ΣΕΒ: Αμφίβολη και...αργά η όποια μείωση των φορολογικών συντελεστών

Τρία βήματα για την τόνωση της ανάπτυξης που περιλαμβάνει και τη άμεση μείωση φορολογικών συντελεστών και ασφαλιστικών εισφορών προτείνει ο ΣΕΒ.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
ΣΕΒ: Αμφίβολη και...αργά η όποια μείωση των φορολογικών συντελεστών

Ελάχιστη έως μηδενική εκτιμά ο ΣΕΒ ότι είναι η πιθανότητα να πιαστούν οι στόχοι και να εφαρμοστούν τα αντίμετρα για την μείωση των φορολογικών συντελεστών όταν το 2020 μειωθεί το αφορολόγητο.

Υπογραμμίζει μάλιστα ότι αυτό είναι το μόνο ουσιαστικό μέτρο που οδηγεί σε ανάπτυξη, αύξηση εισοδημάτων και δημιουργία θέσεων εργασίας.

Στο εβδομαδιαίο δελτίο για την ελληνική οικονομία οι αναλύτες του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών, σχολιάζοντας τα δεδομένα μετά την προκαταρκτική συμφωνία, επισημαίνουν ότι η δεύτερη αξιολόγηση ολοκληρώνεται μέσα σε ένα κλίμα αφενός θετικών προσδοκιών για την ομαλοποίηση των συνθηκών χρηματοδότησης της οικονομίας και αφετέρου αρνητικών εκτιμήσεων για τη μετάθεση των μέτρων άμβλυνσης της υπερφορολόγησης της οικονομίας για το 2020.

Οπως τονίζει, η ιδιωτική οικονομία έχει ανάγκη φορολογικών ελαφρύνσεων σήμερα. Όμως στη νέα προκαταρκτική συμφωνία, όχι μόνο μετατίθεται στο μέλλον η μείωση των φορολογικών συντελεστών, αλλά τελικά προβλέπεται να υλοποιηθεί μόνο στον βαθμό που έχει εξασφαλισθεί μεσοπρόθεσμα η υπερκάλυψη του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3,5% του ΑΕΠ.

Ενώ, λοιπόν, προβλέπεται με βεβαιότητα μείωση του αφορολόγητου το 2020 και άρα αύξηση της φορολογίας για ευρύτερες ομάδες του πληθυσμού και πέραν αυτών που καλύπτονται σήμερα από το αφορολόγητο, η μείωση των φορολογικών συντελεστών και το μέγεθός τους παραπέμπεται στις καλένδες, με ελάχιστη ή μηδενική πιθανότητα υλοποίησης, αναφέρεται στην ανάλυση.

Ο ΣΕΒ κάνει λόγο για αβεβαιότητα του μεγέθους, αλλά ακόμη και αυτής της ίδιας της μείωσης των φορολογικών συντελεστών, η οποία είναι μη φιλική προς την ανάπτυξη, και, ως εκ τούτου, καθηλώνει την οικονομική δραστηριότητα αντί να παρακινεί την ιδιωτική οικονομία να κάνει επενδύσεις, προεξοφλώντας θετικά το μέλλον και σημειώνει:

«Η κυβέρνηση, αντί να στύβει την αγορά για να παρουσιάσει προσωρινά πρωτογενή πλεονάσματα και να δέχεται να περικόπτονται συντάξεις, πρέπει να προωθήσει την ανάπτυξη. Καλό θα ήταν:

  • να προετοιμάσει άμεσα 5-10 μεγάλα έργα υποδομών, σε σύμπραξη με τον ιδιωτικό τομέα, και να βγει στις αγορές να προσελκύσει επενδυτές και χρηματοδότηση,
  • να αποκαταστήσει άμεσα τη χρηματοδότηση των υγιών επιχειρήσεων μέσω ενός αποτελεσματικού θεσμικού πλαισίου για την αντιμετώπιση των προβληματικών δανείων, και
  • να μειώσει άμεσα τους φόρους και τις εισφορές, για να μειωθεί η ανεργία και να αυξηθούν τα εισοδήματα.

Ο ΣΕΒ χαρακτηρίζει κυνική την πρόβλεψη του μνημονίου σύμφωνα με την οποία η μείωση των αντικειμενικών αξιών του ΕΝΦΙΑ να συνοδευτεί από αύξηση των συντελεστών.

«Οι δημοσιονομικές επιδόσεις, αναφέρει, θα πρέπει να βασίζονται στο σχεδιασμό των φορολογικών συντελεστών και των εισφορών με βάση το τι είναι εύλογο να ζητάει το κράτος από όσους δραστηριοποιούνται και παραμένουν στη χώρα, και όχι με υπολογισμούς του τύπου «τόσα χρειαζόμαστε, αυτό τον συντελεστή θα βάλουμε και αν δεν πιάσουμε το στόχο θα τον αυξήσουμε».

Ο Σύνδεσμος υπογραμμίζει ακόμη ότι τα μεγάλα διαρθρωτικά ζητήματα της χώρας ουσιαστικά στον 8ο μνημονιακό χρόνο ακόμα χρονίζουν ή υποφέρουν από ημιτελή υλοποίηση.

«Ζητήματα από τις εργαλειοθήκες του ΟΟΣΑ, την αγορά ενέργειας, τις αγορές δικτύων, την αδειοδότηση, την περιβαλλοντολογική αδειοδότηση, χωροταξικά ζητήματα έως τις κρατικές προμήθειες και το εταιρικό δίκαιο, που είναι αντικείμενο «μεταρρυθμίσεων» από την αρχή των μνημονίων ακόμα σήμερα διαμορφώνουν τη λίστα δράσεων στο κείμενο του μνημονίου. Την ίδια ώρα, υπάρχουν ζητήματα που έχουν αφαιρεθεί γιατί οι δανειστές θεωρούν ότι έχουν λυθεί, ενώ η αγορά γνωρίζει ότι αυτό δεν ισχύει, όπως στις οδικές εμπορευματικές μεταφορές όπου και τα μέτρα που έχουν νομοθετηθεί δεν εξασφάλισαν ουσιαστικές συνθήκες ανταγωνισμού και ο κλάδος έχει καταρρεύσει», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ωστόσο υπογραμμίζει ότι η αμφισβήτηση των δημοσιονομικών στόχων αυτή τη στιγμή δεν θα ωφελήσει τη χώρα, καθώς η όποια αναπτυξιακή επίπτωση χαλάρωσής τους θα υπερκεραστεί από την επίπτωση ενός ανεπιθύμητου νέου κύκλου αβεβαιότητας.»

Τέλος, ο ΣΕΒ βλέπει μόνο έναν δρόμο «εξόδου από τα μνημόνια» και ανάκαμψης της χώρας: Η χώρα και η δημόσια διοίκηση να αποκτήσουν ταχύτατα την ικανότητα διοίκησης ενός εξαιρετικά σύνθετου προγράμματος μεταρρυθμίσεων, ώστε επανακτώντας σταδιακά την εμπιστοσύνη των εταίρων να προχωρήσουμε σε ταχύτερη βελτίωση των φορολογικών συντελεστών.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

`
ΜΕ ΑΠΟΦΑΣΗ ΠΛΑΚΙΩΤΑΚΗ 26 Νοε 2020 | 22:35

Μεταφορικό ισοδύναμο: Παράταση έως τις 7 Δεκεμβρίου για την υποβολή αιτήσεων

Προηγήθηκε σχετικό αίτημα των επιχειρήσεων για την παράταση της προθεσμίας του μεταφορικού ισοδύναμου.

ΣΤΟΝ ΑΠΟΗΧΟ ΤΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ 26 Νοε 2020 | 21:25

Alpha Bank: Ψήφος εμπιστοσύνης από MorganStanley, J.P. Morgan και Goldman Sachs

Στον απόηχο των χθεσινών ανακοινώσεων για τα αποτελέσματα γ’ τριμήνου, το Project Galaxy και την μείωση των ΜΕΑ

ΕΝΤΟΣ ΤΩΝ ΕΠΟΜΕΝΩΝ ΗΜΕΡΩΝ Η ΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ 26 Νοε 2020 | 21:08

Επίδομα θέρμανσης: Τι αλλάζει φέτος - Τα ποσά και οι δικαιούχοι

Ο υπολογισμός του επιδόματος θέρμανσης, σύμφωνα με τον Χρήστο Σταϊκούρα, αλλάζει ριζικά. Θα λαμβάνονται υπόψη οι καιρικές συνθήκες.

ΣΕ 328.360 ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΥΣ 26 Νοε 2020 | 18:45

Καταβάλλονται αύριο η αποζημίωση ειδικού σκοπού και η οικονομική ενίσχυση βραχυχρόνιας εργασίας

Πιστώνονται η αποζημίωση ειδικού σκοπού και η οικονομική ενίσχυση βραχυχρόνιας εργασίας σε 328.360 δικαιούχους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 26 Νοε 2020 | 18:30

Χρηματιστήριο: Στα υψηλότερα επίπεδα από τις αρχές Μαρτίου - Έκλεισε με κέρδη 3,08%

Έντονες ανοδικές τάσεις επικράτησαν στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου, με την αγορά να διασπά ανοδικά τα επίπεδα των 720 μονάδων.

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΥΣ ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ ΠΡΩΤΩΝ ΚΥΚΛΩΝ 26 Νοε 2020 | 16:20

Επιστρεπτέα προκαταβολή: Παράταση προθεσμίας υποβολής δικαιολογητικών

Για τους δύο πρώτους κύκλους της Επιστρεπτέας Προκαταβολής οι προθεσμίες έληγαν στις 30 Νοεμβρίου και στις 30 Ιανουαρίου

ΜΕΧΡΙ ΠΟΤΕ ΙΣΧΥΕΙ 26 Νοε 2020 | 16:06

ΟΑΕΔ: 20.000 οι αιτήσεις για το νέο πρόγραμμα και δωρεάν πρόσβαση ανέργων στην πλατφόρμα του Coursera

Ο ΟΑΕΔ προσφέρει δωρεάν διαδικτυακά μαθήματα και οι αιτήσεις έχουν ήδη ξεπεράσει τις 20.000.

ΔΙΠΛΑ ΣΤΟΥΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ ΤΗΣ 26 Νοε 2020 | 15:17

H EKO επαναφέρει την μεγάλη προσφορά για το Πετρέλαιο Θέρμανσης

Προσφέρει ευελιξία στην πληρωμή, με τη δυνατότητα για έως και 12 άτοκες δόσεις για τις πιστωτικές κάρτες όλων των ελληνικών τραπεζών

ΕΛΑΧΙΣΤΗ Η ΔΑΝΕΙΟΔΟΤΗΣΗ 26 Νοε 2020 | 15:07

Και όμως: Τον Οκτώβριο καταγράφηκε αύξηση των καταθέσεων, αν και μειωμένη

Μειωμένη μεν, αύξηση δε καταγράφηκε στις καταθέσεις των νοικοκυριών τον μήνα Οκτώβριο

ΔΙΕΥΡΥΜΕΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΔΡΑΣΕΩΝ 26 Νοε 2020 | 13:17

To efood έχει αποστολή αγάπης

O κοινωνικός απολογισμός του έτους αναδεικνύει την κουλτούρα προσφοράς του efood προς την κοινωνία και το περιβάλλον.

ΕΦΑΠΑΞ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ 26 Νοε 2020 | 10:05

Επίδομα 400 ευρώ για μακροχρόνια ανέργους: Τα βήματα για την αίτηση - Βγήκε το ΦΕΚ

Δημοσιεύθηκε η ΚΥΑ για τη χορήγηση της εφάπαξ οικονομικής ενίσχυσης, ύψους 400 ευρώ, σε μη επιδοτούμενους μακροχρόνια ανέργους - Τι προβλέπει.

ΟΙ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ 26 Νοε 2020 | 09:10

Αυξάνονται οι μισθοί σε 2,5 εκατ. εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα από 12 ώς 77 ευρώ το μήνα - Αναλυτικά παραδείγματα

Από χθες είναι νόμος του κράτους και η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών τόσο για τους εργαζόμενους όσο και για τους εργοδότες.

ΑΥΞΑΝΕΤΑΙ Ο ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΗΣ 4ΗΣ ΦΑΣΗΣ 26 Νοε 2020 | 08:19

Επιστρεπτέα προκαταβολή: Εξαντλήθηκε σε 4 ημέρες και... επανακυκλοφορεί με άλλα 400 εκατ. ευρώ

Τα λεφτά της επιστρεπτέας προκαταβολής που είχαν προϋπολογιστεί να πέσουν στην αγορά εξαντλήθηκαν μέσα σε τέσσερα 24ωρα.