Σήμερα η προκήρυξη για την πώληση λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ

Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ, Μανώλης Παναγιωτάκης, δήλωσε χθες αισιόδοξος για την έκβαση του διαγωνισμού.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Σήμερα η προκήρυξη για την πώληση λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ

Σήμερα, Παρασκευή, θα προχωρήσει η ΔΕΗ στην επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων Μεγαλόπολης και Φλώρινας με ορίζοντα εκδήλωσης ενδιαφέροντος από τους ενδιαφερόμενους επενδυτές έως την επόμενη Παρασκευή 15 Μαρτίου.

Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ, Μανώλης Παναγιωτάκης, δήλωσε χθες αισιόδοξος για την έκβαση του διαγωνισμού -σε αντίθεση με την προηγούμενη προκήρυξη πού κατέληξε άγονη- για τρεις λόγους: Πρώτον, έχουν ξεκαθαρίσει τα θέματα σε σχέση με τα εργασιακά και το πλήθος των εργαζομένων στις μονάδες, δεύτερον, έχει οριστικοποιηθεί το εθνικό σχέδιο για την ενέργεια και το κλίμα που πιστοποιεί ότι υπάρχει χώρος για τη λιγνιτική παραγωγή μέχρι το 2030 και τρίτον, έχει γίνει η προκοινοποίηση στην Κομισιόν του σχεδίου για την αποζημίωση των λιγνιτικών μονάδων με τα λεγόμενα Αποδεικτικά Διαθεσιμότητας Ισχύος.

Παραμένει, ωστόσο, μία σημαντική εκκρεμότητα που αφορά το κόστος τροφοδοσίας της μονάδας Μελίτης Φλώρινας με λιγνίτη από το ιδιωτικό ορυχείο της περιοχής. Ο κ. Παναγιωτάκης ξεκαθάρισε ότι το θέμα θα λυθεί πριν από την πώληση, προκειμένου όλοι οι υποψήφιοι επενδυτές να είναι στην ίδια θέση (να αποκλειστεί, δηλαδή, το ενδεχόμενο συμφωνίας ενός εκ των επενδυτών με το ορυχείο-τροφοδότη της μονάδας).

Ο επικεφαλής της ΔΕΗ αποκάλυψε ότι είχε επαφές τις προηγούμενες ημέρες στην Κίνα με εκπροσώπους των China Energy και CMEC, στις οποίες, όπως ανέφερε, διαπίστωσε θετικό κλίμα, ενώ συζητήσεις με στόχο την προσέλκυση επενδυτών έχουν γίνει με αμερικανικές και ρωσικές εταιρείες, με τους ομίλους που συμμετείχαν στον προηγούμενο διαγωνισμό καθώς και με εγχώριες ενεργοβόρες βιομηχανίες.

Το χρονοδιάγραμμα του διαγωνισμού μετά την εκδήλωση ενδιαφέροντος περιλαμβάνει περίοδο ενός μηνός περίπου για διαπραγματεύσεις αναφορικά με τη συμφωνία μετόχων, οριστικοποίηση της συμφωνίας έως τις 20 Απριλίου, υποβολή των προσφορών στις 25-26 Απριλίου και ανακήρυξη του προτιμητέου επενδυτή μεταξύ 5 και 8 Μαΐου.

Αναφορικά με την αποτίμηση των μονάδων ο κ. Παναγιωτάκης είπε ότι θα επαναληφθεί -σύμφωνα με τη ρύθμιση που ψηφίστηκε από τη Βουλή- λαμβάνοντας υπόψη αντίστοιχες συναλλαγές στην Ευρώπη και τις προσφορές που υπεβλήθησαν στον προηγούμενο διαγωνισμό. Δήλωσε, δε, ανοιχτός να επανεξεταστούν παράγοντες που επηρεάζουν τη διαμόρφωση της αποτίμησης «στο πλαίσιο της λογικής».

Ο κ. Παναγιωτάκης επανέλαβε ότι η πώληση των μονάδων δεν είναι μόνο υποχρέωση έναντι της ΕΕ, αλλά αποτελεί και επιλογή της επιχείρησης στο πλαίσιο της στροφής προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Πρόσθεσε, όμως, ότι «αν κάποιος ψάχνει να βγάλει τα λεφτά του σε ένα, δύο χρόνια, ας πάει αλλού, δεν τις πουλάμε».

Ο κ. Παναγιωτάκης ανέφερε ακόμη ότι:

-Η ΔΕΗ δεν θα είχε κανένα λόγο να ζητά αυξήσεις τιμολογίων, αν δεν υπήρχαν εξωγενείς παράγοντες και αν είχε λυμένα χέρια σε θέματα προσλήψεων. Υπάρχουν και άλλες πηγές εσόδων που εξετάζονται.

-Η αποπληρωμή του ομολόγου που λήγει τον Μάιο είναι εξασφαλισμένη, μεταξύ άλλων, με την εκταμίευση της προκαταβολής του Δημοσίου για την κατανάλωση ρεύματος της χρονιάς, ύψους 550 εκατ. ευρώ (όπως έγινε και πέρυσι).

-Η ΔΕΗ είχε θέσει το ζήτημα επάρκειας ηλεκτρικής ενέργειας στην Κρήτη από το 2016. Τώρα, θα πρέπει να ληφθούν έκτακτα μέτρα, αλλά θα πρέπει επίσης να διασφαλιστεί η κάλυψη του κόστους της ΔΕΗ.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Φωτο: EUROKINISSI

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΜΕ ΑΠΟΦΑΣΗ ΣΤΡΑΤΙΝΑΚΗ 27 Ιαν 2021 | 19:42
ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ 27 Ιαν 2021 | 19:15

Ιστορικό χαμηλό το επιτόκιο του νέου 10ετούς ομολόγου:  Έκλεισε στο 0,8% - Αντλήθηκαν 3,5 δις

Ικανοποίηση Σταΐκούρα για το επιτόκιο του 10ετούς ελληνικού ομολόγου.

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΤΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ 27 Ιαν 2021 | 16:19

Reuters: Ισχυρή ζήτηση για το ελληνικό 10ετες ομολόγο - Εντολές για 25 δισ. ευρώ

Ισχυρή ζήτηση εκδηλώθηκε σήμερα για τις εκδόσεις ομολόγων από την Αυστρία και την Ελλάδα.

ΤΟ 2019, Η VODAFONE ΔΕΣΜΕΥΤΗΚΕ ΝΑ ΠΡΟΜΗΘΕΥΕΤΑΙ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΑΠΟ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ 27 Ιαν 2021 | 14:53

Δέσμευση του Ομίλου Vodafone για μηδενικές εκπομπές ισοδυνάμου διοξειδίου του άνθρακα CO2e έως το 2040

Η Vodafone επισπεύδει κατά μια δεκαετία την αρχική φιλοδοξία της να μηδενίσει τις εκπομπές ισοδυνάμου διοξειδίου του άνθρακα.

ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΓΚΡΙΘΕΙ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΑ ΤΩΝ 19 ΧΩΡΩΝ ΠΟΥ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΣΤΟΝ ESM 27 Ιαν 2021 | 13:44

ESM: Υπεγράφη η νέα συνθήκη για τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας

Ο πρόεδρος του Eurogroup, Πασκάλ Ντόναχιου, χαρακτήρισε την υπογραφή της συμφωνίας σημαντικό ορόσημο στην εξέλιξη της Ευρωπαϊκής και Νομισματικής Ένωσης (ΟΝΕ).

ΗΤΑΝ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ ΣΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ 27 Ιαν 2021 | 13:31

Μιχαήλ Κεφαλογιάννης: Αυτός είναι ο project manager του ΕΦΚΑ για τις εκκρεμείς συντάξεις

Ποιος είναι ο Κρητικός οικονομολόγος που αναλαμβάνει project manager του ΕΦΚΑ για τις εκκρεμείς συντάξεις.

ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ 27 Ιαν 2021 | 13:29

Πανευρωπαϊκή διάκριση για τα Public: Στο top 5 της βραχείας λίστας των European Excellence Awards

Ανάμεσα στους κορυφαίους φιναλίστ πανευρωπαϊκά, στις κατηγορίες National and Regional Campaigns και Brand Relationship.

ΑΝΟΙΞΕ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ ΤΟ ΠΡΩΙ 27 Ιαν 2021 | 13:01

Δεκαετές ομόλογο: Πάνω από 22 εκατ. ευρώ οι προσφορές

Το κουπόνι του ομόλογου (επιτόκιο) αρχικά διαμορφώθηκε στο επίπεδο του βασικού επιτοκίου της διατραπεζικής αγοράς.

ΙΣΧΥΡΗ ΖΗΤΗΣΗ ΑΝΑΜΕΝΟΥΝ ΟΙ ΑΝΑΛΥΤΕΣ 27 Ιαν 2021 | 10:55

Άνοιξε το βιβλίο προσφορών για το νέο 10ετές ομόλογο

Από την έκδοση του 10ετούς ομολόγου το Δημόσιο αναμένεται να αντλήσει 1,5 - 2 δισ. ευρώ.

Ο ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΠΟΣΩΝ 27 Ιαν 2021 | 09:52

Νέο πρόγραμμα στήριξης επιχειρήσεων: Πώς θα αποζημιωθείτε για τις δαπάνες - Παραδείγματα

Πώς θα λειτουργήσει το νέο πρόγραμμα στήριξης για τις επιχειρήσεις. Αναμένεται να τρέξει από τον Μάρτιο και μετά καθώς προϋποθέτει αναλυτική καταγραφή όχι μόνο των εσόδων αλλά και των δαπανών.

ΚΑΤΑΤΕΘΗΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 26 Ιαν 2021 | 22:29

Νέα μέτρα στήριξης: Το δημόσιο θα πληρώνει μισθούς, ρεύμα και τηλέφωνα των πληττόμενων επιχειρήσεων

Η οικονομική ενίσχυση θα είναι ακατάσχετη, αφορολόγητη και δεν θα συμψηφίζεται με άλλη οφειλή - Ποιες επιχειρήσεις αφορά

ΜΙΑ ΑΞΙΟΠΙΣΤΗ ΒΑΣΗ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ 26 Ιαν 2021 | 19:35

Σε ισχύ από 1η Φεβρουαρίου η Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου

"Η Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου είναι μια κορυφαία μεταρρύθμιση", δήλωσε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Νίκος Ταγαράς.

26 Ιαν 2021 | 18:12

Βίκος: Στο πλευρό των μαχητών της ζωής

Δύο σημαντικές προσφορές από τη βιομηχανία εμφιάλωσης νερού ΒΙΚΟΣ στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων και στο ΕΚΑΒ 7ης Περιφέρειας