ΣΕΒ: Η οικονομία δεν αντέχει την επανάληψη του 2015

Ένα New Deal με φορολογικά κίνητρα για επενδύσεις και έργα υποδομών χρειάζεται η οικονομία λέει ο ΣΕΒ και τονίζει πως δεν αντέχει επανάληψη του 2015.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
ΣΕΒ: Η οικονομία δεν αντέχει την επανάληψη του 2015


Η οικονομία δεν αντέχει επανάληψη του 2015 σημειώνει ο ΣΕΒ στην εβδομαδιαία ανάλυσή του για την ελληνική οικονομία και υπογραμμίζει πως θα μπορούσε να ανακάμψει, εάν ακολουθηθεί μία αναπτυξιακή πολιτική με δημοσιονομική πειθαρχία και περιορισμό της φοροεπιδρομή.

Σε διαφορετική περίπτωση,προειδοποιεί πως εάν η αβεβαιότητα διατηρηθεί επί μακρόν, η οικονομία ίσως καταρρεύσει.

Σε ότι αφορά το χρέος σημειώνει « Όλα τα υπόλοιπα περί πρόωρης και δραστικής μείωσης του χρέους για να συνεχίσουμε να ξοδεύουμε με δανεικά, είναι δύσκολο να γίνουν αποδεκτά εντός της Ευρωζώνης

Η ανάλυση του ΣΕΒ

Ο στόχος του προγράμματος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5 π.μ. του ΑΕΠ μέχρι το 2018 είναι πιθανόν εφικτός, εάν όντως μπει φραγμός στη φοροδιαφυγή και στη συνέχεια να μειωθούν δραστικά οι φορολογικοί συντελεστές για να τονωθεί η οικονομική δραστηριότητα και εάν αναπροσαρμοσθούν οι παροχές και το μέγεθος του δημόσιου τομέα στις φοροδοτικές δυνατότητες της ιδιωτικής οικονομίας. Στο πλαίσιο αυτό, οι τόκοι εξυπηρέτησης του δημόσιου χρέους καλύπτονται πλήρως από το πρωτογενές πλεόνασμα. Η χώρα επιστρέφει στις αγορές και δανείζεται χρεολύσια €7-10 δισ. ετησίως κατά μέσο όρο μέχρι το 2030. Υπάρχει ένα πρόβλημα συσσώρευσης δαπανών εξυπηρέτησης του χρέους στην τριετία 2022-2024, που μπορεί, όμως, να εξομαλυνθεί μέσω έκδοσης κατάλληλων χρηματοοικονομικών εργαλείων στην αγορά, έτσι ώστε οι δαπάνες αυτές να ανακατανεμηθούν σε μελλοντικές περιόδους. Όλα τα υπόλοιπα περί πρόωρης και δραστικής μείωσης του χρέους για να συνεχίσουμε να ξοδεύουμε με δανεικά, είναι δύσκολο να γίνουν αποδεκτά εντός της Ευρωζώνης. Η αποκατάσταση δημοσιονομικής σταθερότητας σε βιώσιμα επίπεδα είναι μονόδρομος εάν θέλουμε να αποκτήσει ξανά η χώρα πρόσβαση στις αγορές και να διαχειρίζεται μόνη της τις τύχες της. Οποιαδήποτε άλλη συζήτηση περί δημοσιονομικών στόχων και βιωσιμότητας του χρέους, εκφυλίζεται ταχέως σε μία άγονη αντιπαράθεση άνευ νοήματος και χρησιμότητας, με θύμα για μία ακόμη φορά την ομαλότητα στην ελληνική οικονομία. Η απουσία κατεύθυνσης στην οικονομική συγκυρία δείχνει ότι η οικονομία είναι σε κατάσταση αναμονής. Η οικονομία θα μπορούσε να ανακάμψει εάν ακολουθηθεί με συνέπεια μία αναπτυξιακή πολιτική με δημοσιονομική πειθαρχία και περιορισμό της φοροεπιδρομής που θα βαθύνει την ύφεση. Σε διαφορετική περίπτωση, εάν η αβεβαιότητα διατηρηθεί επί μακρόν, η οικονομία μπορεί να καταρρεύσει.

  • Η εικόνα αναμονής με τάση ελαφριάς αποδυνάμωσης αποτυπώνεται, για άλλη μια φορά, στα στοιχεία του PMI και των λιανικών πωλήσεων, την ώρα που το μισθολογικό κόστος για το σύνολο της οικονομίας και η απασχόληση συνεχίζουν να ενισχύονται.
  • Το μικρό μέγεθος της Ελληνικής επιχείρησης ΔΕΝ είναι η αιτία των δεινών της χώρας, όπως η φοροδιαφυγή, η εισφοροδιαφυγή, η χαμηλή παραγωγικότητα και εξωστρέφεια και τέλος η χαμηλή ροπή προς την καινοτομία. Είναι απλά άλλο ένα σύμπτωμα των ευρύτερων πολιτικών επιλογών που έχουν καταστήσει την Ελλάδα εχθρική προς οργανωμένες παραγωγικές επιχειρήσεις μεγαλύτερου μεγέθους μαζί με τις αλυσίδες αξίας που χτίζονται γύρω τους και που περιλαμβάνουν μικρές επιχειρήσεις αυξημένης ανταγωνιστικότητας. Το ζητούμενο δεν είναι η εξαϋλωση των μικρότερων επιχειρήσεων, αλλά να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για την ανάπτυξη μεγαλύτερων – κυρίως μεταποιητικών - επιχειρήσεων που θα επαναφέρουν την ισορροπία στο μίγμα μικρών και μεγάλων επιχειρήσεων και τη συνολική ποιοτική αναβάθμιση του μίγματος. Κάτι τέτοιο όχι μόνο θα δημιουργήσει τις θέσεις εργασίας «που λείπουν» από τη χώρα, αλλά είναι και προϋπόθεση να αντιμετωπισθεί η «ιδιαιτερότητα» της Ελληνικής οικονομίας. Μέτρα όπως η εκλογίκευση της φορολόγησης της παραγωγικής μισθωτής εργασίας στον ιδιωτικό τομέα και του κόστους ενέργειας για την παραγωγή δεν αρκούν πλέον για να διορθωθεί η ζημιά που έχει επιφέρει στην Ελλάδα η αποτυχία της πολιτικής των τελευταίων δεκαετιών. Ένα New Deal με φορολογικά κίνητρα για επενδύσεις και έργα υποδομών, που θα υλοποιήσει ο ιδιωτικός τομέας, είναι πλέον αυτό που χρειαζόμαστε για την επανεκκίνηση της οικονομίας.

ΤΙ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 11 Μαϊ 2020 | 15:51

Αποκαλυπτική έρευνα ΣΕΒ: 7 στους 10 Έλληνες απασχολούνται σε μόνο 20 επαγγέλματα

Επτά στους δέκα εργαζόμενους στην Ελλάδα (67,1 % ή 2.184.128 άτομα) απασχολούνται σε μόνο 20 επαγγέλματα.

ΤΑ ΚΟΝΔΥΛΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΟΥΝ ΜΕ ΣΥΝΕΣΗ 05 Ιουν 2020 | 14:05

Ντομπρόβσκις: Η Ελλάδα θα είναι "από τις πιο ευνοημένες χώρες" από το πακέτο των 750 δις

Η παρέμβαση του Αντιπροέδρου της Ε.Ε. και του προέδρου του Eurogroup στο συνέδριο του Economist

Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΣΤΟΝ Κ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ 05 Ιουν 2020 | 12:26

Εμπορικός Σύλλογος: Ζητάει δωρεάν θέσεις πάρκινγκ και 24ωρη λειτουργία του Μετρό για τον Μεγάλο Περίπατο της Αθήνας

Διάθεση δωρεάν θέσεων στα πάρκινγκ για μικρό χρονικό διάστημα κια για όσους κάνουν αγορές από τα καταστήματα περιλαμβάνει η πρόταση του Εμπορικού Συλλόγου της Αθήνας προς τον Δήμαρχο Κώστα Μπακογιάννη.

ΠΩΣ ΘΩΡΑΚΙΣΤΗΚΕ Η ΕΙΣΗΓΜΕΝΗ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗΝ ΚΡΙΣΗ 05 Ιουν 2020 | 11:43

Mytilineos: Η συνταγή για την αντιμετώπιση της κρίσης και η επιστροφή στην ανάκαμψη

Τι δήλωσε ο πρόεδρος και CEO Ευάγγελος Μυτιληναίος στη χθεσινή τακτική Γ.Σ.

Ο ΔΑΝΕΙΣΜΟΣ ΕΧΕΙ ΜΕΙΩΘΕΙ ΣΕ ΕΠΙΠΕΔΑ ΡΕΚΟΡ 05 Ιουν 2020 | 11:32
MICROFINANCE 05 Ιουν 2020 | 08:58

Δάνεια έως 25.000 ευρώ για τους αποκλεισμένους από τις τράπεζες

Διέξοδος για νόμιμη και φθηνή χρηματοδότηση σε χιλιάδες πολίτες που είναι αποκλεισμένοι από το τραπεζικό σύστημα.

ΝΕΑ ΠΑΚΕΤΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ 05 Ιουν 2020 | 08:29

Το οπλοστάσιο των 95 δισ. ευρώ που θα μεταμορφώσει την Ελλάδα - Η μεγάλη ευκαιρία

Τα χρήματα αυτά μπορούν να χρηματοδοτήσουν τόσο τις βραχυπρόθεσμες ανάγκες όσο και τον μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας.

ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ IPS 04 Ιουν 2020 | 20:47

Οι πλούσιοι πλουσιότεροι στην καραντίνα: Μισό τρισ. αυξήθηκε ο πλούτος των Αμερικανών δισεκατομμυριούχων

Το συμπέρασμα εξάγεται από μια έκθεση που δημοσιοποιήθηκε από το Ινστιτούτο Πολιτικών Μελετών (IPS).

ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ 04 Ιουν 2020 | 17:47

Λαγκάρντ: Ύφεση έως 12,6% στην ευρωζώνη. Ανάκαμψη με πολλά ερωτηματικά

H EKT, σύμφωνα με το σενάριο βάσης, προβλέπει ότι το ΑΕΠ της ευρωζώνης θα συρρικνωθεί φέτος κατά 8,7% για’ αυξηθεί κατά 5,2% το 2021 και κατά 3,3% το 2022.

ΕΡΕΥΝΑ IRI 04 Ιουν 2020 | 17:05

Τρελός τζίρος 1,8 δισ. ευρώ στα σούπερ μάρκετ 13 εβδομάδες μετά την εμφάνιση του κορονοϊού στην Ελλάδα

Από την αρχή του 2020 μέχρι τις 24 Μαΐου η ανάπτυξη των πωλήσεων σε αξία ανήλθε σε 14,7% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, δηλαδή από την αρχή του 2019 μέχρι 26 Μαΐου 2019.

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΟΧΕΣ 04 Ιουν 2020 | 15:53

Η Grecotel ανοίγει ακόμα 10 ξενοδοχεία σε Κρήτη, Κέρκυρα και Χαλκιδική

Υπενθυμίζεται πως η Grecotel ανακοίνωσε στις 15 Μαΐου το άνοιγμα των ξενοδοχείων της σε Πελοπόννησο, Σούνιο και Μύκονο

ΩΡΑ ΕΝΑΡΞΗΣ ΤΙΣ 17:00 04 Ιουν 2020 | 15:52

Επανεκκινούν οι Ελληνικές Ιπποδρομίες στο Markopoulo Park από τις 15 Ιουνίου

Σημειώνεται ότι η Δευτέρα αποτελεί τη νέα ημέρα διεξαγωγής των ελληνικών ιπποδρομιών

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 04 Ιουν 2020 | 15:44

Aύριο καταβάλεται το επίδομα των 600 ευρώ στους επιστήμονες

Όπως αναφέρεται στην υπουργική απόφαση, η πίστωση θα γίνει αύριο, 5 Ιουνίου.