Σενάρια για αύξηση σε 2.000 το μήνα των capital controls

Nέα «γενναία» χαλάρωση των capital controls ζητούν οι τραπεζίτες προκειμένου να υπάρξει ώθηση στις συναλλαγές

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Σενάρια για αύξηση σε 2.000 το μήνα των capital controls

Nέα «γενναία» χαλάρωση των capital controls ζητούν οι τραπεζίτες προκειμένου να υπάρξει ώθηση στις συναλλαγές και να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών στο σύστημα. Η προηγούμενη κίνηση χαλάρωσης των capital controls έδωσε μια ανάσα και μπήκε στο σύστημα νέο χρήμα, το οποίο όμως βγήκε εκ νέου και γρήγορα, αφού δεν υπήρξε παράλληλα και η αναγκαία βελτίωση του οικονομικού περιβάλλοντος.

Οι τράπεζες επανέρχονται, και με νέες προτάσεις ζητούν και επόμενο βήμα προκειμένου να δοθεί ένα στίγμα βελτίωσης των συνθηκών. Μεταξύ άλλων, οι τραπεζίτες σε πρόταση που εκπονεί η Ελληνική Ένωση Τραπεζών ζητούν να αυξηθεί το εβδομαδιαίο όριο ανάληψης στα 500 ευρώ από 420 ευρώ σήμερα και να υπάρχει η δυνατότητα σωρευτικής ανάληψης 2.000 ευρώ σε διάστημα ενός μήνα ενώ τώρα μπορούν να αποσύρουν 840 ευρώ ανά δεκαπενθήμερο.

Για διευκόλυνση των επιχειρήσεων ζητείται επίσης να έχουν τη δυνατότητα να αποστέλλουν εμβάσματα ως 20.000 ευρώ χωρίς έγκριση αλλά και γενικότερα, όσο αφορά τα εμβάσματα, να υπάρχει η ευχέρεια αποστολής ως 2.000 ευρώ το μήνα από 1.000 ευρώ σήμερα. Οι τραπεζίτες προτείνουν επίσης για τα χρηματικά ποσά που μεταφέρονται από το εξωτερικό σε λογαριασμούς ιδιωτών στις ελληνικές τράπεζες να υπάρχουν δυνατότητα ανάληψης ως και του 60% του ποσού που εμβάστηκε, υπό ορισμένες προϋποθέσεις.

Χαλάρωση ζητούν οι τραπεζίτες και για χρηματιστηριακές συναλλαγές καθώς και για πράξεις θεματοφυλακής αξιών εκτός Ελλάδας. Όλες οι προτάσεις έχουν ως στόχο την τόνωση της αγοράς και τη βελτίωση της ψυχολογίας, αλλά και την πρακτική διευκόλυνση των επιχειρήσεων και των ιδιωτών. Προτάσεις πάντως χαλάρωσης των capital controls έχει εκπονήσει και το υπουργείο Οικονομίας και θα τις φέρει προς συζήτηση με τους θεσμούς στο πλαίσιο της αξιολόγησης.

Όπως έχει επισημάνει το mononews, η προηγούμενη χαλάρωση των κεφαλαιακών ελέγχων αποδείχθηκε ως σήμερα μάλλον «άνθρακες» αφού όσο «νέο χρήμα» μπήκε στο σύστημα, βγήκε εκ νέου. Περί τα 20 δισ.ευρώ ανακυκλώνονται, αξιοποιώντας τη δυνατότητα που δόθηκε το καλοκαίρι όσα χρήματα μπαίνουν για πρώτη φορά στις τράπεζες από το εξωτερικό ή τα σεντούκια, να μην υπόκεινται σε περιορισμούς.

Παρά τις προσπάθειες των τραπεζών να κρατήσουν έστω και μέρος αυτών των κεφαλαίων, τα αποτελέσματα είναι πενιχρά και τα 5 δισ.ευρώ περίπου που προήλθαν από εμβάσματα εξωτερικού,όπως και ποσό της τάξης των 15 δισ.ευρώ που είναι από μετρητά είναι «ελεύθερες» καταθέσεις.

Ειδικά δε, τα 15 δισ.ευρώ προέρχονται από «ανακύκλωση» μετρητών, δηλαδή αναλήψεις μετρητών που έκαναν οι καταναλωτές για καθημερινές συναλλαγές τους σε σούπερ μάρκετ, βενζινάδικα, πρακτορεία ΟΠΑΠ και εστίαση, μεταξύ άλλων, και τα οποία οι επιχειρήσεις κατέθεσαν στο τραπεζικό σύστημα ως «νέες καταθέσεις» και τα χρησιμοποιούν για τις δικές τους συναλλαγές.

Η διευκόλυνση για τις επιχειρήσεις είναι δεδομένη αφού δεν υπόκεινται κυρίως αυτές οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις σε περιορισμούς στις καθημερινές συναλλαγές, αν και ακόμη και αυτές έχουν εξοικειωθεί με το e banking, αλλά για το τραπεζικό σύστημα, το όφελος είναι μικρό εξαιτίας της αβεβαιότητας που διατηρείται.

Μόνο η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης θα έχει αποτελέσματα και στη ρευστότητα των τραπεζών, σύμφωνα με τους τραπεζίτες, που διαπιστώνουν ότι η χώρα φαίνεται να πηγαίνει με ένα βήμα μπροστά και δύο πίσω, κάτι που εισπράττουν οι πολίτες που προτιμούν την ασφάλεια του στρώματος και του σεντουκιού για τα χρήματά τους.

Πηγή: mononews.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΟΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΟΝ ΜΑΙΟ 27 Σεπ 2021 | 14:05

Ο Πικραμμένος για το παρασκήνιο του 2012: Είχαμε σχέδιο για κλείσιμο τραπεζών -Τα παράπονα που άκουσα από τη Μέρκελ

Η υπηρεσιακή κυβέρνηση του Παναγιώτη Πικραμμένου, τον Μάϊο του 2012, είχε προετοιμαστεί για κλείσιμο των τραπεζών,την περίοδο της οικονομικής κατάρρευσης της χώρας.

ΑΝΟΔΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ 20 Σεπ 2021 | 19:19

Η Moody's αναβάθμισε το αξιόχρεο των συστημικών ελληνικών τραπεζών - Θετικές οι προοπτικές

Θετικές οι προοπτικές και των τεσσάρων συστημικών ελληνικών τραπεζών - Αναλυτικά η ανακοίνωση του οίκου Moody's.

ΣΤΕΛΝΟΥΝ ΨΕΥΤΙΚΑ ΜΕΙΛ ΚΑΙ SMS 19 Σεπ 2021 | 13:05

Προσοχή: "Μάστιγα" οι ηλεκτρονικές απάτες με τη μέθοδο του "phishing" - Πώς αδειάζουν τον τραπεζικό σας λογαρισμό

Σπείρες κακοποιών στέλνουν ψεύτικα ηλεκτρονικά μηνύματα στα υποψήφια θύματα τους, προσποιούμενοι εκπροσώπους τραπεζών - Πως θα προστατευθείτε

ΝΕΑ ΕΡΕΥΝΑ 17 Οκτ 2021 | 10:00

ΙΕΛΚΑ - Κύμα αυξήσεων: Τι δείχνουν τα πρώτα στοιχεία από τις τιμές στα ράφια των σούπερ μάρκετ

Πως η πίεση των ανατιμήσεων στις τιμές προϊόντων επηρεάζει τη συμπεριφορά των καταναλωτών - Χρήσιμες συμβουλές του ΙΕΛΚΑ

ΟΙ ΒΑΣΙΚΟΙ ΑΞΟΝΕΣ 17 Οκτ 2021 | 08:42

Κύμα αυξήσεων στην ενέργεια: Οι επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης - Φοροελαφρύνσεις και κοινωνικό μέρισμα

Οι επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της ακρίβειας - Σε δύο κατευθύνσεις προσανατολίζονται οι νέες παρεμβάσεις

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΤΟΥ ΥΠΟΙΚ 15 Οκτ 2021 | 16:15

Επίδομα θέρμανσης: Πότε καταβάλλεται - Οι δικαιούχοι και τα εισοδηματικά κριτήρια

Σε δύο δόσεις η καταβολή του επιδόματος θέρμανσης - Έως 10 Νοεμβρίου θα ανοίξει η πλατφόρμα των αιτήσεων.

15 Οκτ 2021 | 15:39

Τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να αγοράσεις το δικό σου σπίτι

Είναι ωραίο να μπαίνεις στο δικό σου σπίτι!

ΚΑΤΑΤΕΘΗΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 15 Οκτ 2021 | 12:40

Οι αλλαγές σε υπαίθριο εμπόριο, λαϊκές αγορές, κινητές καντίνες - Τι προβλέπει το σχέδιο νόμου

Κατατέθηκε στη Βουλή το σχέδιο νόμου του υπ. Ανάπτυξης υπό τον τίτλο "Αναμόρφωση και εκσυγχρονισμός του ρυθμιστικού πλαισίου οργάνωσης και λειτουργίας του υπαίθριου εμπορίου.

ΥΠΕΡ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΤΗΣ 15 Οκτ 2021 | 12:35

ΔΕΗ: Προειδοποιητική 24ωρη απεργία των εργαζομένων την προσεχή Τρίτη

Προειδοποιητική 24ωρη απεργία πραγματοποιούν την προσεχή Τρίτη (19 Οκτωβρίου ) οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ. Αντιδρούν στην ιδιωτικοποίηση της Εταιρείας

ΥΨΗΛΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ 15 Οκτ 2021 | 11:43

Ξεκινά σήμερα η διάθεση των νέων iPhone 13 Pro, iPhone 13 και του Apple Watch Series 7

Τα νέα iPhone 13 Pro Max και iPhone 13 Pro φέρνουν τη μεγαλύτερη αναβάθμιση σε σύστημα καμερών.

ΑΥΞΗΣΗ ΠΟΥ ΠΡΟΣΕΓΓΙΖΕΙ ΤΟ 50% 15 Οκτ 2021 | 10:34

Πετρέλαιο θέρμανσης: Πόσο πωλείται από σήμερα - Το επίδομα θέρμανσης σε 500 περιοχές - Αναλυτικός πίνακας

Ιδού πόσο πωλείται από σήμερα το πετρέλαιο θέρμανσης – Τα "δάνεια θέρμανσης" και οι εκπτώσεις – Δείτε πόσο επίδομα θα πάρετε σε 500 περιοχές της χώρας

15 Οκτ 2021 | 10:08

Πότε βλέπει η Κομισιόν το τέλος της ενεργειακής κρίσης

Σύμφωνα με την Κομισιόν, η οποία επικαλείται προσδοκίες της αγοράς, οι τρέχουσες τιμές στα ενεργειακά προϊόντα θα είναι κατά πάσα πιθανότητα προσωρινές.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΤΟΥ CAPITAL.GR 15 Οκτ 2021 | 09:26

Οριστικά στην ΆΚΤΩΡ έως το 2024 η Αττική Οδός - Δεν επιστρέφει στο Δημόσιο

Πολύ δύσκολα θα μπορούσε να επιστρέψει η Αττική Οδός στο δημόσιο, πριν την την λήξη της παραχώρησης.