Χίλτον: Στα... χαλαρά η διαπραγμάτευση - Αύριο τα θέματα-φωτιά

Σε... περιπέτειες μπαίνει η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας απλώς να... υπενθυμίζει δύο από τα μεγάλα μέτωπα αυτού του γύρου

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Χίλτον: Στα... χαλαρά η διαπραγμάτευση - Αύριο τα θέματα-φωτιά

Σε... περιπέτειες μπαίνει η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας απλώς να... υπενθυμίζει δύο από τα μεγάλα μέτωπα αυτού του γύρου των διαπραγματεύσεων. Και οι δύο βασικές παρεμβάσεις του Γιάννη Στουρνάρα κρύβουν κάτι μεγαλύτερο: υπερασπιστής της προληπτικής γραμμής στήριξης για την οποία δεν θέλει να ακούει η κυβέρνηση δεν είναι μόνο η Τράπεζα της Ελλάδας αλλά και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Όσον αφορά στις ενστάσεις για το δημοσιονομικό και τις αναφορές περί «φορολογικής κόπωσης» από τον διοικητή της ΤτΕ, έρχονται σε μια εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο καθώς από τη στάση των δανειστών (και ειδικά του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου) επί του δημοσιονομικού, θα κριθεί το αν θα ζητηθεί από την κυβέρνηση να φέρει νωρίτερα τη μείωση του αφορολογήτου.

Οι διαπραγματεύσεις με τους επικεφαλής των θεσμών ξεκίνησαν χθες σε εξαιρετικά... χαλαρό κλίμα. Ήδη για σήμερα έχει γίνει γνωστό ότι οι επαφές θα συνεχιστούν μόνο σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων ενώ αύριο θα είναι η μόνη μέρα ουσιαστικών συζητήσεων δεδομένου ότι την Πέμπτη το μεσημέρι οι διαπραγματεύσεις θα διακοπούν για να συνεχιστούν εξ αποστάσεως και να επαναληφθούν εκ του σύνεγγυς μετά το Πάσχα.

Είναι από τώρα προφανές ότι τα μεγάλα και δύσκολα αυτής της διαπραγμάτευσης, θα παραμείνουν ανοικτά τουλάχιστον μέχρι τον Μάιο. Όσον αφορά στο θέμα της κάλυψης των δανειακών αναγκών της χώρας για την περίοδο μετά τον Αύγουστο του 2018, προς το παρόν η κυβέρνηση εμμένει στη θέση της για κάλυψη των αναγκών αποκλειστικά μέσω του κουμπαρά ρευστότητας.

Ωστόσο, είναι πολύ πιθανό η ελληνική πλευρά να δεχτεί ισχυρές πιέσεις μετά τον Απρίλιο οπότε και θα κορυφωθούν οι συζητήσεις για την επόμενη ημέρα. Οι θεσμοί θα πιέσουν για μια συνολική λύση η οποία θα διασφαλίζει ότι η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές θα γίνει με τη μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα επιμείνει σε μια λύση που θα εξασφαλίζει πρόσβαση των τραπεζών στο φθηνό χρήμα της ΕΚΤ αλλά και ένα πιθανό εισιτήριο για το πρόγραμμα επαναγοράς χρέους είτε κατά την κανονική περίοδο. Η ελληνική κυβέρνηση από την πλευρά της θα επιμείνει στην «καθαρή έξοδο» καθώς πέραν των οικονομικών λόγων, υπάρχουν και ισχυροί πολιτικοί λόγοι δεδμένου ότι όλη η περίοδος μετά τιν Αύγουστο θα θεωρείται ήδη προεκλογική.

Το δημοσιονομικό ζήτημα θα λυθεί τελευταίο. Μπορεί το αίτημα του διοικητή της ΤτΕ για αλλαγή του δημοσιονομικού μείγματος να μην συζητηθεί σε αυτή τη φάση ωστόσο η εκτέλεση του προϋπολογισμού για το 2018 και για το 2019 θα αποτελέσει από τα πιο ακανθώδη ζητήματα της διαπραγμάτευσης. Οι συζητήσεις θα κορυφωθούν στο τέλος Απριλίου και στις αρχές Μαίου για να υπάρχουν περισσότερα διαθέσιμα τοιχεία από την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού. Οι δανειστές εκτός από τους απόλυτους αριθμούς, εκτιμάται ότι θα ξεσκονίσουν και τα ποιοτικά στοιχεία. Το επιχείρημα Στουρνάρα ότι προς το παρόν τα έσοδα ενισχύονται από τους φόρους παρελθόντων ετών και όχι από τους τρέχοντες φόρους, αναμένεται να απασχολήσει σε πολύ μεγάλο βαθμό τις διαπραγματεύσεις.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

07 Δεκ 2021 | 09:44

Ταξιδεύουμε οικονομικά σε όλη την Ελλάδα με το ηλεκτρικό μας αυτοκίνητο χωρίς να αγχωθούμε πού θα το φορτίσουμε

Τώρα μπορείτε να ταξιδέψετε σε όποιο μέρος της Ελλάδας θέλετε με το ηλεκτρικό σας αυτοκίνητο, χωρίς να έχετε κανένα άγχος για το πού θα το φορτίσετε, χάρις στην nrg.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ 07 Δεκ 2021 | 08:38

Το Ταμείο Ανάκαμψης δημιουργεί μια ισχυρή αναπτυξιακή προοπτική για τη χώρα

Η χώρα μας μπορεί να διατηρήσει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης κατά την ερχόμενη δεκαετία, που θα ξεπερνούν το 3% κατά μέσο όρο.

ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ 07 Δεκ 2021 | 07:27

Ακίνητα: Τι σπίτι αγοράζεις με έως 50.000€ μετρητά και 500€ τον μήνα - 50 παραδείγματα

Ο αναλυτικός κατάλογος που δημοσιεύεται με αγγελίες που συνέλεξε η e-real estates δείχνει το πώς διαμορφώνεται ο "χάρτης" της αγοράς ακινήτων στην Αττική.

ΟΙ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ 06 Δεκ 2021 | 22:59

ΕΝΦΙΑ: Απαλλάσσονται οι σεισμόπληκτοι της Κρήτης - Έρχεται νομοθετική ρύθμιση του ΥΠΟΙΚ

Παράλληλα με την υφιστάμενη απαλλαγή για την τρέχουσα χρονιά, το ΥΠΟΙΚ προχωρά στη θεσμοθέτηση της απαλλαγής από τον ΕΝΦΙΑ για συνολικό διάστημα μίας τριετίας, για τα ακίνητα που έχουν πληγεί στην Κρήτη

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ 06 Δεκ 2021 | 21:30

Eurogroup: Σημαντική ανάκαμψη στην Ελλάδα μέχρι το 2023 - Ενέκρινε την εκταμίευση των 767 εκατ. για την απομείωση του χρέους

Σημαντική οικονομική ανάκαμψη στην Ελλάδα μέχρι και το 2023 προβλέπει το Eurogroup - Εκταμίευση του έκτου πακέτου μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, ύψους 767 εκατ. ευρώ

ΣΤΟ POTHEN.GR 06 Δεκ 2021 | 15:20

Πόθεν Έσχες: Εκπνέει στις 16 Δεκεμβρίου η προθεσμία υποβολής δηλώσεων

Όσοι οριστικοποιήσουν τη δήλωση Πόθεν Έσχες μέχρι την 16 Δεκεμβρίου, έχουν τη δυνατότητα για έναν ακόμη μήνα, να υποβάλλουν τροποποιητικές δηλώσεις.

06 Δεκ 2021 | 15:18

Φέτος στις γιορτές θα προσφέρουμε ένα δώρο υγείας και ευεξίας - Γιατί είναι πάνω από κάθε υλικό αγαθό

Τίποτα άλλωστε δεν μπορεί να συγκριθεί με ένα δώρο που θα βοηθήσει συνολικά την καλή λειτουργία του οργανισμού.

1127 ΕΚΚΡΕΜΕΙΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΠΟΛΙΤΩΝ 06 Δεκ 2021 | 14:42

Συντάξεις - Δέσμευση Χατζηδάκη: Μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου θα έχουν κλείσει όσες εκκρεμούν έως το 2019

Μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου θα έχουν κλείσει οι εκκρεμείς υποθέσεις των συντάξεων των ετών μέχρι το 2019, είπε ο Κ. Χατζηδάκης.

ΝΕΑ ΧΑΡΤΟΝΟΜΙΣΜΑΤΑ 06 Δεκ 2021 | 14:42

Ευρώ: Αλλάζουν μετά από 20 χρόνια τα χαρτονομίσματα - Στη "θεματική συμβουλευτική ομάδα" ο Κώστας Βαρώτσος

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να επανασχεδιάσει τα χαρτονομίσματα του ευρώ

ΨΗΦΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ 06 Δεκ 2021 | 14:01

Επίδομα μητρότητας: Ψηφιακά από σήμερα - Καταργείται η προσέλευση στα υποκαταστήματα

Σε λειτουργία τίθεται σήμερα το ψηφιακό επίδομα μητρότητας (κυοφορίας-λοχείας). Η διαδικασία και οι πληρωμές.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ 06 Δεκ 2021 | 12:23

Ικανοποιημένοι οι 9 στους 10 οδηγοί που χρησιμοποιούν την πλατφόρμα της Uber

Η Uber έχει γίνει μια παγκόσμια πλατφόρμα τεχνολογίας που διευκολύνει 19 εκατομμύρια διαδρομές την ημέρα σε περισσότερες από 700 πόλεις σε 66 χώρες.

ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 06 Δεκ 2021 | 12:08

ΕΛΣΤΑΤ: Έκρηξη ανάπτυξης με 13,4% στο γ΄ τρίμηνο του 2021

Με υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης της τάξης του 13,4% κινήθηκε η ελληνική οικονομία στο γ' τρίμηνο του 2021, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ.

ΘΑ ΕΞΕΤΑΣΤΟΥΝ ΚΑΙ ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟ 2022 06 Δεκ 2021 | 10:31

Εκταμίευση 767 εκατ. ευρώ για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους αναμένεται να εξετάσει το Eurogroup

Συνεδριάζει το απόγευμα στις Βρυξέλλες το Eurogroup. Η Επιτροπή αξιολογεί θετικά τις ελληνικές μεταρρυθμιστικές προσπάθειες.