Σε στάση αναμονής το ΔΝΤ - Tα σχόλια Τόμσεν για το Eurogroup

ΔΝΤ και Ευρώπη έχουν δώσει ξανά με την Ελλάδα ραντεβού το φθινόπωρο, αφήνοντας στο τραπέζι το «καρότο» της ελάφρυνσης του χρέους.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Σε στάση αναμονής το ΔΝΤ - Tα σχόλια Τόμσεν για το Eurogroup

​Τα δώσαμε όλα, πήραμε ελάχιστα, κι ακόμα αυτά τα ελάχιστα υπό μορφή γενικόλογων βραχυπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων υποσχέσεων που το ίδιο το ΔΝΤ μέσω ανώτατου αξιωματούχου του παραδέχεται ότι δεν είναι συγκεκριμενοποιημένα!

ΔΝΤ και Ευρώπη έχουν δώσει ξανά με την Ελλάδα ραντεβού το φθινόπωρο, για ένα κύκλο αιματηρής διαπραγμάτευσης που θα ανοίξει με τις πλευρές των δανειστών να βγάζουν τότε και πάλι από την τσέπη τους το "τυράκι" της ελάφρυνσης του χρέους.

Αυτό είναι το συμπέρασμα ένα 24ωρο μετά την κρίσιμη συνεδρίαση του ΔΝΤ για την Ελλάδα, με το Ταμείο ακόμα να υιοθετεί την λογική του βλέποντας και κάνοντας για την χώρα μας με χρονικό ορίζοντα το 2018.

Ασφαλείς πληροφορίες του TheToc από την έδρα του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον λένε ότι:

O λόγος της... δυσανεξίας των Ευρωπαίων να ανακοινώσουν έστω και μία μικρή δέσμη ποσοτικοποιημένων βραχυπρόθεσμων μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους με το ΔΝΤ εμμέσως πλην σαφώς να συναινεί στην αναβολή τους μέχρι το τέλος του έτος- ή ακόμα και περισσότερο- είναι ότι Ευρώπη και Ταμείο έχουν ελάχιστη εμπιστοσύνη στην Αθήνα ότι θα εφαρμόσει το πρόγραμμα.

Το σκεπτικό που κυριάρχησε στο Eurogroup και με το οποίο συνηγόρησε και ο Πολ Τόμσεν εκ μέρους του Ταμείου στο πλαίσιο των παρασκηνιακών διαβουλεύσεων είναι ότι η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να συνεχίσει να περνάει με επιτυχία τα δύσκολα τεστ που έχει μπροστά της με ακόμα δυσκολότερα προαπαιτούμενα, όπως αυτά των εργασιακών το ερχόμενο φθινόπωρο, πριν ληφθεί οποιαδήποτε χειροπιαστή πρωτοβουλία για το χρέος.

Κοινώς, ακόμα και μετά όλο αυτό το "βουνό" σκληρότατων μέτρων που πέρασε από τη Βουλή, η κυβερνητική πλειοψηφία μπαίνει από σήμερα σε έναν αγώνα διαρκείας τρέχοντας πίσω από το κρεμάμενο πάνω από το κεφάλι της "καρότο" της ελάφρυνσης χρέους, το οποίο μόλις πάει να το αγγίξει οι Ευρωπαίοι το κρατούν ακόμα πιο μακριά της.

Θυμίζουμε ότι από το 2012, η Ελλάδα ζει με την προσδοκία για μία ελάφρυνση χρέους για μετά τις γερμανικές εκλογές του 2013. Ελάφρυνση που δεν ήρθε ποτέ στο ενδιάμεσο εκείνης της εκλογικής αναμέτρησης και της επόμενης που επίκειται στη Γερμανία αλλά και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Tο ΔΝΤ είναι απόλυτα σύμφωνο με την επιφυλακτικότητα των Ευρωπαίων σε ότι αφορά την μεταρρυθμιστική προσήλωση της ελληνικής κυβέρνησης. Γι᾽αυτό και ο Πολ Τόμσεν κατά την χθεσινή ενημέρωση που παρείχε στο ΔΣ του ΔΝΤ στην αμερικανική πρωτεύουσα τόνισε πολλές φορές την άποψη ότι η βιωσιμότητα του χρέους κρέμεται από τις μεταρρυθμίσεις που θα εφαρμόσει η κυβέρνηση.

Με τον τρόπο αυτό, Ευρώπη και ΔΝΤ πετούν για ακόμα μία φορά το μπαλάκι της ευθύνης στην Ελλάδα για το μείζον θέμα του χρέους με τις δύο πλευρές των δανειστών να κάνουν τα στραβά μάτια στην ανάγκη για την άμεση και ουσιαστική διαχείριση του προβλήματος.

Το ερώτημα που ανακύπτει είναι γιατί το ΔΝΤ ενώ έλεγε ότι το χρέος πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα, τώρα το παραπέμπει από κοινού με την Ευρώπη στους επόμενους μήνες ή και χρόνια μέχρι το 2018; Η απάντηση κρύβεται στο γεγονός ότι για το Ταμείο ο χρόνος που θα περάσει, θα τρέξει υπέρ του ίδιου.

Τόσο από πλευράς πίεσης που θα ασκηθεί στην Αθήνα για ακόμα σκληρότερα μέτρα και μεταρρυθμίσεις που ζητούν οι δανειστές γεγονός που θα αποδείξει αν η ελληνική πλευρά είναι αποφασισμένη να φθάσει μέχρι τέλους (ή κατά την χαρακτηριστική φράση ανώτατου αξιωματούχου του Ταμείου: "για το αν η Αθήνα είναι αποφασισμένη να ματώσει στον δρόμο προς την ολοκλήρωση του μνημονίου μέχρι το 2018).

Όσο και από πλευράς της συνειδητοποίησης της Ευρώπης ότι ο στόχος για 3.5% πλεόνασμα που έχει συνυπογράψει και η Αθήνα, δεν είναι ρεαλιστικός και άρα ότι σύντομα Ελλάδα και Ευρώπη θα βρεθούν αντιμέτωπες είτε με την ενεργοποίηση του "κόφτη" (με ότι αυτό θα συνεπάγεται πολιτικά για την ελληνική κυβέρνηση) είτε με την υποβάθμιση του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα (με ότι αυτό θα συνεπάγεται πολιτικά για τις Ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και τα μέτρα για το χρέος, αν και όποτε αυτά έρθουν κάποτε).

Χθες ο Πολ Τόμσεν δεν απάντησε στις ερωτήσεις του ΔΣ του ΔΝΤ για το γιατί δεν υπήρξε ποσοτικοποίηση των μέτρων που προτάθηκαν για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, αλλά αντιθέτως το Ταμείο περιορίστηκε στην απλή καταγραφή τους εν είδη ενός οδικού χάρτη. Μπορεί ο κ. Τόμσεν να μην έδωσε απάντηση ως προς αυτό, όμως όσα αναφέρθηκαν παραπάνω συνάγουν το συμπέρασμα ότι Ευρώπη και ΔΝΤ έχουν προβεί σε μία άτυπη συμφωνία μεταξύ τους που λέει ότι "άσε τους Έλληνες να δούμε πώς θα τα πάνε με την εφαρμογή και με το πρόγραμμα που τρέχει, κι αναλόγως τους επόμενους μήνες βλέπουμε τι ή τι δεν χρειάζεται να κάνουμε".

Η Ελλάδα κέρδισε και πάλι λίγο ακόμα πολιτικό χρόνο εν όψει άλλων κρίσιμων μετώπων που καλείται να αντιμετωπίσει η Ευρώπη το επόμενο διάστημα. Σίγουρα όμως ούτε σελίδα έχει γυρίσει, ούτε την αβεβαιότητα έχει αφήσει πίσω της όπως θέλει η κυβέρνηση να δημιουργήσει μία τέτοια πεποίθηση στο εσωτερικό της χώρας.

ΔΝΤ και Ευρώπη έχουν δώσει ξανά με την Ελλάδα ραντεβού το φθινόπωρο, για ένα κύκλο αιματηρής διαπραγμάτευσης που θα ανοίξει με τις πλευρές των δανειστών να βγάζουν τότε και πάλι από την τσέπη τους το "τυράκι" της ελάφρυνσης του χρέους, όπως αντιστοίχως έχουν κάνει τόσες φορές στο παρελθόν.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΛΟΥΚΕΤΟ ΣΤΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ 19 Ιαν 2021 | 14:10

Κατεβάζει ρολά το Notos Home στο Golden Hall

Η απόφαση για το κλείσιμο του πολυκαταστήματος στο Golden Hall είχε ληφθεί ήδη από τον Φεβρουάριο του 2020.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ Η ΚΥΑ 19 Ιαν 2021 | 14:09

Σούπερ μάρκετ: Ολα τα προϊόντα που επιστρέφουν στα ράφια με την άρση των μέτρων [ΚΥΑ]

Με το άνοιγμα του λιανεμπορίου, χθες Δευτέρα, ήρθαν και αλλαγές στην πώληση προϊόντων στα σούπερ μάρκετ.

ΤΙ ΔΗΛΩΣΕ ΣΕ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΗΣ 19 Ιαν 2021 | 14:02

Αχτσιόγλου: Τα χρέη απειλούν την επιβίωση μικρομεσαίων επιχειρήσεων και εργαζομένων

Το μόνο εργαλείο που δόθηκε στις επιχειρήσεις ήταν η επιστρεπτέα προκαταβολή, η οποία είναι δάνειο αναφέρει η Έφη Αχτσιόγλου.

ΤΙ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ 19 Ιαν 2021 | 13:52

Ερευνα ΓΣΕΕ: Αρνητικά αξιολογούν οι εργαζόμενοι την αύξηση της τηλεργασίας

Το 56% των εργαζομένων αναφέρει ότι μειώθηκαν τα εισοδήματά του κατά τη διάρκεια της πανδημίας σύμφωνα με την έρευνα της ΓΣΕΕ

ΒΕΛΤΙΩΝΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΟΤΗΤΑ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΗ ΟΡΑΣΗ 19 Ιαν 2021 | 13:20

H Printec και η Alpha Bank ενεργοποιούν τη φωνητική καθοδήγηση στα ATMs

Η Printec έδωσε τη δυνατότητα στο ΑΤΜ να μετατρέπει τα μηνύματα που εμφανίζονται στην οθόνη σε φωνητικές οδηγίες

ΑΝ. ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ 19 Ιαν 2021 | 09:52

Παπαθάνασης για επόμενα βήματα: Να δούμε πρώτα το αποτύπωμα από σχολεία και αγορά, μην καλλιεργούμε προσδοκίες

"Θα πρέπει να περιμένουμε το αποτύπωμα της επανεκκίνησης της αγοράς, προκειμένου να δούμε τις επόμενες κινήσεις" ξεκαθάρισε ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης.

ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΑΝΑ ΤΡΑΠΕΖΑ 19 Ιαν 2021 | 09:40

Ρύθμιση δανείων από τις τράπεζες μετά τις αναστολές: Κόβονται οι δόσεις ακόμη και στο μισό

Καθώς πλησιάζουν οι λήξεις των αναστολών στις δόσεις, οι τράπεζες εντατικοποιούν και "πακετάρουν" λύσεις με στόχο την ταχύτητα και την απλοποίηση των διαδικασιών.

ΤΑ ΠΟΣΑ ΤΟΥ ΕΠΙΔΟΜΑΤΟΣ 19 Ιαν 2021 | 08:24

Επίδομα θέρμανσης : Πότε θα πληρωθούν οι δικαιούχοι - Αίτηση από 692.879 νοικοκυριά

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να εκδοθεί η υπουργική απόφαση για το επίδομα θέρμανσης και με βάση αυτή θα γίνει ο υπολογισμός.

ΑΝ ΔΕΝ ΥΠΑΡΞΕΙ ΤΡΙΤΟ ΚΥΜΑ 19 Ιαν 2021 | 07:49

Κανονικότητα σε… δόσεις: Σταδιακά το άνοιγμα της αγοράς και η απόσυρση των μέτρων στήριξης - Τα επόμενα βήματα

Σε πρώτο πλάνο είναι το άνοιγμα των χιονοδρομικών κέντρων, η μετακίνηση από νομό σε νομό, το άνοιγμα των πρακτορείων του ΟΠΑΠ όπως επίσης και των σχολών οδήγησης είτε από τις 25 Ιανουαρίου, είτε από την 1η Φεβρουαρίου.

ΤΟ 50% ΤΗΣ ΜΕΙΩΣΗΣ ΤΟΥ ΜΙΣΘΩΜΑΤΟΣ 18 Ιαν 2021 | 21:08

Μειωμένα ενοίκια Νοεμβρίου: Πιστώνονται σήμερα 15,3 εκατ. ευρώ σε 137.049 ιδιοκτήτες

Οι δικαιούχοι θα δουν τα χρήματα στους λογαριασμούς που έχουν δηλώσει στο Taxisnet έως το βράδυ, ανάλογα με τις ροές πίστωσης της κάθε τράπεζας

ΑΠΑΝΤΩΝΤΑΣ ΣΕ ΕΡΩΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 18 Ιαν 2021 | 20:26

Τσακλόγλου: Εξετάζονται το να θεωρείται εργατικό ατύχημα ο θάνατος από κορονοϊό και η ένταξη υγειονομικών στα βαρέα ανθυγιεινά

Το ενδεχόμενο να αναγνωριστεί ο κορονοϊός ως παράγοντας κινδύνου για την υγεία των εργαζομένων εξετάζει το υπουργείο Εργασίας

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΗΛΙΟΣ 18 Ιαν 2021 | 19:41

Στους 20.842 οι νέοι συνταξιούχοι με οριστική απόφαση συνταξιοδότησης τον Ιανουάριο

Η μέση κύρια σύνταξη διαμορφώνεται στα 733,22 ευρώ και η μέση επικουρική στα 194,38 ευρώ.

18 Ιαν 2021 | 16:46

Ανοικτά και χωρίς ραντεβού από σήμερα τα καταστήματα Public

Αγορές με απόλυτη ασφάλεια και Orange Days με μεγάλες εκπτώσεις σε αμέτρητα προϊόντα