Σιωπηρό... μπρα ντε φερ κυβέρνησης-Κομισιόν για τις 120 δόσεις

Ένα ιδιότυπο μπρα ντε φερ φαίνεται πως βρίσκεται σε εξέλιξη ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους θεσμούς για το θέμα της ρύθμισης οφειλών.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Ένα ιδιότυπο μπρα ντε φερ φαίνεται πως βρίσκεται σε εξέλιξη ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους θεσμούς για το θέμα της ρύθμισης οφειλών προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία σε έως και 120 δόσεις.

Η συγκεκριμένη ρύθμιση αποτελεί ένα από τα βασικά πολιτικά χαρτιά της κυβέρνησης στο δρόμο προς τις εκλογές καθώς αφορά πλήθος πολιτών.

Σε αυτό το πλαίσιο καθόλου απαρατήρητη δεν πέρασε η αναφορά της Κομισιόν στο θέμα στη δεύτερη έκθεση μεταμνημονιακής εποπτείας, σύμφωνα με την οποία η κυβέρνηση ενημέρωσε τους δανειστές ότι δεν θα προχωρήσει σε αλλαγές στις υφιστάμενες ρυθμίσεις χρεών.

Συγκεκριμένα, στο κείμενο ανέφερονται τα εξής: «Η κυβέρνηση έχει ενημερώσει τους ευρωπαϊκούς θεσμούς ότι δεν σκοπεύει να προχωρήσει στο εγγύς μέλλον σε αναθεωρήσεις των ρυθμίσεων σε δόσεις για χρέη προς εφορία και ασφαλιστικά ταμεία, καθώς απαιτείται περαιτέρω τεχνική ανάλυση και εξέταση. Είναι σημαντικό να αποφευχθούν αρνητικά ρίσκα για τα δημόσια έσοδα και να διαφυλαχθεί η κουλτούρα πληρωμών, καθώς αυτοί ήταν οι βασικοί στόχοι των μεταρρυθμίσεων».

Σημειώνεται ότι η υπουργός Εργασίας κα Έφη Αχτσιόγλου έχει προαναγγείλει εδώ και καιρό την κατάθεση νέας ρύθμισης χρεών προς τα ασφαλιστικά ταμεία ενώ και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, με δηλώσεις του την Παρασκευή, έχει αφήσει και επισήμως ανοιχτό το ενδεχόμενο ρύθμισης οφειλών προς την εφορία.

Τη διαβεβαίωση ότι η ρύθμιση των 120 δόσεων προς τα ασφαλιστικά Ταμεία θα προχωρήσει κανονικά, στο πλαίσιο που έχει ήδη περιγραφεί, δίνουν πηγές του υπουργείου Εργασίας, μετά τη δημοσιοποίηση της Έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ωστόσο, όπως σημειώνουν, χρειάζεται λίγος χρόνος ακόμη για τις τεχνικές λεπτομέρειες.

Παράλληλα, οι ίδιες πηγές διευκρινίζουν ότι η ρύθμιση δεν θα επηρεάσει αρνητικά την κουλτούρα πληρωμών και αυτό έχει γίνει γνωστό και στους θεσμούς. Όπως αναφέρουν, οι παρατηρήσεις τους κάθε φορά που επίκειται μία ρύθμιση είναι πάντα αυτού του τύπου.

Όσον αφορά στην αύξηση του κατώτατου μισθού, πηγές του υπουργείου Εργασίας επισημαίνουν ότι η αύξησή του ενισχύει το εισόδημα των εργαζομένων, γεγονός που θα τονώσει την εσωτερική ζήτηση και την κατανάλωση και θα ενισχύσει τη θετική δυναμική της οικονομίας και της απασχόλησης.

Όσον αφορά τη ενδεχόμενο να έρθει ρύθμιση 120 δόσεων για χρέη προς την εφορία, ο κ. Τσακαλώτος, σε δηλώσεις του την προηγούμενη εβδομάδα, είχε κάνει διαχωρισμό ανάμεσα στους οφειλέτες που έχουν ανάγκη από βοήθεια και σε αυτούς που είναι κακοπληρωτές, ενώ είχε προσθέσει ότι «οι ρυθμίσεις είτε προς την εφορία είτε προ τα ασφαλιστικά ταμεία είναι κάτι που γίνεται και όχι κάτι που ανακοινώνεται».

Η δήλωση Τσακαλώτου είχε έφερνε τότε στο προσκήνιο τον ευρύτερο σχεδιασμό της κυβέρνησης που ήθελε να τελειώσει πρώτα με τις διαβουλεύσεις για τη ρύθμιση των δανείων αλλά και για τη ρύθμιση των οφειλών στα ασφαλιστικά ταμεία και στη συνέχεια να ρίξει το βάρος σε μια νέα ρύθμιση για τα χρέη προς την εφορία η οποία όμως θα είναι με συγκεκριμένα κριτήρια υπαγωγής. Και αυτό διότι μόνο με κριτήρια μπορεί να διασφαλιστεί ο αποκλεισμός των κακοπληρωτών.

Απομένει να φανεί ποια θα είναι η εξέλιξη στο συγκεκριμένο θέμα, για το οποίο αναμένονται όπως όλα δείχνουν αρκετά ακόμη επεισόδια.

ΟΛΟ ΤΟ ΦΕΚ 26 Φεβ 2020 | 10:03

Κοροναϊός: Αυτή είναι η ΠΝΠ για τα εκτακτα μέτρα - Τι προβλέπει για νοσοκομεία, λιμάνια και σχολεία

Η ΠΝΠ περιλαμβάνει πέντε βασικά άρθρα για τα μέτρα πρόληψης και αντιμετώπισης πιθανών κρουσμάτων κοροναϊού στην Ελλάδα.

ΜΑΤ ΣΤΑ ΝΗΣΙΑ 25 Φεβ 2020 | 06:42

Προσφυγικό: Ξεκινούν τα έργα για κλειστές δομές - Αποφασισμένη η κυβέρνηση

Οι τοπικές κοινωνίες αντιδρούν και έχουν αποκλείσει τις εισόδους των εκτάσεων που έχουν επιταχθεί για τη δημιουργία κλειστών δομών.

ΑΝΑΤΑΡΑΧΗ ΣΤΑ ΝΗΣΙΑ 24 Φεβ 2020 | 06:48

Λήγει το τελεσίγραφο για τους νησιώτες - Ξεκινά η διαδικασία για τις κλειστές δομές

Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε πως δεν πρόκειται να υπάρξει καμία καθυστέρηση την υλοποίηση των μέτρων.

ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ 20 Φεβ 2020 | 07:22

Γιατί ο Μητσοτάκης βάζει πάγο στα σενάρια περί ανασχηματισμού

Μέσω συγκεκριμένης διαρροής ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλησε να κόψει άμεσα οποιαδήποτε συζήτηση γύρω από τον ανασχηματισμό.

ΠΟΙΟΙ «ΚΑΙΓΟΝΤΑΙ» 19 Φεβ 2020 | 07:21

Αντίστροφη μέτρηση για τον ανασχηματισμό – Όλα τα σενάρια

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται να έχει καταλήξει στα πρώτα συμπεράσματα του καθώς έχει διαπιστώσει ορισμένες δυσλειτουργίες.

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΚΥΣΟΙΠ 18 Φεβ 2020 | 13:14

Μητσοτάκης: Να μην ξεχάσουμε τους λόγους που φτάσαμε στην κρίση

Ο πρωθυπουργός σημείωσε πως η κυβέρνηση έχει προωθήσει ένα πολύ συγκροτημένο εθνικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων με 134 μεγάλες κεντρικές παρεμβάσεις.

ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ 18 Φεβ 2020 | 07:20

Παρασκήνιο για τις επιτάξεις: Γιατί έκανε πίσω ο Μηταράκης

Σε συνεννόηση με το Μαξίμου, ο κ. Μηταράκης θέλησε να δώσει μία δεύτερη ευκαιρία στους νησιώτες να επιλέξουν εκείνοι τους χώρους που θα φτιαχτούν οι κλειστές δομές.

«ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΧΩΡΙΣ ΛΟΓΙΚΗ» 17 Φεβ 2020 | 20:32

Κυβερνητικές πηγές: Αντιπολιτευτική ενέργεια η απεργία

Με αιχμηρό τρόπο σχολιάζουν στελέχη της κυβέρνησης την αυριανή απεργία.

ΕΝΟΨΕΙ ΤΗΣ ΑΠΟΓΡΑΦΗΣ 17 Φεβ 2020 | 14:42

Κομισιόν σε Αλβανία: Σεβαστείτε την ελληνική μειονότητα

Η Επιτροπή παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς τις προετοιμασίες για την απογραφή πληθυσμού και κατοικιών του 2020.

ΣΤΙΣ ΑΡΧΕΣ ΜΑΡΤΙΟΥ ΟΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ 16 Φεβ 2020 | 08:17

Προσφυγικό: Στο πόδι οι νησιώτες - Αποφασισμένη η κυβέρνηση

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι κινητοποιήσεις στην Λέσβο, ενώ η κυβέρνηση με κοινή υπουργική απόφαση προχώρησε στις άδειες χωροθέτησης.

Η ΑΦΟΡΜΗ 15 Φεβ 2020 | 10:29

Σκληραίνει τη στάση της απέναντι στον «Ρουβίκωνα» η κυβέρνηση

Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης προανήγγειλε το σχέδιο για την κακουργηματική δίωξη των μελών της αναρχικής ομάδας.