Σκληρά μηνύματα από τους δανειστές για το β΄ ημίχρονο της αξιολόγησης

Πολλαπλά μηνύματα έστειλαν Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και ΕSM με το πέρας της πρώτης σειράς συναντήσεων που είχαν Αθήνα και Θεσμοί για τη δεύτερη αξιολόγηση.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Σκληρά μηνύματα από τους δανειστές για το β΄ ημίχρονο της αξιολόγησης

Πολλαπλά μηνύματα έστειλαν Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και ΕSM με το πέρας της πρώτης σειράς συναντήσεων που είχαν Αθήνα και Θεσμοί για τη δεύτερη αξιολόγηση. Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην Ουάσιγκτον, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζέρι Ράις δήλωσε πως το ελληνικό ασφαλιστικό σύστημα παραμένει μη βιώσιμο, όπως άλλωστε και το χρέος της χώρας αλλά και οι στόχοι που έχουν τεθεί με βάση το πρόγραμμα για το πρωτογενές πλεόνασμα.

Όπως πρόσθεσε χαρακτηριστικά ο κ. Ράις, το Ταμείο είναι πιθανόν να αποφασίσει για το αν θα συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα μέχρι το τέλος του έτους. Σε κάθε περίπτωση πάντως, εάν οι ευρωπαίοι επιμένουν στους στόχους για το πλεόνασμα θα χρειαστούν μεταρρυθμίσεις για να «βγαίνουν τα νούμερα».

Ο Τζέρι Ράις ανέφερε επίσης ότι το Ταμείο βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις και με τους Ευρωπαίους και με την Ελλάδα για τη συμμετοχή του στο μνημόνιο, δεδομένου και του αιτήματος της ίδιας της ελληνικής κυβέρνησης για συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, αλλά και επανειλημμένων εκκλήσεων των Ευρωπαίων. Ωστόσο αρμόδια κυβερνητική πηγή στην Αθήνα διέψευσε κατηγορηματικά ότι υπάρχουν παράλληλες διαπραγματεύσεις στην Αθήνα.

Την ίδια στιγμή, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ, σε μια ασυνήθιστα ξεκάθαρε δήλωση, διαμήνυσε ότι η Ελλάδα δεν αναμένεται να αντιμετωπίσει κάποια δυσκολία αναφορικά με την αποπληρωμή του χρέους της, τουλάχιστον για τα επόμενα 10 χρόνια. Η δήλωση Ρέγκλινγκ ήρθε να ψαλιδίσει για ακόμη μια φορά τις όποιες -μικρές πλέον- προσδοκίες είχε η ελληνική πλευρά για προσδιορισμό των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το ελληνικό χρέος πριν το 2018.

Ο κ. Ρέγκλινγκ τόνισε μάλιστα ότι στο ζήτημα του ελληνικού χρέους τάσσεται με τη μεριά του γερμανού υπουργού Οικονομικών Β. Σόιμπλε και όχι με εκείνη της γενικής διευθύντριας του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, αναδεικνύοντας για ακόμη μια φορά και τις εσωτερικές διαφωνίες εντός των Θεσμών.

Την Παρασκευή οι εκπρόσωποι των Θεσμών αποχώρησαν από την Αθήνα μετά το τέλος του πρώτου «ημιχρόνου» των συζητήσεων για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης. Το «κουαρτέτο» αναμένεται να επιστρέψει στις 14 Νοεμβρίου όπου και αναμένεται να τεθούν όλα τα «καυτά» θέματα, με πρώτο το θέμα των εργασιακών.

Σκληρά μηνύματα από τους δανειστές για το β΄ ημίχρονο της αξιολόγησης
Ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ

ΔΝΤ: Ασφαλιστικό, χρέος και πλεόνασμα είναι μη βιώσιμα

To ασφαλιστικό σύστημα στην Ελλάδα παραμένει μη βιώσιμο, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Τζέρι Ράις.

Οι απεσταλμένοι του Ταμείου βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην Αθήνα για συζητήσεις σχετικά με την δεύτερη αξιολόγηση του προγράμματος του ESM και για ένα πιθανό νέο πρόγραμμα της Ελλάδας με το Ταμείο, το οποίο έχει ζητήσει η ελληνική κυβέρνηση, σημείωσε ο κ. Ράις, τονίζοντας ότι οι δύο διαδικασίες είναι χωριστές.

Όπως πρόσθεσε ο κ. Ράις, αυτό που θέλει το ΔΝΤ είναι να επιτύχει ένα πρόγραμμα που θα βοηθήσει την Ελλάδα να επιστρέψει σε τροχιά βιώσιμης ανάπτυξης και βιώσιμων δημόσιων οικονομικών, χαρακτηρίζοντας θετική εξέλιξη ότι ολοκληρώθηκε η πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος του ESM.

Ο κ. Ράις επανέλαβε τη θέση του Πόουλ Τόμσεν, διευθυντή του Ταμείου για τα θέματα που αφορούν την Ευρώπη, σύμφωνα με την οποία το ΔΝΤ είναι διατεθειμένο να λάβει μέρος σε ένα πρόγραμμα με στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% και το οποίο θα προβλέπει αξιόπιστες μεταρρυθμίσεις και μια σημαντική ελάφρυνση χρέους.

Σε ερώτηση για την πορεία των διαπραγματεύσεων στο μέτωπο των εργασιακών, ο κ. Ράις επανέλαβε πως δεν μπορεί να κάνει κάποιο σχόλιο γιατί οι συζητήσεις συνεχίζονται. Επανέλαβε, ωστόσο, πως το ασφαλιστικό παραμένει μη βιώσιμο.

Σύμφωνα με τον κ. Ράις, είναι πιθανόν το ΔΝΤ να αποφασίσει πριν το τέλος του έτους εάν θα συμμετέχει και οικονομικά σε ένα νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να ολοκληρωθεί μέσα στο 2016 και η δεύτερη αξιολόγηση.

Σε ερώτηση για δημοσίευμα των New York Times σχετικά με συγκρούσεις στο εσωτερικό του Ταμείου για το ελληνικό πρόγραμμα, ο κ. Ράις απάντησε ότι το προσωπικό του ΔΝΤ συμμορφώθηκε πλήρως με τα αιτήματα του ανεξάρτητου φορέα αξιολόγησης το Ταμείο (ΙΕΟ) για την παροχή δεδομένων. Όπως και σε κάθε γραφειοκρατικό θεσμό, υπήρξαν κάποια μπρος πίσω, αλλά στο τέλος της ημέρας παραδόθηκαν όλα τα έγγραφα, πρόσθεσε.

Τζέρι Ράις και Κριστίν Λαγκάρντ σε παλαιότερη συνέντευξη Τύπου
Τζέρι Ράις και Κριστίν Λαγκάρντ σε παλαιότερη συνέντευξη Τύπου

Ρέγκλινγκ: Στο θέμα του χρέους είμαι με τον Σόιμπλε

Η Ελλάδα δεν έχει πρόβλημα με την αποπληρωμή του χρέους της τουλάχιστον για μια δεκαετία δήλωσε ο επικεφαλής του ESM, συντασσόμενος με τη γερμανική πλευρά στο θέμα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.

«Σε βραχυπρόθεσμη φάση, δεν υπάρχει πρόβλημα», είπε ο επικεφαλής του ΕSM, σύμφωνα με όσα μεταδίδει η Wall Street Journal.

Παρότι το εθνικό χρέος της Ελλάδας βρίσκεται στο 180% του ΑΕΠ, όπως είπε ο ίδιος, «αυτό δεν είναι σχετικό όταν πληρώνεις επιτόκιο 1%». Η Ελλάδα, σύμφωνα με τον Ρέγκλινγκ, αυτή τη στιγμή πληρώνει σχετικά λιγότερα, σε σχέση με άλλες κυβερνήσεις όπως η Γαλλία ή το Βέλγιο, λόγω των φτηνών δανείων που έλαβε από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας

Ο κ. Ρέγκλινγκ μάλιστα, έλαβε θέση για τη αντιπαράθεση που βρίσκεται σε εξέλιξη για το πότε θα αρχίσουν οι διαβουλεύσεις για το χρέος. Υπενθυμίζεται πως, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είπε στην Ουάσινγκτον πως το πρόβλημα της Ελλάδας δεν είναι το χρέος, αλλά η έλλειψη ανταγωνιστικότητας. Και σε αυτό, ο Ρέγκλίνγκ δήλωσε χαρακτηριστικά:

«Είμαι μάλλον με τη μεριά του κ. Σόιμπλε, παρά με της Λαγκάρντ»

Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε
Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε

Όπως σχολιάζει η WSJ, η Αθήνα υπέστη πλήγμα και από την απόφαση της ΕΚΤ να μην συμπεριλάβει τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, επικαλούμενη ανησυχίες σχετικά με τη βιωσιμότητα του χρέους. Πρέπει να ληφθούν μέτρα για να αντιμετωπιστεί αυτό το πρόβλημα (σσ. Του χρέους) ανέφερε ο κ. Ντράγκι και πρόσθεσε «μέχρι τότε είναι πρόωρο να μιλάμε για αγορά ομολόγων»

Η υπόσχεση ότι θα βοηθήσουμε την Ελλάδα εάν κάνει αυτά που πρέπει είναι λογική, σημείωσε ο κ. Ρέγκλινγκ, ο οποίος τόνισε ότι δεν αναμένεται ότι θα χρειαστεί και τέταρτο πρόγραμμα για την Ελλάδα, μετά το πέρας του τρέχοντος το 2018.Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΒΡΑΒΕΙΟ 30 Οκτ 2020 | 16:31

Silver βραβείο για τη Eurolife FFH στα PEAK Awards 2020

Διάκριση της Eurolife FFH στα PEAK Performance Marketing Awards 2020

ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ 30 Οκτ 2020 | 13:11

Η Zoom αξίζει πλέον όσο και η ExxonMobil

Ότι αξία έχει η ExxonMobil έχει πλέον και η πλατφόρμα τηλεδιασκέψεων Zoom

ΕΝΤΟΝΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ 30 Οκτ 2020 | 12:10

Έρχεται πόλεμος για τα εργασιακά: Βρούτσης: 8ωρο με ευελιξία - Στα χαρακώματα ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ

Ο υπουργός Εργασίας δεσμεύεται για εκτενή διάλογο και υπόσχεται ότι παραμένει μεν το 8ωρο αλλά με "ευελιξία". Η αντιπολίτευση κάνει λόγο για εργασιακό οδοστρωτήρα.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ 30 Οκτ 2020 | 11:32

Τράπεζα Πειραιώς: Νέο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου - Ποιους αφορά - Ολες οι παροχές

Νέο πρόγραμμα οικειοθελούς αποχώρησης εργαζομένων ανακοίνωσε η Τράπεζα Πειραιώς.

ΠΟΙΟΙ ΘΑ ΠΡΙΜΟΔΟΤΗΘΟΥΝ 30 Οκτ 2020 | 08:59

Νέο πακέτο στήριξης ύψους 1 δισ. ευρώ με τα μισά λεφτά χάρισμα

Νέο, έκτακτο μέτρο στήριξης σε εργαζομένους και επιχειρήσεις στους τομείς που έχουν πληγεί περισσότερο από τον κορονοϊό θα παρουσιαστεί σήμερα Παρασκευή.

ΤΙ ΑΝΕΦΕΡΕ Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΚΤ 29 Οκτ 2020 | 23:08

Λαγκάρντ: "Η ΕΚΤ θα αναλάβει δράση για να σωθεί η ευρωπαϊκή οικονομία"

Η Κριστίν Λαγκάρντ αποκάλυψε ότι η προοπτική της ευρωπαϊκής οικονομίας έχει επιδεινωθεί καθώς η ανάκαμψη της έχει απολέσει τη δυναμική της

ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΣΕΕ 29 Οκτ 2020 | 15:42

"Ψωνίζω στη γειτονιά" μια πρωτοβουλία της Τράπεζας Πειραιώς

Το Πρόγραμμα υλοποιείται σε συνεργασία με την Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ)

ΑΠΟΦΑΣΗ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ 29 Οκτ 2020 | 12:21

Κορονοϊός: Κλείνουν εκτάκτως τα καταστήματα την Κυριακή 1 Νοεμβρίου

Τα καταστήματα την Κυριακή 1 Νοεμβρίου θα παραμείνουν κλειστά, παρά το ότι ο νόμος προβλέπει ότι αυτή είναι μία από τις Κυριακές του χρόνου που θα ανοίγουν.

ΒΟΥΤΙΑ ΠΟΥ ΞΕΠΕΡΝΑ ΤΙΣ 20 ΜΟΝΑΔΕΣ 29 Οκτ 2020 | 11:55

Καταρρέει το Χρηματιστήριο λόγω κορονοϊού- Βουτιά πάνω από 4%

Ο φόβος ενός νέου lockdown λόγω κορονοϊού οδηγεί σε ελεύθερη πτώση το Χρηματιστήριο

"Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΦΟΥΓΚΡΑΖΕΤΑΙ" 29 Οκτ 2020 | 10:38

Σταϊκούρας - Γεωργιάδης: Στηρίζουμε την οικονομία με 11 δισ. ευρώ σε 9 μήνες

Περίπου 11 δισ. ευρώ μέσα σε εννέα μήνες δίνει η κυβέρνηση για να στηρίξει την οικονομία, σύμφωνα με τους υπουργούς Σταϊκούρα και Γεωργιάδη.

ΠΟΙΕΣ ΟΦΕΙΛΕΣ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΡΥΘΜΙΣΤΟΥΝ 29 Οκτ 2020 | 10:00

Πτωχευτικός κώδικας: "Οδικός χάρτης" με απαντήσεις στις 24 πιο συχνές ερωτήσεις

Το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιώς, απαντά σε 24 ερωτήσεις για τον νέο Πτωχευτικό Κώδικα.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΕΣΑ 29 Οκτ 2020 | 09:44

Φθινοπωρινές εκπτώσεις εν μέσω κορονοϊού: Πότε ξεκινούν - Ποια Κυριακή θα είναι ανοιχτά τα καταστήματα

Οι φθινοπωρινές ενδιάμεσες εκπτώσεις θα ξεκινήσουν τις επόμενες ημέρες. Έκκληση εμπορών προς τους καταναλωτές.

ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ ΔΙΠΛΗ ΔΟΣΗ ΕΝΦΙΑ 29 Οκτ 2020 | 08:21

Αύριο η φορολογικά πιο δύσκολη ημέρα του χρόνου – Πώς θα "αμυνθείτε"

Χιλιάδες φορολογούμενοι καλούνται να ανταπεξέλθουν στην πιο δύσκολη μέρα του έτους.