Στα σαγόνια των...καρχαριών εταιρείες και στεγαστικά

Ο κύβος ερρίφθη. Τα distress funds και οι εταιρείες διαχείρισης δανείων αναλαμβάνουν... δράση και επωμίζονται την «εποπτεία» όλων των κόκκινων δανείων στην Ελλάδα.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Στα σαγόνια των...καρχαριών εταιρείες και στεγαστικά

Ο κύβος ερρίφθη. Τα distress funds και οι εταιρείες διαχείρισης δανείων αναλαμβάνουν... δράση και επωμίζονται την «εποπτεία» όλων των κόκκινων δανείων στην Ελλάδα, τα οποία ξεπερνούν πλεόν τα 100 δισ. ευρώ. Οι ελπίδες, οι κόκκινες γραμμές και τα... ταμπού για την προστασία της πρώτης κατοικίας ακυρώνονται, αφού πλέον δημιουργείται θεσμικό πλαίσιο το οποίο ουσιαστικά και... οσονούπω απελευθερώνει πλήρως τις αγοραπωλησίες στεγαστικών, επιχειρηματικών και καταναλωτικών δανείων.

Στα χέρια των funds «χαρτοφυλάκιο» 40 δισ. ευρώ

Μετά την συμφωνία που «επετεύχθη» από την κυβέρνηση, από την επόμενη εβδομάδα οι τράπεζες θα μπορούν θεωρητικά να πουλάνε όλα τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια μεγάλων επιχειρήσεων και τα στεγαστικά ( που συνδέονται με δεύτερη ή τρίτη κατοικία, εξοχικά ή και επενδυτικά ακίνητα) σε funds και σε εταιρείες διαχείρισης, τα οποία αγγίζουν τα 40 δισ. ευρώ. Μετά από ακριβώς δύο μήνες θα μπουν στο «παιχνίδι» και τα κόκκινα στεγαστικά πρώτης κατοικίας, τα καταναλωτικά, καθώς και εκείνα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων

Ερωτηματικό παραμένει το ποιες θεωρούνται «μεγάλες», ποιες «μικρές» και ποιες «μικρομεσαίες» επιχειρήσεις, καθώς αυτό δεν ξεκαθαρίστηκε χθες.

Αν πάρουμε ως... μπούσουλα το τι ισχύει στην υπόλοιπη Ευρώπη, τότε οι πολύ μικρές επιχειρήσεις είναι εκείνες που έχουν προσωπικό ως 10 άτομα και μέχρι 2 εκατ. ευρώ τζίρο, μικρές επιχειρήσεις είναι αυτές με προσωπικό 10-49 ατόμων και με τζίρος έως 10 εκατ. ευρώ, ενώ μεσαίες είναι εκείνες με προσωπικό 50-249 ατόμων και τζίρο μέχρι 50 εκατ. ευρώ.

Προθεσμία 60 ημερών για τον «δεύτερο γύρο»

Αυτές οι επιχειρήσεις μαζί με τα στεγαστικά πρώτης κατοικίας, θα προστατεύονται έως τις 15 Φεβρουαρίου, καθώς στη συνέχεια η πώληση και αυτών θα απελευθερωθεί, υπό προϋποθέσεις. Ετσι, οι κυβέρνηση έχει 60 μέρες να επεξεργαστεί και να ψηφίσει το θεσμικό πλαίσιο με τους όρους και τα κριτήρια για το ποια δάνεια θα επιτρέπεται και ποια θα απαγορεύεται να πουληθούν σε τρίτους, πάντα με βάση τον Κώδικα Δεοντολογία

Αυτή βέβαια η περίοδος χάριτος της κυβέρνησης συμπέφτει και με το κλείσιμο της αξιολόγησης, δηλαδή με το κλείσιμο των καυτών θεμάτων του Ασφαλιστικού και της φορολογίας, ότι και αν σημαίνει αυτό για το ήδη ταραγμένο ενδοκυβερνητικό κλίμα. Στα... θετικά ωστόσο είναι ότι θα έχει τον χρόνο να διαπραγματευτεί και να...σώσει ότι σώζεται, ιδίως για τα στεγαστικά πρώτης κατοικίας.

Σήμερα το μεσημέρι αναμένεται να κατατεθεί στη βουλή το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα το οποίο θα ψηφιστεί μέχρι την Τρίτη με τη μορφή του κατεπείγοντος και στο σχέδιο νόμου θα περιλαμβάνει το θεσμικό πλαίσιο για τα κόκκινα δάνεια. Βάση του νέου πλαισίου αποτελεί το κυπριακό μοντέλο δημιουργίας αγοράς κόκκινων δανείων.

Οι εταιρείες θα αδειοδοτούνται και θα εποπτεύονται από την Τράπεζα της Ελλάδας, θα μπορούν να προέρχονται από όλο τον κόσμο και όχι μόνο εντός Ε.Ε, ενώ θα προβλέπεται έλεγχος σε ότι αφορά τη μετοχική τους σύνθεση προκειμένου να αποκλειστεί η δυνατότητα σύστασης εταιρειών από μεγαλομετόχους υπερχρεωμένων εταιρειών οι οποίοι με τον τρόπο αυτό θα αγοράσουν σε χαμηλή αξία τα κόκκινα δάνεια των επιχειρήσεών τους.

Ποια αρπακτικά θα αγοράσουν τα κόκκινα δάνεια

Σύμφωνα με πληροφορίες, εκπρόσωποι distress funds βρίσκονται on και off από τον Νοέμβριο στην Ελλάδα, αναζητώντας γραφεία προς ενοικίαση και σχεδιάζοντας επαφές με τις διοικήσεις των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, περιμένοντας σαν... αρπαχτικά το «πράσινο φως» από την ελληνική κυβέρνηση, ότι δηλαδή ξεκινά η πώληση μεγάλου μέρους των κόκκινων δανείων.

Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται το Oaktree Capital που διαχειρίζεται κεφάλαια συνολικού ύψους 80 δισ. δολαρίων, το York Capital Management, που συνεργάζεται με τα funds Greylock Capital Management και Eaglevale Partners και είναι γνωστό από τις θέσεις του σε ελληνικά ομόλογα , το Paulson Fund με έδρα τη Νέα Υόρκη και με πλούσιο χαρτοφυλάκιο επενδύσεων σε τραπεζικές μετοχές, τοValde Capital Investment, το αμερικανικό Marathon Asset Management, το Fortress Investment Group που είχε ενδιαφερθεί για την αγορά των στεγαστικών δανείων της Citibank, το Dromeus Capital, το κολοσσιαίο Apollo Global Management με κεφάλαια άνω των 164 δισ. δολαρίων, καθώς και οι Baubost και Strategic.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΙΣ “ΝΕΕΣ ΔΙΕΥΘΕΤΗΣΕΙΣ ΔΑΝΕΙΣΜΟΥ” ΤΟΥ ΔΝΤ 18 Οκτ 2021 | 21:01

Σταϊκούρας: "Η Ελλάδα περνά από την πλευρά του δανειολήπτη στην πλευρά του πιστωτή"

Με τη συμμετοχή της Ελλάδας στις "Νέες Διευθετήσεις Δανεισμού" του ΔΝΤ, περνάμε από την πλευρά του δανειολήπτη στην πλευρά του πιστωτή, τόνισε ο Χρ. Σταϊκούρας

Η ΧΟΝΔΡΙΚΗ 18 Οκτ 2021 | 18:16

Χρηματιστήριο Ενέργειας: "Φωτιά" από την Τρίτη η τιμή του ρεύματος

H μέση τιμή για το ρεύμα διαμορφώνεται την Τρίτη στα 253,33 ευρώ ανά μεγαβατώρα ενώ η μέγιστη κλιμακώνεται στα 344 ευρώ.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ - ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΕΦΚΑ 18 Οκτ 2021 | 18:04

Εκρεμμείς συντάξεις: "Γκάζια" από τον ΕΦΚΑ για τις εκκαθαρίσεις των πιο προβληματικών ταμείων

Σημαντική αποκλιμάκωση, σε ποσοστό άνω του 85%, στις εκκρεμείς συντάξεις των ΤΣΑΥ, ΤΑΝ και ΤΣΜΕΔΕ.

ΣΤΗΝ ΤΡΙΤΗ ΥΨΗΛΟΤΕΡΗ ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΕ 18 Οκτ 2021 | 16:43

Eurostat: Αντιμέτωπο με τον κίνδυνο της φτώχειας το 27,5% των Ελλήνων

Η Ελλάδα στην τρίτη υψηλότερη θέση της ΕΕ (27,5%), σε ό,τι αφορά το ποσοστό του πληθυσμού που διατρέχει κίνδυνο της φτώχειας

ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΜΙΑ ΔΙΩΡΟΦΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ 18 Οκτ 2021 | 14:05

Folli Follie: Σε πλειστηριασμό ξανά το σαλέ της οικογένειας Κουτσολιούτσου στο Πήλιο

Αναβλήθηκε - ξανά - ο πλειστηριασμός για το "σαλέ" των Κουτσολιούτσων. Η ιδιοκτησία περιλαμβάνει ένα οικόπεδο 2,3 στρεμμάτων στη θέση "Ζαφειρέικα" ή "Πιτσέικα" της Ζαγοράς Πηλίου.

18 Οκτ 2021 | 12:42

Ξεπέρασαν τις 300 χιλιάδες τα νοικοκυριά που έχουν πρόσβαση στη streaming υπηρεσία της COSMOTE TV

Ξεπέρασαν τις 300 χιλιάδες τα νοικοκυριά που έχουν πρόσβαση στη streaming υπηρεσία της COSMOTE TV, μέσα σε μόλις ενάμιση χρόνο λειτουργίας.

18 Οκτ 2021 | 12:00

Lidl UP: Learn & Work: Η Lidl Ελλάς εκπαιδεύει τα στελέχη του αύριο στον τομέα του λιανικού εμπορίου

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, ένα καινοτόμο πρόγραμμα εκπαίδευσης με αναγνωρισμένο πτυχίο και έμμισθη εργασιακή εμπειρία.

ΠΩΣ ΔΙΟΡΘΩΝΕΤΕ ΤΟ Ε9 18 Οκτ 2021 | 10:45

Πώς μειώνεται ο ΕΝΦΙΑ μέσω διόρθωσης λαθών- Δεν επιβάλλεται πρόστιμο

Τη δυνατότητα να μειώσουν τον ΕΝΦΙΑ που τους καταλόγισε η εφορία ή να δηλώσουν τα πραγματικά στοιχεία των ακινήτων τους καθώς και λάθη και παραλείψεις έχουν οι ιδιοκτήτες.

ΠΟΥ ΚΑΤΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ ΟΙ ΜΑΓΕΛΥΤΕΡΕΣ ΑΥΞΗΣΕΙΣ 18 Οκτ 2021 | 08:38

Γιατί δεν υπάρχει πλέον νεόδμητο ακίνητο με τιμή κάτω από 1.600 ευρώ - Αναλυτικός πίνακας με τις τιμές

Η σταδιακή έξοδος από την πανδημία, η αύξηση του κόστους κατασκευής, οι ανατιμήσεις στα οικόπεδα, έχουν ήδη ωθήσει τις τιμές των ακινήτων προς τα πάνω.

ΜΗΝΑ ΜΟΣΧΑΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ 18 Οκτ 2021 | 08:29

DW: Έχει η ενεργειακή κρίση ρωσική υπογραφή;

Η Gazprom κατηγορείται ότι κλιμακώνει την ενεργειακή κρίση για να διασφαλίσει πράσινο φως για τον North Stream 2. H Mόσχα έχει ωστόσο κι έναν άλλο στρατηγικό στόχο.

ΜΕΤΑ ΤΗΝ "ΕΠΙΘΕΣΗ” ΤΗΣ PETA 18 Οκτ 2021 | 08:21

Yves Saint Laurent, Gucci και Balenciaga απειλούν την ελληνική γούνα

Στην Ελλάδα, στη βιομηχανία της γούνας, δραστηριοποιούνται 1.200 επιχειρήσεις και απασχολούνται 5.000 εργαζόμενοι. Η χώρα εισπράττει από τις εξαγωγές 45 εκατ. ευρώ ετησίως.

ΕΩΣ 22/10 18 Οκτ 2021 | 07:16

Υπ. Εργασίας: Πληρωμές 90,3 εκατ. ευρώ σε 141.000 δικαιούχους από σήμερα

H πληρωμή της οικονομικής ενίσχυσης για το πρόγραμμα "ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ" για τον Σεπτέμβριο περιλαμβάνεται στον προγραμματισμό των πληρωμών του υπ. Εργασίας.

ΝΕΑ ΕΡΕΥΝΑ 17 Οκτ 2021 | 10:00

ΙΕΛΚΑ: Τι δείχνουν τα πρώτα στοιχεία από τις αυξήσεις στα ράφια των σούπερ μάρκετ

Πως η πίεση των ανατιμήσεων στις τιμές προϊόντων επηρεάζει τη συμπεριφορά των καταναλωτών - Χρήσιμες συμβουλές του ΙΕΛΚΑ