Σε χαμηλά τεσσάρων ετών η τιμή του πετρελαίου

Σε χαμηλό τεσσάρων ετών υποχωρεί το πετρέλαιο, μετά την απόφαση της Σ. Αραβίας να μειώσει την τιμή πώλησης προς τις ΗΠΑ.

se-xamila-tessarwn-etwn-i-timi-tou-petrelaiou
SHARE THIS
0
SHARES

Βουτιά σε χαμηλά τεσσάρων ετών σημειώνει το πετρέλαιο, μετά τη μείωση των τιμών πώλησης του μαύρου χρυσού από τη Σαουδική Αραβία προς τις ΗΠΑ.

Το αργό πετρέλαιο τύπου brent, υποχωρεί 3% στα 82 δολάρια το βαρέλι στο Χρηματιστήριο ICE του Λονδίνου. Το brent δεν έχει ξαναβρεθεί σε αυτά τα επίπεδα από τον Οκτώβριο του 2010.

Η αφορμή για βουτιά τιμών είναι η νέα μείωση των τιμών διάθεσης του πετρελαίου από τη Σαουδική Αραβία

Η τιμή του συμβολαίου του αργού, τύπου light sweet (WTI), παραδόσεως Δεκεμβρίου υποχωρεί κατά 2,7% στα 76,68 δολάρια το βαρέλι στις ηλεκτρονικές συναλλαγές, στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2011.

Η αφορμή για βουτιά τιμών είναι η νέα μείωση των τιμών διάθεσης του πετρελαίου από τη Σαουδική Αραβία. Η απόφαση της Σ. Αραβίας, που είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου παγκοσμίως, εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σε περαιτέρω μειώσεις τιμών και ταυτόχρονα θα ασκήσει έντονες πιέσεις στις πετρελαϊκές εταιρείες των ΗΠΑ.

Οι Σαουδάραβες έχουν αποφασίσει να επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό τους προκειμένου να γίνουν οι απόλυτοι άρχοντες στην αγορά του πετρελαίου καθώς και να κερδίσουν έδαφος στην αμερικάνικη αγορά.

Έχοντας μια πολύ καλή δημοσιονομική κατάσταση, φθηνό κόστος εξόρυξης και τις μεγαλύτερες ποσότητες μαύρου χρυσού στο υπέδαφός τους, το σχέδιό τους φαίνεται να εξυπηρετεί πολλούς σκοπούς, όπως σημειώνουν οι αναλυτές.

Η μείωση των τιμών, με μια πρώτη ματιά αυξάνει το μερίδιο αγοράς της Σαουδικής Αραβίας, καθώς όλοι θέλουν να αγοράσουν πετρέλαιο φθηνότερα.

Η μείωση των τιμών, με μια πρώτη ματιά αυξάνει το μερίδιο αγοράς της Σαουδικής Αραβίας, καθώς όλοι θέλουν να αγοράσουν πετρέλαιο φθηνότερα

Από την άλλη, υπάρχουν κι άλλοι σκοποί τους οποίους μπορεί να εξυπηρετήσει μια τέτοια κίνηση. Προφανώς, η ευθεία απειλή είναι προς τη Ρωσία, μεγαλύτερο εξαγωγό πετρελαίου εκτός ΟΠΕΚ. Η πτώση των τιμών πληγώνει τη Ρωσία δημοσιονομικά, αλλά από την άλλη μειώνει τα έσοδα σε όλες τις πετρελαϊκές παγκοσμίως και καθιστά με τον τρόπο αυτό τις ρωσικές (με την κρατική στήριξη) ως υποψήφιες για επιθετικές εξαγορές. Η επιδείνωση της ρωσικής οικονομίας είναι ένας στόχος αποδεκτός από τις ΗΠΑ.

Από την άλλη όμως, οι πιέσεις στις τιμές του πετρελαίου δημιουργούν μεγάλα προβλήματα στις αμερικανικές εξορυκτικές εταιρίες. Η αμερικανική παραγωγή πετρελαίου βρίσκεται στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 50 ετών. Αυτό έχει βοηθήσει στην πολύ μεγάλη μείωση του εμπορικού ελλείμματος των ΗΠΑ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook