«Σφήνα» Θεοχάρη στις προεκλογικές εξαγγελίες

«Τσαλάκωσε» την επικοινωνιακή τακτική της κυβέρνησης περί μείωσης φόρων το business plan Θεοχάρη. Οι 4 βαριές υποχρεώσεις του β’ εξαμήνου που θύμισε στους φορολογούμενους-ψηφοφόρους.

Θάνος Τσίρος
ΓΡΑΦΕΙ: ΘΑΝΟς ΤΣΙΡΟς
«Σφήνα» Θεοχάρη στις προεκλογικές εξαγγελίες

Πονοκέφαλο προκάλεσε στην κυβέρνηση η απόφαση του γενικού γραμματέα δημοσίων εσόδων να αναρτήσει στο δικτυακό τόπο της υπηρεσίας του το επιχειρησιακό σχέδιο για τη διετία 2014-2015. Ο λόγος δεν ήταν ούτε το περιεχόμενο του business plan -το οποίο ουσιαστικά εξειδίκευε συμφωνημένες πρακτικές και στόχους τόσο με την ελληνική κυβέρνηση όσο και με την τρόικα- ούτε καν η δημοσίευσή του, που άλλωστε αποτελεί συμβατική υποχρέωση της γενικής γραμματείας. Ο λόγος ήταν ο χρόνος της δημοσίευσης. Διότι οι 38 στόχοι του Χάρη Θεοχάρη, γέμισαν ηλεκτρονικά και έντυπα πρωτοσέλιδα λίγες ημέρες πριν τις εκλογές, την ώρα μάλιστα που η κυβέρνηση επιχειρεί να αναστρέψει το κλίμα φέρνοντας στο φως σενάρια για μειώσεις φόρων από την επόμενη χρονιά.

Το χειρότερο, επικοινωνιακά, για την κυβέρνηση ήταν το γεγονός ότι το επιχειρησιακό σχέδιο του κ. Θεοχάρη «υπενθύμισε» στην κοινή γνώμη τις βαριές οικονομικές υποχρεώσεις του 2ου εξαμήνου

«Μπλέχτηκαν» οι επικοινωνιακές γραμμές της κυβέρνησης με αυτές της γενικής γραμματείας εσόδων η οποία –υπενθυμίζεται- απολαμβάνει αυξημένης ανεξαρτησίας δεδομένου ότι ο επικεφαλής της είναι μόνιμος 5ετούς θητείας και χάνει τη θέση του μόνο αν αποτυγχάνει στους στόχους του ή αν υποπίπτει σε βαριά αδικήματα.

Το χειρότερο, επικοινωνιακά, για την κυβέρνηση ήταν το γεγονός ότι το επιχειρησιακό σχέδιο του κ. Θεοχάρη «υπενθύμισε» στην κοινή γνώμη τις βαριές οικονομικές υποχρεώσεις του 2ου εξαμήνου της φετινής χρονιάς. Η κυβέρνηση, θα ήθελε να μην αναφέρεται σε αυτό, προτιμώντας να εστιάσει στο ενδεχόμενο να θεσμοθετηθούν το φθινόπωρο μειώσεις φορολογικών συντελεστών, έστω και αν αυτοί ισχύσουν από το 2015.

Το πόσο δύσκολο θα είναι το 2ο εξάμηνο, θα φανεί ήδη από τον Ιούνιο καθώς ένα-ένα θα αρχίσουν να βγαίνουν ζητήματα που είχαν μετατεθεί ή ούτως ή άλλως προγραμματιστεί για το 2ο εξάμηνο.

  • Καταρχήν το μεγαλύτερο μέρος των φορολογικών βαρών του 2014 είναι συγκεντρωμένο στο 2ο εξάμηνο. Τα εκκαθαριστικά φορολογίας εισοδήματος θα αρχίσουν να πληρώνονται από τον Ιούλιο (σε τρεις διμηνιαίες δόσεις), ο Ενιαίος Φόρος Ακινήτων θα πληρωθεί σε έξι μηνιαίες δόσεις, ενώ τα τέλη κυκλοφορίας θα πρέπει να πληρωθούν μέχρι το τέλος του έτους. Αν προστεθούν αυτές οι βασικές φορολογικές υποχρεώσεις, προκύπτει ένα συνολικό ποσό που μπορεί να προσεγγίσει τα 10 δισεκατομμύρια ευρώ.
  • Για το 2ο εξάμηνο έχει προγραμματιστεί πλήθος ελέγχων και αποστολής ειδοποιητηρίων. Επιστολή θα σταλεί –μέσω email μάλιστα- σε περίπου 700.000 οδηγούς με ανασφάλιστα οχήματα. Με αυτήν θα καλούνται να πληρώσουν 250 ευρώ και να ασφαλίσουν άμεσα τα οχήματά τους για να αποφύγουν τα χειρότερα. Επιστολή θα σταλεί και σε όσους εισέπραξαν προκαταβολή επιδόματος θέρμανσης χωρίς τελικώς να αγοράσουν πετρέλαιο, όπως και σε αυτούς που πήραν προκαταβολή του επιδόματος τέκνων χωρίς όμως να το δικαιούνται.
  • Από τον Ιούλιο, εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχοι θα αντιληφθούν στην πράξη τι σημαίνει η παρακράτηση φόρου να υπολογίζεται στο άθροισμα κύριων και επικουρικών συντάξεων. Οι καθαρές αποδοχές θα μειωθούν έως και 100 ευρώ τον μήνα ανάλογα με τα ποσά. Δεν πρόκειται για αύξηση επιβάρυνσης αλλά για προείσπραξη φόρου που κανονικά ο συνταξιούχος θα πλήρωνε με τα εκκαθαριστικά του 2015. Σε κάθε περίπτωση, για τον φορολογούμενο, η μεταβολή αποτυπώνεται ως μείωση καθαρών αποδοχών
  • Άμεσα ξεκινούν οι «ηλεκτρονικές» δεσμεύσεις ποσών από τους τραπεζικούς λογαριασμούς των οφειλετών του δημοσίου (σ.σ. ο αριθμός των οποίων ανέρχεται στα 2,5 εκατομμύρια πολίτες). Η χθεσινή διάψευση Θεοχάρη, δεν ήταν τίποτα περισσότερο από μια απλή υπενθύμιση του νόμου ο οποίος ορίζει ότι δεν μπορούν να θιγούν καταθέσεις μισθωτών και συνταξιούχων μέχρι το όριο των 1500 ευρώ εφόσον το ποσό προέρχεται από μισθό ή σύνταξη. Προφανώς, η προστασία δεν καλύπτει μικρομεσαίους ούτε όλους τους λογαριασμούς που διατηρούν οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι. Και προφανώς, το όπλο των κατασχέσεων καταθέσεων θα χρησιμοποιηθεί μαζικά προκειμένου να επιτευχθεί ο εισπρακτικός στόχος από τα ληξιπρόθεσμα: δύο δισεκατομμύρια ευρώ από το καλάθι των παλαιών οφειλών και το 25% των καινούργιων οφειλών που ισοδυναμεί με ένα ποσό της τάξεως των τριών δισεκατομμυρίων ευρώ.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΑΑΔΕ 11 Ιαν 2022 | 08:33

Χωριστές φορολογικές δηλώσεις: Ανοιξε η πλατφόρμα - Τι πρέπει να προσέξετε - 20 ερωτήσεις & απαντήσεις

Άνοιξε η πλατφόρμα ΑΑΔΕ για την υποβολή αίτησης χωριστής φορολογικής δήλωσης από έγγαμους φορολογούμενους.

ΑΑΔΕ 10 Ιαν 2022 | 18:27

Χωριστές φορολογικές δηλώσεις από συζύγους: Άνοιξε η ηλεκτρονική πλατφόρμα - Μέχρι πότε μπορούν να γίνουν οι αιτήσεις

Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να γνωστοποιήσουν την πρόθεσή τους για ξεχωριστή υποβολή δηλώσεων εισερχόμενοι στη σχετική πλατφόρμα

ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΑΡΤΙΟ 03 Ιαν 2022 | 08:23

Φορολογικές δηλώσεις: Νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά η υποβολή τους

Νωρίτερα θα ξεκινήσει η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων με στόχο οι φορολογούμενοι που θα λάβουν χρεωστικό σημείωμα να αποπληρώσουν το φόρο που τους αναλογεί σε 8 ή 10 δόσεις.

ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΟΧΗΜΑΤΑ ΣΕ ΑΚΙΝΗΣΙΑ 28 Δεκ 2021 | 14:36

Τέλη Κυκλοφορίας 2022: Επίσημο - Δόθηκε παράταση μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου

Οριστικά η πληρωμή των Τελών Κυκλοφορίας ως τις 28 Φεβρουαρίου - Για ποιους δόθηκε παράταση για τις φορολογικές δηλώσεις

ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΑΔΕ 28 Δεκ 2021 | 08:13

Τέλη Κυκλοφορίας: Διευκρινίσεις για τα ειδοποιητήρια οχημάτων σε ακινησία - Πότε λήγουν οι προθεσμίες

Τι αναφέρουν πηγές της ΑΑΔΕ για τα τέλη κυκλοφορίας που αναρτώνται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα, αν και το όχημα έχει δηλωθεί εμπρόθεσμα σε ακινησία.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ 27 Δεκ 2021 | 12:36

Μπαράζ πληρωμών: Εφορία, ΕΝΦΙΑ, τέλη κυκλοφορίας, γονικές παροχές, αναδρομικά - Σε ποια δίνεται παράταση

Ποια επιδόματα πληρώνονται άμεσα. Όλα συγκλίνουν στο ότι έρχεται παράταση ενός μήνα για τέλη κυκλοφορίας και δηλώσεις αναδρομικών.

ΑΠΟΜΕΝΟΥΝ ΜΟΛΙΣ 5 ΕΡΓΑΣΙΜΕΣ 25 Δεκ 2021 | 08:12

Τέλη κυκλοφορίας: Τα σενάρια παράτασης και οι τελευταίες υποχρεώσεις της χρονιάς

Τα αιτήματα για παρατάσεις, καθώς έχουν απομείνει μόλις 5 εργάσιμες για το κλείσιμο του έτους, αρχίζουν και πυκνώνουν

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 23 Δεκ 2021 | 07:32

Τέλη κυκλοφορίας: Ερχεται "γενναία" παράταση στην πληρωμή τους - Τι ισχύει για την κατάθεση πινακίδων

Παράταση για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας μελετά το υπουργείο Οικονομικών.

ΑΝΕΒΑΖΕΙ ΡΥΘΜΟΥΣ ΤΟ ΥΠΟΙΚ 16 Ιαν 2022 | 10:48

Φορολογικές δηλώσεις από τον Μάρτιο: Σε 8 δόσεις φέτος ο φόρος εισοδήματος

Βασική επιδίωξη να δοθεί ανάσα στους φορολογούμενους, οι οποίοι θα έχουν τον χρόνο να εξοφλήσουν τις υποχρεώσεις τους σε περισσότερες δόσεις και μικρότερα ποσά.

ΠΟΣΟΙ ΩΦΕΛΟΥΝΤΑΙ 16 Ιαν 2022 | 07:49

Τι αλλάζει στους μισθούς του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα μέσα στη χρονιά - Οι ημερομηνίες ορόσημο

650.000 οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα που θα ωφεληθούν από την αύξηση του κατώτατου μισθού - Τι προβλέπεται για το Δημόσιο.

ΠΟΙΟΥΣ ΑΦΟΡΑ 15 Ιαν 2022 | 13:15

Πότε και πώς ξεμπλοκάρουν 50.000 εκκρεμείς συντάξεις παράλληλης ασφάλισης

Στο "ξεπάγωμα" κοντά 50.000 εκκρεμών συντάξεων παράλληλης ασφάλισης στοχεύει ο e-ΕΦΚΑ. Πότε αναμένεται να γίνει.

ΜΕΤΡΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ 15 Ιαν 2022 | 09:11

Σταϊκούρας: Μείωση ΕΝΦΙΑ κατά 50 έως 60 εκατ. ευρώ - Φόρος εισοδήματος σε 8 δόσεις από Ιούλιο

Ο Χ. Σταϊκούρας είπε ότι για τη στήριξη πολιτών έχουν δοθεί 43,3 δισ. πόροι, που αντιστοιχεί στο ¼ του ΑΕΠ.

ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ 14 Ιαν 2022 | 21:35

Κατατέθηκε στη Βουλή ο νέος αναπτυξιακός νόμος: Τι προβλέπει - Οι ενισχύσεις και τα κίνητρα

Τα βασική σημεία του αναπτυξιακού νομοσχεδίου - Η αξιολόγηση και οι μεταβατικές διατάξεις.