Στα 11 δισ. ευρώ ανεβαίνει ο λογαριασμός των μέτρων στήριξης – Πού θα βρεθούν τα λεφτά

Η προοπτική του να πάμε σε ένα ακόμη σκληρό lockdown υποχρεώνει το οικονομικό επιτελείο να βγάλει ξανά χαρτί και μολύβι.

καραντίνα

Η προοπτική του να πάμε σε ένα ακόμη σκληρό lockdown υποχρεώνει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης να βγάλει ξανά χαρτί και μολύβι για να υπολογίσει τις δυνατότητες στήριξης της αγοράς με φρέσκο χρήμα.

Τα 7,5 δις. ευρώ που είχαν μπει στην άκρη από τον περασμένο Νοέμβριο προκειμένου να βγει ολόκληρο το 2021, πλέον κρίνονται "λίγα" με αποτέλεσμα ήδη να αναζητούνται πρόσθετες πηγές χρηματοδότησης.

Ήδη το οικονομικό επιτελείο βάζει μπροστά την αξιοποίηση των πόρων του προγράμματος REACT EU. Τα 1,6 δις. ευρώ που είναι διαθέσιμα μέσω των κοινωνικών κονδυλίων θα διατεθούν για να χρηματοδοτηθεί το μεγαλύτερο μέρος της 5ης και της 6ης φάσης της επιστρεπτέας προκαταβολής. Από τα συνολικά 2,3 δις. ευρώ που θα δοθούν μέσω της 5ης και της 6ης φάσης, τα 1,6 δις. ευρώ θα προέλθουν από τα κοινοτικά κονδύλια και τα υπόλοιπα από πόρους του κρατικού προϋπολογισμού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Με πόρους του ΕΣΠΑ

Επίσης, με πόρους του ΕΣΠΑ και του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων, θα χρηματοδοτηθεί ένα νέο πρόγραμμα στήριξης της εστίασης καθώς οι τόνοι από τον συγκεκριμένο κλάδο έχουν ανέβει μετά και τις δημόσιες δηλώσεις περί "παράδοσης κλειδιών". Με κοινοτικό χρήμα, θα χρηματοδοτηθούν και άλλα μέτρα στήριξης όπως το πρόγραμμα ΓΕΦΥΡΑ 2 έτσι ώστε συνολικά, από το ΕΣΠΑ να δημιουργηθεί μια ακόμη πηγή χρηματοδότησης της τάξεως του 1-1,5 δις. ευρώ.

Η τελευταία πηγή χρηματοδότησης θα είναι ο ίδιος ο κρατικός προϋπολογισμός. Ανάλογα με την πορεία της πανδημίας και των περιοριστικών μέτρων, είναι πιθανή πλέον η τροποποίηση του προϋπολογισμού ώστε στο σκέλος των δαπανών να εγγραφούν πρόσθετα κονδύλια άνω του 1 δις. ευρώ. Με αυτές τις πηγές χρηματοδότησης, ο συνολικός λογαριασμός των μέτρων στήριξης αναμένεται και φέτος να ξεπεράσει τα 11 δις. ευρώ. Και αυτό βέβαια, θα εξαρτηθεί από το τι θα γίνει μέσα στο επόμενο δίμηνο το οποίο κρίνεται πλέον ως εξαιρετικά κρίσιμο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στοχευμένα μέτρα

Είναι πλέον απόφαση της κυβέρνησης όλα τα μέτρα στήριξης από εδώ και στο εξής να είναι απολύτως στοχευμένα. Έτσι, και στο πρόγραμμα επιδότησης των επιχειρηματικών δανείων μέσω του προγράμματςο ΓΕΦΥΡΑ 2 και στο πρόγραμμα επιδότησης των λειτουργικών δαπανών των επιχειρήσεων και στο πρόγραμμα των αναστολών συμβάσεων εργασίας, θα μπουν "κόφτες" ώστε οι πόροι να πηγαίνουν μόνο εκεί που υπάρχει πραγματική ανάγκη.

Αναμένεται ότι θα θυσιαστεί λίγη από την "ταχύτητα" στην διάθεση των πόρων ώστε να ζητούνται περισσότερα στοιχεία από τις επιχειρήσεις. Ήδη το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, αναμένεται να γίνει καταγραφή και των δαπανών των επιχειρήσεων μέσα στην πανδημία ώστε να εντοπιστούν ποιοι έχουν υποστεί ζημιές. Κρίνεται ότι από μόνη της, η μείωση εσόδων δεν είναι ασφαλές κριτήριο για το επόμενο χρονικό διάστημα καθώς ο μειωμένος τζίρος δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να έχουν παραχθεί κέρδη και μέσα στην πανδημία ειδικά όταν το κράτος στηρίζει και στο μισθολογικό κόστος και στην ρευστότητα με μέτρα όπως η επιστρεπτέα προκαταβολή.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

"ΜΙΑ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΔΕΝ ΔΕΙΧΝΕΙ ΤΙΠΟΤΑ" 25 Φεβ 2021 | 08:58

Δερμιτζάκης: Να εμβολιαστεί το 70%, να κάνουμε αυστηρό lockdown 3 εβδομάδων και μετά να ανοίξουμε

"Μια βδομάδα παράταση του lockdown νομίζω δεν θα μας δείξει τίποτα", σημείωσε ο καθηγητής κ. Δερμιτζάκης.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΙΣ 25 Φεβ 2021 | 08:45

Εξαδάκτυλος για lockdown: Μας "φρενάρουν" οι αριθμοί - Ανησυχία για τη Θεσσαλονίκη

"Οι αριθμοί των ημερών μας φρενάρουν, τα μέτρα αποδίδουν μεν αλλά όχι στον ίδιο χρόνο", τόνισε ο κ. Εξαδάκτυλος,

ΑΥΞΗΜΕΝΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΚΟΡΟΝΟΙΟΥ 25 Φεβ 2021 | 08:14

Σκληρό lockdown από σήμερα στην Αρκαδία, στο "κόκκινο" και το Ναύπλιο - Τι μέτρα ισχύουν

Σκληρότερα μέτρα επιβάλλονται από σήμερα, Πέμπτη, στην Π.Ε. Αρκαδίας και τον Δήμο Ναυπλιέων, που ανεβαίνουν στο βαθύ κόκκινο επίπεδο πολύ αυξημένου και στο κόκκινο αυξημένου κινδύνου.

ΑΝΗΣΥΧΗΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 25 Φεβ 2021 | 07:42

Κορονοϊός: "Βράζει" η Αττική, ασφυκτική η πίεση στις ΜΕΘ με πληρότητα 90% - Απομακρύνεται η άρση του lockdown

Τα κρούσματα κορονοϊού, ειδικά με τη βρετανική μετάλλαξη, τις τελευταίες ημέρες έχουν αυξηθεί κατακόρυφα στην Αττική, κάτι που αποδεικνύει πως η άρση του lockdown θα αργήσει να συμβεί.

ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΠΝΕΥΜΟΝΟΛΟΓΙΑΣ 24 Φεβ 2021 | 12:02

Βασιλακόπουλος: Γιατί είναι λάθος το τρίωρο μήνυμα για το λιανεμπόριο

"Οι πολίτες πάνε σε ό,τι είναι ανοιχτό, όπως για παράδειγμα το συνεργείο για να κάνουν τη βόλτα τους", είπε ο κ. Βασιλακόπουλος.

ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΑΣ 24 Φεβ 2021 | 11:24

Βατόπουλος: Τα 3 μέτρα που απαιτούνται για την αντιμετώπιση της πανδημίας

Τρία μέτρα απαιτούνται για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού σε αυτή τη φάση, είπε ο καθηγητής Μικροβιολογίας Αλκης Βατόπουλος.

ΤΙ ΕΙΠΕ Ο ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ 24 Φεβ 2021 | 11:01

Παυλάκης: Μούφα η τωρινή καραντίνα - Θα είναι τρέλα να ανοίξει η αγορά και τα σχολεία

Ο κ. Παυλάκης, ερευνητής στις ΗΠΑ, έστειλε σαφές μήνυμα ότι δεν θα πρέπει καν να συζητάμε για άρση του lockdown.

ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΗΣ ΧΗΜΕΙΑΣ ΕΚΠΑ 24 Φεβ 2021 | 09:42

Θωμαΐδης: Φρονιμότερο να αρθούν τα μέτρα στις 15 Μαρτίου - Δεν εφαρμόζεται σκληρό lockdown

Το υψηλό φορτίο στα λύματα, δεν αποτυπωνόταν στα κρούσματα, αλλά στην κινητικότητα στις ΜΕΘ", είπε ο καθηγητής Νίκος Θωμαΐδης.

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ 24 Φεβ 2021 | 08:02

Παρατείνεται το lockdown μετά την αύξηση των κρουσμάτων - Πώς θα λειτουργήσουν τα καταστήματα με το νέο SMS στο 13032

Με τους λοιμωξιολόγους να προσανατολίζονται στο να προτείνουν παράταση του lockdown, στην κυβέρνηση προσανατολίζονται στο να επιτρέψουν τη λειτουργία των καταστημάτων από 8 Μαρτίου.

ΗΛΙΑΣ ΚΟΤΤΑΣ 23 Φεβ 2021 | 17:45

"Αρνητής" κορονοϊού στην Πάτρα: "Ήμουν κι εγώ από εκείνους που έκανα διαμαρτυρία κατά των μέτρων αλλά...κόλλησα"

Σύμφωνα με το Best News ήταν από εκείνους που συμμετείχε στη διαμαρτυρία κατά των μέτρων στην Πάτρα.

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ 23 Φεβ 2021 | 12:30

Lockdown: Ανοίγει πλήρως το λιανεμπόριο στις 8 Μαρτίου - Με χρονικό όριο και SMS σε νέο πενταψήφιο

"Εξετάζονται τεχνολογικά μέτρα που θα επιτρέψουν το γρηγορότερο άνοιγμα του λιανεμπορίου", είπε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Κυριάκος Πιερρακάκης.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΙΣ 23 Φεβ 2021 | 11:48

Διαφωνία Εξαδάκτυλου: Λάθος και ακατάλληλη η απαγόρευση κυκλοφορίας στις 18:00 - Δημιουργείται συνωστισμός

Ακατάλληλη κρίνεται η απαγόρευση κυκλοφορίας μετά τις 6 στα αστικά κέντρα, διότι όπως τονίζει ο κ. Εξαδάκτυλος, πιέζονται οι δραστηριότητες και δημιουργείται συνωστισμός.

ΑΝ ΜΕΙΩΘΟΥΝ ΚΑΤΩ ΑΠΟ 1.000 ΤΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ 23 Φεβ 2021 | 08:24

Παγώνη: Ταυτόχρονο άνοιγμα δημοτικών και αγοράς με click away - Μετά τον Απρίλιο η εστίαση

"Ίσως να είναι και η τελευταία εβδομάδα με lockdown. Το άνοιγμα μπορεί να το δούμε και τη Δευτέρα που έρχεται", είπε η κ. Παγώνη.