Σόιμπλε - Μοσχοβισί: Πιο σταθερό πλέον το τραπεζικό σύστημα

Η συμφωνία του Ecofin ανοίγει τον δρόμο για την «τραπεζική ενοποίηση» δηλώνουν Σόιμπλε και Μοσχοβισί- "Ο Σόιμπλε επέβαλε την άποψη του" λέει το Spiegel-Online

Τον δρόμο της δημιουργίας ενός κοινού ταμείου διάσωσης και ενός μηχανισμού εξυγίανσης των τραπεζών της Ευρωζώνης, ανοίγει η «ιστορική» όπως χαρακτηρίστηκε συμφωνία στο Ecofin.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου, ότι η συμφωνία θα βοηθήσει στην σταθεροποίηση των τραπεζών της Ευρωζώνης μέσω μηχανισμών που θα σώζουν γρήγορα τα προβληματικά πιστωτικά ιδρύματα  και αν είναι αναγκαίο, θα τερματίζει τις δραστηριότητές τους.  «Αυτή είναι μια πολύ σημαντική λειτουργία για την ασφάλεια του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος» δήλωσε και ο Γάλλος ομόλογος του, Πιερ Μοσχοβισί.

Απαντώντας στην κριτική που ασκείται στη συμφωνία ότι είναι πολύ περίπλοκη ώστε να επιτρέψει στις ρυθμιστικές αρχές τη γρήγορη και ομαλή διάσωση μιας τράπεζας, ο κ Σόιμπλε είπε: «Κτίζουμε ένα ταμείο. Δεν μπορούμε να το κάνουμε αυτό εν μια νυκτί», δήλωσε ο κ Σόιμπλε. Οι υπουργοί είπαν ότι κατάφεραν να ξεπεράσουν τις διαφορές τους αναφορικά με τη δομή του Ενιαίου Μηχανισμού Εξυγίανσης (Single Resolution Mechanism – SRM). Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών, η Γερμανία ζήτησε ένα δίκτυο που θα αποτελείται από εθνικές αρχές εξυγίανσης οι οποίες θα είναι υπεύθυνες για τα προβλήματα στις χώρες τους. Η Γαλλία πίεσε για ένα κεντρικό σύστημα.  «Δεν συμφωνούμε πάντα, αλλά έχουμε αποφασίσει να εργαστούμε παρέα» είπε ο κ Μοσχοβισί.

«Είναι μια κοσμοϊστορική ημέρα για την τραπεζική ένωση», έγραψε στο λογαριασμό του στο Twitter ο ευρωπαίος επίτροπος, αρμόδιος για την Εσωτερική Αγορά, Μισέλ Μπαρνιέ. «Η σημερινή συμφωνία δεν ήταν εύκολο να επιτευχθεί, αλλά άξιζε όλος ο χρόνος που ξοδέψαμε», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Λιθουανίας, Ριμάντας Σάντζους, η χώρα του οποίου κατέχει εκ περιτροπής την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Αυτό που απομένει πλέον είναι τα κράτη μέλη να διαπραγματευτούν τους όρους της τελικής συμφωνίας με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ώστε να ξεκινήσει «ένα νέο κεφάλαιο για το τραπεζικό μας τομέα», πρόσθεσε ο κ Σάντζους.

Όπως επισημαίνει η Deutsche Welle, πολλοί αναλυτές σχολιάζουν, ωστόσο, επικριτικά την συμφωνία των υπουργών Οικονομικών.

«Για το Βερολίνο ήταν ιδιαίτερα σημαντικό να αποτρέψει την μετεξέλιξη του ESM σε ταμείο ανακεφαλαιοποίησης υπερχρεωμένων τραπεζών», παρατηρεί το Spiegel-Online, προσθέτοντας ότι ο κ. Σόιμπλε ήταν ο μόνος από τους υπουργούς που τήρησε αυτή τη στάση. Το Spiegel-Online επικαλείται πηγές των Βρυξελλών που χαρακτηρίζουν «ασυνήθιστη» αυτή την εξέλιξη, καθώς «συνήθως συμμερίζονται τις θέσεις του Βερολίνου μερικές χώρες». 

Σύμφωνα με την ανάλυση του Πέτερ Σμιτς, το γεγονός ότι ο κ. Σόιμπλε επέβαλε την άποψή του συνιστά επιτυχία για τον ίδιο, ωστόσο υποστηρίζεται ότι σε πολλά σημεία το οικοδόμημα της τραπεζικής ένωσης είναι σαθρό. Επισημαίνεται πόσο πολύπλοκος και χρονοβόρος είναι ο μηχανισμός που εγκρίθηκε. Κριτική ασκείται επίσης στο ποσό του ταμείου διάσωσης (55 δισ. ευρώ), το οποίο θεωρείται πολύ μικρό για την αντιμετώπιση μιας σοβαρής κρίσης. Τέλος, το Spiegel-Online καταλήγει στο συμπέρασμα ότι μέχρι το 2026, όταν και θα είναι πλήρες το ταμείο εξυγίανσης, δεν δικαιολογείται ο όρος Τραπεζική Ένωση. 


 

ΣΤΟ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟ ΤΟΥ ECOFIN 18 Φεβ 2020 | 21:39

Συνάντηση Σταϊκούρα-Ντομπρόβσκις για οικονομία και ανάπτυξη

«Σήμερα είχα την ευκαρία να συναντήσω τον αντιπρόεδρο της ΕΕ Βάλντις Ντομπρόβσκις και υπογράμμισα τις προτεραιότητες της ελληνικής οικονομίας»

ΔΡΑΜΑΤΙΚΕΣ ΩΡΕΣ ΤΟ 2015 09 Φεβ 2020 | 22:02

Αποκαλύψεις Γιούνκερ: To non paper του Σόιμπλε για Grexit

«Η Μέρκελ δεν ήταν ο πιο δύσκολος άνθρωπος στο δωμάτιο… Άλλοι ήταν μακράν πιο δύσκολοι»

ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ 28 Ιαν 2020 | 16:05

Σόιμπλε: 75 χρόνια μετά το Άουσβιτς αυξάνεται ο αντισημιτισμός στη Γερμανία

Tρομακτικό το ότι 75 χρόνια μετά τον πόλεμο έχουμε ακόμα προβλήματα με τον αντισημιτισμό και την ξενοφοβία, δήλωσε ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Βουλής, Β. Σόιμπλε.

ΜΕΣΩ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑΣ 25 Φεβ 2020 | 16:42

Από την Πέμπτη, με τέσσερα απλά βήματα, η δήλωση των "ξεχασμένων" τετραγωνικών

Aποφεύγονται ατελείωτες ουρές στις υπηρεσίες των δήμων, αμέτρητες χαμένες εργατοώρες και άσκοπη ταλαιπωρία των πολιτών

ΣΥΖΗΤΕΙΤΑΙ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ 25 Φεβ 2020 | 11:42
ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 25 Φεβ 2020 | 08:41

Ρύθμιση 24 - 48 δόσεων στην εφορία: Ανοίγει η πλατφόρμα για υποβολή των αιτήσεων

Για τις έκτακτες οφειλές (φόρος κληρονομιάς, φόροι που προκύπτουν μετά από έλεγχο) θα υπάρχουν εισοδηματικά κριτήρια.

Η ΠΑΓΙΔΑ ΤΗΣ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΗΣ ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΗΣ 25 Φεβ 2020 | 07:15

"Κρυμμένα" τετραγωνικά: Πόσο θα κοστίσει να τα δηλώσετε - Αναλυτικά παραδείγματα

Αν κάποιος επιδιώξει να δηλώσει τα αδήλωτα τετραγωνικά στην πλατφόρμα των δήμων αλλά αυτά δεν φαίνονται ούτε στο Ε9, η αίτηση δεν θα προχωρήσει.

ΕΚΤΟΣ ΜΕΓΑΛΟΣ ΑΡΙΘΜΟΣ ΟΦΕΙΛΕΤΩΝ 24 Φεβ 2020 | 21:43

Λ. Κατσέλη για πλατφόρμα α' κατοικίας: Μεγάλη αποτυχία όλης της διαδικασίας

Το ζήτημα των "κόκκινων" δανείων είναι ένα βαθύτατα πολιτικό πρόβλημα και οι προοδευτικές δυνάμεις έρχονται σε αντίθεση με τις νεοφιλελεύθερες απόψεις για προτεινόμενες λύσεις.

ΟΙ ΟΜΙΛΙΕΣ ΤΩΝ ΑΡΧΗΓΩΝ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 24 Φεβ 2020 | 20:58

Την Τρίτη στην ολομέλεια το Ασφαλιστικό. Παραδείγματα Βρούτση με αυξήσεις συντάξεων

Σήμερα, κατά την τελευταία ημέρα επεξεργασίας του νομοσχεδίου από τις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές, ο υπουργός Εργασίας Ιω. Βρούτσης έδωσε παραδείγματα αυξήσεων

ΤΑ ΒΗΜΑΤΑ ΑΝ ΔΕΝ ΓΙΝΕΙ ΑΥΤΟΜΑΤΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 24 Φεβ 2020 | 20:40

Χωρίς επίσκεψη στην Εφορία η δήλωση γάμου, διαζυγίου ή συμφώνου συμβίωσης

Η διασύνδεση λειτουργεί με την άντληση των στοιχείων των ληξιαρχικών γεγονότων γάμου, λύσης γάμου, σύναψης ή λύσης συμφώνου συμβίωσης από το Μητρώο Πολιτών

ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΟ ΕΞΑΜΗΝΟΥ 24 Φεβ 2020 | 18:33

Κοροναϊός "χτύπησε" το ΧΑ: Πτώση 8,36% - "Χάθηκαν" πάνω από 4 δισ. ευρώ

Με δραματική πτώση που ξεπέρασε το 8% έκλεισε η χρηματιστηριακή αγορά.