Σκυλακάκης: Αν υπάρξει τρίτο κύμα, το κόστος θα είναι μεγάλο - Θα το πληρώσουμε όλοι

Τα πράγματα στην οικονομία θα αρχίσουν να γίνονται δύσκολα εάν ο κορονοϊός συνεχιστεί σε βάθος χρόνου ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Τα πράγματα στην οικονομία θα αρχίσουν να γίνονται δύσκολα εάν ο κορονοϊός συνεχιστεί σε βάθος χρόνου ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης μιλώντας χθες το βράδυ στο Action24 και στην εκπομπή "Αντιθέσεις". Μάλιστα πρόσθεσε ότι σε μια τέτοια εκδοχή θα μπούμε σε μια περίοδο μεγάλης αβεβαιότητας.

"Το τρίτο κύμα εάν υπάρξει θα έχει ένα πολύ μεγάλο οικονομικό κόστος που θα το πληρώσουμε όλοι οι φορολογούμενοι με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Εναι αβέβαιο το πως θα εξελιχθεί η κατάσταση, έχουμε χάσει ένα μέρος του Ιανουαρίου. Δεν ξέρουμε πόσο θα κρατήσει η κατάσταση στην Αττική, αν θα έχουμε ένα νέο lockdown και για πόσο θα το έχουμε, τι θα γίνει το ελληνικό καλοκαίρι. Eχουμε μία κούρσα εξοπλισμών μεταξύ ιού και επιστήμης το αποτέλεσμα της οποίας δεν είναι ακόμα απολύτως ξεκάθαρο. Θα πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί και για το καλό σενάριο και για το κακό σενάριο”.

Οι προβλέψεις για το καλοκαίρι

Ο κ. Σκυλακάκης αναφερόμενος στο πως πρέπει να κυλήσει το καλοκαίρι από πλευράς εσόδων ούτως ώστε να μην έχει προβλήματα η εκτέλεση του προϋπολογισμού έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου λέγοντας ότι το οριακό σενάριο είναι τα κέρδη φέτος να είναι το 50% των κερδών του 2019

"Είναι ήδη οριακό το σενάριο του 50% στα έσοδα από τον τουρισμό σε σχέση με το 2019. Ακόμα δεν ξέρουμε καθόλου τι θα συμβεί το καλοκαίρι.

Είναι κρίσιμο θέμα η ημερομηνία που θα λήξει η πανδημία τουλάχιστον από πλευράς εμβολιασμών έτσι ώστε να μειωθεί πολύ η θνητότητα ακόμη κι αν δεν υπάρχει ανοσία. Οποιοδήποτε σενάριο κάτω από το 50% αρχίζει και γίνεται ένα πρόβλημα που δημιουργεί σοβαρές δημοσιονομικές επιπτώσεις. Δεν είναι πράγματα που δεν θα μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αλλά θα είναι εξέλιξη με επιπτώσεις και αν δε μας βάζουν στην κόκκινη περιοχή μας βάζουν στη βαθιά πορτοκάλι.”

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Όχι στη μείωση του ΦΠΑ

Ο αναπληρωτής υπουργός απάντησε αρνητικά στο αίτημα των ανθρώπων του τουρισμού έτσι όπως το διατύπωσε σε συνέντευξή του την Κυριακή στην Καθημερινή ο πρόεδρος το ΣΕΤΕ Γιάννης Ρέτσος για μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση και το τουριστικό προϊόν

"Δεν είναι μια επένδυση που αυτή τη στιγμή έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε. Γενικότερα είναι καλύτερο να πετυχαίνουμε ανταγωνιστικότητα με άλλους τρόπους και όχι με μια προσωρινή μείωση φορολογίας. Είναι καλύτερα να πετύχουμε ανταγωνιστικότητα μέσα από μια καλή διαχείριση των επόμενων μηνών για τον κορονοϊό, αυτό θα είναι πολύ σημαντικό την άποψή μου μικρότερο ρόλο θα παίξουν οι τιμές αυτό το καλοκαίρι

Θα έχουμε μια αναβαλλόμενη ζήτηση τεράστια αυτό το καλοκαίρι, όλοι θέλουν να βγουν και να ταξιδέψουν. Δεν είναι ο Φ.Π.Α. που θα παίξει τον καθοριστικό ρόλο, θα είναι η ασφάλεια και η δυνατότητα υποδοχής.”

Το νέο μνημόνιο

Απαντώντας στο ερώτημα εάν η παρατεταμένη κατάσταση του κορονοϊού μπορεί να οδηγήσει τη χώρα σε ένα νέο μνημόνιο ο κ. Σκυλακάκης τοποθετήθηκε αρνητικά προσθέτοντας όμως ότι είναι και ανήσυχος για τις αβεβαιότητες που η διαβολεμένη αυτή ασθενή όπως είπε έχει βάλει στη ζωή μας.

"Η απάντηση μου εξακολουθεί να είναι όχι αλλά θέλω να σας πω την εξής μεταφορά. Οταν κοιτάτε τον ήλιο στην ώρα της δύσης βλέπετε ένα ωραίο κόκκινο ήλιο και είναι η μόνη ώρα που μπορείτε να δείτε τον ήλιο κατάματα χωρίς να τυφλωθούν τα μάτια σας. Ο λόγος είναι γιατί έχουμε αντικατοπτρισμό δεν βλέπουμε εκείνη την ώρα τον ήλιο.

Συνεπώς όταν έρθει η ώρα από πλευράς δημοσιονομικής πολιτικής να δει κανείς αυτό τον κίνδυνο είναι πιθανόν να είναι αντικατοπτρισμός και να έχει ήδη συμβεί το γεγονός . Στα δημοσιονομικά δεν πρέπει να βλέπει κανείς αυτό τον κίνδυνο ούτε καν από τον ορίζοντα.

Για την ώρα δεν είμαστε ακόμα εκεί, δεν τον βλέπουμε ακόμα αυτόν τον κίνδυνο αλλά εάν παρέλθει πολύς χρόνος και τεράστια δημοσιονομική ζημιά από αυτή την πανδημία δεν υπάρχουν μάγοι δημοσιονομικοί. Και επειδή θα επηρεάσει όλη την υπόλοιπη Ευρώπη δεν ξέρουμε πως αυτό θα συλλειτουργήσει σε σχέση με τις ευρωπαϊκές πολιτικές. Μπαίνουμε αν κρατήσει αυτό πολύ σε μια περίοδο μεγάλης αβεβαιότητας, αλλά ελπίζω πως δεν θα συμβεί, η πεποίθηση μου ότι δεν είναι ότι δεν θα συμβεί.”

Παραμένω αισιόδοξος, πολύ αισιόδοξος για τη χώρα και για τα επόμενα χρόνια αλλά έχω και πρέπει να έχω και την αγωνία και την ανησυχία της αβεβαιότητας που αυτή η διαβολεμένη ασθένεια έχει βάλει στις ζωές μας. Παραμένω αισιόδοξος αλλά προσεκτικός πάντα.”

Σχολιάζοντας τέλος την πιθανότητα το επόμενο διάστημα η ελληνική οικονομία να αναβαθμιστεί περισσότερο από τους διεθνείς οίκους έτσι ώστε να αποκτήσει την επενδυτική βαθμίδα ο κ. Σκυλακάκης ανέφερε πως δεν μπορεί αυτή τη στιγμή να κάνει καμιά πρόβλεψη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μεγάλες αβεβαιότητες

"Δεν μπορώ να πω σήμερα το πότε θα έχουμε επενδυτική βαθμίδα στην οικονομία, γιατί παραμένουν οι τεράστιες αβεβαιότητες στην πανδημία που αφορούν και το 2021 και τον τουρισμό. Όταν δεν ξέρω ποια θα είναι η επιβάρυνση του χρέους που θα χρειαστεί ενδιαμέσως δεν μπορώ να απαντήσω σε ένα τέτοιο ερώτημα. Πάντως είναι απολύτως εφικτό το σενάριο το 2021 να κλείσει με ανάπτυξη, υπάρχει πολύ μεγάλη αποταμίευση και αναβαλλόμενη ανάπτυξη.

260.000 επιχειρήσεις μας δήλωσαν αυξημένο τζίρο σε σχέση με το 2019 στο πλαίσιο της επιστρεπτέας προκαταβολής. Έχουμε επίσης αύξηση των αποταμιεύσεων που αφορούν και επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Υπάρχουν επιχειρήσεις με αύξηση ρευστότητας σε αυτό το διάστημα. Το συνολικό ποσό της αποταμίευσης είναι 20 δις. ”

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ "ΑΓΚΑΘΙΑ" 03 Μαρ 2021 | 12:43

Bloomberg: Το πιστοποιητικό εμβολιασμού είναι ακόμα μήνες μακριά - Κίνδυνος να χαθεί η τουριστική σεζόν

Τα κράτη μέλη της Ε.Ε. βρίσκονται σε διαμάχη όσον αφορά τη χρήση των πιστοποιητικών εμβολιασμού, αναφέρει το Bloomberg

ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΕΝΙΣΧΥΣΕΩΝ 02 Μαρ 2021 | 12:01

Σκυλακάκης: Κάθε εβδομάδα αυστηρού lockdown κοστίζει 200 εκατ. ευρώ

"Κάθε εβδομάδα αυστηρού απαγορευτικού κοστίζει στην οικονομία κοντά στα 200 εκατομμύρια ευρώ" ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης.

ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΤΕΤΑΜΕΝΕΣ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ 02 Μαρ 2021 | 11:37

Κ. Μίχαλος: "Ναι" στα πιστοποιητικά εμβολιασμού για τον τουρισμό

Τα πιστοποιητικά εμβολιασμού για τον Covid, είναι μία καλή ιδέα για τον πληγέντα ευρωπαϊκό τουριστικό κλάδο, δήλωσε ο Κωνσταντίνος Μίχαλος.

ΤΙ ΛΕΕΙ Η ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ 01 Μαρ 2021 | 13:33

Αμοργός - Υμνοι Διεθνών ΜΜΕ: Το νησί του γαλάζιου, της γοητείας, της παρθένας φύσης

Στο επίκεντρο θετικών ταξιδωτικών δημοσιευμάτων η Αμοργός.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ 25 Φεβ 2021 | 10:26

Μητσοτάκης στη SΖ: Στόχος ο τουρισμός να φτάσει φέτος στο 50% του 2019 - Θα εμβολιαστούν οι άνω τον 60 ως τον Μάιο

"Στόχος μας είναι να φτάσουμε φέτος τουλάχιστον στο 50% του επιπέδου του 2019", ανέφερε ο Κ. Μητσοτάκης σε δηλώσεις του στη γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung.

ΕΝΟΨΕΙ ΤΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΚΟΡΥΦΗΣ 24 Φεβ 2021 | 19:26

Η ΕΕ εξετάζει τα πιστοποιητικά εμβολιασμού για την "ανάσταση" του τουρισμού

Ελλάδα και Ισπανία πιέζουν για γρήγορη έγκριση ενός πιστοποιητικού εμβολιασμού στην ΕΕ

ΜΕ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΥ 24 Φεβ 2021 | 11:23

The Times: Η Ελλάδα θα ανοίξει τα σύνορα για τους Βρετανούς τουρίστες από τον Μάιο

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του The Times, οι Βρετανοί τουρίστες θα πρέπει να αποδεικνύουν ότι έχουν εμβολιαστεί κατά του κορονοϊού.

ΜΕΤΑΞΥ ΑΥΤΩΝ Η ΖΑΚΥΝΘΟΣ, Η ΚΕΡΚΥΡΑ, Η ΚΡΗΤΗ ΚΑΙ Η ΑΝΔΡΟΣ 23 Φεβ 2021 | 14:10

Daily Telegraph: Αυτά είναι τα 15 καλύτερα ελληνικά νησιά για να επισκεφθεί κάποιος μετά την πανδημία

Ποιο από τα 15 νησιά θεωρείται το καλύτερο για πεζοροπία, ποιο έχει τις καλύτερες παραλίες και ποιο εξαιρετική ξενοδοχειακή υποδομή.

ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΗΣ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗΣ 23 Φεβ 2021 | 08:21

To colpo grosso της εφορίας για να εντοπιστούν οι ταμειακές "μαϊμού" και τα POS εξωτερικού

Οι πειραγμένες ταμειακές μηχανές που φαίνονται να εκδίδουν κανονικά την απόδειξη, χωρίς όμως η πληροφορία να πηγαίνει στην εφορία, έχει εξελιχθεί σε "μάστιγα".

ΥΜΝΟΙ ΤΗΣ ΒΡΕΤΑΝΙΚΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ 22 Φεβ 2021 | 15:17

Η Daily Mail αποθεώνει τη Σκόπελο: Τεράστια πράσινη έκρηξη σε καταγάλανα νερά

Φανατικός φίλος της Σκοπέλου ο δημοσιογράφος της Daily Mail Στέφεν Μπέιλι.

ΑΙΣΙΟΔΟΞΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ 21 Φεβ 2021 | 20:56

Κορονοϊός: Κερδίζει συνεχώς έδαφος στην ΕΕ το πιστοποιητικό εμβολιασμού - Η συνέντευξη Θεοχάρη

"Θα αξιοποιήσουμε τα rapid test κατά τον μέγιστο δυνατό βαθμό για τους ελέγχους στα σύνορά μας" τόνισε ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης

ΕΤΟΙΜΟΙ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 21 Φεβ 2021 | 10:18

ΕΟΤ: Καμπάνια διαρκείας για τη νέα χρονιά - Προσαρμοστικότητα και ευελιξία για την προβολή του τουρισμού

Αυτό που χαρακτηρίζει τον ΕΟΤ αυτή την περίοδο είναι η προσαρμοστικότητα και η ευελιξία στις συνθήκες που έχει δημιουργήσει η πανδημία.

NUEVA ECONOMIA FORUM 19 Φεβ 2021 | 18:31

Μητσοτάκης για τουρισμό: Θα αξιοποιήσουμε την περσινή εμπειρία, θα ανοίξουμε με περισσότερη ασφάλεια

"Θέλουμε όταν ο κόσμος έρχεται στην Ελλάδα να νιώθει ασφαλής, πως δεν εισέρχεται σε μια κόκκινη ζώνη", δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.