Στον εισαγγελέα το πόρισμα για την τράπεζα Αττικής

Στις εισαγγελικές αρχές θα διαβιβαστεί το πόρισμα του ελέγχου στην Attica Bank, που διενήργησε η Τράπεζα της Ελλάδας.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Στον εισαγγελέα το πόρισμα για την τράπεζα Αττικής

Στα χέρια του εισαγγελέα θα παραδοθεί το πόρισμα ελέγχου της Attica Bank, η που διενήργησε η Τράπεζα της Ελλάδας, σύμφωνα με τα όσα είχε αναφέρει και ο ίδιος ο κ. Στουρνάρας, μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, το απόγευμα του περασμένου Σαββάτου.

Δίνοντας μάλιστα και ένα πρώτο δείγμα γραφής ο διοικητής της ΤτΕ δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι «Τα δάνεια της Τράπεζας προς μεγάλους κατασκευαστικούς ομίλους φθάνουν σε ποσοστό το 62% και αυτό προβληματίζει».

Ο επίμαχος έλεγχος στην μη συστημική τράπεζα -η υπόθεση της οποίας συσχετίστηκε ευθέως με την έφοδο του Εισαγγελέα στα γραφεία της εταιρείας Mindwork Business Solutions της Λίνας Νικολοπούλου, συζύγου του κ. Στουρνάρα για υπόθεση που αφορά παλαιότερα προγράμματα του ΚΕΕΛΠΝΟ- διενεργήθηκε από κοινού με τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό και αναμένεται να αποκαλύψει κατά πόσον δόθηκαν τα τελευταία χρόνια δάνεια δεκάδων ή και εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ χωρίς να ακολουθούνται οι κανόνες της τραπεζικής πρακτικής.

Θα αποκαλύψει επίσης το αν ανταποκρίνονται ή όχι στην πραγματικότητα οι πληροφορίες που φέρουν μεγάλες επιχειρήσεις και γνωστά ονόματα του ελληνικού επιχειρείν –κυρίως από τον κατασκευαστικό κλάδο- να έχουν ανοίξει ασυνήθιστα υψηλές χρηματοδοτικές γραμμές.

Η Attica Bank, δεν περιλαμβάνεται στη λίστα των «συστημικών» τραπεζών με αποτέλεσμα να βρίσκεται υπό την εποπτεία της Τράπεζας της Ελλάδας και όχι του SSM. Μετοχικά, τελεί υπό τον έλεγχο του ΤΣΜΕΔΕ (είναι το ταμείο ασφάλισης των μηχανικών). Η τράπεζα χαρακτηρίζεται από υψηλό συντελεστή «κόκκινων» (μη εξυπηρετούμενων δανείων) με το σχετικό συντελεστή να έχει ξεπεράσει το 57% ήδη από τον περασμένο Μάρτιο όταν ο μέσος όρος για τις υπόλοιπες τράπεζες αντιστοιχούσε στο 45%.

Τα στοιχεία που δείχνουν «μαύρη τρύπα»

Η υπόθεση της Attica Bank μοιάζει με σίριαλ με πολλά επεισόδια. Λόγω του υψηλού συντελεστή των μη εξυπηρετούμενων δανείων, η τράπεζα βρέθηκε ένα βήμα πριν από τον ορισμό επιτρόπου για την ενεργοποίηση των διαδικασιών εκκαθάρισης.

Η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ), ως αρμόδια εποπτική αρχή, ζητούσε την είσοδο στρατηγικού επενδυτή, τη λειτουργία της τράπεζας με αμιγώς τραπεζικά κριτήρια από διοίκηση στελεχωμένη από ανθρώπους της αγοράς, ενώ η κυβέρνηση επέλεξε το δρόμο της ανακεφαλαιωποίησης.

Το Ταμείο των Μηχανικών, «επένδυσε» άλλα 400 εκατ. ευρώ με τις πληροφορίες να θέλουν κυβερνητικά στελέχη όπως οι κ.κ. Δραγασάκης και Σπίρτζης να ασκούν όλη την επιρροή τους προκειμένου να πετύχει η ανακεφαλαιοποίηση της Τράπεζας.

Παράλληλα οργανισμοί που εποπτεύονται από τον υπουργό Μεταφορών και Υποδομών, όπως η ΕΥΔΑΠ και το Αεροδρόμιο Αθηνών, συμμετείχαν με 20 εκατ. ευρώ και 10 εκατ. ευρώ αντιστοίχως, ενώ το ασφαλιστικό ταμείο ΤΑΠΙΛΤΑΤ έβαλε 55 εκατ. ευρώ έχοντας υποστεί σημαντική ζημιά.

Παρά το γεγονός ότι δεν συγκεντρώθηκαν τα απαιτούμενα κεφάλαια η διοίκηση της τράπεζας παρέμεινε υπό τον έλεγχο του ΤΣΜΕΔΕ.

Όλα τα παραπάνω προκάλεσαν τον έλεγχο στην Αττικής από μεικτό κλιμάκιο της ΕΚΤ και της ΤτΕ.

Τα ερωτήματα πίσω από τα «κόκκινα» δάνεια

Τα ύποπτα «κόκκινα» δάνεια της τράπεζας και οι αμφισβητούμενες χορηγήσεις πολλών εκατομμυρίων ευρώ παρελθόντων ετών, χωρίς η Attica να λάβει υπόψη τραπεζικά κριτήρια, δεν επιτρέπουν στη διοίκησή της περαιτέρω ανοίγματα. Ακόμη και ο Χρ. Καλογρίτσας που διεκδίκησε και τελικά πήρε τη μια από τις τέσσερις τηλεοπτικές άδειες λένε οι κακές γλώσσες ότι στο πόθεν έσχες του τα χρήματα προέρχονται από δάνειο της Attica Bank.

Στο πόρισμα, σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύει η «Καθημερινή» έχουν εντοπιστεί δάνεια ύψους πολλών εκατομμυρίων ευρώ που έχουν διατεθεί χωρίς να ληφθούν υπόψη τραπεζικά κριτήρια.

Τα δάνεια αφορούν κυρίως κατασκευαστικές εταιρείες, καθώς και τη χρηματοδότηση πολλών έργων υποδομής (οδικά, λιμενικά και άλλα) τα οποία κατά κανόνα δεν εξυπηρετούνται, αλλά και δάνεια των δύο κομμάτων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ.

«Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ανάμεσα στα μεγάλα προβληματικά δάνεια της Αττικής είναι η χρηματοδότηση των κατασκευαστικών δραστηριοτήτων του Χρήστου Καλογρίτσα, ο οποίος πήρε τη μία από τις τέσσερις τηλεοπτικές άδειες παρουσιάζοντας ως πηγή τραπεζικής χρηματοδότησης δανεικά βοσκοτόπια στην Ιθάκη. Επίσης «θαλασσοδάνεια» αναφέρεται ότι έχουν δοθεί σε τεχνικές εταιρείες και σε φωτοβολταϊκά πάρκα», γράφει το Κυριακάτικο Βήμα.

Η κόντρα για τη διοίκηση

Αυτό απετράπη ύστερα από τη συμφωνία του ΤΣΜΕΔΕ με την ΤτΕ τον περασμένο Ιούλιο για την άμεση αντικατάσταση της διοίκησης. Στις αρχές Σεπτεμβρίου, ανακοινώθηκε η επιλογή του ΤΣΜΕΔΕ για το δίδυμο Ρουμελιώτη –στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου- και του κ. Σαπουντζόγλου. Η συγκεκριμένη πρόταση απορρίφθηκε την περασμένη Πέμπτη από την Διεύθυνση Εποπτείας της ΤτΕ, την ίδια ημέρα που η οικονομική αστυνομία πραγματοποιούσε την «έφοδο» στην επαγγελματική έδρα της συζύγου του διοικητή της ΤτΕ Γιάννη Στουρνάρα.

Τελικά, μετά και από παρέμβαση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, βρέθηκε η χρυσή τομή με τον Θόδωρο Πανταλάκη -αποτελεί επιλογή της ΤτΕ αλλά και της αντιπροεδρίας- στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου και τον Παναγιώτη Ρουμελιώτη (που ήθελε η κυβέρνηση ως διευθύνοντα σύμβουλο) στη θέση του μη εκτελεστικού προέδρου.

Αύριο Τρίτη το ΔΣ της τράπεζας θα κληθεί να εγκρίνει το νέο ηγετικό δίδυμο. Μάλιστα οι πληροφορίες θέλουν τον κ. Πανταλάκη να δηλώνει ότι θα αποδεχθεί τη θέση εφόσον μιλήσει με το ΤΣΜΕΔΕ.

Μετά και την προχθεσινή συνάντηση Στουρνάρα-Τσίπρα, το επόμενο βήμα θα είναι ο ορισμός και επίσημα του διευθύνοντος συμβούλου καθώς μόνο έτσι θα ανοίξει και πάλι ο δρόμος για να «ξεπαγώσουν» οι δανειοδοτήσεις της τράπεζας Αττικής οι οποίες έχουν παγώσει από την περασμένη Πέμπτη. Μένει βέβαια να φανεί αν η κατάθεση του πορίσματος θα προκαλέσει νέο γύρο αντιπαραθέσεων.

Με απλά ελληνικά η κυβέρνηση θεωρούσε και θεωρεί ότι μπορεί μέσω αυτής να ασκήσει μια οικονομική πολιτική - να δώσει δάνεια σε «φιλικούς» επιχειρηματίες, λένε οι κακές γλώσσες- χωρίς τον ασφυκτικό έλεγχο των δανειστών και του SSM, λέει η κυβέρνηση. Η τελευταία πάντως δεν κρύβει το γεγονός ότι θέλει την τράπεζα, η οποία παρεμπιπτόντως ανήκει στο ΤΣΜΕΔΕ, στο ταμείο των μηχανικών, ως «αναπτυξιακό εργαλείο», αλλά τον πρώτο και τελευταίο λόγο σε αυτήν την έχει ο κ. Στουρνάρας ως εποπτεύουσα αρχή.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΞΕΚΙΝΗΣΕ Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΤΙΚΩΝ 25 Σεπ 2020 | 21:20

ΕΝΦΙΑ: Προβλήματα στο Τaxisnet τις τελευταίες ώρες

Προβλήματα παρουσιάζονται στην εφαρμογή του Taxisnet πιθανότατα λόγω της ανάρτησης των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ

ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΤΤΕ 25 Σεπ 2020 | 16:53

Η πανδημία αύξησε τις καταθέσεις των Ελλήνων αλλά και τα δάνεια σε επιχερήσεις

Στα 3,5 δισ.ευρώ η αύξηση των καταθέσεων από την αρχή της πανδημίας. Σημαντική αύξηση και στα δάνεια προς επιχερήσεις

ΜΕ ΤΟ PROTERGIA DOUBLE ENERGY MAX ΓΙΑ ΟΙΚΙΑΚΟΥΣ ΠΕΛΑΤΕΣ 25 Σεπ 2020 | 15:38
ΣΥΝΑΡΠΑΣΤΙΚΑ ΛΑΝΣΑΡΙΣΜΑΤΑ 25 Σεπ 2020 | 13:40

HUAWEI Month: Νέα προϊόντα, προσφορές και μοναδικά προνόμια από το AppGallery

Μέσω διαδικτυακής συνέντευξης τύπου, η HUAWEI Ελλάδος ενημέρωσε για τα νέα συναρπαστικά λανσαρίσματα που αναμένονται τις επόμενες εβδομάδες στην ελληνική αγορά.

Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΣΤΙΓΜΗ ΓΙΑ ΝΑ ΕΡΘΕΤΕ ΣΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ 25 Σεπ 2020 | 13:15

Φυσικό Αέριο: Με κάθε νέα σύνδεση, κλήρωση για ένα Smart EQ

Kαι ΑΕΡΙΟ και ΡΕΥΜΑ στη χαμηλότερη τιμή της αγοράς και μπαίνετε στην κλήρωση για 5 ηλεκτρικά αυτοκίνητα Smart EQ.

ΣΕ ΑΝΟΔΟ ΑΠΟ ΤΟ ΜΑΡΤΙΟ 25 Σεπ 2020 | 12:55

Ευρωζώνη: Αύξηση σε καταθέσεις και δάνεια για επιχειρήσεις και νοικοκυριά

Οι συνολικές καταθέσεις στην Ευρωζώνη αυξήθηκαν τον Αύγουστο κατά 22 δισεκ. ευρώ.

ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ 25 Σεπ 2020 | 12:50

"Κλείδωσε" η πώληση της ΕΛΒΟ στους Ισραηλινούς

Πωλήθηκε η Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων στους Ισραηλινούς

ΟΡΚΙΣΤΗΚΕ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΗΣ ΠΤΔ 25 Σεπ 2020 | 12:37

Νέος υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος ο Θεόδωρος Πελαγίδης [εικόνες]

Ορκίστηκε σήμερα ο Θεόδωρος Πελαγίδης ως υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος.

ΑΠΟ ΤΟ ΒΡΑΔΥ 25 Σεπ 2020 | 09:29

Η ώρα του ΕΝΦΙΑ: Αναρτώνται τα νέα εκκαθαριστικά - Ποιοι δικαιούνται εκπτώσεις και απαλλαγές [πίνακες]

Θα χρειαστούν κάποιες ώρες για να "ανέβουν" τα ειδοποιητήρια για το σύνολο των ιδιοκτητών ακινήτων.

ΤΙ ΔΗΛΩΣΕ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ 25 Σεπ 2020 | 09:05

Τον Οκτώβριο τα αναδρομικά των συνταξιούχων: Ποιοι και πότε θα πληρωθούν

Οι καταβολές θα γίνουν σε μια δόση και το ποσό θα είναι ακατάσχετο.

ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΗΣ ΦΕΤΙΝΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ 25 Σεπ 2020 | 07:51

Κορονοϊός: Γιατί παγώνουν τα σενάρια για άμεσο lockdown - Το μήνυμα Μητσοτάκη και οι αντοχές της οικονομίας

Οι προβλέψεις για το κλείσιμο της φετινής χρονιάς σε βασικούς οικονομικούς δείκτες δεν ενσωματώνουν την πρόβλεψη για ένα δεύτερο "λουκέτο" στην ελληνική οικονομία.

ΤΗΝ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ 24 Σεπ 2020 | 21:35

Σταϊκούρας: Ολα τα μέτρα για τους πληγέντες του μεσογειακού κυκλώνα

Για τα δώδεκα μέτρα για την ανακούφιση των πληγέντων στις περιοχές που χτυπήθηκαν από τον Ιανό ενημέρωσε ο Χρ. Σταϊκούρας

ΕΩΣ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ, 28 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 24 Σεπ 2020 | 17:55

Παρατείνεται η προθεσμία για τη χορήγηση αποζημίωσης ειδικού σκοπού

Η προθεσμία για την υποβολή αίτησης χορήγησης αποζημίωσης ειδικού σκοπού για την ενίσχυση επιχειρήσεων συγκεκριμένων πληττόμενων κλάδων