«Σκανάρισμα» καταθέσεων σε βάθος 10ετίας από την Εφορία

Πρόσβαση σε αναλήψεις και καταθέσεις σε βάθος 10ετίας αποκτούν εφορία και ασφαλιστικά ταμεία. Αντιμέτωποι με κατασχέσεις εξπρές οι οφειλέτες του δημοσίου.

Θάνος Τσίρος
ΓΡΑΦΕΙ: ΘΑΝΟς ΤΣΙΡΟς
«Σκανάρισμα» καταθέσεων σε βάθος 10ετίας από την Εφορία

Με ενάμιση χρόνο καθυστέρηση, και αφού χρειάστηκε η υπογραφή της συγκεκριμένης απόφασης να μπει στον κατάλογο με τα «προαπαιτούμενα» του Σεπτεμβρίου, το υπουργείο Οικονομικών –δια του υπηρεσιακού αναπληρωτή υπουργού- στέλνει στο ΦΕΚ την απόφαση που ανοίγει το δρόμο για το αναδρομικό «ξεσκόνισμα» όλων των τραπεζικών καταθέσεων τόσο των φυσικών, όσο και των νομικών προσώπων.

Οποιος χρωστάει είτε στην εφορία είτε στο ασφαλιστικό ταμείο, θα βρίσκεται αντιμέτωπος με την «αυτόματη δέσμευση» του τραπεζικού του λογαριασμού αλλά και την κατάσχεση του οφειλόμενου ποσού με διαδικασίες εξπρές

Η απόφαση ουσιαστικά δίνει το δικαίωμα στους ελεγκτές του υπουργείου Οικονομικών όχι μόνο να ενημερώνονται για τα υπόλοιπα των τραπεζικών μας λογαριασμών αλλά και για όλες τις κινήσεις που έγιναν σε βάθος ακόμη και 10 ετών.

Στο συγκεκριμένο αρχείο –το οποίο έχει αποκτήσει την κωδική ονομασία «Σύστημα Μητρώων Τραπεζικών Λογαριασμών και Λογαριασμών Πληρωμών- εκτός από τους ελεγκτές του υπουργείου Οικονομικών θα αποκτήσουν πρόσβαση και οι υπάλληλοι του ΚΕΑΟ (Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών). Ο στόχος είναι εκτός από τους φοροφυγάδες να εντοπιστούν και οι ...έχοντες οφειλέτες καθώς όποιος χρωστάει είτε στην εφορία είτε στο ασφαλιστικό ταμείο, θα βρίσκεται αντιμέτωπος με την «αυτόματη δέσμευση» του τραπεζικού του λογαριασμού αλλά και την κατάσχεση του οφειλόμενου ποσού με διαδικασίες εξπρές.

Το πώς θα λειτουργήσει τεχνικά η ηλεκτρονική εφαρμογή μέσω της οποίας οι ελεγκτές της εφορίας θα αποκτούν πρόσβαση στις τραπεζικές καταθέσεις, έχει αποσαφηνιστεί από το 2013 με απόφαση που υπεγράφη τότε από τον υφυπουργό Οικονομικών Γ. Μαυραγάνη. Αυτή η απόφαση του Δεκεμβρίου τροποποιείται τώρα προκειμένου να επέλθει μια ουσιαστική μεταβολή: ενώ η απόφαση του 2013 έδινε στους ελεγκτές το δικαίωμα να έχουν στατική εικόνα για το υπόλοιπο του τραπεζικού λογαριασμού, η νέα απόφαση –που υπογράφεται αυτή τη φορά από τον Τρύφωνα Αλεξιάδη- θα επιτρέπει την πρόσβαση και στις αναλήψεις και τις καταθέσεις που έγιναν σε βάθος 10ετίας. Μάλιστα, οι ελεγκτές θα μπορούν να ενημερώνονται όχι μόνο για τα ποσά που προστέθηκαν και αφαιρέθηκαν αλλά ακόμη και για τον αριθμό του λογαριασμού με τον οποίο υπάρχει η συναλλαγή.

Η ηλεκτρονική εφαρμογή έχει αναπτυχθεί από την Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της ΓΓΔΕ. Μέσω αυτής της εφαρμογής –και με χρήση των υπολογιστών της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων- τα στοιχεία θα αποστέλλονται ηλεκτρονικά από τις τράπεζες. Πρόσβαση στο Σύστημα Μητρώων Τραπεζικών Λογαριασμών θα έχουν μόνο διαπιστευμένοι χρήστες.

Οι ελεγκτές της εφορίας, μέσω της εφαρμογής της ΔΗΛΕΔ θα μπορούν για συγκεκριμένο ΑΦΜ φυσικού ή νομικού προσώπου, να ζητούν για έναν συγκεκριμένο τραπεζικό λογαριασμό τις κινήσεις συγκεκριμένης χρονικής περιόδου. Η τράπεζα, θα επιστρέφει όλες τις συναλλαγές που επηρεάζουν το υπόλοιπο της κατάθεσης. Λόγω της εμπιστευτικότητας των στοιχείων –πλέον γίνεται λόγος για πλήρη άρση του τραπεζικού απορρήτου έναντι των φορολογικών αρχών- τα στοιχεία θα στέλνονται κρυπτογραφημένα από τις τράπεζες. Τι θα περιλαμβάνει η απάντηση της τράπεζας; Από την ημερομηνία της κάθε συναλλαγής και το ποσό μέχρι το είδος της κίνησης (ανάληψη, κατάθεση, μεταφορά κλπ) αλλά και την εξέλιξη του υπολοίπου του τραπεζικού λογαριασμού.

Το επόμενο βήμα θα είναι η ενεργοποίηση του λογισμικού που θα επιτρέπει την αυτόματη δέσμευση των τραπεζικών λογαριασμών όσων οφείλουν στο δημόσιο. Η νομοθετική διάταξη έχει ήδη ψηφιστεί και το μόνο που μένει η ενεργοποίηση του συστήματος. Η εφορία, θα στέλνει τα ποσά των οφειλετών στις τράπεζες ηλεκτρονικά και οι τράπεζες θα δεσμεύουν αυτόματα τα ποσά. Για την δέσμευση, θα ενημερώνονται επίσης αυτόματα οι εφορίες και η κατάσχεση των ποσών θα ολοκληρώνεται μέσα σε πέντε ημέρες.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

«ΔΙΑΤΗΡΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ ΤΩΝ ΚΑΤΑΘΕΤΩΝ» 15 Ιαν 2021 | 14:06

ΕΚΤ: Περιορισμένες οι επιπτώσεις της πανδημίας στις τράπεζες, δεν πρέπει να υπάρξει εφησυχασμός

"Έως τώρα, ο αντίκτυπος της πανδημίας στους ισολογισμούς των τραπεζών παρέμεινε περιορισμένος", δήλωσε ο επικεφαλής της εποπτείας της ΕΚΤ.

ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ ΤΩΝ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΩΝ 06 Ιαν 2021 | 10:58

Το παράδοξο της πανδημίας: Αυξήσαμε τις καταθέσεις μας κατά 16,5 δισ. ευρώ μέσα στην καραντίνα

Πώς ερμηνεύεται η αύξηση των καταθέσεων που επέστρεψαν στα επίπεδα της περιόδου Δεκεμβρίου 2014-Ιανουαρίου 2015.

ΠΟΛΥ ΑΥΣΤΗΡΑ ΤΑ ΠΡΟΣΤΙΜΑ 05 Ιαν 2021 | 09:27

Κατάθεση πινακίδων και τέλη κυκλοφορίας: Άνοιξε η πλατφόρμα - Βήμα βήμα η διαδικασία

Οι ιδιοκτήτες μπορούν να το πράξουν ηλεκτρονικά, δηλαδή συμπληρώνοντας μία φόρμα που θα δηλώνουν την πρόθεσή τους να ακινητοποιήσουν το όχημά τους.

ΜΕΓΑΛΕΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ 30 Δεκ 2020 | 11:13

Ηράκλειο Κρήτης: Έκαναν "γυαλιά καρφιά" την είσοδο της Εφορίας

Καταδρομική επίθεση αγνώστων με βαριοπούλες και μπογιές στην εφορία Ηρακλείου.

ΚΩΣΤΑΣ ΣΤΟΥΠΑΣ 23 Δεκ 2020 | 15:20

Ο γόρδιος δεσμός...

Κατ’ αρχήν το κλειδί για την άνοδο των τραπεζικών μετοχών το 2021 θα είναι η εξάλειψη της ανάγκης να πραγματοποιηθούν αυξήσεις κεφαλαίου

ΟΡΙΣΜΕΝΑ ΣΧΕΔΙΑ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΑΡΚΕΤΑ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ 19 Ιαν 2021 | 14:11

Ταμείο Ανάκαμψης: Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά ότι τα εθνικά σχέδια χρειάζονται ακόμη πολλή δουλειά

"Πολύ αδύναμα για να προχωρήσουν" χαρακτήρισε η Κομισιόν τα εθνικά σχέδια για την απορρόφηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων για τις ζημιές από την πανδημία

ΛΟΥΚΕΤΟ ΣΤΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ 19 Ιαν 2021 | 14:10

Κατεβάζει ρολά το Notos Home στο Golden Hall

Η απόφαση για το κλείσιμο του πολυκαταστήματος στο Golden Hall είχε ληφθεί ήδη από τον Φεβρουάριο του 2020.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ Η ΚΥΑ 19 Ιαν 2021 | 14:09

Σούπερ μάρκετ: Ολα τα προϊόντα που επιστρέφουν στα ράφια με την άρση των μέτρων [ΚΥΑ]

Με το άνοιγμα του λιανεμπορίου, χθες Δευτέρα, ήρθαν και αλλαγές στην πώληση προϊόντων στα σούπερ μάρκετ.

ΤΙ ΔΗΛΩΣΕ ΣΕ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΗΣ 19 Ιαν 2021 | 14:02

Αχτσιόγλου: Τα χρέη απειλούν την επιβίωση μικρομεσαίων επιχειρήσεων και εργαζομένων

Το μόνο εργαλείο που δόθηκε στις επιχειρήσεις ήταν η επιστρεπτέα προκαταβολή, η οποία είναι δάνειο αναφέρει η Έφη Αχτσιόγλου.

ΤΙ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ 19 Ιαν 2021 | 13:52

Ερευνα ΓΣΕΕ: Αρνητικά αξιολογούν οι εργαζόμενοι την αύξηση της τηλεργασίας

Το 56% των εργαζομένων αναφέρει ότι μειώθηκαν τα εισοδήματά του κατά τη διάρκεια της πανδημίας σύμφωνα με την έρευνα της ΓΣΕΕ

ΒΕΛΤΙΩΝΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΟΤΗΤΑ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΗ ΟΡΑΣΗ 19 Ιαν 2021 | 13:20

H Printec και η Alpha Bank ενεργοποιούν τη φωνητική καθοδήγηση στα ATMs

Η Printec έδωσε τη δυνατότητα στο ΑΤΜ να μετατρέπει τα μηνύματα που εμφανίζονται στην οθόνη σε φωνητικές οδηγίες

ΑΝ. ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ 19 Ιαν 2021 | 09:52

Παπαθάνασης για επόμενα βήματα: Να δούμε πρώτα το αποτύπωμα από σχολεία και αγορά, μην καλλιεργούμε προσδοκίες

"Θα πρέπει να περιμένουμε το αποτύπωμα της επανεκκίνησης της αγοράς, προκειμένου να δούμε τις επόμενες κινήσεις" ξεκαθάρισε ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης.

ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΑΝΑ ΤΡΑΠΕΖΑ 19 Ιαν 2021 | 09:40

Ρύθμιση δανείων από τις τράπεζες μετά τις αναστολές: Κόβονται οι δόσεις ακόμη και στο μισό

Καθώς πλησιάζουν οι λήξεις των αναστολών στις δόσεις, οι τράπεζες εντατικοποιούν και "πακετάρουν" λύσεις με στόχο την ταχύτητα και την απλοποίηση των διαδικασιών.