Στα βαθιά με το «καλημέρα» ο νέος υπουργός Οικονομικών από τον Ιούλιο

Τα χρονικά περιθώρια από την πρώτη κιόλας ημέρα ανάληψης των κυβερνητικών καθηκόντων θα είναι ασφυκτικά.

sta-bathia-me-to-kalimera-o-neos-upourgos-oikonomikwn-apo-ton-ioulio
|
SHARE THIS
0
SHARES

Περίοδος χάριτος για τον επόμενο υπουργό Οικονομικών δεν θα υπάρξει. Μπορεί στο Eurogroup της 8ης Ιουλίου να μην γίνουν επίσημες συζητήσεις επί του ελληνικού θέματος –άλλωστε δεν θα έχει ορκιστεί καν η νέα κυβέρνηση- αλλά στις 16 Ιουλίου ημέρα κατά την οποία όλοι οι επικεφαλής των κλιμακίων θα είναι στην Αθήνα, θεωρείται δεδομένο ότι θα στηθούν τα πρώτα «πηγαδάκια» με την νέα κυβέρνηση.

Τα χρονικά περιθώρια από την πρώτη κιόλας ημέρα ανάληψης των κυβερνητικών καθηκόντων θα είναι ασφυκτικά καθώς των προγραμματικών δηλώσεων και της ομιλίας του νέου πρωθυπουργού στη ΔΕΘ θα ακολουθήσουν οι διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής αξιολόγησης αλλά και η κατάθεση του προσχεδίου του προϋπολογισμού στην Κομισιόν μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου.

Στις 16 Ιουλίου θα πραγματοποιηθεί το συνέδριο «γνωριμίας» του Economist με την νέα κυβέρνηση. Σε αυτό έχουν ενημερώσει ότι θα παρευρεθούν τόσο ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ όσο και οι επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών για την Ελλάδα. Είναι προγραμματισμένο να μιλήσουν ο Peter Dolman, επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ στην Ελλάδα, ο Declan Costello ως επικεφαλής της αποστολής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα και ο Nicola Giammarioli ως επικεφαλής της αποστολής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας στην Ελλάδα.

Αναμένεται ότι στο πλαίσιο αυτών των επισκέψεων θα υπάρξουν επαφές με στόχο την καλύτερη προετοιμασία των επίσημων διαπραγματεύσεων που θα πραγματοποιηθούν στις αρχές Σεπτεμβρίου στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής αξιολόγησης. Η επίσημη άφιξη των κλιμακίων προγραμματίζεται πλέον για μετά την Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης ώστε να έχουν πραγματοποιηθεί και οι προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης αλλά και η ομιλία του νεοεκλεγέντος πρωθυπουργού στη ΔΕΘ. 

Ουσιαστικό χρονικό ορόσημο, θα είναι η 15η Σεπτεμβρίου. Δεδομένου ότι μέχρι τότε θα πρέπει να έχει κατατεθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού για το 2020, κυβέρνηση και θεσμοί θα πρέπει να έχουν καταλήξει σε μια καταρχήν συμφωνία όσον αφορά στις βασικές παραδοχές πάνω στις οποίες θα στηριχτεί ο προϋπολογισμός της επόμενης χρονιάς.

Μέχρι τότε, θα υπάρχει καλύτερη εικόνα για την εκτέλεση του φετινού προϋπολογισμού. Θα έχει πέσει πολύ νερό στο αυλάκι των ρυθμίσεων ληξιπρόθεσμων οφειλών προς εφορία και ασφαλιστικά ταμεία, θα έχουν φανεί οι πρώτες επιπτώσεις στα έσοδα από τις μειώσεις των συντελεστών ΦΠΑ, θα έχει ολοκληρωθεί η θερινή σεζόν και θα έχει ξεκινήσει η είσπραξη των βασικών φόρων της φετινής περιόδου. Επίσης, θα έχουν ανακοινωθεί και τα στοιχεία για την πορεία της οικονομίας κατά το β’ τρίμηνο της φετινής χρονιάς.

Η ομιλία του επόμενου πρωθυπουργού στην ΔΕΘ είναι προγραμματισμένη για τις 7 Σεπτεμβρίου και αποτελεί «ορόσημο». Σε αυτήν θα πρέπει να δοθεί το στίγμα της πολιτικής που θα ακολουθηθεί το 2020.  Και οι δύο υποψήφιοι πρωθυπουργοί έχουν εξαγγείλει πλήθος μέτρων για την επόμενη χρονιά αλλά τον Σεπτέμβριο θα πρέπει οι ανακοινώσεις να κοπούν στα μέτρα των αντοχών του προϋπολογισμού.

Οι επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών αναμένονται την αμέσως επόμενη εβδομάδα στην Αθήνα (δηλαδή από 9 έως 11-12 Σεπτεμβρίου) ενώ στις 13 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί το πρώτο Eurogroup μετά τις καλοκαιρινές διακοπές αλλά και το πρώτο Eurogroup στο οποίο θα παρίσταται Έλληνας υπουργός Οικονομικών μετά τις εθνικές εκλογές. Δύο ημέρες αργότερα θα πρέπει να κατατεθεί το προσχέδιο του προϋπολογισμού στις Βρυξέλλες. 

 

Φωτο: Eurokinissi 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook