Στα χαρακώματα Βερολίνο και ΕΚΤ για την οικονομική πολιτική

Αυξάνεται η ένταση μεταξύ Γερμανίας και Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας με αντικείμενο την πολιτική των αρνητικών επιτοκίων και της ποσοτικής χαλάρωσης.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Στα χαρακώματα Βερολίνο και ΕΚΤ για την οικονομική πολιτική

Αυξάνεται η ένταση μεταξύ Γερμανίας και Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας με αντικείμενο την πολιτική των αρνητικών επιτοκίων και της ποσοτικής χαλάρωσης.

«Η δυσφορία των Γερμανών έναντι της ΕΚΤ αυξάνεται - και τα αισθήματα φαίνεται να είναι αμοιβαία», αναφέρει χαρακτηριστικά δημοσίευμα του οικονομικού πρακτορείου Bloomberg. Η εξέλιξη αυτή αντανακλά, σύμφωνα με το Bloomberg, τις πιέσεις που υπάρχουν στην Ευρωζώνη, η οποία δεν έχει ολοκληρώσει την ανασυγκρότησή της μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση και τη διπλή ύφεση.

Ενδεικτικές του κλίματος που επικρατεί είναι οι δηλώσεις που έκανε πριν από μερικές ημέρες ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Λίγες μόλις ημέρες πριν από τη συνεδρίαση της G20 και της συνόδου του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον, ο κ. Σόιμπλε δήλωσε ούτε λίγο ούτε πολύ ότι ο κ. Ντράγκι είναι συνυπεύθυνος για την άνοδο των δεξιών λαϊκιστικών κομμάτων. Ειδικότερα, μιλώντας στο πρακτορείο Dow Jones και αναφερόμενος στην άνοδο του ακροδεξιού AfD (Εναλλακτική για τη Γερμανία) στη Γερμανία, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών είπε τα εξής: «Είπα στον Μάριο Ντράγκι...να είσαι περήφανος. Μπορείς να αποδώσεις το 50% των αποτελεσμάτων αυτού του νέου και επιτυχημένου κόμματος στο σχεδιασμό αυτής της πολιτικής. Υπάρχει μια αυξανόμενη κατανόηση ότι η υπερβολική ρευστότητα έχει γίνει περισσότερο η αιτία παρά η λύση στο πρόβλημα».

Την ίδια στιγμή, με τους εκπροσώπους της κυρίαρχης γερμανικής τάσης να καταγγέλλουν την ΕΚΤ, οι αξιωματούχοι της τελευταίας αγανακτούν για το ότι δέχονται επιθέσεις από πολιτικούς που απέτυχαν να αναβαθμίσουν τα οικονομικά θεμέλια της Ευρωζώνης.

Ενώ ο εκπρόσωπος του Σόιμπλε δήλωσε τη Δευτέρα ότι η ανάδειξη των κινδύνων από την πολιτική της ΕΚΤ είναι «δικαιολογημένη», άλλοι προειδοποιούν ότι αυτή αποτελεί σύμπτωμα μίας επικίνδυνης έλλειψης συναίνεσης στην Ευρωζώνη. Από τη διαφωνία για το προσφυγικό έως την αβελτηρία στη διαχείριση της οικονομικής πολιτικής, οι Γερμανοί ψηφοφόροι και η ΕΚΤ είναι απογοητευμένοι γι' αυτό που θεωρούν ως τις μη τηρηθείσες υποσχέσεις της άλλης πλευράς, σημειώνει το Bloomberg.

«Η Γερμανία δεν διαφέρει από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, καθώς συνεχίζει να αναζητά εξιλαστήρια θύματα», δήλωσε ο Μάρτσελ Φράτσερ, Πρόεδρος του Γερμανικού Ιδρύματος Οικονομικής Έρευνας και πρώην αξιωματούχος της ΕΚΤ. Η συζήτηση «είναι πολύ επιβλαβής για την αξιοπιστία της ΕΚΤ, καθώς το δημόσιο αίσθημα είναι ότι κάνει κάτι τρομακτικά καταστροφικό», πρόσθεσε ο Φράτσερ.

Η γερμανική οργή για τα χαμηλά - και αρνητικά - επιτόκια, που θεωρείται ότι απαλλοτριώνουν τους αποταμιευτές, έχει τροφοδοτηθεί από τις επανειλημμένες αυξήσεις των προγραμμάτων στήριξης της κεντρικής τράπεζας.

Επιπλέον, η αντίληψη ότι η ΕΚΤ μπορεί να καταργήσει το χαρτονόμισμα των 500 ευρώ έχει αυξήσει τις υποψίες στη Γερμανία, όπου οι συναλλαγές γίνονται κυρίως με μετρητά, ότι η κεντρική τράπεζα θέλει να καταργήσει τα χαρτονομίσματα για να μειώσει περαιτέρω τα επιτόκια. Η δημόσια διατύπωση εκτιμήσεων για ένα άλλο μέτρο, γνωστό ως «χρήμα από το ελικόπτερο» - που συνιστά άμεση χρηματοδότηση της οικονομίας από την κεντρική τράπεζα - έχει εκτοξεύσει τη δυσφορία στα όρια της υστερίας σε τμήματα του γερμανικού πληθυσμού.

Ο Ντράγκι χαρακτήρισε «πολύ ενδιαφέρουσα ιδέα» το μέτρο αυτό τον περασμένο μήνα, αν και ο ίδιος και οι συνεργάτες του αναφέρουν ότι δεν το έχουν συζητήσει. «Όσο περισσότερο συνεχισθεί η φάση των χαμηλών επιτοκίων, τόσο σοβαρότερες θα είναι οι συνέπειες για τους αποταμιευτές, τα συνταξιοδοτικά ταμεία και τις συνταξιοδοτικές υποχρεώσεις των εταιρειών», δήλωσε η 'Αντγιε Τίλμαν, εκπρόσωπος για τη χρηματοπιστωτική πολιτική του χριστιανοδημοκρατικού κόμματος της 'Αγκελα Μέρκελ, προσθέτοντας: «Η ΕΚΤ πρέπει να εξηγεί συνεχώς δημόσια τις πολιτικές της. Και το πιο σημαντικό είναι ότι πρέπει να επεξεργασθεί ένα σενάριο εξόδου».

Η άποψη της ΕΚΤ είναι ότι η χαλαρή νομισματική πολιτική είναι αναγκαία για να επιτύχει τον στόχο της για τον πληθωρισμό και να αναθερμάνει την οικονομία της Ευρωζώνης. Επιπλέον, σημειώνεται ότι η κεντρική τράπεζα θα μπορούσε να κάνει λιγότερα, αν οι πολιτικοί έκαναν περισσότερα. Παρακαλώ, δώστε μας ένα πολιτικό σύστημα, ένα δημοσιονομικό σύστημα, ένα θεσμικό σύστημα», που αποφεύγει «όλα αυτά τα θέματα να έρχονται στην ΕΚΤ», δήλωσε το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της, Μπενουά Κερέ, σε συνέντευξη στη Φρανκφούρτη στις 7 Απριλίου, προσθέτοντας: «Όλες οι συζητήσεις που γίνονται για τη νομισματική πολιτική ή τα μηδενικά επιτόκια, είναι πολύ λιγότερο σημαντικές», δήλωσε ο Κερέ.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΠΟΙΕΣ ΠΛΗΡΩΜΕΣ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ 24 Οκτ 2021 | 18:20

ΟΑΕΔ, e-ΕΦΚΑ, ΟΠΕΚΑ: Τι καταβάλλεται έως τις 29 Οκτωβρίου

Υπολογίζεται ότι θα καταβληθούν περί τα 2,3 δισ. ευρώ σε πάνω από 4,8 εκατ. δικαιούχους.

ΦΟΥΣΚΩΜΕΝΟΙ ΟΙ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΙ 24 Οκτ 2021 | 12:19

Ηλεκτρικό ρεύμα: Πώς θα προστατευτείτε από τις εκρηκτικές ανατιμήσεις - Επτά ερωτήσεις και απαντήσεις

Μεγάλη προσοχή στην κατανάλωση αλλά και μελέτη των τιμολογίων ρεύματος που προσφέρουν οι εταιρείες ώστε να αποφευχθούν οι υπέρογκες επιβαρύνσεις.

ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΑΠΟ ΤΗ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ 23 Οκτ 2021 | 12:24

Ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας - Αιγύπτου: "Διάδρομος" για φθηνή ενέργεια στην Ευρώπη

Στόχος η εκμετάλλευση της φθηνής παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ στην Αίγυπτο και η προώθηση της στην ευρωπαϊκή αγορά μέσω Ελλάδας.

ΟΙ ΧΡΕΩΣΕΙΣ ΠΟΥ ΦΤΑΝΟΥΝ ΣΤΟΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ 23 Οκτ 2021 | 11:37

Κίνδυνος "ηλεκτροπληξίας" για τα νοικοκυριά: Tιμή ρεκόρ πάνω από 22 λεπτά για μια κιλοβατώρα ρεύματος - Αναλυτικά παραδείγματα

Μάλιστα, τα χειρότερα φαίνεται ότι είναι μπροστά καθώς η τιμή χονδρικής τον Οκτώβριο έχει εκτοξευτεί ακόμη και πάνω από τα 200 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

ΑΥΞΗΣΗ ΦΩΤΙΑ 22 Οκτ 2021 | 16:52

Ηλεκτρικό ρεύμα: "Θα καίνε" οι λογαριασμοί του Σεπτεμβρίου- Αύξηση 189% σε σχέση με το 2020

Η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος έχει αυξηθεί κατά 189% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά

ΕΛΛΑΔΑΣ, ΚΥΠΡΟΥ ΚΑΙ ΜΑΛΤΑΣ 22 Οκτ 2021 | 14:05

Capital CEO Talks - Μιχαλίτσης (BAUSCH Health) : Ηγεσία σημαίνει να φαντάζεσαι το μέλλον

H έννοια CEO σημαίνει πρωταρχικά και Chief Energy Officer πολλών και διαφορετικών ανθρώπων, δηλώνει ο Ιάκωβος Μιχαλίτσης, Γενικός Διευθυντής της BAUSCH Health Ελλάδας, Κύπρου και Μάλτας.

ΤΙ ΕΙΠΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ 22 Οκτ 2021 | 13:52

Capital CEO Talks - Giuseppe Zorgno (AIG): Τα τρία πράγματα που πρέπει να θυμάται κανείς όταν βρίσκεται στην εξουσία

Τα χαρακτηριστικά ενός επιτυχημένου CEO στην εποχή του πλήρους μετασχηματισμού σκιαγραφεί ο Giuseppe Zorgno CEO της AIG.

ΙΤΑΛΙΚΟΣ ΚΟΛΟΣΣΟΣ 22 Οκτ 2021 | 13:15

Η επόμενη ημέρα για τα Ναυπηγεία Ελευσίνας μετά τη συμφωνία με τη ναυπηγική Fincantieri

Η συμφωνία με την Fincantieri που ανακοινώθηκε και επίσημα χθες Πέμπτη έκλεισε σε χρόνο-ρεκόρ, καθώς οι συνομιλίες των δύο πλευρών για σύμπραξη στα Ναυπηγεία Ελευσίνας ξεκίνησαν στα μέσα Αυγούστου.

ΑΠΟΦΑΣΗ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ 22 Οκτ 2021 | 13:05

Νέα μέτρα για την παρενόχληση στην εργασία: Αυστηρές ποινές έως και απόλυση - Τι είναι ο "σύνδεσμος αναφοράς"

Νέα μέτρα την αντιμετώπιση της βίας και παρενόχλησης στην εργασία στις επιχειρήσεις που απασχολούν περισσότερα από 20 άτομα.

ΕΚΔΟΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΒΙΒΑΣΗ ΤΙΜΟΛΟΓΙΩΝ 22 Οκτ 2021 | 12:49

Ηλεκτρονικά βιβλία και εφορία: Από 1η Νοεμβρίου MyData υποχρεωτικά για όλους

Ξεκινά υποχρεωτικά η έκδοσης και διαβίβασης τιμολογίων μέσω της πλατφόρμας MyData στα ηλεκτρονικά συστήματα της ΑΑΔΕ.

ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 22 Οκτ 2021 | 11:37

Βολές Γεωργιάδη σε τράπεζες: Ακατανόητη η μη επιχορήγηση δανείων σε μικρές επιχειρήσεις

Ο Άδωνις Γεωργιάδης χαρακτήρισε στη Βουλή ακατανόητη τη μη επιχορήγηση δανείων σε μικρές επιχειρήσεις.

ΤΙ ΕΙΠΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟΝ ΕΝΦΙΑ 22 Οκτ 2021 | 10:47

Σταϊκούρας στο Capital.gr: Έτοιμοι για νέα μέτρα στην ενέργεια - Θετική η έκθεση της 12ης αξιολόγησης

Έτοιμος αν χρειαστεί να προχωρήσει και νέα μέτρα για την ανάσχεση των ανατιμήσεων στα προϊόντα ενέργειας, δηλώνει ο Χ. Σταϊκούρας στην αποκλειστική συνέντευξή του στο Capital.gr.

21 Οκτ 2021 | 19:53

ΕΝΦΙΑ: Πληρωμή σε 12 άτοκες δόσεις με πιστωτική κάρτα

Ταυτόχρονα, οι τράπεζες δίνουν τη δυνατότητα πληρωμής μέχρι και σε 12 μηνιαίες δόσεις και την κάθε επιμέρους δόση του ΕΝΦΙΑ.