Σενάρια και αρνητικά δημοσιεύματα για την Ελλάδα στα διεθνή ΜΜΕ

Επανέρχονται οι δυσοίωνες προβλέψεις για την Ελλάδα και τα σενάρια περί Grexit τη στιγμή που η διαπραγμάτευση για την αξιολόγηση καθυστερεί.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Σενάρια και αρνητικά δημοσιεύματα για την Ελλάδα στα διεθνή ΜΜΕ

Οι νέες «κόντρες» με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, οι μονομερείς ρητορικές αναθεωρήσεις των στόχων προς τα κάτω από μέλη της κυβέρνησης αλλά κυρίως η καθυστέρηση ολοκλήρωσης της πρώτης αξιολόγησης τη στιγμή που είναι γνωστό πως εκκρεμούν πληρωμές ύψους 2,2 δισ. τον ερχόμενο Ιούλιο, επαναφέρουν τις δυσοίωνες προβλέψεις διεθνών μέσων ενημέρωσης, οίκων, αξιωματούχων και αναλυτών για τη Ελλάδα αλλά και τα σενάρια περί Grexit.

Το θρίλερ της διαπραγμάτευσης θα συνεχιστεί έως την Κυριακή που θα οδηγήσει όπως όλα δείχνουν σε ένα προσύμφωνο μεταξύ της Αθήνας και των θεσμών για τα μέτρα αφήνοντας όμως μετέωρο το θέμα της εκταμίευσης της δόσης H ελληνική κυβέρνηση ελπίζει να υπογράψει δύο διαφορετικά κείμενα συμφωνίας –ένα με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και ένα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο- μέχρι το απόγευμα της Κυριακής αλλά ακόμη και αν αυτό συμβεί, ο δρόμος για την εκταμίευση της δόσης που περιμένει η χώρα δεν θα ανοίξει. Και αυτό διότι υπάρχει διαφωνία ως προς τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα. Αυτή είναι η εικόνα για την πορεία της διαπραγμάτευσης όπως τη μετέφερε ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος μετά το τέλος του 4ωρου γύρου διαβουλεύσεων με τους επικεφαλής του κουαρτέτου.

Με την αξιολόγηση να καθυστερεί, διεθνή ΜΜΕ, οίκοι και αναλυτές επαναφέρουν τα δυσοίωνα σενάρια για την Ελλάδα

Η μετωπική σύγκρουση ανάμεσα στο Μέγαρο Μαξίμου και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο τις προηγούμενες ημέρες επισκίασε για λίγα εικοσιτετράωρα το γεγονός πως η απόσταση που πρέπει να καλυφθεί για το κλείσιμο της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος είναι ακόμη μεγάλη και πιθανότατα επώδυνη. Αυτό ξεκαθάρισαν σε όλους τους τόνους την Τρίτη το βράδυ τόσο η Άνγκελα Μέρκελ όσο και η Κριστίν Λαγκάρντ, μετά το πέρας της συνάντησης που είχαν στο Βερολίνο. Την ίδια στιγμή, πληθαίνουν οι εκτιμήσεις πως η διαδικασία της αξιολόγησης μπορεί να καθυστερήσει ακόμη και μέχρι τον Ιούλιο, δεδομένης και της διάστασης απόψεων Βερολίνου-ΔΝΤ για το θέμα του ελληνικού χρέους που επιβεβαιώθηκε στη συνάντηση Μέρκελ-Λαγκάρντ.

Σενάρια και αρνητικά δημοσιεύματα για την Ελλάδα στα διεθνή ΜΜΕ
Η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ μαζί με τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ στο Βερολίνο

Μια ουσιαστική πρόοδος δεν είναι ορατή στον ορίζοντα αναφέρει σε ανάλυση της η Deutsche Welle

Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί στις αγορές και τους διαδρόμους των γραφείων διεθνών αναλυτών είναι το δημοσίευμα της DW με τίτλο «Πίσω στο σημείο μηδέν» το οποίο κάνει λόγο για «deja vu» στην διαπραγμάτευση για το ελληνικό ζήτημα.

Όπως αναφέρει ο αρθρογράφος της DW Henrik Böhme, η κατάσταση βρίσκεται στο ίδιο σημείο στο οποίο ήταν πριν από μερικούς μήνες. «Η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα κάνει κάποια προσπάθεια να εφαρμόσει ορισμένες μεταρρυθμίσεις, μια ουσιαστική πρόοδος ωστόσο δεν είναι ορατή στον ορίζοντα. Εντούτοις, αυτό που χρειάζεται για την εκταμίευση της επόμενης δόσης είναι πρόοδος», σημειώνει χαρακτηριστικά.

Goldman Sachs: Η επιστροφή του Grexit

Αρκετά πιο απαισιόδοξη εμφανίζεται η εκτίμηση της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας Goldman Sachs, η οποία διατυπώθηκε σε σχετικό σημείωμα με τίτλο «η επιστροφή του Grexit». Σύμφωνα με την Goldman, το ζήτημα της Ελλάδας και οι αντιθέσεις μεταξύ ΔΝΤ-Βερολίνου-Αθήνας επανέρχονται στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων, τη στιγμή που η Ελλάδα θα βρεθεί αντιμέτωπη με πληρωμή ύψους 2,2 δισ. ευρώ προς την ΕΚΤ στις 20 Ιουλίου.

Ο Αλέξης Τσίπρας μαζί με τον πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι
Ο Αλέξης Τσίπρας μαζί με τον πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι

Oι ελπίδες για γρήγορη ολοκλήρωση της αξιολόγησης δεν θα επιβεβαιωθούν εκτιμά η Goldman Sachs

«Καθώς οι διαπραγματεύσεις θα σέρνονται και οι αρνητικές ειδήσεις θα πληθαίνουν, μπορεί αυτές να αποτελέσουν αιτία για τους επενδυτές να κρατηθούν προσωρινά μακριά από τοποθετήσεις στο κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα», σημειώνει η Goldman Sachs.

Την ίδια στιγμή, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για το ενδεχόμενο η ολοκλήρωση της αξιολόγησης να καθυστερήσει ακόμη και μέχρι τον Ιούλιο. Οι πολιτικές εντάσεις είναι πιθανόν να αυξηθούν τους επόμενους μήνες τονίζει η Goldman εκτιμώντας πως οι ελπίδες για γρήγορη ολοκλήρωση της αξιολόγησης δεν θα επιβεβαιωθούν, αντιθέτως το πιο πιθανό σενάριο είναι οι διαπραγματεύσεις να καθυστερήσουν μέχρι τον Ιούλιο.

Economist: Στο 60% οι πιθανότητες Grexit μέχρι το 2020

Οι πιθανότητες για Grexit μέχρι το 2020 παραμένουν εξαιρετικά υψηλές. Αυτό δήλωσε ο Executive Editor του Economist Daniel Franklin, μιλώντας στο Ελληνογερμανικό Επιχειρηματικό Φόρουμ στο Βερολίνο.

Ο Executive Editor του Economist Daniel Franklin
Ο Executive Editor του Economist Daniel Franklin

Οι πιθανότητες για Grexit μέχρι το 2020 παραμένουν υψηλές δήλωσε ο Executive Editor του Economist Daniel Franklin

Ο κ. Franklin εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για τη σταθερότητα της ελληνικής οικονομίας, η οποία σύμφωνα με την εκτίμησή του θα συνεχίσει να συρρικνώνεται.

«Οι σχέσεις της Ελλάδας με τη Γερμανία θα έχουν σημαντικό ρόλο και το επόμενο διάστημα» πρόσθεσε ενώ παραδέχτηκε ότι το ποσοστό των Γερμανών που επιθυμεί την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη έχει μειωθεί από 59% το 2015 σε 33%.

Rheinische Post: Όλα θα κριθούν το καλοκαίρι

Στο θέμα της Ελλάδας και την στάση της κ. Μέρκελ αναφέρεται και η γερμανική εφημερίδα Rheinische Post σε δημοσίευμά της. Αφού επισημαίνει τη διάσταση απόψεων Βερολίνου-ΔΝΤ αναφορικά με το θέμα του ελληνικού χρέους, η εφημερίδα διερωτάται εάν η συνεισφορά της γερμανίδας καγκελάριου στην αντιμετώπιση της ευρωπαϊκή κρίσης χρέους ήταν τελικά ιστορική ή όχι. Αυτό είναι κάτι που θα κριθεί το καλοκαίρι, σημείωνει Rheinische Post και προσθέτει: Η Ελλάδα θα πρέπει να επιστρέψει τότε δάνεια δισεκατομμυρίων, ωστόσο εντείνονται οι φόβοι ότι δεν θα είναι σε θέση να το πράξει.

Telegraph: Η Ελλάδα χρειάζεται ένα πιστωτικό γεγονός

Τα ανωτέρω δημοσιεύματα έρχονται να προστεθούν σε εκείνο της βρετανικής Telegraph στο οποίο ο αρθρογράφος Matthew Lynn υποστήριζε -αναφερόμενος στη διαρροή της συζήτησης Τόμσεν-Βελκουλέσκου από τα Wikileaks- πως η Ελλάδα χρειάζεται πράγματι ένα πιστωτικό γεγονός.

O Πόουλ Τόμσεν μαζί με την Ντέλια Βελκουλέσκου
O Πόουλ Τόμσεν μαζί με την Ντέλια Βελκουλέσκου

Oρισμένες φορές ο σκοπός αγιάζει τα μέσα. Ένα πιστωτικό γεγονός είναι ακριβώς αυτό που χρειάζεται η ελληνική κρίση, ανέφερε προσφάτως η Telegraph

«Ορισμένες φορές ο σκοπός αγιάζει τα μέσα. Στην πραγματικότητα, ένα πιστωτικό γεγονός είναι ακριβώς αυτό που χρειάζεται η ελληνική κρίση. Η χώρα παραμένει σε μια τροχιά σε αργή κίνηση, με το ΑΕΠ ακόμη να μικραίνει, το χρέος να μεγαλώνει και λίγα σημάδια επιστροφής στην κανονικότητα» σημειώνει μεταξύ άλλων στο άρθρο του ο Lynn, ο οποίος υποστηρίζει πως η τεχνητή απειλή ενός πιστωτικού γεγονότος μπορεί να πείσει την Αθήνα να λάβει περαιτέρω μέτρα και το Βερολίνο να αποδεχθεί μια ελάφρυνση χρέους. «Είναι καιρός το ΔΝΤ να απελευθερωθεί από αυτό που θα μείνει στα οικονομικά εγχειρίδια ως μία από τις μεγαλύτερες πολιτικές καταστροφής όλων των εποχών και να εγκαταλείψει τους αποτυχημένους όρους που επιβάλλει το Βερολίνο στη χώρα. Αν χρειάζεται μία κρίση για να γίνει αυτό, ας είναι», αναφέρει μεταξύ άλλων.

Σόιμπλε: Δεν έχουν μειωθεί οι στόχοι, ισχύει το μνημόνιο

Την ίδια στιγμή, σκληρή απάντηση στον υπουργό Οικονομίας Γ. Σταθάκη και τις δηλώσεις του για τα εκτιμώμενα έσοδα από το νέο Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων έδωσε το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών μέσω του εκπροσώπου του.

Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε
Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε

Η Αθήνα είχε συμφωνήσει με τους πιστωτές της, όπως αναφέρεται και στο μνημόνιο που υπεγράφη, για έσοδα 50 δισ. από ιδιωτικοποιήσεις, σημείωσε ο εκπρόσωπος του κ. Σόιμπλε και πρόσθεσε: «Για τη Γερμανία, η συμφωνία που επετεύχθη πέρυσι το καλοκαίρι, η οποία περιλαμβάνει έσοδα 50 δισ. ευρώ από ιδιωτικοποιήσεις ισχύει ακόμη». «Σε ότι μας αφορά, αυτό το μνημόνιο είναι ακόμη σε ισχύ», κατέληξε.

Ντομπρόβσκις: Βγαίνατε από το μνημόνιο το 2014 αλλά πήρατε άλλο δρόμο

Εν τω μεταξύ, στο ήδη βεβαρυμένο κλίμα αναφορικά με τη διαπραγμάτευση, έρχονται να προστεθούν και οι δηλώσεις που έκανε το πρωί της Τετάρτης ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβκις.

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις με τον έλληνα υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο
Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις με τον έλληνα υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο

«Το 2014 η Ελλάδα ήταν κοντά στο να βγει από το μνημόνιο αλλά η νέα ελληνική κυβέρνηση που ανέλαβε το 2015 διάλεξε άλλους δρόμους για την οικονομική της πολιτική», τόνισε ο κ. Ντομπρόβσκις σε συνέντευξή που παραχώρησε στο capital.gr και το ΚΥΠΕ. «Αυτό δυστυχώς υπονόμευσε την ανάπτυξη, υπονόμευσε την οικονομική σταθερότητα και είχε ως αποτέλεσμα ότι εκεί που στην αρχή του 2015 προβλέπαμε ανάπτυξη 2,5% για το 2015, τώρα η εκτίμησή μας είναι 0%. Βλέπουμε ότι αυτή η οικονομική αστάθεια έπληξε σφόδρα την ελληνική οικονομία», δήλωσε μεταξύ άλλων ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΠΟΡΕΙΑ ΠΡΟΣ ΤΗ ΒΟΥΛΗ 11 Οκτ 2021 | 12:50

Συλλαλητήρια εκπαιδευτικών και μαθητών κατά της αξιολόγησης - Έξω από το Εφετείο ΔΟΕ και ΟΛΜΕ [εικόνες - βίντεο]

Στο Εφετείο οι εκπαιδευτικοί, στα Προπύλαια οι μαθητές. Αντιδρούν στην εξιολόγηση. Συγκεντρώσεις σε Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις της χώρας.

ΣΤΟΝ ΔΗΜΟΣΙΟ ΤΟΜΕΑ 11 Οκτ 2021 | 11:59

Βορίδης για αξιολόγηση στο Δημόσιο: Γίνεται αλλά όλοι παίρνουν πάνω από 7

"Είναι ως μη αξιολόγηση", είπε ο κ. Βορίδης. Το 95% των αξιολογουμένων παίρνει βαθμούς από 7 και 7,5 έως 8,9 και το υπόλοιπο ποσοστό παίρνει πάνω από το 9.

ΤΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ 11 Οκτ 2021 | 09:42

Απεργία εκπαιδευτικών και συγκέντρωση στις 11:30 στο Εφετείο - Αντιδρούν στην αξιολόγηση

Οι εκπαιδευτικές ομοσπονδίες έχουν προκηρύξει 24ωρη απεργία, ενώ η ΑΔΕΔΥ έχει προκηρύξει τρίωρη στάση εργασίας στο λεκανοπέδιο από τις 11:30 πμ. Συγκέντρωση στο Εφετείο.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΔΟΕ 06 Οκτ 2021 | 13:30

Δάσκαλοι: Με 24ωρη απεργία στις 11 Οκτωβρίου αντιδρούν στην αξιολόγηση

Σε 24ωρη απεργία προχωρούν οι δάσκαλοι τη Δευτέρα 11 Οκτωβρίου, αντιδρώντας στην αξιολόγηση. Θα κάνουν συγκέντρωση στα Προπύλαια και πορεία προς τη Βουλή.

ΤΙ ΕΙΠΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ 01 Οκτ 2021 | 09:27

Κεραμέως: Δεν τίθεται θέμα απόλυσης εκπαιδευτικών λόγω αξιολόγησης

Με την αξιολόγηση δεν τίθεται θέμα απόλυσης εκπαιδευτικών είπε η Νίκη Κεραμέως. Παράνομη κρίθηκε η απεργία-αποχή διαρκείας των Ομοσπονδιών των εκπαιδευτικών.

ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΤΟ TWITTER 30 Σεπ 2021 | 22:38

Νίκη Κεραμέως: Παράνομη η απεργία των εκπαιδευτικών για την αξιολόγηση

Προηγήθηκε κατεπείγουσα αγωγή της Νίκης Κεραμέως κατά των ομοσπονδιών που εκπροσωπούν τους εκπαιδευτικούς.

ΣΗΜΕΡΑ ΘΑ ΕΚΔΙΚΑΣΤΕΙ 30 Σεπ 2021 | 10:21

Κεραμέως: Κατεπείγουσα αγωγή κατά ΟΛΜΕ και ΔΟΕ για την "αποχή διαρκείας" στην αξιολόγηση

Η Ν. Κεραμέως ζητά να κριθεί παράνομη και καταχρηστική η "απεργία-αποχή" ΟΛΜΕ και ΔΟΕ.

ΓΙΑΤΙ ΤΗΣ ΚΑΤΑΛΟΓΙΖΕΙ ΕΥΘΥΝΕΣ 20 Σεπ 2021 | 17:40

Τα βάζει με τη Μέρκελ ο Σόιμπλε: Έχει ευθύνες για τα προβλήματα του CDU

Σύμφωνα με τον Σόιμπλε, η Μέρκελ, με την απόφασή της να παραιτηθεί από την προεδρία του CDU αλλά να παραμείνει Καγκελάριος προκάλεσε προβλήματα.

ΝΕΑ ΕΡΕΥΝΑ 17 Οκτ 2021 | 10:00

ΙΕΛΚΑ: Τι δείχνουν τα πρώτα στοιχεία από τις αυξήσεις στα ράφια των σούπερ μάρκετ

Πως η πίεση των ανατιμήσεων στις τιμές προϊόντων επηρεάζει τη συμπεριφορά των καταναλωτών - Χρήσιμες συμβουλές του ΙΕΛΚΑ

ΟΙ ΒΑΣΙΚΟΙ ΑΞΟΝΕΣ 17 Οκτ 2021 | 08:42

Κύμα αυξήσεων στην ενέργεια: Οι επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης - Φοροελαφρύνσεις και κοινωνικό μέρισμα

Οι επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της ακρίβειας - Σε δύο κατευθύνσεις προσανατολίζονται οι νέες παρεμβάσεις

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΤΟΥ ΥΠΟΙΚ 15 Οκτ 2021 | 16:15

Επίδομα θέρμανσης: Πότε καταβάλλεται - Οι δικαιούχοι και τα εισοδηματικά κριτήρια

Σε δύο δόσεις η καταβολή του επιδόματος θέρμανσης - Έως 10 Νοεμβρίου θα ανοίξει η πλατφόρμα των αιτήσεων.

15 Οκτ 2021 | 15:39

Τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να αγοράσεις το δικό σου σπίτι

Είναι ωραίο να μπαίνεις στο δικό σου σπίτι!

ΚΑΤΑΤΕΘΗΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 15 Οκτ 2021 | 12:40

Οι αλλαγές σε υπαίθριο εμπόριο, λαϊκές αγορές, κινητές καντίνες - Τι προβλέπει το σχέδιο νόμου

Κατατέθηκε στη Βουλή το σχέδιο νόμου του υπ. Ανάπτυξης υπό τον τίτλο "Αναμόρφωση και εκσυγχρονισμός του ρυθμιστικού πλαισίου οργάνωσης και λειτουργίας του υπαίθριου εμπορίου.