Με δύο "εισαγόμενα" μοντέλα προσπαθεί το Υπουργείο Ανάπτυξης να περιορίσει τις τιμές των προϊόντων τόσο στα σούπερ μάρκετ όσο και της συρρίκνωση του πληθωρισμού (shrinkflation). Πρόκειται για τα μοντέλα Σουηδίας και Γαλλίας που θα εφαρμοστούν αντίστοιχα για τις τιμές στα ράφια των σούπερ μάρκετ με στόχο να λυθεί ο γόρδιος δεσμός της ακρίβειας, την οποία προσπαθεί να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση. Τα μέτρα αυτά αποτελούν συνέχεια της κατάργησης του πλαφόν του περιθωρίου μικτού κέρδους στα τέλη του Ιουνίου και επιχειρείται η μείωση του πληθωρισμού να μεταφραστεί και σε μείωση τιμών.
Ξεκινώντας από το shrinkflation, το οποίο είναι και το πιο άμεσο πρόβλημα που αφορά τον Έλληνα καταναλωτή, ο όρος πρέπει να εξηγηθεί, έτσι ώστε να γίνει κατανοητό τι θα προσπαθήσει να αντιμετωπίσει η νέα νομοθετική ρύθμιση.
Επομένως, ως shrinkflation ορίζεται η απόπειρα συρρίκνωσης της ποσότητας του προϊόντος εντός της ίδιας συσκευασίας, διατηρώντας την ίδια τιμή. Πρόκειται για μία παραπλανητική στρατηγική της βιομηχανίας και με αυτό τον τρόπο επιτυγχάνεται η αύξηση της τιμή του προϊόντος, χωρίς ωστόσο αυτό να γίνει αντιληπτό από τον καταναλωτή, καθώς θεωρεί ότι αγοράζει το ίδιο προϊόν σε φθηνότερη τιμή.
Τα "θύματα" της τακτικής αυτής είναι συνήθως καταναλωτές, οι οποίοι κοιτούν μόνο τις συσκευασίες και τις τιμές χωρίς να προσέχουν τα καρτελάκια στα οποία αναγράφεται αναλυτικά η τιμή του κιλού ή του λίτρου.
Στόχος του Υπουργείου Ανάπτυξης είναι οι καταναλωτές να είναι ενήμεροι για την "μαγειρική" του προϊόντος που θα βρίσκεται στις συσκευασίες. Το μοντέλο που θα εφαρμοστεί είναι εμπνευσμένο από τη γαλλική πραγματικότητα. Βάσει αυτής τα καταστήματα λιανεμπορίου έκτασης άνω των 400 τ.μ. Θα είναι υποχρεωμένα να τοποθετούν ενημερωτικές πινακίδες για τουλάχιστον δύο μήνες κάθε που ένα προϊόν θα κυκλοφορεί σε μικρότερη ποσότητα και χωρίς να μειώνεται η τιμή του.
Το εν λόγω μοντέλο είχε εφαρμοστεί από την αλυσίδα Carrefour, καθώς και στη Ρουμανία, ενώ προσφάτως εφαρμόστηκε και στην Ουγγαρία. Από την άλλη πλευρά η Ιταλία εφαρμόζει μία πιο σκληρή τακτική διατηρώντας τη σήμανση αυτή για έξι μήνες στη συσκευασία από τη κυκλοφορία του προϊόντος.
Το "σουηδικό" παρατηρητήριο κατά της ακρίβειας
Φεύγοντας από τη Γαλλία και τις τιμές στα ράφια των σούπερ μάρκετ, το Υπουργείο Ανάπτυξης υιοθετεί τις τακτικές της Σουηδίας δημιουργώντας μία νέα ανεξάρτητη αρχή με αποκλειστική αποστολή τον έλεγχο της αγοράς και την προστασία του καταναλωτή.
Η αρχή αυτή, σύμφωνα με τον υπουργό, Τάκη Θεοδωρικάκο, θα έχει ως στόχο την καταπολέμηση της αλληλοεπικάλυψης των αρμοδιοτήτων και της πολυδιάσπασης των ευθυνών μεταξύ των υφιστάμενων αρχών.
Η "πρεμιέρα" της νέας αυτής αρχής αναμένεται το πρώτο εξάμηνο του 2026 και θα είναι το αποτέλεσμα της ένωση του Συνηγόρου του Καταναλωτή, υπηρεσιακών μονάδων της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου που αφορούν την προστασία καταναλωτή και της Διυπηρεσιακής Μονάδας Ελέγχου της Αγοράς (ΔΙΜΕΑ).
Το μοντέλο πάνω στο οποίο βασίζεται η νέα αυτή αρχή για την Ελλάδα προέρχεται από τη σουηδική Υπηρεσία Καταναλωτή (Konsumentverket). Οι αρμοδιότητές της είναι η εφαρμογή της νομοθεσίας για τον καταναλωτή, ο ρόλος του διαμεσολαβητή, καθώς και η ενημέρωση των καταναλωτών για τα δικαιώματά τους και η παροχή συμβουλών για τη διαχείριση των οικονομικών τους.