Follow us

Saxo Bank: Οι 10 εξωφρενικές προβλέψεις για το 2021 - H Amazon "αγοράζει" την Κύπρο - Το εμβόλιο "σκοτώνει" τις εταιρείες

Η Saxo Bank κυκλοφόρησε τις 10 Εξωφρενικές Προβλέψεις της για το 2021. Οι προβλέψεις επικεντρώνονται σε μια σειρά απίθανων αλλά υποτιμημένων γεγονότων.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
1

Η Saxo Bank κυκλοφόρησε τις 10 Εξωφρενικές Προβλέψεις της για το 2021. Οι προβλέψεις επικεντρώνονται σε μια σειρά απίθανων αλλά υποτιμημένων γεγονότων τα οποία, αν επρόκειτο να συμβούν, θα μπορούσαν να δημιουργήσουν αναταράξεις στις χρηματοοικονομικές αγορές.

Σύμφωνα λοιπον με την Saxo Bank οι προβλέψεις αυτές είναι:

  1. Η Amazon "αγοράζει" την Κύπρο
  2. Η Γερμανία ξεχρεώνει τη Γαλλία
  3. Η τεχνολογία Blockchain σκοτώνει τα Fake News
  4. Το νέο ψηφιακό νόμισμα της Κίνας εμπνέει την τεκτονική μετατόπιση των ροών κεφαλαίων
  5. Ο επαναστατικός σχεδιασμός σύντηξης εκτοξεύει την ανθρωπότητα σε ενεργειακή αφθονία
  6. Το γενικό βασικό εισόδημα αποδεκατίζει τις μεγάλες πόλεις
  7. Το Disruption dividend δημιουργεί το Ταμείο Τεχνολογίας Πολιτών
  8. Ένα επιτυχημένο εμβόλιο Covid-19 "σκοτώνει" τις εταιρείες
  9. Ο ήλιος λάμπει στο "ασήμι", το οποίο στρώνει με τη ζήτηση των ηλιακών συλλεκτών
  10. Πρωτογενής και αναδυόμενες αγορές τεχνολογίας νέας γενιάς

Παρόλο που αυτές οι προβλέψεις δεν αποτελούν τις επίσημες προβλέψεις αγοράς της Saxo για το 2021, αντιπροσωπεύουν μια προειδοποίηση για την πιθανή εσφαλμένη κατανομή του κινδύνου μεταξύ των επενδυτών που ενδέχεται να εκχωρήσουν τυπικά μόνο το ένα τοις εκατό πιθανότητας υλοποίησης αυτών των γεγονότων.

Τι αναφέρει για την "αγορά" της Κύπρου από την Amazon

Στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι η πανδημία του κορoνοϊού ήταν το καλύτερο πράγμα που συνέβη ποτέ για την Amazon, καθώς ο κόσμος αναγκάστηκε να μείνει περιορισμένος στο σπίτι, οδηγώντας σε αλματώδη αύξηση τον διαδικτυακών αγορών ενώ οι εταιρείες κινήθηκαν για να επεκτείνουν την χωρητικότητα των Cloud τους, για παράδειγμα με την Amazon Web Services, ώστε να επιτρέψουν στο εργατικό τους δυναμικό να εργάζεται από το σπίτι.

Το 2021 βλέπει ωστόσο την Amazon και άλλους παίκτες του "διαδικτυακού μονοπωλίου", όπως επίσης και τους ψηφιακούς γίγαντες Facebook, Google και Microsoft να αντιμετωπίζονται όλο και πιο επιφυλακτικά από τις κυβερνήσεις, οι οποίες έχουν βάλει στο μικροσκόπιο τους το φορολογικό πλαίσιο που διέπει το σύνολο ψηφιακών κολοσσών.

Φυσικά, αυτές οι εταιρείες απασχολούν εδώ και πολύ καιρό αρκετά λόμπι και κράτη, με ορισμένες από αυτές τις εταιρείες να αντιμετωπίζουν την κατάσταση υιοθετώντας προσεγγίσεις και μεθόδους σαν να είναι οι ίδιες κράτη. Για παράδειγμα η Microsoft, έχει ξεκινήσει εκπροσώπησή της στα Ηνωμένα Έθνη, με γραφείο στην Νέα Υόρκη, προσλαμβάνοντας διπλωμάτη που θα χειρίζεται τα συγκεκριμένα ζητήματα που αφορούν τις υποθέσεις της με τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.

Ταυτόχρονα, το Facebook έχει καθιερώσει ένα "Ανώτατο Δικαστήριο" για την επίβλεψη των παραπόνων των χρηστών καθώς και άλλα ζητήματα.

Σημειώνεται επίσης ότι το 2020 στελέχη της Facebook, Microsoft και Alphabet κλήθηκαν ακόμη και ως ομιλητές στην ετήσια διάσκεψη για την ασφάλεια στο Μόναχο, μαζί με τους επικεφαλής των κρατών.

Το 2021, καθώς αυξάνεται η πίεση από τις επίσημες αρχές της ΕΕ για το καθεστώς φορολόγησης των ψηφιακών κολοσσών, η Amazon κάνει την κίνηση της, μεταφέροντας την έδρα της για την ΕΕ στην Κύπρο. Η Κύπρος καλωσορίζει τον ψηφιακό γίγαντα και τα φορολογικά έσοδα που θα έχει το κράτος θα το βοηθήσουν να μειώσει το δημόσιο χρέος του, που έχει ξεπεράσει το 100% του ΑΕΠ, μετά την κρίση χρέους της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Με το κυπριακό ΑΕΠ να κυμαίνεται περίπου στα 24 δισεκατομμύρια δολάρια, το σύνολο της κυπριακής οικονομίας ισούται με λιγότερο από τρεις μήνες του συνολικού τζίρου της Amazon, εκτός των συνόρων των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής.

Καθώς προχωρά το 2021, οι σύμβουλοι της Amazon "βοηθούν" την Κύπρο να ξαναγράψει τον φορολογικό της κώδικα, μιμούμενη την Ιρλανδία, αλλά με ακόμη χαμηλότερο επίπεδο εταιρικών και άλλων φόρων, με τους ηγέτες και τον κυπριακό πληθυσμό να χαίρονται από τους χαμηλότερους φορολογικούς συντελεστές.

Όμως, οι ρυθμιστικές αρχές της ΕΕ μαθαίνουν γρήγορα τι συμβαίνει και κινούνται εναντίον της Amazon, αναγκάζοντας την εταιρεία να αλλάξει τις πρακτικές της, και αναγκάζοντας την Κύπρο και άλλες χώρες της ΕΕ να εναρμονίσουν τους φορολογικούς τους κανόνες. Οι ΗΠΑ και άλλες χώρες επίσης κινούνται ενάντια στα διαδικτυακά μονοπώλια το 2021, τιμωρώντας τις εν λόγω εταιρείες για την ύβρη τους.

Η Γερμανία ξεχρεώνει τη Γαλλία

Η Γαλλία είναι μία από τις ευρωπαϊκές χώρες που αντιμετωπίζουν το υψηλότερο χρέος τα επόμενα χρόνια. Πριν από την εκδήλωση της πανδημίας Covid-19, το δημόσιο χρέος φλέρταρε με το όριο του 100% του ΑΕΠ και το ιδιωτικό χρέος ανέβηκε στα ύψη, φτάνοντας σχεδόν το 140% του ΑΕΠ - πολύ περισσότερο από αυτό της Ιταλίας (106%) ή της Ισπανίας (119%). Και η επείγουσα αντίδραση στην πανδημία επιτάχυνε μόνο τη συσσώρευση χρέους, με το επίπεδο του δημόσιου χρέους να αναμένεται να αυξηθεί πάνω από το 120% του ΑΕΠ το 2021.

Παρά το τεράστιο πακέτο τόνωσης των 100 δισεκατομμυρίων ευρώ και ένα πρόγραμμα δανείων στο οποίο το κράτος έχει εγγυηθεί έως και το 90% των δανείων για εταιρείες, η Γαλλία δεν είναι σε θέση να αποφύγει ένα κύμα πτώχευσης, καθώς πολλές εταιρείες στον τομέα των υπηρεσιών δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν σειρά lockdown "stop and go". Οι επενδυτές γίνονται όλο και πιο κατηφής για τη μελλοντική απόδοση των ιδίων κεφαλαίων, η οποία πυροδοτεί μαζική πώληση γαλλικών μεγάλων τραπεζών. Οι καθαρές μειώσεις εσόδων και οι προβλέψεις δανείων αυξάνονται, στέλνοντας την κεφαλαιοποίηση της αγοράς των γαλλικών τραπεζών και την αναλογία τιμής σε πρωτοφανή χαμηλά επίπεδα. Δεδομένης της κακής κατάστασης των δημόσιων οικονομικών και του ήδη εξαιρετικά υψηλού επιπέδου χρέους, η Γαλλία δεν έχει άλλη επιλογή από το να ζητήσει από τη Γερμανία να ζητήσει ανώτατο όριο, προκειμένου να επιτρέψει στην ΕΚΤ να εκτυπώσει αρκετά ευρώ για να επιτρέψει μια τεράστια διάσωση του τραπεζικού της συστήματος , για να αποφευχθεί μια συστηματική κατάρρευση.

Εμπόριο: πιθανώς ασφαλέστερο να αγοράσετε τις γαλλικές τράπεζες μετά τη διάσωση από το να τα πουλήσετε, αλλά και τα δύο είναι πιθανά.

Το εμβόλιο κατά του κορονοϊού "σκοτώνει" τις εταιρείες

Η πανδημία Covid-19 επιτάχυνε βίαια την επικίνδυνη μόχλευση της παγκόσμιας οικονομίας που ξεδιπλώθηκε κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης 2008-09. Η πολιτική της σχεδόν άπειρης παροχής ρευστότητας και η χαλάρωση των χρηματοοικονομικών συνθηκών με κάθε κόστος έχει ωθήσει τις παγκόσμιες κρατικές αποδόσεις και τις επενδύσεις σε επίπεδο επενδύσεων σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα και ανάγκασε τους επενδυτές να πάρουν θέσεις σε περιουσιακά στοιχεία.

Η επικίνδυνη στάση των επενδυτών δικαιολογείται από την προοπτική ενός αποτελεσματικού εμβολίου που θα φέρει νέα άνθηση στην οικονομική ανάπτυξη. Αποδεικνύεται ότι η οικονομία ήταν υπερβολικά υποκινούμενη κατά τη διάρκεια της πανδημίας και η αποκατάσταση μετά το εμβόλιο υπερθέρμανε γρήγορα την οικονομία. Ο πληθωρισμός αυξάνεται και η ανεργία μειώνεται τόσο γρήγορα που η Fed επιτρέπει τις υψηλές αποδόσεις να αυξάνονται υψηλότερα, λαμβάνοντας υπόψη την απόδοση του χρέους.

Η Fed καταλήγει να κάνει λάθος πολιτική επιτρέποντας στις οικονομικές συνθήκες να σφίγγουν πολύ γρήγορα μέσω υψηλότερων επιτοκίων, χωρίς ποτέ να εφαρμόσουν τον έλεγχο της καμπύλης απόδοσης καθώς αποσπάστηκαν πολύ από το φάντασμα του ετήσιου πληθωρισμού 4-5% και του ετήσιου 6-8% κέρδη από το τρίτο τρίμηνο. Οι εταιρικές προεπιλογές ανεβαίνουν στο υψηλότερο επίπεδο των ετών, με τις πρώτες να έχουν τις μεγαλύτερες εταιρείες στον φυσικό χώρο λιανικής που είχαν ήδη αγωνιζόντουσαν να επιβιώσουν στην προ-Covid οικονομία.

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΑΠΟ E-ΕΦΚΑ, ΔΥΠΑ, ΟΠΕΚΑ 26 Σεπ 2022 | 07:32

Οι πληρωμές συντάξεων και επιδομάτων σε 5,5 εκατ. δικαιούχους - Από σήμερα έως και την Παρασκευή, 30 Σεπτεμβρίου

Συνολικά εκτιμάται ότι θα καταβληθούν σχεδόν 2,5 δισ. ευρώ σε πάνω από 5,5 εκατομμύρια δικαιούχους.

ΔΙΑΤΗΡΟΥΝ ΠΟΣΟΣΤΟ 40% 26 Σεπ 2022 | 06:40

Ιχθυοκαλλιέργειες: Το επιχειρηματικό story του Παύλου και της Λάρας Γερουλάνου

Η εταιρεία ιδρύθηκε από τον Μαρίνο Γερουλάνο, πατέρα του Παύλου Γερουλάνου, το 1981 και αποτέλεσε την πρώτη εταιρεία ιχθυοκαλλιέργειας στην Ελλάδα.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 26 Σεπ 2022 | 06:28
ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ 25 Σεπ 2022 | 16:50

Γεωργιάδης: Εντός της εβδομάδας θα κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για τα επιχειρηματικά πάρκα

''Η χώρα μας φέτος αναμένεται να επιτύχει ρεκόρ επενδύσεων'', δήλωσε μεταξύ άλλων ο Άδωνις Γεωργιάδης.

1Η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ Η ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΗ ΤΕΛΕΤΗ 25 Σεπ 2022 | 15:45

Ο αγωγός IGB φέρνει πιο κοντά την απεξάρτηση από το ρωσικό αέριο - Η Ελλάδα γίνεται πύλη εισόδου ενέργειας

Ο αγωγός IGB ξεκινά από την Κομοτηνή, εισέρχεται στη Βουλγαρία και θα φτάνει έως την Ουκρανία - Σε πρώτη φάση θα μεταφέρει ετησίως 3 δισ. κ.μ. φυσικού αερίου.

ΚΙΝΗΤΡΑ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗΣ 25 Σεπ 2022 | 13:03

Ηλεκτρικό ρεύμα: Τι κερδίζουμε στην πράξη αν μειώσουμε την  κατανάλωση κατά 15% - Πώς θα γίνεται η σύγκριση με πέρυσι

Ποιοι έχουν το μεγαλύτερο όφελος από την εξοικονόμηση ενέργειας, μέσω της μείωσης κατανάλωσης ρεύματος.

ΞΕΠΑΓΩΝΟΥΝ ΟΙ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ 25 Σεπ 2022 | 12:48

Χατζηδάκης: Ποιοι θα δουν διπλή και τριπλή αύξηση στις συντάξεις με τη νέα χρονιά - Τα παραδείγματα

Το 87% των συνταξιούχων θα δει κατευθείαν αύξηση στη σύνταξη, η οποία θα δοθεί αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου 2023.

ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΚΟΣΤΟΥΣ ΤΑΞΙΔΙΩΝ 25 Σεπ 2022 | 09:14

Έρχονται νέες ανατιμήσεις στα προϊόντα: Ο πληθωρισμός αυξάνει τα τέλη σε Σουέζ και Βόσπορο

Προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα στην Ευρώπη λόγω συμφόρησης πλοίων.

ΣΤΙΣ 12:00 25 Σεπ 2022 | 08:30

Ξεκινά τη Δευτέρα η 4η φάση του North Evia-Samos Pass: Μέχρι πότε μπορούν να χρησιμοποιηθούν τα voucher

Πρόκειται για άυλες ψηφιακές κάρτες, τις οποίες οι δικαιούχοι θα χρησιμοποιήσουν για δαπάνες διαμονής, εστίασης και τοπικών μεταφορών σε Εύβοια και Σάμο.

"ΨΗΦΟΣ" ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ 24 Σεπ 2022 | 13:46

Το ελληνικό καλοκαίρι μέσα από 12 νησιά: Όλα δείχνουν χρονιά ρεκόρ - Αφίξεις μέχρι και τον Οκτώβριο

Συνεχίζεται η τουριστική σεζόν στα ελληνικά νησιά - Τα πρώτα στοιχεία δείχνουν άνοδο των αφίξεων σε σχέση με το 2019 που ήταν χρονιά ρεκόρ.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ 24 Σεπ 2022 | 11:41

Σταϊκούρας: "Δεν είναι προτεραιότητα της κυβέρνησης το Fuel Pass 3" - Γιατί καθυστέρησε η καταβολή του Power Pass

Τι είπε ο Χρήστος Σταϊκούρας για την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και τα αναδρομικά των συνταξιούχων.

ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ ΣΚΡΕΚΑ 24 Σεπ 2022 | 09:29

Ηλεκτρικό ρεύμα: Με βάση την περσινή κατανάλωση το μπόνους εξοικονόμησης - Η μείωση που καλούνται να πετύχουν τα νοικοκυριά

Ποιο είναι το ποσό του μπόνους εξοικονόμησης στην κατανάλωση ρεύματος - Τι είπε ο υπουργός Ενέργειας για το "Ανακυκλώνω–Αλλάζω Συσκευή" και το πετρέλαιο κίνησης

Η ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΤΟΥ ΣΗΜΑΣΙΑ 24 Σεπ 2022 | 08:59

Ρεβυθούσα: Το νησί του Σαρωνικού που έγινε η κύρια πύλη εισόδου σε φυσικό αέριο - "Κλειδί" για την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας

Σύμφωνα με τους υπεύθυνους, τους τελευταίους μήνες έχουν αυξηθεί σε επίπεδα - ρεκόρ τα πλοία LNG που εξυπηρετεί ο σταθμός της Ρεβυθούσας.