«Σκανάρισμα» καταθέσεων σε βάθος 10ετίας από την Εφορία

Πρόσβαση σε αναλήψεις και καταθέσεις σε βάθος 10ετίας αποκτούν εφορία και ασφαλιστικά ταμεία. Αντιμέτωποι με κατασχέσεις εξπρές οι οφειλέτες του δημοσίου.

Θάνος Τσίρος
ΓΡΑΦΕΙ: ΘΑΝΟς ΤΣΙΡΟς
«Σκανάρισμα» καταθέσεων σε βάθος 10ετίας από την Εφορία

Με ενάμιση χρόνο καθυστέρηση, και αφού χρειάστηκε η υπογραφή της συγκεκριμένης απόφασης να μπει στον κατάλογο με τα «προαπαιτούμενα» του Σεπτεμβρίου, το υπουργείο Οικονομικών –δια του υπηρεσιακού αναπληρωτή υπουργού- στέλνει στο ΦΕΚ την απόφαση που ανοίγει το δρόμο για το αναδρομικό «ξεσκόνισμα» όλων των τραπεζικών καταθέσεων τόσο των φυσικών, όσο και των νομικών προσώπων.

Οποιος χρωστάει είτε στην εφορία είτε στο ασφαλιστικό ταμείο, θα βρίσκεται αντιμέτωπος με την «αυτόματη δέσμευση» του τραπεζικού του λογαριασμού αλλά και την κατάσχεση του οφειλόμενου ποσού με διαδικασίες εξπρές

Η απόφαση ουσιαστικά δίνει το δικαίωμα στους ελεγκτές του υπουργείου Οικονομικών όχι μόνο να ενημερώνονται για τα υπόλοιπα των τραπεζικών μας λογαριασμών αλλά και για όλες τις κινήσεις που έγιναν σε βάθος ακόμη και 10 ετών.

Στο συγκεκριμένο αρχείο –το οποίο έχει αποκτήσει την κωδική ονομασία «Σύστημα Μητρώων Τραπεζικών Λογαριασμών και Λογαριασμών Πληρωμών- εκτός από τους ελεγκτές του υπουργείου Οικονομικών θα αποκτήσουν πρόσβαση και οι υπάλληλοι του ΚΕΑΟ (Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών). Ο στόχος είναι εκτός από τους φοροφυγάδες να εντοπιστούν και οι ...έχοντες οφειλέτες καθώς όποιος χρωστάει είτε στην εφορία είτε στο ασφαλιστικό ταμείο, θα βρίσκεται αντιμέτωπος με την «αυτόματη δέσμευση» του τραπεζικού του λογαριασμού αλλά και την κατάσχεση του οφειλόμενου ποσού με διαδικασίες εξπρές.

Το πώς θα λειτουργήσει τεχνικά η ηλεκτρονική εφαρμογή μέσω της οποίας οι ελεγκτές της εφορίας θα αποκτούν πρόσβαση στις τραπεζικές καταθέσεις, έχει αποσαφηνιστεί από το 2013 με απόφαση που υπεγράφη τότε από τον υφυπουργό Οικονομικών Γ. Μαυραγάνη. Αυτή η απόφαση του Δεκεμβρίου τροποποιείται τώρα προκειμένου να επέλθει μια ουσιαστική μεταβολή: ενώ η απόφαση του 2013 έδινε στους ελεγκτές το δικαίωμα να έχουν στατική εικόνα για το υπόλοιπο του τραπεζικού λογαριασμού, η νέα απόφαση –που υπογράφεται αυτή τη φορά από τον Τρύφωνα Αλεξιάδη- θα επιτρέπει την πρόσβαση και στις αναλήψεις και τις καταθέσεις που έγιναν σε βάθος 10ετίας. Μάλιστα, οι ελεγκτές θα μπορούν να ενημερώνονται όχι μόνο για τα ποσά που προστέθηκαν και αφαιρέθηκαν αλλά ακόμη και για τον αριθμό του λογαριασμού με τον οποίο υπάρχει η συναλλαγή.

Η ηλεκτρονική εφαρμογή έχει αναπτυχθεί από την Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της ΓΓΔΕ. Μέσω αυτής της εφαρμογής –και με χρήση των υπολογιστών της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων- τα στοιχεία θα αποστέλλονται ηλεκτρονικά από τις τράπεζες. Πρόσβαση στο Σύστημα Μητρώων Τραπεζικών Λογαριασμών θα έχουν μόνο διαπιστευμένοι χρήστες.

Οι ελεγκτές της εφορίας, μέσω της εφαρμογής της ΔΗΛΕΔ θα μπορούν για συγκεκριμένο ΑΦΜ φυσικού ή νομικού προσώπου, να ζητούν για έναν συγκεκριμένο τραπεζικό λογαριασμό τις κινήσεις συγκεκριμένης χρονικής περιόδου. Η τράπεζα, θα επιστρέφει όλες τις συναλλαγές που επηρεάζουν το υπόλοιπο της κατάθεσης. Λόγω της εμπιστευτικότητας των στοιχείων –πλέον γίνεται λόγος για πλήρη άρση του τραπεζικού απορρήτου έναντι των φορολογικών αρχών- τα στοιχεία θα στέλνονται κρυπτογραφημένα από τις τράπεζες. Τι θα περιλαμβάνει η απάντηση της τράπεζας; Από την ημερομηνία της κάθε συναλλαγής και το ποσό μέχρι το είδος της κίνησης (ανάληψη, κατάθεση, μεταφορά κλπ) αλλά και την εξέλιξη του υπολοίπου του τραπεζικού λογαριασμού.

Το επόμενο βήμα θα είναι η ενεργοποίηση του λογισμικού που θα επιτρέπει την αυτόματη δέσμευση των τραπεζικών λογαριασμών όσων οφείλουν στο δημόσιο. Η νομοθετική διάταξη έχει ήδη ψηφιστεί και το μόνο που μένει η ενεργοποίηση του συστήματος. Η εφορία, θα στέλνει τα ποσά των οφειλετών στις τράπεζες ηλεκτρονικά και οι τράπεζες θα δεσμεύουν αυτόματα τα ποσά. Για την δέσμευση, θα ενημερώνονται επίσης αυτόματα οι εφορίες και η κατάσχεση των ποσών θα ολοκληρώνεται μέσα σε πέντε ημέρες.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

Η ΔΙΚΗ ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΤΕΙ ΣΤΙΣ 28 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 18 Ιαν 2022 | 17:45

Ένταση στη δίκη για τον Ζακ Κωστόπουλο: Απειλές για μηνύσεις σε βάρος μαρτύρων που "καίνε" τους κατηγορούμενους

Δύο καταθέσεις "φωτιά" κατά του μεσίτη και του κοσμηματοπώλη για τον αποτρόπαιο θάνατο του Ζακ Κωστόπουλου.

ΠΟΥ ΣΤΡΕΦΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΡΕΥΝΕΣ 17 Ιαν 2022 | 16:04

Χειροπέδες στους ληστές με τις μάσκες: Σε ποιες υποθέσεις εμπλέκονται οι κακοποιοί με τα καλάσνικοφ [Βίντεο]

Η ΕΛ.ΑΣ συνέλαβε τους ληστές με τις μάσκες - Στην κατοχή τους ολόκληρο οπλοστάσιο με βαρύ πολεμικό οπλισμό.

ΣΕ ΚΑΒΑΛΑ ΚΑΙ ΞΑΝΘΗ 15 Ιαν 2022 | 12:51

Έξαρση στις ηλεκτρονικές απάτες: Άλλα δύο θύματα - Πώς τους απέσπασαν σχεδόν 9.000 ευρώ

Προσοχή με τις ηλεκτρονικές απάτες. Δύο νέα θύματα έλαβαν μηνύματα με παραπλανητικό περιεχόμενο. Πώς τους άδειασαν τους λογαρισμούς.

ΒΙΛΑ ΣΤΟ ΣΟΦΙΚΟ 06 Ιαν 2022 | 14:09

Πέτρος Φιλιππίδης: Χρωστάει 140.000 ευρώ - "Στους λογαριασμούς βρήκα 25 ευρώ", λέει δικηγόρος των οφειλετών [Βίντεο]

Ο δικηγόρος των οφειλετών, Αντώνης Κυριαζής, μιλά για όσα ακούγονται γύρω από τα χρέη του Πέτρου Φιλιππίδη αναφορικά με τη βίλα στο Σοφικό.

ΑΝΟΔΟΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ 03 Ιαν 2022 | 13:30

Οι Έλληνες προτιμούν τα μετρητά για τις συναλλαγές τους

Οι Έλληνες προτιμούν τα μετρητά ως μέσο συναλλαγής, παρά τη μεγάλη αύξηση στη χρήση καρτών και τις ηλεκτρονικές αγορές

Ο ΟΜΙΛΟΣ ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕ ΣΕ ΝΕΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ 21 Ιαν 2022 | 12:39

Wood: Τιμή στόχο 12,80 ευρώ και σύσταση "αγορά" δίνει για ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

Η Wood αναφέρει ότι η μετοχή της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ήταν μεταξύ εκείνων που είχαν τις καλύτερες επιδόσεις την προηγούμενη χρονιά, καταγράφοντας άνοδο 21%.

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 21 Ιαν 2022 | 07:12

Συντάξεις Φεβρουαρίου: Πότε ξεκινούν οι πληρωμές - Οι ημερομηνίες ανά Ταμείο

Οι τελικές ημερομηνίες πληρωμής για τους συνταξιούχους όλων των Ταμείων των συντάξεων Φεβρουαρίου 2022.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 20 Ιαν 2022 | 21:43

ΕΡΓΑΝΗ: Ανοίγει η πλατφόρμα για την υποβολή δηλώσεων - Ποιους αφορά

Ποιοι θα λάβουν αποζημίωση ειδικού σκοπού - Η ΕΡΓΑΝΗ και ο Μηχανισμός ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ.

ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΦΑΚΕΛΟΥ 20 Ιαν 2022 | 21:19

ΤΑΙΠΕΔ: Διεθνής διαγωνισμός για την παραχώρηση της Αττικής Οδού για 25 χρόνια

Προθεσμία κατάθεσης φακέλου μέχρι τις 20 Απριλίου έχουν οι υποψήφιοι επενδυτές

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 20 Ιαν 2022 | 21:02

Τρεις αλλαγές στην τροπολογία για τις άδειες νόσησης λόγω κορονοϊού: Τι ισχύει

Τι αλλάζει στην τροπολογία για τις άδειες νόσησης, λόγω κορονοϊού

ΑΠΟ ΤΟ TOP EMPLOYERS INSTITUTE 20 Ιαν 2022 | 16:43

Η Lidl Ελλάς "κορυφαίος εργοδότης" σε Ελλάδα και Ευρώπη για 6η συνεχόμενη φορά

Η βράβευση αποτελεί λαμπρή απόδειξη για το περιβάλλον εργασίας που προσφέρει η Lidl Ελλάς.

ΨΗΦΙΑΚΑ ΡΑΝΤΕΒΟΥ 20 Ιαν 2022 | 16:13

ΑΑΔΕ: Από σήμερα "Τα Ραντεβού μου" σε όλες τις ΔΟΥ της χώρας

Στο σύνολο των ΔΟΥ όλης της χώρας επεκτείνει την λειτουργία της πλατφόρμας, "Τα Ραντεβού μου"

"ΑΤΥΠΟ LOCKDOWN" 20 Ιαν 2022 | 14:58

Τα μέτρα για την πανδημία μείωσαν τον τζίρο στην εστίαση κατά 50%- Ζητούν νέα μέτρα στήριξης

Μετά την εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων καταγράφεται μείωση κατά 50% στον τζίρο των επιχειρήσεων του κλάδου εστίασης.