Follow us

Σενάρια σοκ: Υπάρχει κίνδυνος να μπει "δελτίο" στο ηλεκτρικό ρεύμα στην Ελλάδα;

Σε ενδεχόμενο εκτόξευσης της τιμής του φυσικού αερίου, δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι ο κρατικός προϋπολογισμός θα μπορεί να επιδοτήσει με την ίδια "ένταση" που υπάρχει και σήμερα.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: ΑΡΗς ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ

Κρίσιμες οι επόμενες ώρες και τα επόμενα 24ωρα για την έκβαση της ενεργειακής κρίσης αλλά και τη ζωή των πολιτών κατά τη διάρκεια του φετινού χειμώνα. Με αγωνία αναμένεται το άνοιγμα της αγοράς του χρηματιστηρίου στο Άμστερνταμ ώστε να φανεί η επίπτωση στην τιμή του φυσικού αερίου της διακοπής λειτουργίας του Nord Stream 1. Ταυτόχρονα, θα πρέπει να συνεκτιμηθεί από τις αγορές, το ενδεχόμενο να επιβληθεί πλαφόν από την Ευρωπαϊκή Ένωση στην τιμή του φυσικού αερίου. Τι σχέση έχουν όλα αυτά με τους περιορισμούς στην κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος στην Ελλάδα; Η αλληλουχία των επιχειρημάτων, είναι η εξής:

Η Ευρωπαϊκή Ένωση απειλεί με πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου τη Ρωσία. Όμως η Ρωσία απαντά ότι αν επιβληθεί πλαφόν, θα διακοπεί η τροφοδοσία της Ευρώπης με το ρωσικό αέριο επ’ αόριστον. Η Ελλάδα δεν τροφοδοτείται με ρωσικό αέριο από τον Nord Stream αλλά από τον Τurk Stream. Έτσι, αν η Ελλάδα συμπλεύσει με την ΕΕ (που είναι το λογικό και το αναμενόμενο) ακολουθώντας την απόφαση για επιβολή πλαφόν, είναι πιθανό να υποστεί και αυτή την διακοπή της τροφοδοσίας μέσα από τον Turk Stream.

Διαβάστε Επίσης

Μια τέτοια εξέλιξη θα ενεργοποιήσει τα εναλλακτικά σχέδια για τη διασφάλιση της ηλεκτροδότησης της χώρας (LNG, μετατροπή μονάδων ώστε να λειτουργούν με πετρέλαιο αντί για φυσικό αέριο, παραγωγή με λιγνίτη κλπ) αλλά και πάλι δεν είναι σίγουρο ότι μπορεί να καλυφθεί όλη η ζήτηση ειδικά αν επικρατήσουν δυσμενείς καιρικές συνθήκες. Φέτος ούτως ή άλλως αναμένεται στροφή στο ηλεκτρικό ρεύμα, καθώς και οι σημερινές τιμές αερίου δεν επιτρέπουν τη χρήση του συγκεκριμένου καυσίμου για θέρμανση.

Ακόμη και αν δεν φτάσουμε στο σημείο να παγώσει η ροή του ρωσικού αερίου προς την Ευρώπη, το ζήτημα της τιμής -και κατά συνέπεια και του ηλεκτρικού ρεύματος που είναι απολύτως συνδεδεμένη προς το παρόν- παραμένει ανοικτό. Σε ενδεχόμενο εκτόξευσης της τιμής του φυσικού αερίου σε ακόμη υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με τα σημερινά, δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι ο κρατικός προϋπολογισμός θα μπορεί να επιδοτήσει με την ίδια "ένταση" που υπάρχει και σήμερα ώστε η τιμή λιανικής να συγκρατείται στα επίπεδα των 14-15 λεπτών. Το οικονομικό επιτελείο έχει ήδη χτυπήσει τον κώδωνα του κινδύνου. Και μόνο η επιδότηση του Σεπτεμβρίου αδειάζει σε μεγάλο βαθμό τα κρατικά ταμεία, ενώ θεωρείται απίθανο να μπορέσει ο προϋπολογισμός να στηρίξει επιδοτήσεις τέτοιου μεγέθους και το 2023 χωρίς να υπάρξει επίπτωση στην εκτέλεση του προϋπολογισμού.

Διαβάστε Επίσης

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΠΟΛΕΜΟΣ 23 Μαρ 2023 | 00:06

Ουκρανία: 14 νεκροί από ρωσικές επιθέσεις - Στο Χάρκοβο ο Ζελένσκι που το χαρακτήρισε "πόλη ηρώων"

Ο πρόεδρος Ζελένσκι απένειμε στον δήμαρχο Ιχόρ Τερέχοφ πλακέτα στην οποία αναγράφεται "Ηρωική Πόλη της Ουκρανίας".

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΝ ΣΚΑΙ 22 Μαρ 2023 | 22:26

Αποκάλυψη: Νέο κατασκοπικό θρίλερ στα βόρεια σύνορα της Ελλάδας - Συνελήφθησαν Ρώσοι πράκτορες σε παλιά στρατιωτική εγκατάσταση

Τον Αύγουστο του 2022 οι διωκτικές αρχές της Αλβανίας συνέλαβαν δύο υπηκόους Ρωσίας και έναν νεαρό Ουκρανό για κατασκοπεία σε μια παλιά στρατιωτική εγκατάσταση στην πόλη Γκραμς

ΜΕΣΩ TWITTER 22 Μαρ 2023 | 19:50

NATO: Βίντεο "μήνυμα" για τη... Ρωσία με μαχητικά που συνοδεύουν αμερικανικό βομβαρδιστικό

Η Βορειοατλαντική Συμμαχία, δημοσίευσε βίντεο, με μαχητικά αεροσκάφη από τη Ρουμανία, την Ισπανία και την Ιταλία να συνοδεύουν ένα βομβαρδιστικό B-52 των ΗΠΑ.

ΤΙ ΔΗΛΩΣΕ 21 Μαρ 2023 | 22:49

Απειλεί ο Πούτιν: "Η Ρωσία θα απαντήσει αν η Βρετανία δώσει στην Ουκρανία πυρομαχικά με απεμπλουτισμένο ουράνιο"

Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου δήλωσε ότι η απόφαση της Βρετανίας φέρνει όλο και πιο κοντά μια πιθανή "πυρηνική σύγκρουση" μεταξύ της Ρωσίας και της Δύσης

ΚΙΝΕΖΙΚΑ ΜΕΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ 21 Μαρ 2023 | 20:36

Σι και Πούτιν: Ο "υπεύθυνος διάλογος" είναι η λύση για την κρίση στην Ουκρανία

Οι δύο πλευρές επεσήμαναν ότι για την επίλυση της κρίσης στην Ουκρανία πρέπει να γίνουν σεβαστές οι "νόμιμες ανησυχίες ασφαλείας"

ΞΕΚΑΘΑΡΟ ΜΗΝΥΜΑ 21 Μαρ 2023 | 19:27

Δένδιας: Πολλές δυσκολίες στο παρελθόν με την Τουρκία, αλλά μετά τους σεισμούς ζούμε σε εντελώς διαφορετική πραγματικότητα

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σε δήλωσή του πριν υποδεχθεί μεταπτυχιακούς φοιτητές της Σχολής Νομικής και Διπλωματίας της Σχολής Fletcher του Πανεπιστημίου Tufts

ΣΤΟ MEGA 21 Μαρ 2023 | 18:41

"Μαρία Τσάλλα": "Ήθελε να αγοράσει σπίτι στην Πελοπόννησο, κοντά στη θάλασσα" - Τι λέει φίλος της κατασκόπου [Βίντεο]

Η Ρωσίδα κατάσκοπος φερόταν διατεθειμένη να δαπανήσει έως και 100.000 ευρώ για να αγοράσει ένα σπίτι σε παραθαλάσσια περιοχή της Πελοποννήσου

ΛΙΓΕΣ ΜΕΡΕΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΡΙΨΗ ΤΟΥ DRONE 21 Μαρ 2023 | 14:13

Νέο επεισόδιο στη θάλασσα της Βαλτικής: Ρωσικό Σουκόι αναχαίτισε δύο αμερικανικά βομβαρδιστικά Β-52

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Άμυνας της Ρωσίας, οι στόχοι ήταν στρατηγικά βομβαρδιστικά B-52H που ανήκουν στην Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 21 Μαρ 2023 | 07:30

Νέες μειώσεις 15% στα τιμολόγια του ρεύματος - Πόσα πληρώνουμε τον Απρίλιο ανά εταιρεία - Μηδενίζονται οι επιδοτήσεις

Προς το… μηδέν οι κρατικές επιδοτήσεις – Μειωμένες κατά 80% οι χρεώσεις στο ρεύμα σε σχέση με τον περασμένο Σεπτέμβριο.

ΡΕΥΜΑ 20 Μαρ 2023 | 23:54

ΔΕΗ: Σημαντική μείωση των τιμολογίων ρεύματος για τον Απρίλιο

Η καθοδική πορεία των τιμολογίων σημαίνει αντίστοιχα δραστικό περιορισμό της επιδότησης των τιμολογίων από το κράτος.

ΣΤΟΝ ALPHA 20 Μαρ 2023 | 18:14

"Μαρία Τσάλλα": "Αισθάνομαι έκπληξη και σοκ" - Τι λέει Έλληνας φίλος της κατασκόπου για τη διπλή ζωή της [Βίντεο]

"Δεν είχε δείξει δείγματα σε κανέναν - Εγώ της έκανα κάποια λίγα μαθήματα ελληνικών" λέει φίλος της Ρωσίδας κατασκόπου, καθηγητής σε φροντιστήριο ξένων γλωσσών

Η ΠΡΩΤΗ ΜΕΤΑ ΤΟ ΕΝΤΑΛΜΑ ΤΟΥ ΔΠΔ 20 Μαρ 2023 | 18:04

Εγκάρδια συνάντηση Πούτιν - Σι στο Κρεμλίνο: "Αγαπητέ μου φίλε Βλαδίμηρε..."

Εκατέρωθεν φιλοφρονήσεις στην ανεπίσημη συνάντηση των δύο ηγετών Κίνας και Ρωσίας στο Κρεμλίνο