X

Σόιμπλε:Άλλα ακούμε από την Αθήνα,άλλα από τους θεσμούς

Μόνο μερικά λεπτά κουβεντιάσαμε για την Ελλάδα, είπε από τη Δρέσδη ο Β. Σόιμπλε, προσθέτοντας ότι τα θετικά νέα από την Αθήνα δε συμβαδίζουν με όσα λέμε οι θεσμοί.

Γράφει: Χαρης Ιωαννου

Μόνο μια μικρή αναφορά στο θέμα της Ελλάδας έκανε ο Βόλφγκανγκ στην εισαγωγική του τοποθέτηση, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στη Δρέσδη της Γερμανίας, μετά τη λήξη της Συνόδου των υπουργών Οικονομικών των G7.

"Είχαμε μια σύντομη συζήτηση για την Ελλάδα, αλλά μόνο για μερικά λεπτά", είπε ο γερμανός ΥΠΟΙΚ και πρόσθεσε πως "τα θετικά νέα από την Ελλάδα, δε συμβαδίζουν με αυτά που ακούμε από τους Θεσμούς".

Απαντώντας αργότερα σε ερώτηση για το πόσος χρόνος υπάρχει για την Ελλάδα, σημείωσε ότι "έχουμε έως το τέλος Ιουνίου, όταν δηλαδή τελειώνει το υπάρχον πρόγραμμα. Είναι αλήθεια ότι υπάρχει ακόμη πολλή δουλειά να γίνει σε τεχνικό επίπεδο.Το πρόγραμμα θα λήξει, αν δεν υπάρξει συμφωνία".

Απαντώντας σε άλλες ερωτήσεις δημοσιογράφων, o B. Σόιμπλε ανέφερε ακόμη πως παρόλο που οι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν “διαφορετική άποψη με τους Έλληνες ηγέτες, όλοι μοιραζόμαστε την κοινή μας ευθύνη για την Ευρώπη”. Διαβεβαίωσε πάντως πως θα κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να ανταποκριθούν στις ευθύνες τους.

Αναφερόμενος στην ελληνική κυβέρνηση, τόνισε πως “έχει μια δημοκρατική εντολή, εκπροσωπεί τον ελληνικό λαό και για το λόγο αυτό αξίζει σεβασμό”. Ξεκαθάρισε ακόμη πως δεν έχει κανένα προσωπικό πρόβλημα με τον έλληνα ομόλογό του, Γιάνη Βαρουφάκη.

Νωρίτερα σήμερα, το ρεπορτάζ του Thetoc.gr έγραφε:

Στη Δρέσδη όπου πραγματοποιείται η σύνοδος των G7 και κατόπιν στην τριμερή συνάντηση Ολάντ-Μέρκελ-Γιούνκερ που θα γίνει τη ερχόμενη Δευτέρα στο Βερολίνο, στρέφει πλέον τις προσδοκίες της η ελληνική κυβέρνηση, μετά τη νέα εμπλοκή που φαίνεται να έχει παρουσιαστεί στη διαπραγμάτευση στη συνεδρίαση του EuroWorkingGroup την Πέμπτη.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι κατά τη διάρκεια του EWG υπενθύμισαν στην κυβέρνηση εν είδει τελεσιγράφου ότι αν δεν κλείσει η συμφωνία έως την επόμενη Τετάρτη ή Πέμπτη υπάρχει κίνδυνος να «χαθεί» το πρόγραμμα επειδή δεν θα υπάρχει ο απαραίτητος χρόνος ώστε η οποιαδήποτε συμφωνία προκύψει να λάβει τις απαραίτητες κοινοβουλευτικές εγκρίσεις.

Ενδεικτικές είναι οι δηλώσεις ευρωπαίου αξιωματούχου, μετά το πέρας της συνεδρίασης, ο οποίος σημείωσε πως υπάρχουν διαφωνίες στο θέμα των συντάξεων, του ΦΠΑ και του πρωτογενούς πλεονάσματος. Σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο, η Ελλάδα προειδοποίησε για το κόστος μιας αποτυχίας επίτευξης συμφωνίας.

Την πολιτική απεμπλοκή της διαπραγμάτευσης στο τεχνικό επίπεδο επεδίωξε και ο έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε με τον γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ και τη γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ την Πέμπτη το απόγευμα, η οποία διήρκησε μία ώρα.

Λίγο νωρίτερα, ο συντονιστής της ομάδας διαπραγμάτευσης Ευκλείδης Τσακαλώτος είχε ουσιαστικά «προαναγγείλει» την εμπλοκή στο τεχνικό επίπεδο, σημειώνοντας πως μολονότι υπάρχει σύγκλιση στις συνομιλίες που λαμβάνουν χώρα στο Brussels Group, η συμφωνία θα πρέπει να κλείσει σε «ανώτατο πολιτικό επίπεδο».

Περιορισμένη η πρόοδος στις διαπραγματεύσεις

Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, η πρόοδος που έχει σημειωθεί μέχρι στιγμής είναι περιορισμένη και ως εκ τούτου μια έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup δεν είναι προς το παρόν προβλέψιμη.

Οι συνομιλίες σε επίπεδο Brussels Group αναμένεται να συνεχιστούν και την Παρασκευή, ενώ ελληνικές πηγές σημείωναν ότι οι διαβουλεύσεις αποδίδουν και θα συνεχιστούν τις επόμενες μέρες με στόχο την επίτευξη μιας συμφωνίας επί της αρχής

Συμφωνα με πηγές της ευρωζώνης με γνώση των διαπραγματεύσεων, υφίστανται ακόμα αποκλίσεις στα δημοσιονομικά, τις συντάξεις, την αγορά εργασίας, τη δημόσια διοίκηση και μια σειρά από άλλους τομείς.

Τα μηνύματα από τη Δρέσδη

Στο επίκεντρο των συζητήσεων της συνεδρίασης των G7 στη Δρέσδη αναμένεται να βρεθεί την Παρασκευή το ελληνικό ζήτημα. Σύμφωνα με το Reuters, πηγές από τους G7 ανέφεραν ότι αξιωματούχοι από τη Γερμανία, τις ΗΠΑ, την Ιαπωνία, τη Γαλλία, την Ιταλία και τον Καναδά, μιλούσαν «συνεχώς» για το θέμα της Ελλάδας στο περιθώριο της συνάντησης.

Ωστόσο, το ελληνικό ζήτημα δεν συζητήθηκε καθόλου κατά τη διάρκεια της επίσημης συνεδρίασης την Πέμπτη, σύμφωνα με μια πηγή της γερμανικής αντιπροσωπείας. Σύμφωνα με άλλο αξιωματούχο από διαφορετική αντιπροσωπεία που επικαλείται το Reuters, η συζήτηση για την Ελλάδα αναμένεται να γίνει την Παρασκευή.

Επιμένει στις άκαμπτες θέσεις το ΔΝΤ

Τα μηνύματα ωστόσο από το περιθώριο της συνάντησης -τουλάχιστον από τη πλευρά του ΔΝΤ- δεν ήταν ιδιαιτέρως ενθαρρυντικά.

Όπως ανέφερε η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ σε συνέντευξή της στη γερμανική εφημερίδα FAZ, «η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ είναι μία πιθανότητα». Η κ. Λαγκάρντ τόνισε πως κάτι τέτοιο δεν θα ήταν «ένας περίπατος στο πάρκο», αλλά «πιθανότατα δεν θα έφερνε το τέλος» του ευρώ. Στην ίδια συνέντευξη η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ απέκλεισε το ενδεχόμενο να δοθεί νέα βοήθεια προς την Ελλάδα χωρίς να υπάρξει νέα συμφωνία με τους δανειστές πάνω σε ένα σαφές σχέδιο μεταρρυθμίσεων. Υπογράμμισε ακόμη πως υπάρχουν πολλά ακόμη να γίνουν από την πλευρά της Αθήνας μέχρι να υπάρξει συμφωνία. Είναι απίθανο να επιτευχθεί μια συμφωνία στις επόμενες δύο ημέρες, κατέληξε η κ. Λαγκάρντ.

Μηνύματα ωστόσο από το ΔΝΤ για το ενδεχόμενο μιας άμεσης συμφωνίας-και μάλιστα με μία δόση ειρωνείας- έστειλε και ο εκπρόσωπος του Ταμείου Ουίλιαμ Μιούρεϊ.

«Δεν έχω αίσθηση για το πότε θα επιτευχθεί συμφωνία», δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα για το πότε θα υπάρξει μια συμφωνία, σημείωσε ο κ. Μιούρεϊ και πρόσθεσε ότι «το συντομότερο που αυτό συμβεί, το καλύτερο για την Ελλάδα».

Ο εκπρόσωπος του Ταμείου επέμεινε για ακόμη μια φορά στο γεγονός ότι το ΔΝΤ επιθυμεί μια συμφωνία με ολοκληρωμένο πακέτο πολιτικών και όχι μόνο μικρό μέρος μέτρων. Σημείωσε πάντως ότι το Ταμείο είναι ευέλικτο και ανοιχτό σε εναλλακτικές επιλογές που δεν θα αποκλίνουν όμως από τους στόχους του προγράμματος.

Σε ότι αφορά το ενδεχόμενο να πληρώσει η Ελλάδα τις δόσεις της προς το Ταμείο όλες μαζί-πακέτο στο τέλος Ιουνίου, ο εκπρόσωπος τόνισε ότι αυτό είναι μία επιλογή που θα μπορούσε να είχε η Ελλάδα. Σημείωσε πάντως με νόημα ότι το «πακετάρισμα των δόσεων»έγινε μια φορά την δεκαετία του '80 στην Ζάμπια.

Μοσκοβισί: Δεν έχουν διανυθεί τα 3/4 του δρόμου για συμφωνία

Μιλώντας στο περιθώριο της συνόδου των G7, ο ευρωπαίος επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί υποστήριξε πως, σε αντίθεση με αυτά που υποστηρίζει η Αθήνα, «δεν είναι ακριβές να λέμε ότι έχουν διανυθεί τα τρία τέταρτα του δρόμου». Υποστήριξε ωστόσο ότι είναι δυνατή η επίτευξη μιας συμφωνίας με την Ελλάδα.

«Αρχίζουμε να βλέπουμε σχέδια μεταρρυθμίσεων που έχουν ουσία», σημείωσε ο Γάλλος Επίτροπος στον ραδιοφωνικό σταθμό France Culture.


Μηνύματα και από Σόιμπλε

Νωρίτερα σε δηλώσεις είχε προχωρήσει και ο γερμανός υπουργός Οικονομικών. Ο κ. Σόιμπλε δεν άφησε περιθώρια στην Αθήνα να ελπίζει σε χαλάρωση των απαιτήσεων του Βερολίνου για την επίτευξη της συμφωνίας με την Ελλάδα. «Αυτό που θέλει η ελληνική κυβέρνηση να κρατήσει το ευρώ αλλά χωρίς πρόγραμμα δεν γίνεται», σημείωσε.

EKT: Αυξήθηκε ο κίνδυνος ελληνικής χρεοκοπίας

Την ίδια στιγμή, σημαντικό αυξημένο κίνδυνο χρεοκοπίας της Ελλάδας βλέπει η ΕΚΤ, ενώ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τη συνεχιζόμενη εκροή καταθέσεων.

Σε σχετική έκθεση η κεντρική τράπεζα της Ευρωζώνης δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην «εξάμηνη πολιτική αβεβαιότητα στη χώρα», ενώ σημειώνει ότι υπάρχει σημαντική εκροή καταθέσεων, απώλεια της πρόσβασης των τραπεζών στην διατραπεζική χρηματοδότηση καθώς επίσης και υποχώρηση της ποιότητας των περιουσιακών στοιχείων των τραπεζικών ιδρυμάτων.

Παρά το γεγονός ότι ακόμη δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία με την Ελλάδα, η ΕΚΤ εργάζεται πάνω στην υπόθεση ότι η Ελλάδα δε μπορεί να βγει εκτός Ευρωζώνης, σημείωσε ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Βίκτορ Κονστάντσιο. Ο τραπεζίτης σημείωσε ακόμη ότι οι ελληνικές τράπεζες θεωρούνται ακόμη αξιόχρεες και για αυτό η ΕΚΤ έχει δυνατότητα να τους παρέχει 114 δισ. ευρώ μέσω του έκτακτου μηχανισμού ρευστότητας.

Καμπανάκι ωστόσο έκρουσε και η Bank of America, η οποία βλέπει αυξημένο κίνδυνο για επιβολή περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων (capital controls), σημειώνοντας πως ο χρόνος για την Ελλάδα τελειώνει.

Σύμφωνα με ενημερωτικό σημείωμα της τράπεζας, «το χρονικό περιθώριο για την Ελλάδα έχει στενέψει ασφυκτικά. Η θέση μας παραμένει "αντι-Grexit", αλλά δεδομένου της κατάστασης ρευστότητας και τον όγκο των χρεών που πρέπει να αποπληρώσει (η Ελλάδα) στο πρώτο μισό του Ιουνίου, κάθε μέρα που περνά αυξάνει τον κίνδυνο για ένα σενάριο τύπου Κύπρου: με προσωρινό έλεγχο κεφαλαίων (capital control) που μολαταύτα, εντέλει θα κάνει τα πολιτικά μυαλά να εστιάσουν στο να βρουν μια λύση».