"Σκλάβοι" της εφορίας οι Έλληνες: Δουλεύουμε 179 μέρες τον χρόνο για να πληρώνουμε φόρους και ασφαλιστικές εισφορές

Ο μέσος Έλληνας εργάζεται 75 ημέρες για να πληρώσει τους έμμεσους φόρους, 60 ημέρες για τις ασφαλιστικές εισφορές, 43 ημέρες για τους άμεσους φόρου και 1 ημέρα για τους φόρους κεφαλαίου.

φοροι

Σε χρονιά που έχουν γίνει μειώσεις φορολογικών συντελεστών αλλά και συντελεστών υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών -τη φετινή χρονιά δηλαδή- χρειάζεται να δουλέψουμε 179 ημέρες από τις 365 ημέρες του χρόνου για να πληρώσουμε φόρους και ασφαλιστικές εισφορές.

Και χρειάζεται να δουλέψουμε και επιπλέον 42 ημέρες (δηλαδή συνολικά 221 ημέρες) για να καλύψουμε και τα ελλείμματα που δημιούργησε η πανδημία. Διότι, κακά τα ψέματα, και τα ελλείμματα μελλοντικοί φόροι είναι.

Εκδόθηκε η φετινή έρευνα του Κέντρου Φιλελεύθερων Μελετών (ΚΕΦΙΜ) για τη φετινή χρονιά για την ημέρα φορολογικής ελευθερίας προκαλώντας και πάλι απογοήτευση στις τάξεις των φορολογουμένων.

Δουλεύουμε 179 ημέρες για το κράτος

Δουλεύουμε 179 ημέρες για το κράτος κάτι που σημαίνει ότι τις τελευταίες 10ετίες, έχουμε φορτωθεί… 40 ημέρες επιπλέον για να καλύψουμε φόρους και εισφορές. Να σημειωθεί δε ότι η έρευνα του ΚΕΦΙΜ στηρίζεται στα απόλυτα μεγέθη. Υπολογίζει δηλαδή το ύψος των φόρων και των ασφαλιστικών εισφορών που πρέπει να καταβληθούν (συνολικά 72 δις. ευρώ) και βγάζει την "ημέρα φορολογικής ελευθερίας" με βάση το σύνολο των εισοδημάτων.

Διαβάστε Επίσης

Στην πραγματικότητα, για τους πολίτες που αδυνατούν να φοροδιαφύγουν η κατάσταση είναι πολύ χειρότερη καθώς λόγω της απόκρυψης των εισοδημάτων, τα βάρη δεν μοιράζονται δίκαια.

Για φέτος, η 29η Ιουνίου είναι η ημέρα φορολογικής ελευθερίας. Αυτό σημαίνει ότι μέχρι τις 29 Ιουνίου δουλέψαμε για το κράτος και από τις 29 Ιουνίου και μετά δουλεύουμε για τις προσωπικές μας ανάγκες. Φέτος όμως, είναι μια ιδιαίτερα χρονιά καθώς η πανδημία προκάλεσε ελλείμματα. Για να καλυφθούν αυτά τα ελλείμματα -μελλοντικοί φόροι όπως λέει και η μελέτη- θα χρειαστεί να δουλέψουμε μέχρι τις 10 Αυγούστου οπότε περιορίζονται ακόμη περισσότερο οι ημέρες εργασίας για τις δικές μας ανάγκες.

Η εικόνα της φετινής χρονιάς είναι επιβαρυμένη σε σχέση με πέρυσι καθώς οι ημέρες εργασίας για την κάλυψη των αναγκών έχουν αυξηθεί –με βάση τις προβλέψεις των μελετητών- σε 179 από 175 πέρυσι. Από την άλλη, είναι η δεύτερη διαδοχική χρονιά κατά την οποία πέφτουμε κάτω από τις 180 ημέρες. Το "υψηλό" με βάση την έρευνα του ΚΕΦΙΜ σημειώθηκε το 2018 όταν και οι φορολογούμενοι απασχολήθηκαν κατά 186 ημέρες για την κάλυψη των υποχρεώσεων απέναντι στο κράτος.

Διαβάστε Επίσης

Οι 179 ημέρες αναλύονται ως εξής:

1. 43 ημέρες πηγαίνουν για πληρωμή άμεσων φόρων

2. 75 ημέρες για τους έμμεσους φόρους (ενδεικτικό της ανισορροπίας που υπάρχει στην Ελλάδα ανάμεσα στην άμεση καις την έμμεση φορολογία)

3. 60 ημέρες απαιτούνται για την πληρωμή των ασφαλιστικών εισφορών και μία ημέρα χρειάζεται για την πληρωμή των φόρων κεφαλαίου. (σ.σ ο ΕΝΦΙΑ ενσωματώνεται στους άμεσους φόρους και όχι στους φόρους κεφαλαίου).

Η σύγκριση με την Ευρώπη

Τα συγκριτικά στοιχεία με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες (σ.σ χρησιμοποιούνται τα στοιχεία του 2019) δείχνουν ότι η χώρα βρίσκεται σε χειρότερη θέση σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο ο οποίος διαμορφώνεται στις 170 ημέρες. Ουσιαστικά η Ελλάδα κατατάσσεται στην 15η θέση με την Τσεχία, την Ισπανία, την Ουγγαρία, την Σλοβενία, την Εσθονία, την Λιθουανία, την Ιρλανδία, την Πορτογαλία, την Γερμανία, την Ολλανδία, την Νορβηγία, την Ελβετία και την Μεγάλη Βρετανία να βρίσκονται σε πολύ καλύτερη θέση σε σχέση

Συνολικά για το 2021, ο "λογαριασμός" των κρατικών υποχρεώσεων εκτιμάται στα 71,9 δις. ευρώ: 30 δις. ευρώ για έμμεσους φόρους, 17 δις. ευρώ για άμεσους φόρους, 24 δις. ευρώ για ασφαλιστικές εισφορές και 300 εκατ. ευρώ για φόρους κεφαλαίου. Αυτό το ποσό είναι σαφώς μεγαλύτερο συγκριτικά με την δαπάνη των νοικοκυριών για την κάλυψη βασικών αναγκών.

Για είδη διατροφής διαθέτουμε 14 δις. ευρώ, για στέγαση, ύδρευση καύσιμα και φωτισμό 10 δις. ευρώ, για μεταφορές 10 δις. ευρώ, για ένδυση και υπόδυση 4 δις. ευρώ για αγαθά οικιακής χρήσης 3 δις. ευρώ και για επικοινωνία επίσης 3 δις. ευρώ: σύνολο 44,4 δις. ευρώ.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΕΠΙΣΗΜΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 01 Αυγ 2021 | 10:50

Έρευνα ΕΚΠΑ: Άλλαξαν οι συνήθειες των Αθηναίων στο lockdown - Εντυπωσιακά ευρήματα για φαγητό, χάπια και ναρκωτικά

Στην εργασία του ΕΚΠΑ διερευνήθηκαν λύματα από το κέντρο επεξεργασίας λυμάτων της Ψυττάλειας.

ΓΙΑ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ ΤΟΥ ΙΣΑ 29 Ιουλ 2021 | 15:49

Έρευνα ALCO: Ένας στους τρεις δεν φοβάται τον κορονοϊό και δεν έχει εμβολιαστεί - Ποιοι είναι οι ανεμβολίαστοι Έλληνες

Σύμφωνα με την έρευνα της ALCO ωστόσο, τα 2/3 του πληθυσμού ανησυχούν για την πορεία της πανδημίας και θεωρούν ότι ο εμβολιασμός μπορεί να νικήσει τον ιό.

ΠΩΣ ΧΤΥΠΑ Ο ΙΟΣ 29 Ιουλ 2021 | 12:03

Μετάλλαξη Δέλτα: Γιατί είναι τόσο μεταδοτική - Επιστήμονες του ΕΚΠΑ εντόπισαν πώς ο κορονοϊός μολύνει τα κύτταρα

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν προσαρμογές του κορονοϊού που τον βοηθούν να αγκιστρωθεί στα ανθρώπινα κύτταρα με εκπληκτική δύναμη και στη συνέχεια να κρυφτεί.

ΣΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ΕΥΘΕΙΑ 27 Ιουλ 2021 | 08:55

Ετσι θα εκδοθούν τα "κουπόνια" για την πληρωμή φόρων και ασφαλιστικών εισφορών

Με τη δημοσίευση της σχετικής απόφασης στο ΦΕΚ, μπαίνουμε πλέον στην τελική ευθεία για την έκδοση των κουπονιών.

ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ 25 Ιουλ 2021 | 13:35

Pfizer και AstraZeneca εναντίον μετάλλαξης Δέλτα: Τι έδειξε το "crash test" της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ

Έρευνα για τη μετάλλαξη Δέλτα - Ψαλτοπούλου, Μαλανδράκης, Ντάνασης και Δημόπουλος συνοψίζουν τα δεδομένα που δημοσιεύτηκαν στο New England Journal of Medicine

ΠΟΥ ΣΤΡΕΦΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΡΕΥΝΕΣ 24 Ιουλ 2021 | 15:23

Έγκλημα στη Θήβα: Αυτός είναι ο 44χρονος επιχειρηματίας που εκτέλεσαν εξ επαφής - Του έδωσαν και χαριστική βολή

Οι αστυνομικοί εξετάζουν τις διασυνδέσεις σε Αθήνα και Βοιωτία, του επιχειρηματία Κώστα Τσαφταρίδη, πατέρα δύο ανήλικων παιδιών, που δολοφονήθηκε το βράδυ της Παρασκευής έξω από το σπίτι του στη Θήβα

«ΜΕΝΟΥΝ ΣΤΟ ΣΩΜΑ ΜΑΣ ΜΕΡΙΚΕΣ ΗΜΕΡΕΣ» 24 Ιουλ 2021 | 11:15

Το ΕΚΠΑ εξηγεί και ξεκαθαρίζει: Τα εμβόλια της COVID-19 δεν αλλάζουν το DNA μας - "Αβάσιμος ο φόβος"

Σπάνιες οι ανεπιθύμητες ενέργειες που μπορεί να προκαλέσουν, αλλά τεράστιο το όφελος τους για την πρόληψη και προστασία από τον ιό

ΥΜΗΤΤΟΣ 21 Ιουλ 2021 | 13:18

Βρέθηκαν τα δυο παιδιά που χάθηκαν στον Υμηττό- Ευτυχώς είχαν το κινητό μαζί τους

Τα δύο αγόρια, 16 και 14 χρονών, είχαν βγει για πεζοπορία στον Υμηττό, αλλά τα πρόλαβε η νύχτα, με συνέπεια να χαθούν

ΚΡΗΤΗ 19 Ιουλ 2021 | 16:09

Θρίλερ με τους θανάτους ηλικιωμένων στο Γηροκομείο Χανίων - Σε βαριά κρανιοεγκεφαλική κάκωση οφείλεται ο θάνατος τροφίμου

Νέα τροπή στις έρευνες των διωκτικών αρχών μετά από τα αποτελέσματα των ιστολογικών εξετάσεων στη σορό ηλικιωμένης. για την οποία είχε διεταχθεί εκταφή.

Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΔΙΕΘΝΗΣ ΜΕΛΕΤΗ 16 Ιουλ 2021 | 18:58

"Μακρά Covid": Πάνω από 200 συμπτώματα σε 10 όργανα για τουλάχιστον επτά μήνες - Τί αποκαλύπτει έρευνα του UCL

Οι ασθενείς που εμφανίζουν τη λεγόμενη μακρά Covid έχουν αναφέρει περισσότερα από 200 συμπτώματα - Μεταξύ αυτών: οπτικές ψευδαισθήσεις, τρόμος, απώλεια μνήμης

ΨΑΧΝΟΥΝ ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ 14 Ιουλ 2021 | 14:02

Γλυκά Νερά - Νέες εξελίξεις: Ξεκινά έρευνα για το κίνητρο δολοφονίας της Καρολάιν - Στο στόχαστρο η 40χρονη φίλη του πιλότου

Θα κληθούν μάρτυρες πρόσωπα που φαίνεται να είχαν τηλεφωνικές συνομιλίες ή επαφές με τον 33χρονο πιλότο τις ημέρες της δολοφονίας της Καρολάιν.

ΤΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ 10 Ιουλ 2021 | 14:15

Κορονοϊός - Νέα έρευνα: Τα εμβόλια προστατεύουν σε ποσοστό 100% από επιπλοκές και θανάτους από τον ιό

Τα εμβόλια που διαθέτουμε για τον κορονοϊό είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικά σε ό,τι αφορά την πρόληψη των βαρύτερων μορφών της ασθένειας, σύμφωνα με νέα έρευνα