Σήμερα το πρώτο crash test με τους δανειστές στο Euroworking Group

To Euroworking Group θα δώσει τη λίστα των μέτρων που πρέπει να υλοποιηθούν έτσι ώστε να οδηγηθεί η Αθήνα στην πολυπόθητη εκταμίευση των υποδόσεων των 3 δισ. ευρώ.

Σήμερα το πρώτο crash test με τους δανειστές στο Euroworking Group

Ανοίγει ο δρόμος για την επιστροφή του κουαρτέτου των δανειστών στην Αθήνα τον Οκτώβριο με τη σημερινή συνεδρίαση του Euroworking Group, όπου θα δοθεί στο οικονομικό επιτελείο η πλήρης λίστα με τα μέτρα που θα έχει κάθε πακέτο μεταρρυθμίσεων που θα εφαρμόσει τις επόμενες 95 μέρες η νέα κυβέρνηση, ώστε να ξεκλειδώσουν οι υποδόσεις της... υποδόσης των 3 δισ. ευρώ.

Οπως τόνισε την Τρίτη ο επικεφαλής του EuroWorking Group, ο Τόμας Βίζερ, «τα χρήματα θα δοθούν σε δύο υποδόσεις, εφόσον η ελληνική κυβέρνηση και οι δανειστές συμφωνήσουν στους όρους εκταμίευσής τους, καθώς τα κεφάλαια αυτά συνδέονται με δύο δέσμες μεταρρυθμίσεων, η πρώτη εκ των οποίων θα πρέπει να γίνει τις επόμενες εβδομάδες ή έως και δύο μήνες. Αυτή η πρώτη δέσμη πρέπει να αποσαφηνιστεί. Η δεύτερη συνδέεται με την διαχείριση του χρηματοοικονομικού τομέα και τις μεταρρυθμίσεις σε αυτόν».

Σύμφωνα και με την μηνιαία έκθεση του υπουργείου του Σόιμπλε, μέχρι τέλος του 2015 είναι σχεδιασμένη η εφαρμογή 105 μέτρων, ενώ μέχρι τον Δεκέμβριο του 2017 πρέπει να εφαρμοστούν 201 συνολικά μνημονιακά μέτρα. Πάνω από το 50% των μέτρων λοιπόν, πρέπει να περάσουν σε... 95 ημέρες, ενώ το υπόλοιπο 50% τους επόμενους 24 μήνες.

Ο Γιώργος Χουλιαράκης δήλωσε χθες πως έχει καλυφθεί το 61% των υποχρεώσεων της χώρας προς την Ευρώπη και, άρα, απομένουν λιγότερα από τα μισά για να κλείσει ο λογαριασμός.

Ο αναπληρωτής υπουργός οικονομικών δεν είναι αυτός ωστόσο ο οποίος θα εκπροσωπήσει σήμερα την κυβέρνηση στο ΕWG αλλά ο Φραγκίσκος Κουτεντάκης, σύμβουλος του πρωθυπουργού, ο οποίος εκπροσώπησε τη χώρα και στο ΕWG της 31ης Αυγούστου.

Το τρίμηνο Αυγούστου-Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου είχε συμφωνηθεί να δρομολογηθούν σειρά μεταρρυθμίσεων οι οποίες λόγω των εκλογών έχουν ήδη μείνει σχεδόν δύο μήνες πίσω, αν και η υπηρεσιακή κυβέρνηση έκανε κάποια δουλειά πάνω σ εαυτές.

Στο σημερινό Euroworking Group λοιπόν, οι δανειστές θα... θυμίσουν τις εκκρεμότητες αυτές στο νέο οικονομικό επιτελείο, ενώ το κουαρτέτο θα αξιολογήσει την όποια πρόοδο θα έχει σημειωθεί σε μόλις δύο εβδομάδες από σήμερα και στο Eurogroup της 5ης Οκτωβρίου στο Λουξεμβούργο

Εκεί, το οικονομικό επιτελείο θα πρέπει να είναι έτοιμο να παρουσιάσει στους εταίρους του στην ευρωζώνη τον συμπληρωματικό προϋπολογισμό του 2015 και το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2016, δίνοντας σαφείς απαντήσεις για το πώς θα επιτευχθεί ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος του 0,50% το 2016. Αυτός ο διπλός προϋπολογισμός προβλέπεται ξεκάθαρα στη συμφωνία που υπογράφηκε το καλοκαίρι.

Επίσης, μέσα στις επόμενες δέκα μέρες θα πρέπει να στείλει στην Κομισιόν – όπως ορίζουν οι κανόνες της ΕΕ - τα δημοσιονομικά στοιχεία για το 2015 και τις εκτιμήσεις του για το έλλειμμα και το χρέος του 2016.

Για να ξεκλειδώσει ωστόσο και η δεύτερη υποδόση, θα πρέπει να προχωρήσει και να ολοκληρωθεί η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Μέσα σε μόλις 30 ημέρες και αφού ολοκληρωθεί ο έλεγχος της ποιότητας του ενεργητικού – ο οποίος έχει ξεκινήσει, θα πρέπει να έχουν οριστεί οι κεφαλαιακές ανάγκες των συστημικών τραπεζών έτσι ώστε να μπει μπροστά η διαδικασία και να μπορέσουν να κλείσουν γρήγορα οι αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου.

Όπως γνωρίζουμε εάν η κυβέρνηση δεν προλάβει να ολοκληρώσει το θέμα των τραπεζών – το οποίο περιλαμβάνει και τις παρεμβάσεις στα κόκκινα δάνεια αλλά και στους πλειστηριασμούς ακινήτων– από 1-1-2016 τίθεται σε ισχύ η οδηγία για το bail-in, όπου οι καταθέτες θα αναγκαστούν να συμβάλουν και αυτοί στην ανακεφαλαιοποίηση.

Φυσικά, οι υποχρεώσεις της κυβέρνησης δεν τελειώνουν εκεί.

Στο ασφαλιστικό και την μεταρρύθμιση των κύριων και επικουρικών συντάξεων, οι αλλαγές και τα οποία ισοδύναμα πρέπει να κλείσουν και να ψηφιστούν μέσα τον Οκτώβριο.

Τον ίδιο μήνα θα πρέπει να εφαρμοστούν και όσα μέτρα περιλαμβάνονταν στις εργαλειοθήκες του ΟΟΣΑ.

Επίσης πρέπει να τακτοποιηθεί και το φορολογικό το οποίο περιλαμβάνει την αύξηση των συντελεστών φορολόγησης των αγροτών., την επιβολή του 23% στην εκπαίδευση, τον εξορθολογισμό του επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης, την ενσωμάτωση της εισφοράς αλληλεγγύης στη φορολογική κλίμακα, την αύξηση των συντελεστών φορολόγησης των εισοδημάτων από ενοίκια, τις αλλαγές στο ΦΠΑ με κατάργηση του ειδικού καθεστώτος στα νησιά κ.α.

Επίσης, στο μέτωπο των αποκρατικοποιήσεων, θα πρέπει να βρεθεί το νέο μοντέλο λειτουργίας του Νέου Ταμείου, ενώ εκκρεμούν θέματα στις ιδιωτικοποιήσεις των περιφερειακών αεροδρομίων, του ΟΛΠ, της ROSCO και τη ΤΡΑΙΝΟΣΕ.


Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΤΙ ΛΕΝΕ ΤΑ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΑ 27 Ιαν 2022 | 13:29

Τι ισχύει για τις αποζημιώσεις λόγω της κακοκαιρία - Οι τρεις κατηγορίες δικαιούχων

Για τις αποζημιώσεις που μπορούν να διεκδικήσουν οι πολίτες για τις ζημίες που υπέστησαν λόγω της κακοκαιρίας ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας , Γιάννης Χατζηθεοδοσίου.

ΤΙ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 27 Ιαν 2022 | 11:59

Deutsche Welle: "Ευλογία" για τους κροίσους η πανδημία - Οι δέκα πλουσιότεροι του πλανήτη υπερδιπλασίασαν την περιουσία τους

Από τότε που ξέσπασε η πανδημία οι δέκα πιο πλούσιοι δισεκατομμυριούχοι του πλανήτη έχουν υπερδιπλασιάσει την προσωπική περιουσία τους.

ΟΙ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ 27 Ιαν 2022 | 11:56

Προαναγγελία Σταϊκούρα: Επιδότηση ρεύματος και φυσικού αερίου και τον Φεβρουάριο

Ο κ. Σταϊκούρας ανέλυσε τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για τη στήριξη του διαθέσιμου εισοδήματος σημειώνοντας πως αυτό θα γίνει και τον Φεβρουάριο.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ 27 Ιαν 2022 | 09:01

Σκρέκας: Λιγότερα από 1.000 τα νοικοκυριά που δεν έχουν ρεύμα ακόμη - Πιθανή η αποζημίωση στους πληγέντες

"Τα πράγματα δεν είναι τόσο ακραία όσο περιγράφονται. Ο συντονισμός ΔΕΔΔΗΕ και Δήμων ήταν καλός, γι' αυτό και μέσα σε 48 ώρες αποκαταστάθηκε το 95% των βλαβών", είπε.

ΜΙΣΘΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΒΡΑΧΥΧΡΟΝΙΩΝ ΜΙΣΘΩΣΕΩΝ 27 Ιαν 2022 | 08:37

Σφίγγει ο κλοιός για εισοδήματα από Airbnb - Ερχονται διασταυρώσεις για τους ιδιοκτήτες

Σφίγγει ο κλοιός για τους ιδιοκτήτες ακινήτων που αποφεύγουν να δηλώσουν εισοδήματα από βραχυχρόνια μίσθωση στην εφορία.

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 27 Ιαν 2022 | 08:21

Ποιες ασφαλιστικές υποχρεώσεις παίρνουν παράταση για τον Φεβρουάριο

Μπαράζ μέτρων άμεσης διευκόλυνσης αποφάσισε η κυβέρνηση, για να ελαφρύνει τις επιχειρήσεις που επλήγησαν από τον χιονιά, αλλά και εκείνες που έχουν πληγεί από την πανδημία.

ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΑΥΡΙΟ 26 Ιαν 2022 | 23:53

ΑΑΔΕ: Πώς θα λειτουργήσουν την Τετάρτη 27 Ιανουαρίου οι εφορίες στην Αττική

Η ΑΑΔΕ συνιστά προς τους πολίτες τη μείωση των επισκέψεων εάν δεν συντρέχει εξαιρετικά επείγον λόγος.

ΠΕΡΙΟΡΙΣΤΕ ΤΙΣ ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ 26 Ιαν 2022 | 20:55

Ένωση Τραπεζών: Θα υπολειτουργούν την Πέμπτη πολλά υποκαταστήματα - Να τηλεφωνείτε πριν μεταβείτε

Τι αναφέρει η Ελληνική Ένωση Τραπεζών για τη λειτουργία των τραπεζικών καταστημάτων την Πέμπτη σε Αττική, Βοιωτία, Εύβοια, Κρήτη και Νότιο Αιγαίο

67 ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ 36 ΩΡΕΣ 26 Ιαν 2022 | 13:34

Υπουργείο Εργασίας: Κανονικά λειτουργεί η Επιθεώρηση Εργασίας για την υποδοχή καταγγελιών από εργαζομένους

Κανονικά λειτουργούν κανονικά οι υπηρεσίες της Επιθεώρησης Εργασίας, για υποδοχή καταγγελίων από εργαζομένους.

ΕΩΣ ΤΙΣ 15 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ Η ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ 26 Ιαν 2022 | 12:33

Επίδομα θέρμανσης: Άνοιξε η ηλεκτρονική πλατφόρμα myΘέρμανση για την εκ νέου υποβολή αιτήσεων

Αίτηση μπορούν να υποβάλλουν όσοι φορολογούμενοι δεν είχαν υποβάλλει, μέχρι την προηγούμενη καταληκτική ημερομηνία.

ΤΟ ΒΛΕΜΜΑ ΣΤΙΣ ΕΠΕΚΤΑΣΕΙΣ 26 Ιαν 2022 | 12:15

Ο χορός των δισεκατομμυρίων πίσω από την Αττική οδό - Τον Απρίλιο ο νέος διαχειριστής για τα επόμενα 25 χρόνια

Όταν στις 20 Ιανουαρίου, το ΤΑΙΠΕΔ ανακοίνωνε την έναρξη της διαγωνιστικής διαδικασίας για την νέα παραχώρηση της Αττικής Οδού, είναι προφανές ότι δεν μπορούσε να φανταστεί τι θα γινόταν λίγα 24ωρα μετά.

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 26 Ιαν 2022 | 11:20

Ακρίβεια: Σε ποια προϊόντα μικραίνουν τις συσκευασίες για να μην αυξήσουν τις τιμές

"Βαρύ" το ενεργειακό κόστος για τις αλυσίδες σούπερ μάρκετ.

ΑΦΟΡΑ ΜΙΣΘΩΤΟΥΣ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ 26 Ιαν 2022 | 11:03

Κακοκαιρία "Ελπίς": Παράταση φορολογικών υποχρεώσεων μέχρι 4 Φεβρουαρίου για τις πληγείσες περιοχές

Παράταση προθεσμίας υποβολής δηλώσεων προσφυγών, λόγω έντονων καιρικών φαινομένων για τους πληγέντες κατοίκους και επιχειρήσεις της κακοκαιρίας "Ελπίς"