Σε συμπληγάδες Βερολίνου - ΔΝΤ ξανά η κυβέρνηση για το χρέος

Xρέος και προαπαιτούμενα στο τραπέζι των συζητήσεων Λαγκάρντ-Τσακαλώτου. Η στάση της Γερμανίας.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Σε συμπληγάδες Βερολίνου - ΔΝΤ ξανά η κυβέρνηση για το χρέος

Με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να ζητάει την άμεση λήψη αποφάσεων για το θέμα του χρέους και να κρατά κλειστά τα χαρτιά του όσον αφορά στο μείζον για την ελληνική πλευρά θέμα του αφορολογήτου αλλά και την Γερμανία να δηλώνει αρμοδίως –μέσω του νέου υπουργού Οικονομικών- ότι η συμφωνία για το χρέος απαιτεί ακόμη πολλές εβδομάδες διαλόγου για να ολοκληρωθεί, η ελληνική πλευρά βρίσκεται και πάλι μπλεγμένη σε συμπληγάδες.

Πέραν των «καλών λόγων» από όλες τις πλευρές, η ελληνική πλευρά δεν φαίνεται να έχει εξασφαλίσει κάτι χειροπιαστό μετά τις επαφές στην Ουάσινγκτον κάτι που σημαίνει ότι τις επόμενες εβδομάδες θα επιστρέψει η βλαπτική ανησυχία σχετικά με το κατά πόσο μπορούν να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς επί όλων των ανοικτών θεμάτων μέσα στα ασφυκτικά χρονικά πλαίσια. ΔΝΤ και ευρωπαϊκοί θεσμοί διαφάνηκε να έχουν έρθει πιο κοντά στο θέμα του ελληνικού χρέους ωστόσο δεν φαίνεται να υπάρχει καμία σύγκλιση όσον αφορά στα χρονοδιαγράμματα.

Το ΔΝΤ βιάζεται και ζητά συγκεκριμένες αποφάσεις προκειμένου να πάει στο εκτελεστικό συμβούλιο του Ταμείου και να ζητήσει ενεργοποίηση του προγράμματος για την Ελλάδα κάτι που σημαίνει ότι θα μείνει «εντός παιχνιδιού» σε Ελλάδα και Ευρωζώνη. Η Ελλάδα βιάζεται και αυτή για προφανείς πολιτικούς λόγους καθώς η λεγόμενη «έξοδος από τα μνημόνια» έχει γίνει εδώ και καιρό «σημαία» από την κυβέρνηση κάτι που σημαίνει ότι η οποιαδήποτε αναβολή στην ολοκλήρωση του προγράμματος θα μπορούσε να στοιχίσει και σε επικοινωνιακό επίπεδο αλλά και σε επίπεδο πολιτικού σχεδιασμού για την κυβέρνηση.

Η Γερμανία από την άλλη δεν βιάζεται και σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, θα σπρώξει το… παιχνίδι στην παράταση. Η συμφωνία τον Ιούνιο μοιάζει πλέον απίθανη, το να υπάρξουν ανακοινώσεις για το χρέος στη Σόφια επίσης ενώ όλα δείχνουν ότι θα φτάσουμε στο Eurogroup του Ιουλίου, λίγα 24ωρα πριν κλείσουν για καλοκαιρινές διακοπές τα εθνικά κοινοβούλια, προκειμένου να φανεί αν θα ληφθούν οριστικές αποφάσεις.

Μέχρι τότε, όλες οι πλευρές φρόντισαν να πετάξουν το… μπαλάκι στην Ελλάδα ζητώντας από την ελληνική κυβέρνηση να ολοκληρώσει τα συμφωνηθέντα. Αυτό σημαίνει ότι με την επιστροφή του Ευκλείδη Τσακαλώτου από σήμερα στην Αθήνα, ξεκινάει ο … γολγοθάς των προαπαιτούμενων. Με μόλις 12 κλεισμένα από τα 88, τα χρονικά περιθώρια είναι πολύ στενά δεδομένου ότι είτε στις 7 Μαίου, είτε στις 15 Μαίου, θα έρθουν και οι επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα για να συζητήσουν το ενδεχόμενο να υπάρξει τεχνική συμφωνία επί των εκκρεμοτήτων της 4ης αξιολόγησης μέχρι το Eurogroup του Μαίου.

«Είχα μια παραγωγική συνάντηση σήμερα με τον υπουργό Οικονομικών της Ελλάδας κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο και την ομάδα του. Συζητήσαμε για τη σημασία της έγκαιρης ολοκλήρωσης των συζητήσεων για το χρέος και την επιτάχυνση της εφαρμογής των πολιτικών του προγράμματος, καθώς και τα δύο είναι κρίσιμα για την τόνωση των οικονομικών προοπτικών αλλά και για την χρηματοδοτική συμμετοχή του ΔΝΤ» δήλωσε η Κριστίν Λαγκάρντ.

Η ελληνική πλευρά θα περιμένει αύριο να οριστικοποιηθεί το υπερπλεόνασμα του 2017 σε επίπεδα ακόμη και άνω του 3,5% ενώ στη συνέχεια θα επιδοθεί σε αγώνα δρόμου για να κλείσει όσο το δυνατόν περισσότερα προαπαιτούμενα μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες.

Μετά τις συζητήσεις στην Ουάσινγκτον, ο πήχης των προσδοκιών για το Eurogroup της Σόφιας έχει κατέβει και το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στις συζητήσεις για την 4η αξιολόγηση στην Αθήνα οι οποίες όμως πολύ δύσκολα θα καταλήξουν μέχρι το Eurogroup της 24ης Μαίου καθώς τα ανοικτά θέματα με αυξημένο συντελεστή δυσκολίας (π.χ θέματα ενέργειας, αντικειμενικές αξίες και ΕΝΦΙΑ) είναι πολλά.

Τι λένε κυβερνητικές πηγές

Σε «συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο» (staff level agreement) στο Eurogroup της 24ης Μαΐου στοχεύει η κυβέρνηση, ώστε, στη συνέχεια, στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου να υπάρξει η πολιτική απόφαση για την ολοκλήρωση της 4ης αξιολόγησης. Αυτό αποκάλυψε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος, εξηγώντας πως κάτι παρόμοιο συνέβη και με την γ' αξιολόγηση: τον Δεκέμβριο 2017 υπήρξε staff level agreement, ενώ στο Eurogroup του Ιανουαρίου εφέτος ελήφθη η πολιτική απόφαση και το «πράσινο φως» στον ESM για να εκταμιεύσει τη δόση των 5,7 δισ. ευρώ με την υλοποίηση όλων των τότε προαπαιτούμενων. Έτσι, στις 21 Ιουνίου η κυβέρνηση αναμένει μια συμφωνία- πακέτο για το κλείσιμο του προγράμματος, το χρέος και το είδος της μεταμνημονιακής παρακολούθησης (post programme surveillance) μετά από τις 21 Αυγούστου. Ενώ, με την υλοποίηση των όποιων «ουρών» έχουν απομείνει από τα 88 προαπαιτούμενα της δ' αξιολόγησης, ο ESM θα εκταμιεύσει την τελευταία δόση, η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να ανέλθει σε 11,7 δισ. ευρώ. Σημαντικό μέρος από το συνολικό ποσό θα χρησιμοποιηθεί για buffer (απόθεμα).

Οι επικεφαλής των θεσμών αναμένεται να επανέλθουν στην Αθήνα στα μέσα Μαΐου (αντί για τις αρχές του μηνός, όπως αρχικά προγραμματιζόταν) και, όπως ανέφερε στο ΑΠΕ- ΜΠΕ το εν λόγω κυβερνητικό στέλεχος, οι συζητήσεις (εκτός από τα προαπαιτούμενα) θα αφορούν και στην πορεία των δημοσιονομικών μεγεθών της χώρας. Αρχικά με τα υπάρχοντα στοιχεία από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, αλλά και το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο, και στη συνέχεια με τα στοιχεία του α' τριμήνου 2018 για το ΑΕΠ από την ΕΛΣΤΑΤ (δημοσιοποιούνται στις 4 Ιουνίου). «Αυτή η συζήτηση θα αφορά κυρίως στην αποστολή του ΔΝΤ», προσθέτει με νόημα ο κυβερνητικός παράγοντας.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

Η ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΛΙΡΑ ΔΕΧΕΤΑΙ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΥΠΟΤΙΜΗΣΗ 16 Σεπ 2020 | 15:32

Πρώην υπουργός Οικονομικών Ερντογάν: Η τουρκική οικονομία καταρρέει - Δεν μας σώζει ούτε το ΔΝΤ

Δυσκολεύει η κατάσταση της τουρκικής οικονομίας ενώ υπάρχουν και οι φόβοι για κυρώσεις στη Σύνοδο Κορυφής 24-25 Σεπτεμβρίου.

Ο ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ 15 Σεπ 2020 | 12:29

Τσακαλώτος σε Σταϊκούρα: Το μαξιλάρι είναι μέσον και όχι αυτοσκοπός

Η ΝΔ από πολέμιος του μαξιλαριού πλέον έχει ως αυτοσκοπό να μείνει ανέγγιχτο δήλωσε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

ΟΙ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ ΤΗΣ ΕΚΤ 10 Σεπ 2020 | 18:13

Μικρότερη ύφεση στην ευρωζώνη για φέτος "βλέπει" η Λαγκάρντ - Ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας

Η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ διαπιστώνει ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας και "βλέπει" μικρότερη ύφεση

ΓΑ ΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ 30 Αυγ 2020 | 21:50

Τσακαλώτος για Πατέλη: Η κυβέρνηση θα σταματήσει να δίνει χρήματα στους ηλικιωμένους

Ο κ. Τσακαλώτος συμπεραίνει ότι η κυβέρνηση σκοπεύει να σταματήσει να δίνει χρήματα στους ηλικιωμένους, ενώ αμφισβητεί ότι το κάνει για να ενισχύσει τη νέα γενιά.

ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΕΦΙΑΛΤΙΚΑ ΥΨΗΛΟ 27 Αυγ 2020 | 18:24

Το λάθος του ΔΝΤ με το ελληνικό δημόσιο χρέος - Οι πραγματικές εκτιμήσεις

Λανθασμένες φαίνεται πως είναι οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ για το ελληνικό δημόσιο χρέος

ΚΑΡΦΩΝΕΙ ΤΟΝ ΕΥΚΛΕΙΔΗ ΤΣΑΚΑΛΩΤΟ 24 Αυγ 2020 | 13:26

Σφάζονται στον ΣΥΡΙΖΑ: Εξαλλος ο Κοτζιάς με τους 53 και τον Τσακαλώτο- "Υπερασπίζονται τον Μητσοτακισμό"

Σκληρή επίθεση του Νίκου Κοτζιά στους 53 του ΣΥΡΙΖΑ για την Συμφωνία των Πρεσπών

ΥΠΟΧΩΡΟΥΝ ΟΙ ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ 23 Σεπ 2020 | 19:03

Ράλι για τα ελληνικά ομόλογα - Λίγο πάνω από το 1% το 10ετές

Η Ελλάδα βρίσκεται στην όγδοη θέση μεταξύ των χωρών της Ευρωζώνης με κριτήριο την αξία των ομολόγων που έχει αγοράσει η ΕΚΤ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΥΠ. ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ 23 Σεπ 2020 | 18:32

Ολοκληρώνεται η Κτηματογράφηση στον Δήμο της Αθήνας

Για πρώτη φορά όλη η διαδικασία ψηφιακά

ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΩΝ ΠΛΗΓΕΝΤΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ 23 Σεπ 2020 | 17:30

Eurolife FFH: Αξία έχει να στέκεσαι στο ύψος των περιστάσεων

Στο πλευρό των πληγέντων από την κακοκαιρία

ΓΙ ΑΥΤΟ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΑΠΟΦΥΓΕΙ ΠΑΣΗ ΘΥΣΙΑ ΤΙΣ ΚΥΡΩΣΕΙΣ 23 Σεπ 2020 | 16:53

Capital Economics: Η τουρκική λίρα βυθίζεται και θα συνεχίσει να βυθίζεται...- Μεγάλο πρόβλημα για τον Ερντογάν

Η Capital Economics προβλέπει, ότι το τουρκικό νόμισμα θα βυθιστεί έως και 9,25 έναντι του δολαρίου από περίπου 7,69 σήμερα.

Η 4Η ΘΕΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ 23 Σεπ 2020 | 14:52

Ικανοποίηση Σταϊκούρα για την 7η έκθεση αξιολόγησης των Θεσμών: Μεγάλη πρόοδος σε μόλις έναν χρόνο

Ο Χρήστος Σταϊκούρας σε δήλωσή του αναφέρει ότι η 7η έκθεση αξιολόγησης των θεσμών αποτελει αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς της κυβέρνησης, υπό την καθοδήγηση του πρωθυπουργού.

ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ 23 Σεπ 2020 | 13:50

Κορονοϊός - Έρευνα: Πώς η πανδημία έφερε πιο κοντά στην τεχνολογία τις επιχειρήσεις

Η πανδημία του κορονοϊού οδήγησε στον απότομο ψηφιακό μετασχηματισμό των επιχειρήσεων.

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΕΡΕΥΝΑ ΤΗΣ IHS MARKIT 23 Σεπ 2020 | 13:35

Ευρωζώνη: Συνεχίστηκε η ανάπτυξη του μεταποιητικού τομέα τον Σεπτέμβριο

Συνεχίστηκε η ανάπτυξη του μεταποιητικού τομέα τον Σεπτέμβριο στην Ευρωζώνη αλλά υποχώρησε ο τομέας των υπηρεσιών