Follow us

Στα Ναυπηγεία Ελευσίνας η κατασκευή 2+1 κορβετών- Ανοίγουν 2.500 θέσεις: Αυτή είναι η συμφωνία ΟΝΕΧ και Fincantieri

Συνεργασία με πολλαπλασιαστικά οφέλη για την ελληνική οικονομία και άμυνα. Ενισχύει την προοπτική περαιτέρω συνεργασίας των δύο ομίλων σε μελλοντικά προγράμματα κατασκευής πολεμικών και εμπορικών πλοίων.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Τη δημιουργία γραμμής κατασκευής και συντήρησης κορβετών, στα Ναυπηγεία Ελευσίνας, με σημαντικά οφέλη για την εθνική οικονομία και άμυνα προβλέπει η συμφωνία που υπέγραψαν σήμερα, στο υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, ο διευθύνων σύμβουλος της Fincantieri, Πιερομπέρτο Φολγκιέρο και ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ONEX Shipyards & Technologies Group Πάνος Ξενοκώστας. Σύμφωνα με ανακοίνωση, εκτός από τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων 'Αδωνι Γεωργιάδη και τον αναπληρωτή υπουργό Νίκο Παπαθανάση, το παρών στην τελετή υπογραφής έδωσαν η πρέσβης της Ιταλίας στην Ελλάδα, Πατρίτσια Φαλτσινέλι και ο General Manager Naval Vessels Division της Fincantieri S.p.A. κ. Ντάριο Ντέστε.

Τι προβλέπει η συμφωνία

Μεταξύ άλλων, η συμφωνία προβλέπει:

  • Την κατασκευή 2+1 τελευταίας τεχνολογίας και υψηλών προδιαγραφών κορβετών στα Ναυπηγεία Onex Elefsis και τις απαραίτητες αναβαθμίσεις, βελτιώσεις, τεχνογνωσία & μεταφορά τεχνολογίας, εξοπλισμού, που υπολογίζεται περίπου στα 80 εκατομμύρια ευρώ
  • Tην δημιουργία 2.500 νέων θέσεων εργασίας στη ναυπηγική βιομηχανία
  • Την συνεργασία με πολλαπλασιαστικά οφέλη για την ελληνική οικονομία και άμυνα, ενώ ενισχύει την προοπτική περαιτέρω συνεργασίας των δύο ομίλων σε μελλοντικά προγράμματα κατασκευής πολεμικών και εμπορικών πλοίων.

Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων 'Αδωνις Γεωργιάδης δήλωσε:

"Η υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας μεταξύ της ΟΝΕΧ και της Fincantieri είναι ένα πολύ σημαντικό γεγονός για την ελληνική οικονομία καθόσον, εφόσον υλοποιηθεί αυτή η συνεργασία, με τη μεταφορά τεχνογνωσίας στα ελληνικά ναυπηγεία στην Ελευσίνα, θα αποκτήσουν δυνατότητες που ποτέ δεν είχαν στο παρελθόν.

Ασφαλώς και η σημερινή υπογραφή δεν προδικάζει το αποτέλεσμα της διαδικασίας για το πρόγραμμα των κορβετών που θα είναι μια απόφαση που θα λάβει η Ελληνική Κυβέρνηση και το Υπουργείο Εθνικής 'Αμυνας εξετάζοντας συνολικά, με ισότιμο τρόπο, όλες τις κατατεθειμένες προτάσεις.

Όμως, το σημερινό μνημόνιο εξασφαλίζει ότι τα ναυπηγεία Ελευσίνας μπορούν να ικανοποιήσουν τις προσδοκίες και να παραδώσουν το σχετικό πρόγραμμα, εάν και εφόσον επιλεγούν από το Πολεμικό Ναυτικό.

Σε κάθε περίπτωση η σημερινή υπογραφή δείχνει το ισχυρό ενδιαφέρον ενός τεραστίου παγκοσμίως ναυπηγικού ομίλου για την Ελλάδα.

Πολύ τιμητικό για την ελληνική οικονομία, ψήφος εμπιστοσύνης στην Ελλάδα και ψήφος εμπιστοσύνης στην ΟΝΕΧ. Θερμά συγχαρητήρια”.

Διαβάστε Επίσης

Ο αναπληρωτής υπουργός Νίκος Παπαθανάσης δήλωσε: "Θα ήθελα να συγχαρώ τον κύριο Ξενοκώστα της ONEX Shipyards και τον κύριο Fogiero από την εταιρεία Fincantieri για την υπογραφή της σημερινής συμφωνίας.

Από την πρώτη στιγμή αυτή η Κυβέρνηση είπε ότι θα αλλάξει το περιβάλλον, το επιχειρηματικό περιβάλλον στην Ελλάδα και θα δημιουργήσει μια φιλική χώρα στην επιχειρηματικότητα.

Για αυτό λοιπόν η αναβίωση της λειτουργίας καταρχάς των Ναυπηγείων της Ελευσίνας δίνει μια νέα δυναμική σε έναν πολύ ισχυρό κλάδο που ήκμαζε στο παρελθόν αλλά ταυτόχρονα η ενδυνάμωση αυτή στηρίζει και θα στηρίζει έναν πολύ ισχυρό εμπορικό στόλο μιας και η Ελλάδα έχει τον ισχυρότερο εμπορικό στόλο στον κόσμο.

Συνεχίζουμε, λοιπόν. Η στήριξη της ναυπηγοεπισκευαστικής βιομηχανίας δεν είναι μόνο ότι δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας για νέες και νέους στην περιοχή αλλά ταυτόχρονα δημιουργεί και ένα οικοσύστημα από άλλες δραστηριότητες που ενισχύουν γενικότερα την βιομηχανία στην πατρίδα μας που αποτελεί έναν βασικό πυλώνα ανάπτυξης. Ευχαριστώ”.

Ναυπηγεία Ελευσίνας

Η πρέσβης της Ιταλίας στην Ελλάδα Πατρίτσια Φαλτσινέλι δήλωσε:

"Είμαι πολύ χαρούμενη που παρίσταμαι σήμερα εδώ στην εναρκτήρια εκδήλωση μιας μακροχρόνιας και εποικοδομητικής συνεργασίας ανάμεσα στη Fincantieri και την Onex. Αποτελεί μία ακόμη ένδειξη της αποφασιστικότητας των Ιταλικών επιχειρήσεων να εργαστούν από κοινού με Ελληνικές επιχειρήσεις διαμέσου κοινών δυνατοτήτων και εμπειριών.

Αυτός ήταν πάντοτε, όπως γνωρίζετε, ο τρόπος προσέγγισης των Ιταλικών επιχειρήσεων που εμπιστεύονταν και επιμένουν να εμπιστεύονται την Ελληνική αγορά για τις επενδύσεις τους. Όλες οι επενδύσεις, άλλωστε, που έχουν γίνει από Ιταλικές επιχειρήσεις είχαν στόχο να συμβάλλουν σε σημαντικό βαθμό στην ανάπτυξη των περιουσιακών στοιχείων της Ελλάδας στους τομείς της βιομηχανίας και των υποδομών.

Συνεπώς, θέλω να στείλω το εξής ισχυρό μήνυμα στην Ελληνική κυβέρνηση και τις επιχειρήσεις: ο στόχος των Ιταλικών εταιρειών είναι να συνεργαστούν μαζί σας, να αναπτυχθούν μαζί με τις Ελληνικές εταιρείες και να δημιουργήσουν κόμβους εδώ στην Ελλάδα, οι οποίοι θα μπορούσαν να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες άλλων γειτονικών χωρών και περιφερειών. Σας ευχαριστώ”.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Fincantieri, Πιερομπέρτο Φολγκιέρο δήλωσε: "Η κατασκευαστική στρατηγική μας βασίζεται σε ένα αποδεδειγμένο μοντέλο για την αύξηση της αποτελεσματικότητας του τοπικού εταίρου με μεταφορά τεχνολογίας, αξιοποιώντας συνέργειες και διασυνδέσεις μεταξύ της παραγωγής στην Ιταλία και την Ελλάδα, με μακροπρόθεσμη στρατηγική. Αξιοποιούμε επίσης ένα μοναδικό χαρακτηριστικό της ιταλικής αμυντικής βιομηχανίας, όπου ένα δίκτυο μικρομεσαίων εταιρειών συνεργάζεται με παγκόσμιες: αυτό ακριβώς θέλουμε να εφαρμόσουμε και στην Ελλάδα για να κάνουμε τα Ναυπηγεία Ελευσίνας σημείο αναφοράς”.

Αδωνις, ναυπηγεία ελευσίνας

Ο Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της ONEX, κ. Πάνος Ξενοκώστας δήλωσε:

"Ενώνουμε τις δυνάμεις μας με την παγκόσμια ηγέτιδα του κλάδου Fincantieri, σχηματίζοντας μια ισχυρή Αμερικανό-Ιταλό-Ελληνική συμμαχία με βάση την Ελλάδα και τα ναυπηγεία της χώρας. Η σημερινή συμφωνία ανάπτυξης βάσης κατασκευής και υποστήριξης της γραμμής παραγωγής των υπερσύγχρονων κορβέτων τύπου Doha, είναι μόνο η αρχή. Η μεταφορά τεχνογνωσίας και η εκπαίδευση εργαζομένων, τεχνιτών, στελεχών των Ναυπηγείων Ελευσίνας από τη Fincantieri είναι μια εθνικής σημασίας παρακαταθήκη. Αφορά πολλά περισσότερα από την αναβίωση της ναυπηγικής βιομηχανίας. Η Ελλάδα μετατρέπεται σε έναν περιφερειακό κόμβο κατασκευής και υποστήριξης αμυντικών πλατφόρμων. Η δέσμευση και των δύο εταιριών έχει στο επίκεντρο το ελληνικό πολεμικό ναυτικό και τους συμμαχικούς στόλους της περιοχής, συμπεριλαμβανομένου φυσικά του Αμερικανικού”.

Διαβάστε Επίσης


Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΣΤΟ PODCAST ΤΗΣ ΝΔ 02 Φεβ 2023 | 18:56

Αγοράζουν από το "καλάθι" γιατί συμπαθούν εμένα; Λεφτά κερδίζουν- Οι απαντήσεις του Άδωνι Γεωργιάδη για φόρους, Ελληνικό

Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων 'Αδωνις Γεωργιάδης, μίλησε και για την αντιμετώπιση της αισχροκέρδειας, την προσέλευση επενδύσεων και το Ταμείο Ανάκαμψης.

ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕ ΤΑ ΤΑΜΠΕΛΑΚΙΑ ΣΤΑ ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ 02 Φεβ 2023 | 15:21

Ανοίγει σε δέκα ημέρες η πλατφόρμα για το Market Pass - Με ηλεκτρονική κάρτα οι αγορές

Περίπου, σε δέκα μέρες θα είμαστε έτοιμοι. Ο κόσμος θα κάνει αίτηση, θα πάρει την ηλεκτρονική του κάρτα και θα κάνει τις αγορές του" δήλωσε ο κ. Γεωργιάδης.

ΤΙ ΣΥΝΕΒΗ 02 Φεβ 2023 | 15:14

Η μαύρη σακούλα σκουπιδιών στο γραφείο του Αδωνι Γεωργιάδη που άναψε φωτιές- Τι έγραψε ο Πολάκης

Διαδικτυακή αντιπαράθεση, με τον Πολάκη να χαρακτηρίζει τον Γεωργιάδη λαδέμπορα και τον υπουργό να αποκαλεί τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ραν ταν Πλαν.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ 02 Φεβ 2023 | 11:46

Αδωνις Γεωργιάδης: Τέρμα η κοροϊδία των καταναλωτών με την αυξομείωση του μεγέθους της συσκευασίας [εικόνες - βίντεο]

Ακόμη μια αυτοψία σε σούπερ μάρκετ για το καλάθι του νοικοκυριού πραγματοποίησε ο Άδωνις Γεωργιάδης

ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ 01 Φεβ 2023 | 09:23

Γεωργιάδης: Εντός Φεβρουαρίου αναμένονται οι πρώτες μειώσεις στο "καλάθι του νοικοκυριού"

Εντός Φεβρουαρίου αναμένονται οι πρώτες μειώσεις στο καλάθι του νοικοκυριού, ενώ για 14η εβδομάδα η αξία του διατηρήθηκε σταθερή.

Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΠΟΛΑΚΗ ΠΟΥ ΕΒΑΛΕ ΦΩΤΙΕΣ 31 Ιαν 2023 | 12:48

Σφάχτηκαν πάλι Γεωργιάδης και Πολάκης: "Αδιευκρίνιστο λαμόγιο της Novartis" - "Σου έχω πει να μην πίνεις πολύ το βράδυ"

Το σίριαλ με τους τσακωμούς διαμάχες Γεωργιάδη - Πολάκη συνεχίζεται. Τι έγραψε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και του απάντησε ο υπουργός, "Σου έχω πει να μην πίνεις πολύ το βράδυ".

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ 30 Ιαν 2023 | 18:24

Αδωνις Γεωργιαδης για συντριβή Φάντομ: Είναι το τίμημα για να κρατάμε ασφαλείς τους αιθέρες μας

"Ημέρα πένθους για την Ελλάδα" τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης για τη συντριβή του πολεμικού αεροσκάφους Φάντομ

ΑΝΕΒΗΚΑΝ ΟΙ ΤΟΝΟΙ 30 Ιαν 2023 | 11:50

Άγριος καβγάς Γεωργιάδη - Βερναρδάκη: "Δεν έχεις ούτε παντελόνια, ούτε ψυχή"- "Είσαι το μεγαλύτερο νούμερο της πολιτικής"

Άγριος καβγάς ξέσπασε ανάμεσα στον υπουργό Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη και τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Χριστόφορο Βερναρδάκη.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ 30 Ιαν 2023 | 09:16

Γεωργιάδης: Είναι χαμηλές οι τιμές των καυσίμων - Δεν τίθεται ζήτημα για νέο Fuel Pass

"Οι τιμές στα καύσιμα αυτή την στιγμή παραμένουν πολύ χαμηλότερες", είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης.

ΥΠΟΚΛΟΠΕΣ 27 Ιαν 2023 | 09:43

Αίσθηση από δήλωση Γεωργιάδη: Ο Ράμμος έχει αγγίξει τα όρια της προδοσίας

Ο Άδωνις Γεωργιάδης δήλωσε ότι "ο κ. Ράμμος θα έπρεπε, αν είχε διαπιστώσει παράνομη παρακολούθηση, να το πάει στο Δικαιοσύνη και αν ήταν νόμιμη να τηρήσει το απόρρητο και να μην διαρρεύσει".

ΣΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΠΡΩΤΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗΣ ΚΑΝΝΑΒΗΣ 26 Ιαν 2023 | 15:57

Ο Άδωνις... αποθεώνει τον "πρωτοπόρο" Καρανίκα για την φαρμακευτική κάνναβη [βίντεο]

Μιλώντας πριν χρόνια σε πρωινή εκπομπή ο κ. Γεωργιάδης είχε αναφέρει πως "η πρώτη επένδυση που σκέφθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ο μπάφος", μία δήλωση που είχε προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις.

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΕ ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ 26 Ιαν 2023 | 14:43

Γεωργιάδης: Να προτιμάτε το Καλάθι για να κερδίζετε λεφτά και να ωθούμε την αγορά να πηγαίνουν οι τιμές προς τα κάτω

Ο υπουργός Ανάπτυξης 'Αδωνις Γεωργιάδης επισκέφθηκε δύο καταστήματα των αλυσίδων σούπερ μάρκετ "Market In" και "Μασούτης".

ΑΓΡΙΑ ΚΟΝΤΡΑ 26 Ιαν 2023 | 08:37

Συνεχίζεται ο "σκυλοκαυγάς" Γεωργιάδη - Πολάκη: "Είσαι Ρανταπλάν με τα λεφτά του Καλογρίτσα" - "Λαδέμπορα τρέμεις τη φυλακή"

"Ρανταπλάν" βουλευτή με τα "λεφτά του Καλογρίτσα", αποκάλεσε ο Άδωνις Γεωργιάδης τον Παύλο Πολάκη. "Κακομοίρη μου βλέπεις να έρχεται φυλακή και τρέμεις", απάντησε ο Πολάκης.