικά υψηλού επιπέδου χρέους, η Γαλλία δεν έχει άλλη επιλογή από το να ζητήσει από τη Γερμανία να ζητήσει ανώτατο όριο, προκειμένου να επιτρέψει στην ΕΚΤ να εκτυπώσει αρκετά ευρώ για να επιτρέψει μια τεράστια διάσωση του τραπεζικού της συστήματος , για να αποφευχθεί μια συστηματική κατάρρευση.

Εμπόριο: πιθανώς ασφαλέστερο να αγοράσετε τις γαλλικές τράπεζες μετά τη διάσωση από το να τα πουλήσετε, αλλά και τα δύο είναι πιθανά.

Το εμβόλιο κατά του κορονοϊού "σκοτώνει" τις εταιρείες

Η πανδημία Covid-19 επιτάχυνε βίαια την επικίνδυνη μόχλευση της παγκόσμιας οικονομίας που ξεδιπλώθηκε κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης 2008-09. Η πολιτική της σχεδόν άπειρης παροχής ρευστότητας και η χαλάρωση των χρηματοοικονομικών συνθηκών με κάθε κόστος έχει ωθήσει τις παγκόσμιες κρατικές αποδόσεις και τις επενδύσεις σε επίπεδο επενδύσεων σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα και ανάγκασε τους επενδυτές να πάρουν θέσεις σε περιουσιακά στοιχεία.

Η επικίνδυνη στάση των επενδυτών δικαιολογείται από την προοπτική ενός αποτελεσματικού εμβολίου που θα φέρει νέα άνθηση στην οικονομική ανάπτυξη. Αποδεικνύεται ότι η οικονομία ήταν υπερβολικά υποκινούμενη κατά τη διάρκεια της πανδημίας και η αποκατάσταση μετά το εμβόλιο υπερθέρμανε γρήγορα την οικονομία. Ο πληθωρισμός αυξάνεται και η ανεργία μειώνεται τόσο γρήγορα που η Fed επιτρέπει τις υψηλές αποδόσεις να αυξάνονται υψηλότερα, λαμβάνοντας υπόψη την απόδοση του χρέους.

Η Fed καταλήγει να κάνει λάθος πολιτική επιτρέποντας στις οικονομικές συνθήκες να σφίγγουν πολύ γρήγορα μέσω υψηλότερων επιτοκίων, χωρίς ποτέ να εφαρμόσουν τον έλεγχο της καμπύλης απόδοσης καθώς αποσπάστηκαν πολύ από το φάντασμα του ετήσιου πληθωρισμού 4-5% και του ετήσιου 6-8% κέρδη από το τρίτο τρίμηνο. Οι εταιρικές προεπιλογές ανεβαίνουν στο υψηλότερο επίπεδο των ετών, με τις πρώτες να έχουν τις μεγαλύτερες εταιρείες στον φυσικό χώρο λιανικής που είχαν ήδη αγωνιζόντουσαν να επιβιώσουν στην προ-Covid οικονομία.

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΣΑΦΗΣ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ 11 Ιαν 2021 | 21:54

"Βόμβα" ΠΟΥ: Δεν θα πετύχουμε το 2021 συλλογική ανοσία κατά του κορονοϊού

Ο ΠΟΥ εκτιμά ότι τα υγειονομικά και κοινωνικά μέτρα θα πρέπει να τηρούνται τουλάχιστον έως το τέλος της χρονιάς.

08 Ιαν 2021 | 15:21
ΚΟΛΑΣΗ ΣΤΟ TWITTER 04 Ιαν 2021 | 10:04

Ποιοι κοσμικοί άλλαξαν χρόνο στο Ντουμπάι - Εντοπίστηκε το πρώτο κρούσμα

Το πρωτοχρονιάτικο πάρτι της χλιδής στο Ντουμπάι, οι λαμπερές παρουσίες και το πρώτο κρούσμα που εντοπίστηκε στο αεροδρόμιο.

"ΗΧΟΣ ΚΑΙ ΦΩΣ 1821 – 2021” 03 Ιαν 2021 | 17:55

Κέρκυρα: "Άνοιξε" η αυλαία των εορτασμών για τα 200 χρόνια από την επανάσταση του 1821 [Βίντεο]

Άνοιξε στο Ιόνιο η αυλαία των εορτασμών για την επέτειο των 200 ετών από την επανάσταση του 1821.

ΤΙ ΓΡΑΦΕΙ 02 Ιαν 2021 | 15:09

Συγκινεί η Κατερίνα Καινούργιου: Ποιος άνθρωπος άλλαξε τη ζωή της

Μια τρυφερή εξομολόγηση κάνει η Κατερίνα Καινούργιου τα πρώτα 24ωρα του 2021, για ένα πολύ αγαπημένο της πρόσωπο

ΜΟΝΟΙ Η ΝΥΦΗ ΚΑΙ Ο ΓΑΜΠΡΟΣ 02 Ιαν 2021 | 14:16

Στη Θεσσαλονίκη ο πρώτος γάμος του 2021 - 580 ζευγάρια παντρεύτηκαν εν μέσω πανδημίας

Ο πρώτος γάμος για το 2021 τελέστηκε το πρωί του Σαββάτου, 2 Ιανουαρίου, στο δημαρχείο της Θεσσαλονίκης

ΓΙΑ ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ 01 Ιαν 2021 | 12:17

Όλγα Κεφαλογιάννη: Στα… χρυσά με τις εντυπωσιακές αδερφές της [Εικόνα]

Η Όλγα Κεφαλογιάννη στα χρυσά εύχεται μαζί με τις αδερφές της για έναν καινούργιο καλότυχο χρόνο

ΓΙΟΡΤΕΣ ΜΕ LOCKDOWN 01 Ιαν 2021 | 09:24

"I will survive" - Πώς γιόρτασε ο πλανήτης τη φετινή διαφορετική Πρωτοχρονιά [Εικόνες]

Οι μεγάλες πόλεις σε όλο τον κόσμο γιόρτασαν ήσυχα και ιδιωτικά την έλευση του νέου έτους, υπό τη σκιά της πανδημίας του κορονοϊού

ΦΑΝΤΑΣΜΑΓΟΡΙΚΗ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑ 01 Ιαν 2021 | 09:00

Πρωτοχρονιά: Έγινε η νύχτα μέρα από τα πυροτεχνήματα - Πώς υποδέχθηκε το 2021 η Ελλάδα [Εικόνες - Βίντεο]

Αθήνα, Πειραιάς και Θεσσαλονίκη γέμισαν φως από τα πυροτεχνήματα που ζέσταναν την ψυχρή- λόγω της απουσίας κόσμου- ατμόσφαιρα, τη φετινή περίεργη Πρωτοχρονιά

31 Δεκ 2020 | 23:25

Το TheTOC σας εύχεται Χρόνια Πολλά και Καλή Χρονιά - Ευτυχισμένο το 2021

Μετά από μια δύσκολη χρονιά, το TheTOC εύχεται σε όλους και στον καθένα ξεχωριστά ό,τι καλύτερο για το 2021.

ΣΤΟ ΟΚΛΑΝΤ 31 Δεκ 2020 | 15:15

2021: Ο πλανήτης αρχίζει να υποδέχεται το Νέο Ετος υπό το βάρος του κορονοϊού [Βίντεο]

Στη Νέα Ζηλανδίαη αλλαγή του χρόνου δεν ήταν καθόλου "βουβή καθώς χλιάδες συγκεντρώθηκαν να δουν τα βεγγαλικά. Εντυπωσιακό σόου στο Σίδνεϊ.

Ο ΠΛΑΝΗΤΗΣ ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΑ ΤΟ 2020 31 Δεκ 2020 | 15:03

Ο πλανήτης ετοιμάζεται να υποδεχτεί το 2021 με δισεκατομμύρια ανθρώπους στα σπίτια λόγω κορονοϊού

Τα νέα κύματα του κορονοϊού αναγκάζουν την πλειονότητα των κατοίκων της Γης να παρακολουθήσουν τους εορτασμούς από τον καναπέ του σπιτιού τους.

ΤΟ 2021 31 Δεκ 2020 | 11:09

Τέλη κυκλοφορίας: Το τριπλό όφελος για χιλιάδες οδηγούς - Τι αλλάζει στο ύψος των ποσών

Το 2021 φέρνει αλλαγή στις άδειες κυκλοφορίας καθώς θα είναι υποχρεωτική η αναγραφή των ρύπων που εκπέμπει το κάθε όχημα.