Follow us

Σκρέκας: Ξεκινάει το μεγαλύτερο πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης κτιρίων στο Δημόσιο

Ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος ενεργειακής αναβάθμισης κτιρίων ανέρχεται σε 640 εκατ. ευρώ.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Σε τροχιά εφαρμογής τίθεται το πρόγραμμα "Ηλέκτρα" για την ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων του Δημοσίου. Το πρόγραμμα θα παρέχει επιδοτήσεις που φθάνουν υπό προϋποθέσεις έως και στο 95% για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης κτιρίων του Δημοσίου (μεταξύ άλλων, σχολεία, πανεπιστήμια, νοσοκομεία, κέντρα υγείας, δομές φροντίδας ηλικιωμένων, γραφεία, κλειστές αθλητικές εγκαταστάσεις και χώροι μουσείων και θεάτρων).

Ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται σε 640 εκατ. ευρώ, τα οποία μαζί με τη μόχλευση θα κινητοποιήσουν κεφάλαια έως και 1 δισ. ευρώ. Τα 470 εκατ. ευρώ θα προέλθουν μέσω επενδυτικού δανείου από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και τα υπόλοιπα 170 εκατ. ευρώ από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανακοίνωσε σήμερα τα βασικά χαρακτηριστικά του προγράμματος, το οποίο αναμένεται να προκηρυχθεί σύντομα, αμέσως μετά την έναρξη της δημόσιας διαβούλευσης του Οδηγού. Ειδικότερα:

Οι παρεμβάσεις για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων αφορούν σε αντικατάσταση κουφωμάτων, θερμομόνωση, συστήματα θέρμανσης, ψύξης και αερισμού, συστήματα φωτισμού χώρων, συστήματα αυτοματισμού, συστήματα παραγωγής και αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας, εγκατάσταση σημείων φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων, κ.α..

Τα κτίρια που θα αναβαθμιστούν ενεργειακά στο πλαίσιο του "ΗΛΕΚΤΡΑ", αναμένεται να βελτιώσουν την ενεργειακή τους κλάση κατά δύο κατηγορίες μεσοσταθμικά, σύμφωνα με τον Κανονισμό Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων.

Διαβάστε Επίσης

Το βασικό ποσοστό χρηματοδότησης για την ενεργειακή αναβάθμιση των δημοσίων κτιρίων ορίζεται στο 50%. Ωστόσο, το ποσοστό αυτό προσαυξάνεται στις περιπτώσεις που:

- Η αίτηση προβλέπει ότι το/τα κτίριο/α επιτυγχάνουν αναβάθμιση στην ενεργειακή κλάση Β+ (αντί για Β): 60%

- Η αίτηση προβλέπει το/τα κτίριο/α επιτυγχάνουν ριζική ανακαίνιση: 60%

- Εάν ισχύουν συνδυαστικά τα δύο ανωτέρω το ποσοστό αυτομάτως θα προσαυξάνεται αντίστοιχα: 70%

- Στις αιτήσεις των κτιρίων του Καταλόγου της Κεντρικής Δημόσιας Διοίκησης, η χρηματοδότηση αντί για 70% θα είναι 85%.

- Σε κάθε περίπτωση στα ανωτέρω ποσοστά προστίθεται ένα επιπλέον 10% στη χρηματοδότηση - επιχορήγηση εάν επιλεγεί η Σύμβαση Ενεργειακής Απόδοσης (Σ.Ε.Α.) ως χρηματοδοτικό σχήμα.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, δήλωσε: "Με το νέο πρόγραμμα "ΗΛΕΚΤΡΑ" θα αναβαθμίσουμε ενεργειακά εκατοντάδες κτίρια του Δημοσίου, επιτυγχάνοντας σημαντική εξοικονόμηση για τη δημόσια διοίκηση και μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου που ευθύνονται για την κλιματική κρίση. Με τη μόχλευση κεφαλαίων έως 1 δισ. ευρώ, το πρόγραμμα θα έχει πολλαπλά οφέλη για την οικονομία της χώρας, με την ώθηση που θα δώσει στον κατασκευαστικό κλάδο και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Το "ΗΛΕΚΤΡΑ" αποτελεί μέρος του ευρύτερου προγραμματισμού μας για την υλοποίηση του μεγαλύτερου κύματος ενεργειακής αναβάθμισης κτιρίων που έχει γίνει ποτέ στη χώρα μας. Ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη το "Εξοικονομώ 2021", ενώ τους επόμενους μήνες θα ξεκινήσει και το πρόγραμμα για την ενεργειακή αναβάθμιση επιχειρήσεων. Συνολικά, την επόμενη πενταετία σκοπεύουμε να κινητοποιήσουμε πάνω από 4 δισ. ευρώ για τη χρηματοδότηση των προγραμμάτων ενεργειακής αναβάθμισης κτιρίων. Με τις νέες δράσεις, χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις, αλλά και ο δημόσιος τομέας, θα περιορίσουν σε σταθερή βάση το ενεργειακό τους κόστος για τη θέρμανση, ψύξη και τον φωτισμό των κτιρίων τους".

Η γενική γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών Αλεξάνδρα Σδούκου, ανέφερε: "Με το πρόγραμμα "ΗΛΕΚΤΡΑ" διευρύνουμε τη γκάμα προγραμμάτων ενεργειακής εξοικονόμησης κτιρίων πέρα από τις κατοικίες, για πρώτη φορά σε κτίρια του δημοσίου τομέα. Με προϋπολογισμό συγκρίσιμο με αυτόν του "Εξοικονομώ 2021", το "ΗΛΕΚΤΡΑ" στοχεύει στη μόχλευση αντίστοιχων κεφαλαίων -της τάξης του 1 δισ. ευρώ- , κάτι που πρακτικά σημαίνει διπλασιασμό του οφέλους για την εγχώρια αγορά, εφόσον τα δυο προγράμματα θα "τρέξουν" παράλληλα. Στοχεύουμε, αξιοποιώντας όλη την εμπειρία που έχουμε αντλήσει από τα "Εξοικονομώ", να αναδείξουμε τον υποδειγματικό ρόλο του Δημοσίου για την εξοικονόμηση ενέργειας: Κτίρια με "κοινωνικό πρόσημο", όπως σχολεία και νοσοκομεία, θα μειώσουν μέσα από τις παρεμβάσεις που θα γίνουν την ενέργεια που καταναλώνουν κατά τουλάχιστον 30%. Παράλληλα, μέσα από την συμμετοχή των Εταιρειών Ενεργειακών Υπηρεσιών (ESCO's) που προβλέπεται στο πρόγραμμα, επιδιώκεται η ανάπτυξη μιας νέας αγοράς που θα δώσει ακόμα μεγαλύτερη ώθηση σε δράσεις βελτίωσης ενεργειακής απόδοσης".

Διαβάστε Επίσης

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

"ΑΝΑΚΥΚΛΩΝΩ- ΑΛΛΑΖΩ ΣΥΣΚΕΥΗ" 21 Ιουν 2022 | 06:54

Aντικατάσταση ηλεκτρικών συσκευών: Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα - Επιδότηση από 135 έως 710 ευρώ

Πρόκειται για το μεγαλύτερο πρόγραμμα ανακύκλωσης και αντικατάστασης ηλεκτρικών συσκευών, στο οποίο θα έχουν δικαίωμα συμμετοχής όλοι οι πολίτες - Η πλατφόρμα θα κλείσει στις 5 Ιουλίου.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ 14 Ιουν 2022 | 23:09

Η Microsoft εκπαίδευσε 3.500 στελέχη του ελληνικού Δημοσίου σε ψηφιακές δεξιότητες

Συνεργασία της Δημόσιας Διοίκησης με τη Microsoft για την ψηφιακή επιμόρφωση των εργαζομένων.

ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ 13 Ιουν 2022 | 08:20

Αγίου Πνεύματος: Πώς θα λειτουργήσουν σούπερ μάρκετ, καταστήματα και τράπεζες

Η γιορτή του Αγίου Πνεύματος δεν περιλαμβάνεται στις επίσημες αργίες που ορίζει ο νόμος για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ 10 Ιουν 2022 | 10:17

Σκρέκας: Αναστέλλεται η ρήτρα αναπροσαρμογής στο ρεύμα από την 1η Ιουλίου - Απορροφάται το 85% των αυξήσεων στο ρεύμα

"Για τους λογαριασμούς θα προχωρήσουμε σε οριζόντιες επιδοτήσεις για όλη την κατανάλωση, θα απορροφούμε το 85% της αύξησης οριζόντια σε όλους", τόνισε ο κ. Σκρέκας.

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ 09 Ιουν 2022 | 10:49

Επιχείρηση "θερμοστάτης" στο Δημόσιο: Κόφτης στα κλιματιστικά, bonus για τους επιμελείς και πέναλτι για τους σπάταλους

Στόχος να μειωθεί η κατανάλωση σε δημόσια κτήρια αρχικά κατά 10% και κατά 30% έως το 2030. Τι μέτρα ανακοίνωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 04 Ιουλ 2022 | 11:31

Νέα αύξηση στη χονδρική τιμή του ρεύματος - Τι αλλάζει στην αγορά

Ανοδικά κινήθηκε η τιμή του ρεύματος στη χονδρεμπορική αγορά το μήνα Ιούνιο, σύμφωνα με τα στοιχεία του ενεργειακού χρηματιστηρίου.

ΥΠΟ ΤΟΝ ΚΩΣΤΑ ΣΚΡΕΚΑ 04 Ιουλ 2022 | 10:45
ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΜΕΛΕΤΗΣ 04 Ιουλ 2022 | 08:30

Έρευνα: Πόσοι και ποιοι εργάζονται στον τουρισμό - Αυτό είναι το προφίλ των εργαζομένων

Η απασχόληση στα καταλύματα και την εστίαση σημειώνει αύξηση την περίοδο 2012-2021, με μέσο ετήσιο ρυθμό 2%.

ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ ΝΕΑΣ ΠΑΡΑΤΑΣΗΣ 04 Ιουλ 2022 | 08:01

Power Pass: Λήγει αύριο η προθεσμία για τις αιτήσεις - Σενάρια για ολιγοήμερη παράταση

Λήγει αύριο η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων στην πλατφόρμα Power Pass, για τους δικαιούχους για το επίδομα ρεύματος.

ΤΑ ΠΟΣΑ ΚΑΙ ΟΙ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ 04 Ιουλ 2022 | 07:29

Ο "χάρτης" των πληρωμών από e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ έως τις 8 Ιουλίου

59,3 εκατ. ευρώ θα καταβληθούν σε 78.865 δικαιούχους κατά την εβδομάδα 4-8 Ιουλίου από τον e-ΕΦΚΑ και τη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης.

ΔΕΙΤΕ 04 Ιουλ 2022 | 07:12

Θερινές εκπτώσεις 2022: Πότε ξεκινούν, πόσο θα διαρκέσουν

Τα καταστήματα μπορούν να ανοίξουν την πρώτη Κυριακή, κατά την έναρξη της χρονικής περιόδου των θερινών εκπτώσεων.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 03 Ιουλ 2022 | 15:20

Ο χάρτης πληρωμών έως την Παρασκευή 8 Ιουλίου - Τα ποσά και οι δικαιούχοι

Συνολικά 59,3 εκατ. ευρώ θα καταβληθούν σε 78.865 δικαιούχους κατά την εβδομάδα 4-8 Ιουλίου.

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ 03 Ιουλ 2022 | 11:48

Φορολογικές δηλώσεις 2022: Χωρίς επιπλέον φόρο 7 στα 10 εκκαθαριστικά - Αναλυτικά στοιχεία

Όπως προκύπτει από την ανάλυση των μέχρι στιγμής στοιχείων, σχεδόν οι επτά στους δέκα δεν θα πληρώσουν επιπλέον φόρο για τα εισοδήματα που απέκτησαν το 2021.