
Σημαντική αποκλιμάκωση που ξεπέρασε τις προσδοκίες των οικονομολόγων εμφάνισε ο πληθωρισμός στην Ευρώπη τον Σεπτέμβριο.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα σήμερα η Eurostat, ο δείκτης τιμών καταναλωτή (ΔΤΚ) στην Ελλάδα υποχώρησε τον Σεπτέμβριο στο 2,4% ετησίως από το 3,5% του Αυγούστου, στην τρίτη χαμηλότερη μέτρηση μεταξύ των χωρών της Ευρωζώνης. Σε επίπεδο μήνα ωστόσο, οι τιμές στη χώρα μας αυξήθηκαν από τον Αύγουστο με ρυθμό 1,9%, τον υψηλότερος στην Ευρωζώνη (ακολουθεί η Ιταλία με 1,7% και η Αυστρία με 1%)
Σε επίπεδο ευρωζώνης ο δείκτης επιβράδυνε επίσης σημαντικά στο 4,3% ετησίως από το 5,2% του Αυγούστου, κινούμενος αρκετά καλύτερα από ό,τι περίμεναν οι οικονομολόγοι που εκτιμούσαν ότι θα υποχωρούσε λιγότερο στο 4,5%.
Ακόμα σημαντικότερη ήταν η μέτρηση του λεγόμενου δομικού δείκτη, που εξαιρεί στοιχεία με ευμετάβλητες τιμές όπως η ενέργεια και τα τρόφιμα, και ο οποίος επιβράδυνε στο 4,5% ετησίως τον Σεπτέμβριο από το 5,3% που είχε προηγηθεί, σε επίσης καλύτερο επίπεδο των εκτιμήσεων που τον τοποθετούσαν στο 4,8%.
Σημειώνεται ότι στις αποφάσεις της για τη νομισματική πολιτική της περιοχής, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εστιάζει περισσότερο στο δομικό μέρος του ΔΤΚ, που θεωρεί ότι παρέχει καλύτερες ενδείξεις για την πορεία των τιμών.
Στα επιμέρους στοιχεία του δείκτη τιμών καταναλωτή, η κατηγορία τρόφιμα/καπνός/αλκοόλ αναμένεται να έχει το μεγαλύτερο ρυθμό αύξησης με 8,8%, αν και επιβραδύνοντας σημαντικά από το 9,7% του Αυγούστου.
Σημαντική αποκλιμάκωση των πληθωριστικών πιέσεων παρουσίασε και ο κλάδος των υπηρεσιών, που είδε το ρυθμό αύξησης των τιμών του στο 4,7% ετησίως από το 5,5% του Αυγούστου.
Στα μη ενεργειακά αγαθά ο ρυθμός του πληθωρισμού υποχώρησε στο 4,2% από το 4,7% και το κόστος της ενέργειας ήταν μειωμένο κατά 4,7% μετά τη μείωση κατά 3,3% του Αυγούστου.
Κατά τα άλλα, σε επίπεδο χωρών, η χαμηλότερη μέτρηση εντοπίστηκε στην Ολλανδία όπου οι τιμές υποχώρησαν με ρυθμό 0,3% ετησίως, στο Βέλγιο ο πληθωρισμός αυξήθηκε ελαφρώς κατά 0,7% ετησίως και ακολούθησε η Ελλάδα, με το 2,4% όπως προαναφέρθηκε.
Αντίθετα, η υψηλότερη μέτρηση του πληθωρισμού ήταν στη Σλοβακία όπου κινήθηκε με ρυθμό 8,9%, με την Κροατία να ακολουθεί με 7,3% και τη Σλοβενία με 7,1%.
Πηγή: Capital.gr
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr