Follow us

Σε "παράκρουση" οι τιμές του ρεύματος στην Ευρώπη- Τεράστιες οι ευθύνες της Ευρωπαϊκής Ενωσης

Την ίδια ώρα που τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις στενάζουν από το κόστος του ρεύματος, κάποιο κερδίζουν τρελά λεφτά

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
dei ergostasio

Το ένα μετά το άλλο σπάνε τα ρεκόρ της ενεργειακής ακρίβειας, καθώς συνεχίζεται αμείωτη η πρωτοφανής ενεργειακή κρίση που πλήττει ολόκληρη την Ευρώπη, μαζί και τη χώρα μας.

Για σήμερα μάλιστα σπάνε όλα τα κοντέρ όσον αφορά στις τιμές χονδρικής του ρεύματος καθώς σε ολόκληρη την Ευρώπη, με εξαίρεση μόλις τέσσερις χώρες η τιμή του ρεύματος ξεπερνά τα 400 ευρώ/MWh.

Για να γίνουν αντιληπτά τα μεγέθη, είναι σαν η τιμή στο γάλα από 1 ευρώ να έχει εκτιναχθεί μέσα σε διάστημα ενός έτους στα 10 ευρώ.

Πιο αναλυτικά, για σήμερα οι χονδρεμπορικές τιμές του ρεύματος ανά την Ευρώπη είναι: Γαλλία 452,94 ευρώ/MWh, Ελβετία 435,51 ευρώ/MWh, Ρουμανία 428,24, Αυστρία, Σλοβενία και Κροατία 427,09 ευρώ/MWh, Βουλγαρία 421,59 ευρώ/MWh , Σερβία 420,49 ευρώ/MWh, Ουγγαρία 420,14 ευρώ/MWh, Γερμανία 416,72 ευρώ/MWh, Ελλάδα 415,94 ευρώ/MWh, Σλοβακία 412,15 ευρώ/MWh. Οι μόνες χώρες με τιμές κάτω από 400 ευρώ είναι το Βέλγιο (397,09 ευρώ/MWh), η Ισπανία και η Πορτογαλία (360,02 ευρώ/MWh) και η Πολωνία (343,9 ευρώ/MWh).

Στην ελληνική αγορά, όπως προαναφέρθηκε σήμερα η μέση τιμή θα είναι στα 415,94 ευρώ/MWh ωστόσο η μέγιστη τιμή θα φτάσει μέχρι και τα 542,5 ευρώ/MWh, την ακριβότερη χονδρεμπορική τιμή που έχει ποτέ καταγραφεί στη αγορά της ηλεκτρικής ενέργειας.

Το νέο ανοδικό ξέσπασμα των τιμών του ρεύματος, βρίσκει τους ευρωπαίους καταναλωτές, είτε πρόκειται για νοικοκυριά είτε πρόκειται για επιχειρήσεις και βιομηχανίες κυριολεκτικά ανυπεράσπιστους.

Και αυτό διότι, οι προτάσεις χωρών όπως η Γαλλία και η Ελλάδα για λήψη έκτακτων μέτρων που θα οδηγούσαν στην εκτόνωση των τιμών απορρίφθηκαν από το ιερατείο των Βρυξελλών.

Έτσι έχουμε το παράδοξο, αφενός οι καταναλωτές να βρίσκονται αντιμέτωποι με εξωφρενικές αυξήσεις στα ενεργειακά τους κόστη, και αφετέρου κάποιες κατηγορίες παραγωγών να αποκομίζουν σημαντικά υπερκέρδη, λόγω της δομής της αγοράς.

Γιατί συμβαίνει αυτό; Διότι σύμφωνα με το μοντέλο λειτουργίας της ευρωπαϊκής αγοράς, όλοι οι παραγωγοί ανεξάρτητα από το δικό τους κόστος, πληρώνονται με βάση το κόστος της οριακής μονάδας, δηλαδή της ακριβότερης μονάδας που μπήκε στο σύστημα. Τι σημαίνει αυτό στην πράξη;

Καθώς οι τιμές του φυσικού αερίου βρίσκονται στα ύψη, οι παραγωγοί με φυσικό αέριο δίνουν υψηλές προσφορές στην χονδρεμπορική του ρεύματος, συμπαρασύροντας τις τιμές στα επίπεδα που βλέπουμε. Έτσι για παράδειγμα τα πυρηνικά ακόμη και οι μονάδες άνθρακα, υπεραμείβονται βάσει των προσφορών των μονάδων αερίου.

Σημειώνεται ότι η πρόταση Ελλάδας και Γαλλίας, μαζί με άλλες τέσσερις χώρες ήταν να υπάρξει ένας έκτακτος μηχανισμός ώστε να μπει όριο στα κέρδη των παραγωγών που υπεραμείβονται, ωστόσο με προεξάρχουσα τη Γερμανία, την οποία ακολούθησαν άλλες 9 χώρες του βορρά η πρόταση απορρίφθηκε.

Ως προς τα αίτια της τρέχουσας εκτίναξης των τιμών, αυτή αποδίδεται, πέραν της κατάστασης στην αγορά του φυσικού αερίου, στο γεγονός ότι 4 πυρηνικές μονάδες στη Γαλλία έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας.

Συγκεκριμένα σε έλεγχο ρουτίνας που διενεργήθηκε την περασμένη Πέμπτη, διαπιστώθηκε σφάλμα, με αποτέλεσμα να τεθούν εκτός λειτουργίας 2 εργοστάσια, τα οποία προστέθηκαν σε ακόμη δύο που βρίσκονταν σε προγραμματισμένη συντήρηση. Έτσι από τους 56 ατομικούς αντιδραστήρες της Γαλλίας πάνω από το ένα τέταρτο βρίσκεται εκτός λειτουργίας.

Οι μονάδες που βρίσκονται σε συντήρηση – επισκευή αντιστοιχούν στο 13% της διαθέσιμης ισχύος στη Γαλλία. Αποτέλεσμα, το έλλειμμα ισχύος στη Γαλλία σε συνδυασμό με την αυξημένη λόγω του χειμώνα ζήτηση, να δημιουργεί ντόμινο εκτίναξης των τιμών, σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Πηγή: Capital.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΑΡΝΗΘΗΚΕ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΣΕ ΡΟΥΒΛΙΑ 21 Μαϊ 2022 | 09:18

Η Ρωσία κλιμακώνει τη διαμάχη με τη Δύση για το φυσικό αέριο: Σταμάτησε την παροχή και στη Φινλανδία

Η ρωσική Gazprom σταμάτησε σήμερα τις εξαγωγές αερίου στη γειτονική Φινλανδία

ΘΕΤΙΚΗ ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗ ΥΠΕΝ ΓΙΑ ΤΟΝ EASTMED 21 Μαϊ 2022 | 08:28

ΕΕ: "Κλειδί" η Ελλάδα για την απεξάρτηση της ΝΑ Ευρώπης από το ρωσικό αέριο

Nέες υποδομές εισαγωγής και διαμετακόμισης φυσικού αερίου στην Ελλάδα για την ολική απεξάρτηση της Νοτιοανατολικής Ευρώπης από το ρωσικό φυσικό αέριο

ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΑΠΟ ΑΛΛΕΣ ΠΗΓΕΣ 20 Μαϊ 2022 | 15:21

Φυσικό αέριο: Η Ρωσία κλείνει αύριο τη στρόφιγγα και στη Φινλανδία - Δεν πλήρωσαν σε ρούβλια

Η Ρωσία θα σταματήσει τη ροή φυσικού αερίου στη Φινλανδία στις 21 Μαΐου, ανακοίνωσε η κρατική πάροχος Gasum

ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ ΜΕ ΤΑ «ΕΙΚΟΝΙΚΑ» ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΑ 20 Μαϊ 2022 | 10:01

Πώς θα βάλουμε φωτοβολταϊκά σε στέγες και ταράτσες: Οι τρεις εναλλακτικοί τρόποι για την εξοικονόμηση ενέργειας

Με το σημερινό πλαίσιο, τρεις είναι οι εναλλακτικές λύσεις που έχει ένα νοικοκυριό για να εγκαταστήσει φωτοβολταϊκό.

ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ-ΗΠΑ 20 Μαϊ 2022 | 08:56

Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο: Αμερικανικό LNG και φυσικό αέριο Αν. Μεσογείου για ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης

Την σημασία των εισαγωγών αμερικανικού LNG και την δημιουργία αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου στην Ανατ. Μεσόγειο τονίζει μελέτη που εκπόνησε το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο.

ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΠΙΣΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ 20 Μαϊ 2022 | 07:30

Ουκρανία: "Κόλαση" το Ντονμπάς από τους Ρώσους, λέει ο Ζελένσκι - Τεράστιο πακέτο 40 δισ. προς το Κίεβο από τις ΗΠΑ

Συνεχίζουν να πιέζουν στο Ντονμπάς οι ρωσικές δυνάμεις, την ώρα που οι ΗΠΑ ενέκριναν γιγαντιαίο πακέτο στρατιωτικής, οικονομικής και ανθρωπιστικής βοήθειας προς το Κίεβο.

ΡΩΣΙΚΗ ΕΙΣΒΟΛΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ 19 Μαϊ 2022 | 19:48

Μακρόν: Δεν αποκλείεται ο πόλεμος να επεκταθεί και σε γειτονικές χώρες - Άμεση ένταξη της Μολδαβίας στην ΕΕ

Οι φόβοι ότι η Μολδαβία θα μπορούσε να εμπλακεί στη σύγκρουση στην Ουκρανία έχουν αυξηθεί

ΜΕ ΤΗΝ SPV CCGT GRUDZIADZ 19 Μαϊ 2022 | 10:58

Συνεργασία MYTILINEOS και Siemens για εργοστάσιο παραγωγής ρεύματος από φυσικό αέριο στην Πολωνία

Η κοινοπραξία έχει υπογράψει σύμβαση σχεδιασμού, προμήθειας εξοπλισμού και κατασκευής για την κατασκευή σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Πολωνία.

ΑΠΟ ΤΙΣ 27 ΧΩΡΕΣ 18 Μαϊ 2022 | 14:34

Κομισιόν: Το σχέδιο των 300 δισ. ευρώ για την ενεργειακή απεξάρτηση της ΕΕ από τη Ρωσία

Απεξάρτηση της ΕΕ από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα και μεταμόρφωση του ενεργειακού συστήματος της Ευρώπης αποφάσισε η Κομισιόν. Όλο το σχέδιο.

ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΩΝ 18 Μαϊ 2022 | 12:48

Παπαθανάσης: Μείωση 85% της ρήτρας αναπροσαρμογής στους λογαριασμούς ρεύματος από τον Ιούλιο [βίντεο]

Στα ακανθώδη ζητήματα της ακρίβειας και της ενέργειας αναφέρθηκε σε δηλώσεις του ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης, δηλώνοντας πως θα υπάρξει μείωση 85% στους λογαριασμούς ρεύματος από τον Ιούλιο

ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΡΗΤΡΑ ΑΝΑΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗΣ 18 Μαϊ 2022 | 09:14

Σκρέκας: Από 1η Ιουλίου επιδοτούμε την ενέργεια χωρίς όριο κατανάλωσης [βίντεο]

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, αναφέρθηκε στις αυξήσεις των τιμών στο ηλεκτρικό ρεύμα και στις επιδοτήσεις που έχουν προγραμματιστεί από 1η Ιουλίου.

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 18 Μαϊ 2022 | 07:39

Πώς θα γίνει η επιδότηση του ηλεκτρικού ρεύματος τον Ιούνιο - Κλειδώνει η παράταση της επιδότησης του πετρελαίου κίνησης

Ακόμη χαμηλότερη αναμένεται ότι θα είναι η χρέωση του ηλεκτρικού ρεύματος τον Μάιο.

ΡΩΣΙΚΕΣ ΚΥΡΩΣΕΙΣ 17 Μαϊ 2022 | 19:05

Η ιταλική Εni άνοιξε λογαριασμό σε ρούβλια στην Gazprom Bank

Η Εni κατέστησε σαφές, ότι η Ρωσία θα επωμισθεί κάθε τυχόν κόστος που μπορεί να προκύψει από την νέα, αυτή, διαδικασία πληρωμής.