Σεντένο για κρίση στη SZ: Έπρεπε να μάθουμε με σκληρό τρόπο

Tάσσεται υπέρ ενός ευρωπαϊκού προϋπολογισμού, με επιχειρήματα την ανάπτυξη επενδύσεων και την οικονομική σταθερότητα

senteno-gia-krisi-sti-sz-eprepe-na-mathoume-me-skliro-tropo
SHARE THIS
0
SHARES

Για τις γερμανικές ανησυχίες, τις ιταλικές ευαισθησίες και τη μακρά νύχτα των Βρυξελλών του πρόσφατου Εurogroup, μιλά σε συνέντευξή του στη Suddeutsche Zeitung ο πρόεδρος του Εurogroup Μάριο Σεντένο.

Αναφορικά με τη μακρά διάρκεια του πρόσφατου Εurogroup (16 ώρες), ο κ. Σεντένο αναφέρει ότι όλοι γνώριζαν ότι έπρεπε να προκύψει αποτέλεσμα από τη συνάντηση. Στόχος ήταν να πάρει κανείς μαθήματα από την κρίση και να θωρακιστεί το ευρώ καλύτερα έναντι μελλοντικών αναταράξεων. Προσθέτει ακόμα ότι έπρεπε να «λυθούν πολλοί κόμποι», μεταξύ των οποίων, η συζήτηση για το εάν η νομισματική ένωση χρειάζεται κοινό προϋπολογισμό, θέμα για το οποίο θα ζητήσει εντολή στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής, προκειμένου το θέμα να αναπτυχθεί στο Εurogroup. Ο ίδιος τάσσεται υπέρ ενός ευρωπαϊκού προϋπολογισμού, με επιχειρήματα την ανάπτυξη επενδύσεων και την οικονομική σταθερότητα, κατευνάζοντας, παράλληλα, όσους εκφράζουν ανησυχίες περί κεφαλαιακών μεταβιβάσεων, καθώς υποστηρίζει ότι ο κοινός προϋπολογισμός δεν θα αντικαταστήσει τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις. Εξάλλου, κρίνει ότι η σχετική διαπραγμάτευση θα συνεχιστεί στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού για τα έτη 2021-2027.

Εν τω μεταξύ, O Σεντένο επαινεί τον εποικοδομητικό ρόλο του ομοσπονδιακού Υπ. Οικονομικών Olaf Scholz κατά τη διάρκεια του πρόσφατου Eurogroup, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «έδειξε διάθεση συμβιβασμού», ενώ ο ίδιος αξιολογεί ως σημαντικά βήματα τις αποφάσεις που ελήφθησαν, με δεδομένο ότι δεν υφίστατο κάποια επείγουσα κατάσταση να αντιμετωπιστεί.

Στη διαπίστωση του δημοσιογράφου ότι ο ΕΜΣ απέχει πολύ από τη μετατροπή του σε Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο, ενώ και η τραπεζική ένωση δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί, ο Σεντένο υπερασπίζεται τις μεταρρυθμίσεις που συμφωνήθηκαν στο τελευταίο Εurogroup, αναφέροντας ότι ο ΕΜΣ αναλαμβάνει νέες αρμοδιότητες, ενώ οι τράπεζες γίνονται πιο αξιόπιστες, λόγω του backstop του Ταμείου Εξυγίανσης Τραπεζών. Ο πρόεδρος του Εurogroup δίνει έμφαση στον κοινό προϋπολογισμό και την ασφάλιση καταθέσεων- ζητήματα που βλέπει επικριτικά η γερμανική πλευρά- και για τα οποία θα συσταθεί μια ομάδα εργασίας σε υψηλό επίπεδο για την περαιτέρω επεξεργασία τους.

Σε ερώτηση σχετικά με την ανησυχία των γερμανών αποταμιευτών ότι θα πρέπει να πληρώσουν τις ιταλικές τράπεζες που βρίσκονται σε κακή κατάσταση, ο Σεντένο εξηγεί ότι η ευρωπαϊκή ασφάλιση καταθέσεων θα λειτουργήσει συμπληρωματικά του εθνικού συστήματος κάθε χώρας και η σχετική συζήτηση θα μπορέσει να διεξαχθεί όταν τα ευρωπαϊκά κράτη-μέλη μειώσουν τους κινδύνους στους ισολογισμούς τους, κατά κύριο λόγο, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Στις ΗΠΑ, η αντίστοιχη διαδικασία διήρκεσε 50 έτη, αλλά σήμερα υπάρχει μεγαλύτερη οικονομική γνώση, αν και σε πολιτικό επίπεδο, η Ευρώπη συχνά βρίσκεται σε αυτό με την τότε Αμερική, σχολιάζει (σ.σ.γελώντας).

Στη διάσταση απόψεων αναφορικά με την οικονομική πολιτική που πρεσβεύουν ο ευρωπαϊκός βορράς και νότος, ο Σεντένο απαλύνει την εικόνα και τονίζει ότι το σημαντικό είναι να κατατίθενται προτάσεις και να «μην κλείνουν πόρτες».
 

ΠΗΓΗ ΑΠΕ

ΦΩΤΟ ΑΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook