Σόϊμπλε κατά Λαγκάρντ - Ντράγκι για το φθηνό χρήμα

Ανοιχτά απέναντι σε Ντράγκι, Λαγκάρντ και Βάιντμαν βγαίνει ο Σόιμπλε για το φθηνό χρήμα. Ζητά αύξηση αντί για μείωση επιτοκίων στην ευρωζώνη. Σκληρή επίθεση κατά της επικεφαλής του ΔΝΤ.

soimple-kata-lagkarnt---ntragki-gia-to-fthino-xrima
|
SHARE THIS
0
SHARES

Κάθετα αντίθετος με την σχεδιαζόμενη από την ΕΚΤ χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής, στην οποία – έστω και επί της αρχής – συμφωνεί ο Γένς Βάιντμαν της Bundesbank, εμφανίστηκε σήμερα ο Βολφγκανγκ Σόιμπλε. Σε μια ξεκάθαρη και άκρως αιχμηρή δήλωση, ο γερμανός υπουργός οικονομικών δεν θέλησε να αναφερθεί στον Μάριο Ντράγκι και την Bundesbank, αλλά προτίμησε να τα «ψάλει» στην Κριστίν Λαγκάρντ, που σε κάθε ευκαιρία ζητά νομισματική χαλάρωση και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την πορεία του πληθωρισμού.

Η φίλη μου η Λαγκάρντ, δίνει δύο συνεντεύξεις μέσα σε μια μέρα και να λέει πρώτα ότι πρέπει να επιστρέψουμε στην συμπαγή δημοσιονομική πολιτική και μετά λέει ότι η ΕΚΤ πρέπει να αυξήσει κι άλλο την χαλαρή νομισματική πολιτική

Η φίλη μου η Λαγκάρντ, άλλα λέει το πρωί και άλλα το βράδυ

«Πολύ πιστεύουν ότι μια χαλαρή νομισματική πολιτική, είναι η λύση για όλα τα προβλήματα.» είπε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, προσθέτοντας ότι δεν βλέπει κανέναν κίνδυνο αποπληθωρισμού στην ευρωζώνη. Στη συνέχεια γίνεται ιδιαίτερα επιθετικός έναντι της επικεφαλής του ΔΝΤ, χωρίς να ξεχνά τους ευγενείς τρόπους του: «Η φίλη μου η Κριστίν Λαγκάρντ, την οποία συμπαθώ και που είναι υπέροχη, καταφέρνει να δώσει δύο συνεντεύξεις μέσα σε μια μέρα και να λέει πρώτα ότι πρέπει να επιστρέψουμε στην συμπαγή δημοσιονομική πολιτική και στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και μετά λέει ότι η ΕΚΤ πρέπει να αυξήσει κι άλλο την χαλαρή νομισματική πολιτική. Και θέλω να την ρωτήσω: Κριστίν, ποιο από τα δύο εννοείς πραγματικά; Το ένα ή το άλλο».

Χαλάρωση; Ποια χαλάρωση;

Ο γερμανός υπουργός οικονομικών λέει ότι η χαλάρωση θα πρέπει να είναι πολύ περιορισμένης διάρκειας για να μην χαλαρώσουν οι προσπάθειες των κυβερνήσεων για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Τάχθηκε υπέρ της ανόδου των επιτοκίων, σε επίπεδα λίγο πάνω από τον πληθωρισμό, ενώ μόλις χθες η ΕΚΤ διέρρεε ότι στα σχέδια της για τον Ιούνιο υπάρχει το ενδεχόμενο ακόμη και αρνητικών επιτοκίων στις καταθέσεις.

Η ρευστότητα είναι μάστιγα... κάτι σαν τα ναρκωτικά

Ο Σόιμπλε λέει ότι στην ευρωζώνη υπάρχει «υπέρβαση της ρευστότητας» και διακηρύσσει ότι αυτή θα πρέπει να καταπολεμηθεί, όπως ο ίδιος καταπολεμούσε τη μάστιγα των ναρκωτικών όταν ήταν υπουργός εσωτερικών της Γερμανίας.

Το κερασάκι της μετριοφροσύνης βουτηγμένο στο δηλητήριο

Κι ενώ, χωρίς καν να έχει αναφέρει την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ουσιαστικά, της έχει υπαγορεύσει τι πρέπει να κάνει τον Ιούνιο, κατά την γνώμη του πάντα, κατέληξε : «Η ΕΚΤ τα πηγαίνει υπέροχα. Δεν είμαι εγώ αυτός που θα την κρίνω». 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook