ΣΕΒ προς κυβέρνηση: Ακούστε το ΔΝΤ, μειώστε τους φόρους

Η υπερφορολόγηση των συνεπών φορολογουμένων και των οργανωμένων επιχειρήσεων εξακολουθεί να στραγγαλίζει την οικονομική δραστηριότητα, εκτιμά ο ΣΕΒ

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
ΣΕΒ προς κυβέρνηση: Ακούστε το ΔΝΤ, μειώστε τους φόρους

Η υπερφορολόγηση των συνεπών φορολογουμένων και των οργανωμένων επιχειρήσεων εξακολουθεί να στραγγαλίζει την οικονομική δραστηριότητα, με τα νοικοκυριά να υφίστανται συνεχή μείωση στο διαθέσιμο εισόδημά τους, που εκτός από τις καταναλωτικές τους ανάγκες, πρέπει να καλύψουν και τις φορολογικές τους υποχρεώσεις. Αυτό αναφέρει ο ΣΕΒ στο Εβδομαδιαίο Δελτίο του με τίτλο "Quo vadis, Graecia?", συμπληρώνοντας ότι η έλλειψη πόρων οδηγεί τελικά σε αποσύνθεση του κοινωνικού κράτους.

Επικαλούμενος την ετήσια έκθεση του ΔΝΤ, ο ΣΕΒ αναφέρει ότι η λύση βρίσκεται στη μείωση της φορολόγησης και όχι στην περαιτέρω αύξησή της και στον εξορθολογισμό του φορολογικού βάρους ώστε να μην επηρεάζονται αρνητικά οι αναπτυξιακές προοπτικές της οικονομίας.

Το ΔΝΤ εστιάζει σε τέσσερις "πολιτικά ενοχλητικές αλήθειες":

  1. Στα δημοσιονομικά απαιτείται αλλαγή στο μίγμα πολιτικής με στοχευμένη μείωση του αφορολογήτου ορίου καθώς και του μη μισθολογικού κόστους, δηλαδή να επεκταθεί η φορολογική βάση μέσω πάταξης της φοροδιαφυγής ώστε να αντιστραφεί η υπερφορολόγηση που εμποδίζει την ανάκαμψη και να περιορισθεί ο αριθμός των εν δυνάμει φορολογουμένων που δεν πληρώνει φόρο (είναι το 50% του συνόλου σήμερα).
  2. Το έλλειμμα του συνταξιοδοτικού συστήματος, ακόμη και μετά την πρόσφατη ασφαλιστική μεταρρύθμιση, διαμορφώνεται σε 10 π.μ του ΑΕΠ και συνεπώς πρέπει να μειωθεί περαιτέρω για να υπάρξει δημοσιονομικός χώρος ώστε να καταπολεμηθεί η επίπτωση της ανεργίας και της φτώχειας στο βιοτικό επίπεδο του πληθυσμού και να καλυφθούν οι κοινωνικές ανάγκες, κυρίως στον τομέα της υγείας.
  3. Πρέπει να αντιμετωπισθούν κατά προτεραιότητα τα προβληματικά δάνεια και να αρθούν οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων για να επιστρέψει η ρευστότητα στην αγορά, καθώς και να επιταχυνθούν οι διαρθρωτικές αλλαγές, έτσι ώστε να διευκολυνθεί η ανάκαμψη της οικονομίας.
  4. Τέλος, δεν μπορεί να αφεθεί η βιωσιμότητα του χρέους στην αβέβαιη επίτευξη υψηλών ρυθμών ανάπτυξης χωρίς ρύθμιση του χρέους, και, ταυτόχρονα, να διατηρούνται πρωτογενή πλεονάσματα 3.5 π.μ του ΑΕΠ στο διηνεκές, όταν η ανεργία αναμένεται να κυμανθεί σε διψήφιο επίπεδο μέχρι τα μέσα του αιώνα! Σύμφωνα με τον ΣΕΒ είναι εκ των πραγμάτων σημαντικό οι δανειστές να βρουν μεταξύ τους τη λύση στο ζήτημα του χρέους ωστόσο όπως επισημαίνει, αυτό, δεν αρκεί.

Όπως τονίζει στην Εβδομαδιαία Έκθεσή του, "είναι απολύτως αναγκαίο η χώρα να επιδιώξει την εφαρμογή ενός εθνικού σχεδίου φυγής προς τα εμπρός. Κανείς δεν γνωρίζει εάν και πότε θα έρθει ανάπτυξη, και πόσο ισχυρή θα είναι, καθώς και ποιο είναι το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος που οδηγεί στην έξοδο από την κρίση. Κατ’ ελάχιστον, η χώρα θα πρέπει να επιδείξει διατηρήσιμη δημοσιονομική πειθαρχία, ακόμη και με μικρά αλλά σταθερά πρωτογενή πλεονάσματα, καθώς και αξιοπιστία στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, ώστε να μπορέσει, μια ώρα αρχύτερα, να αποκτήσει πρόσβαση στις αγορές. Όλα τα άλλα έπονται. Έτσι και αλλιώς, οι αγορές θα αποφανθούν, με τι επιτόκια θα μας δανείζουν, για το ύψος του απαιτούμενου πρωτογενούς πλεονάσματος και για το αν ή όχι το χρέος είναι βιώσιμο. Η επιδίωξη πρωθύστερης ρύθμισης του χρέους είναι προφανώς επιθυμητή, σε καμιά περίπτωση όμως δεν μπορεί να είναι υποκατάστατο των προσπαθειών νοικοκυρέματος της οικονομίας που στηρίζονται στις δικές μας δυνάμεις. Και αυτό είναι που θα αξιολογήσουν θετικά οι αγορές, πέραν της όποιας ελάφρυνσης του χρέους. Ας τολμήσουμε, επιτέλους!".

Αναφορικά με την πορεία των φορολογικών εσόδων στο 8μηνο, ο ΣΕΒ αναφέρει ότι εμφανίζει σημαντική αύξηση, αν εξαιρέσουμε την επίπτωση της καθυστερημένης εκκαθάρισης του ΕΝΦΙΑ. Την ίδια περίοδο η δημιουργία νέων ληξιπρόθεσμων φορολογικών υποχρεώσεων παραμένει σε υψηλά επίπεδα. Η αύξηση των καταθέσεων τον Αύγουστο αποδίδεται κυρίως στις επιχειρήσεις, στην κορύφωση της τουριστικής περιόδου και την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του κράτους. Επίσης, η αύξηση των καταθέσεων των νοικοκυριών συμπίπτει με την καταβολή οφειλόμενων εφάπαξ συνταξιούχων του δημοσίου.

Τέλος, η έκθεση για την παγκόσμια ανταγωνιστικότητα του World Economic Forum για το 2016-2017 καταγράφει για την Ελλάδα μια υποχώρηση στην 86η θέση, από την 81η πέρυσι. Κατά τον ΣΕΒ, η εξέλιξη αυτή οφείλεται περισσότερο στην κακή μακροοικονομική κατάσταση, παρά σε μια σημαντική επιδείνωση των επιδόσεων της οικονομίας σε επιμέρους πεδία. Αυτό δε σημαίνει ότι δεν παραμένουν σημαντικές αδυναμίες, όχι μόνο στο επίπεδο θεσμών αλλά και σε ζητήματα όπως το επίπεδο πρόσβασης σε χρηματοδότηση για τις επιχειρήσεις, την υπερφορολόγηση και τη μη προώθηση ή και υποχώρηση μεταρρυθμίσεων. Από την άλλη, η χώρα συνεχίζει να έχει, μεταξύ άλλων και παρά τις αναμενόμενες απώλειες λόγω της κρίσης, ικανό προσωπικό, επιχειρήσεις που μετασχηματίζονται με ρεαλισμό και καλά κέντρα έρευνας. Τα πεδία στα οποία πρέπει να εστιάσει τις προσπάθειές της η κυβέρνηση είναι η βελτίωση της ποιότητας των ασκούμενων πολιτικών, η μείωση της αβεβαιότητας και η αποκατάσταση της πρόσβασης των επιχειρήσεων σε χρηματοδότηση, ώστε να αξιοποιηθούν τα πλεονεκτήματα της χώρας.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΣΚΛΗΡΗ ΚΡΙΤΙΚΗ 26 Σεπ 2020 | 19:13

ΣΥΡΙΖΑ: "Μια κυβέρνηση που επιλέγει να κατηγορεί τους πολίτες, έχει αρχίσει να μετράει αντίστροφα"

"Πολύ γρήγορα θα φανεί ότι η κοινωνία δεν έχει ανάγκη αυτή την κυβέρνηση", τονίζει ο κ. Ηλιόπουλος.

ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΝ ΑΝΔΡΕΑ ΞΑΝΘΟ 25 Σεπ 2020 | 13:05

Επίσκεψη Τσίπρα στον Ευαγγελισμό: "Η κυβέρνηση δείχνει εγκληματική αμέλεια στο ΕΣΥ" [εικόνες - βίντεο]

Toν φόβο ότι "με την εγκληματική αμέλεια που δείχνει η κυβέρνηση το ΕΣΥ πολύ γρήγορα θα επιβαρυνθεί" εξέφρασε ο Αλέξης Τσίπρας από τον Ευαγγελισμό

ΗΘΕΛΑΝ ΝΑ ΜΗΝ ΦΩΝΑΕΙ Η ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ 23 Σεπ 2020 | 10:28

Φιλελεύθερα διδάγματα από το φιάσκο με τις μάσκες - αλεξίπτωτα

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία γιατί έγινε αυτή η "κοινωνική παροχή".

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΙΣ ΠΛΗΓΕΙΣΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ 21 Σεπ 2020 | 17:06

Τσίπρας από την Καρδίτσα: "Με 5 και 8 χιλιάρικα δεν αντιμετωπίζεται το πρόβλημα - Ασπιρίνες τα μέτρα της κυβέρνησης"

"Ασπιρίνες" τα μέτρα στήριξης που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για τις καταστροφές τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας από τις πληγείσες περιοχές στην Καρδίτσα

ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΤΟ FACEBOOK 17 Σεπ 2020 | 13:53

Κραουνάκης: Υπάρχουν οι καλλιτέχνες που αρέσουν στην κυβέρνηση και άλλοι που καταδιώκονται βουβά

Υπάρχουν δύο ειδών κατηγορίες καλλιτεχνών, ανέφερε σε ανάρτησή του ο Σταμάτης Κραουνάκης.

ΑΛΛΑΓΗ ΣΚΗΝΙΚΟΥ 17 Σεπ 2020 | 11:39

Δημοσκόπηση ProRata: Αρνητική βαθμολογία παίρνει η κυβέρνηση στη διαχείριση του κορονοϊού

Η δημοσκόπηση της ProRata δείχνει πως οι πολίτες δεν εμπιστεύονται όπως πριν την κυβέρνηση στη διαχείριση της πανδημίας.

Η ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΛΙΡΑ ΔΕΧΕΤΑΙ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΥΠΟΤΙΜΗΣΗ 16 Σεπ 2020 | 15:32

Πρώην υπουργός Οικονομικών Ερντογάν: Η τουρκική οικονομία καταρρέει - Δεν μας σώζει ούτε το ΔΝΤ

Δυσκολεύει η κατάσταση της τουρκικής οικονομίας ενώ υπάρχουν και οι φόβοι για κυρώσεις στη Σύνοδο Κορυφής 24-25 Σεπτεμβρίου.

"ΤΡΑΓΕΛΑΦΙΚΑ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ" 15 Σεπ 2020 | 14:05

Ηλιόπουλος για το φιάσκο με τις μάσκες: Να παραιτηθούν Κεραμέως - Θεοδωρικάκος

Σφοδρή επίθεση στην υπουργό Παιδείας και στον πρωθυπουργό από τον Νάσο Ηλιόπουλο του ΣΥΡΙΖΑ.

ΤΙ ΕΙΣΗΓΗΘΗΚΕ Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΛΟΙΜΩΞΙΟΛΟΓΩΝ 15 Σεπ 2020 | 11:12

Κορονοϊός: "Κλειδώνουν" τα οριζόντια μέτρα για 15 ημέρες στην Αττική

Τι περιλαμβάνει το νέο πακέτο μέτρων για τον κορονοϊό. Οι τελικές αποφάσεις της κυβέρνησης. Ανακοινώσεις το απόγευμα από τον Νίκο Χαρδαλιά.

ΧΩΡΙΣ ΣΩΣΤΗ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ 15 Σεπ 2020 | 09:57

ΚΙΝΑΛ για μάσκες: Πρωτοφανές φιάσκο, εξοργιστικό να παραμένουν στις θέσεις τους οι υπεύθυνοι

Είναι εξοργιστικό που οι υπεύθυνοι παραμένουν στις θέσεις τους, αναφέρει η ανακοίνωση του ΚΙΝΑΛ.

ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ 14 Σεπ 2020 | 18:01

Κορονοϊός: Σενάρια για καθολική χρήση μάσκας στην Αττική - Ποιες περιοχές είναι στο "κόκκινο"

Η κυβέρνηση προσανατολίζεται σε αυστηρά μέτρα για να περιορίσει τον κορονοϊό στην Αττική, μεταξύ αυτών και την καθολική χρήση μάσκας.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΚΟΥΜΟΥΝΔΟΥΡΟΥ 14 Σεπ 2020 | 11:33

Η αντίδραση ΣΥΡΙΖΑ για τις εξαγγελίες Μητσοτάκη: Ανησυχούμε για τα πολυέξοδα εξοπλιστικά προγράμματα

Ο τομεάρχης Εθνικής Άμυνας και ο αναπληρωτής τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ, φοβούνται για έλλειμμα στρατηγικής και σοβαρότητας.

ΕΞΕΤΑΖΟΥΝ ΚΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΣΤΡΑΤΕΥΣΗ ΣΤΑ 18 14 Σεπ 2020 | 10:51

Στο τραπέζι σενάριο αύξησης της θητείας στο Στρατό Ξηράς από 9 σε 12 μήνες

Σύμφωνα με όσα είπε ο ίδιος ο πρωθυπουργός από τη Θεσσαλονίκη, η κυβέρνηση εξετάζει τόσο την αύξηση της στρατιωτικής θητείας όσο και την υποχρεωτική στράτευση στα 18.