Σκληραίνει την στάση της η ΕΚΤ για τον έλεγχο των τραπεζών

Η ΕΚΤ δημοσίευσε σήμερα το εγχειρίδιο με τη μεθοδολογία που θα ακολουθήσει για την «φάση δύο» της διαδικασίας αξιολόγησης των τραπεζών, με επιτόπου ελέγχους

sklirainei-tin-stasi-tis-i-ekt-gia-ton-elegxo-twn-trapezwn
|
SHARE THIS
0
SHARES

Υπό έλεγχο θα θέσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ενεργητικό αξίας 3,72 τρισ. ευρώ των μεγαλύτερων τραπεζών της ευρωζώνης καθώς ξεκινά το δεύτερο στάδιο της αξιολόγησης της ποιότητας του ενεργητικού τους, σε μία προσπάθεια να ρίξει περισσότερο φως στους ισολογισμούς των τραπεζών.

Η ΕΚΤ θα θα πιέσει τις τράπεζες να αλλάξουν τα μοντέλα που χρησιμοποιούν για να προβλέψουν απώλειες από το ενεργητικό τους και να λαμβάνουν υπόψη τις εκτιμήσεις της σε ό,τι αφορά την αποτίμησή του, εάν δεν είναι ικανοποιημένη με την υφιστάμενη αποτίμηση ρίσκου τους, κάτι που σηματοδοτεί ότι θα λάβει επιθετική στάση στην επιθεώρηση των τραπεζών της ευρωζώνης.

Περίπου 1.250 αρχεία να αναλύονται σε κάθε τράπεζα. Συνολικά υπό έλεγχο θα τεθεί ενεργητικό αξίας 3,72 τρισ. ευρώ

Σήμερα λοιπόν, δημοσίευσε το εγχειρίδιο με τη μεθοδολογία που θα ακολουθήσει για την «φάση δύο» της διαδικασίας, η οποία προβλέπει επιτόπου ελέγχους. Κατεβάστε από εδώ

Μέχρι το καλοκαίρι, η ΕΚΤ θα εξετάζει τα πιο ριψοκίνδυνα περιουσιακά στοιχεία των 128 τράπεζες της ευρωζώνης συνολικού ύψους 58% σε μέσο όρο των σταθμισμένων χαρτοφυλακίων τους , με περίπου 1.250 αρχεία να αναλύονται σε κάθε τράπεζα. Συνολικά υπό έλεγχο θα τεθεί ενεργητικό αξίας 3,72 τρισ. ευρώ.

Αξιωματούχοι στην ΕΚΤ είπαν ότι θα προσπαθήσουν να ξεσκονίσουν τμήματα των ισολογισμών των τραπεζών, που θεωρούνται ότι έχουν την «μεγαλύτερη πιθανότητα να αποτύχουν».

Αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει τα χαρτοφυλάκια των δανείων που δεν αξιολογούνται τακτικά από την αγορά.

Οι αξιωματούχοι είπαν ότι η ΕΚΤ θα προσπαθήσει να εφαρμόσει πιο συνεπή πρότυπα για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, προειδοποιώντας ότι αυτό ήταν το πρόβλημα στο παρελθόν.

Οι εθνικές ρυθμιστικές αρχές από όλη την ευρωζώνη έχουν εμπλακεί σε μεγάλο βαθμό στον έλεγχο, ο οποίος θα προσπαθήσει να εναρμονίσει τον τρόπο που οι τράπεζες αποτιμούν τα περιουσιακά στοιχεία υψηλού κινδύνου και αποφασίζουν πότε ένα δάνειο είναι μη εξυπηρετούμενο.

Οι εκτιμήσεις για το κεφαλαιακό κενό των τραπεζών, κυμαίνεται από τα 280 δισ. έως και τα 770 δισ. ευρώ

Tην επανεξέταση της ποιότητας του ενεργητικού θα ακολουθήσουν τα stress tests των τραπεζών της ευρωζώνης το καλοκαίρι. Οι εκτιμήσεις, σύμφωνα με το Reuters για το κεφαλαιακό κενό των τραπεζών, κυμαίνεται από τα 280 δισ. έως και τα 770 δισ. ευρώ. Τα αποτελέσματα και των δύο θα ανακοινωθούν τον Οκτώβριο με Νοέμβριο.

Οι τράπεζες στη συνέχεια θα μάθουν εάν πρέπει να αντλήσουν νέα κεφάλαια ή να λάβουν άλλα μέτρα για να κλείσουν τις τρύπες στους ισολογισμούς τους. Όμως, η ΕΚΤ είπε ότι εάν ο έλεγχός της αποκαλύψει σοβαρά προβλήματα, οι τράπεζες θα μπορούσαν να υποχρεωθούν να αναλάβουν δράση πριν από τον Οκτώβριο.

Ένας βασικός παράγοντας του ελέγχου της ποιότητας του ενεργητικού θα είναι να απαιτηθεί να αποτιμήσουν ξανά τα δάνεια που δεν έχουν αποτιμηθεί ανεξάρτητα το προηγούμενο έτος. Ωστόσο, ήδη υπάρχουν ορισμένες εξαιρέσεις σε αυτόν τον κανόνα.

Οι τραπεζίτες στη Γερμανία έχουν ασκήσει πιέσεις να εξαιρεθούν τα ενυπόθηκα στεγαστικά δάνεια, καθώς η σταθερότητα της γερμανικής αγοράς ακινήτων καταργεί την ανάγκη για ανατιμήσεις μετά την αρχική χορήγηση του δανείου. Η ΕΚΤ θα εφαρμόσει ελάχιστο όριο, με ορισμένα μικρότερα δάνεια να μην μπαίνουν στο ραντάρ της αναπροσαρμογής.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook