
Τα καλά νέα είναι ότι η Ελλάδα συνεχίζει να επιτυγχάνει πολύ θετικές επιδόσεις στο "τερέν" των αγορών μετά και τη χθεσινή - τρίτη κατά σειρά από το ξέσπασμα της υγειονομικής κρίσης - επιτυχή έξοδο στις αγορές μέσω της έκδοσης 10ετούς ομολόγου από την οποία άντλησε 2,5 δισ. ευρώ με επιτόκιο 1,2% (το χαμηλότερο ιστορικά). Το ζήτημα είναι ότι το παζλ των δημοσιονομικών και ταμειακών δυνατοτήτων που έχει η κυβέρνηση για έκτακτα μέτρα στήριξης αλλά και για μόνιμες μειώσεις εισφορών και φόρων δυσκολεύει από μία τρίτη παράμετρο.
Ο λόγος για την ανάγκη ενίσχυσης της αποτρεπτικής δύναμης της χώρας. Δηλαδή για αμυντικές δαπάνες οι οποίες δεν είχαν προφανώς υπολογιστεί στο φετινό Προϋπολογισμό αλλά ούτε και στον αρχικό σχεδιασμό των παρεμβάσεων που έγιναν μετά το ξέσπασμα της υγειονομικής κρίσης.
Οι εν λόγω δαπάνες - όπως και τα 1,5 δισ. ευρώ των αναδρομικών που πρέπει να αποδοθούν σε συνταξιούχους - δεν εντάσσονται στη "γενική ρήτρα διαφυγής" που ισχύει στην ΕΕ. Δηλαδή στο δικαίωμα της χώρας (όπως όλων των κρατών ανά την Ευρώπη) για όλο το 2020 και πιθανόν για το 2021 να προβαίνουν σε δαπάνες στήριξης της οικονομίας. Η εν λόγω δημοσιονομική ελευθερία "περιορίζεται" στις δράσεις που αποδεδειγμένα συνδέονται με την πανδημία (ρευστότητα, κοινωνική στήριξη, σύστημα υγείας, απασχόληση).
Διαβάστε περισσότερα στο Capital.gr
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr