Σόιμπλε: Η λιτότητα δεν φταίει για τίποτα!

Σύμφωνα με τον γερμανό υπουργό Οικονομικών, η λιτότητα δεν ευθύνεται ούτε για τον ευρωσκεπτικισμό ούτε για την ανεργία ούτε για την ύφεση.

soimple-i-litotita-den-ftaiei-gia-tipota
SHARE THIS
0
SHARES

Η πολιτική λιτότητας, την οποία υιοθέτησαν οι χώρες της ευρωζώνης για να αντιμετωπίσουν την κρίση χρέους δεν ευθύνεται για την ενίσχυση της λαϊκιστικής αντιευρωπαικής ψήφου, δήλωσε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Wall Street Journal.

Ερωτηθείς σχετικά ο Σόιμπλε απάντησε: «Κάποιοι το ερμηνεύουν με αυτό τον τρόπο», όμως «είναι λάθος. Μπορείτε να δείτε ότι η πολιτική μας για τη σταθεροποίηση της ευρωζώνης ήταν επιτυχημένη».Η απογοήτευση από το πολιτικό κατεστημένο δεν είναι ένα φαινόμενο μοναδικό στην Ευρώπη, πρόσθεσε ο γερμανός υπουργός.

Ο Σάιμπλε έδωσε μια άλλη εξήγηση για το φαινόμενο αυτό λέγοντας: «Όταν οι άνθρωποι έχουν την εντύπωση ότι τα πάνε μάλλον καλά, η δημοκρατική κοινή γνώμη κρατά μια επικριτική απόσταση από αυτούς που λαμβάνουν τις αποφάσεις», ενώ πρόσθεσε: «Ίσως αυτό δεν είναι και τόσο κακό».

Ο Σόιμπλε αμφισβήτησε επίσης την άποψη ότι η πολιτική λιτότητας προκάλεσε τη μακρά περίοδο οικονομικής ύφεσης. «Είναι λάθος, η μακρά ύφεση είναι συνέπεια της οικονομικής κρίσης, η προέλευση της οποίας δεν βρίσκεται στην ευρωζώνη», σημείωσε ο υπουργός, υπενθυμίζοντας ότι η κατάρρευση της Lehman Brothers, η χρεοκοπία της οποίας αποτέλεσε την έναρξη της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, ήταν αμερικανική τράπεζα.

Όσον αφορά τα τεράστια ποσοστά ανεργίας «υπάρχουν σε όλες τις ανεπτυγμένες χώρες και όχι μόνο στην ευρωζώνη και συνδέονται με τη βαθιά αλλαγή της αγοράς εργασίας εξαιτίας της τεχνολογίας», επεσήμανε ο Σόιμπλε, σημειώνοντας ότι ολοένα και λιγότεροι εργαζόμενοι είναι απαραίτητοι για την παραγωγή προϊόντων.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook