Follow us

Στα χέρια του εφοπλιστή Προκοπίου τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά - Επικυρώθηκε η μεταβίβαση

Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα, τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά είναι τα μεγαλύτερα της χώρας αλλά και ολόκληρης της Ανατολικής Μεσογείου.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Οικονομικών, παρουσία του υπουργού Χρήστου Σταϊκούρα, η τελετή για την υπογραφή της σύμβασης μεταβίβασης των περιουσιακών στοιχείων του Ναυπηγείου της ΕΝΑΕ στον Σκαραμαγκά, στον επενδυτή που αναδείχθηκε από την σχετική διαγωνιστική διαδικασία τον Ιούλιο 2021, Γιώργο Προκοπίου.

Η υπογραφή της σχετικής σύμβασης μεταβίβασης πραγματοποιήθηκε την 1η Μαρτίου φέτος.

Διαβάστε Επίσης

Όλη η δήλωση Σταϊκούρα

"Επικυρώνεται σήμερα η μεταβίβαση των περιουσιακών στοιχείων των μεγαλύτερων Ναυπηγείων της χώρας αλλά και ολόκληρης της Ανατολικής Μεσογείου, των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, στον νέο επενδυτή, τον κ. Προκοπίου. Τον καλωσορίζω, με εκτίμηση και σεβασμό στην επιχειρηματική του διαδρομή, στο υπουργείο Οικονομικών.

Μία τετραετής, εντατική και μεθοδική προσπάθεια, επίσπευσης του υπουργείου Οικονομικών, με τη συνδρομή και συναρμόδιων υπουργείων για την επίλυση σειράς θεμάτων, κατέστησε εφικτή τη μεταβίβαση, κατόπιν μιας ανταγωνιστικής, διαφανούς και επιτυχούς διαγωνιστικής διαδικασίας. Με τετραπλασιασμό του προσφερόμενου τιμήματος. Και με διευθέτηση εκκρεμών εργασιακών ζητημάτων, με πλέγμα παρεμβάσεων που αναλήφθηκαν διαχρονικά. Το γεγονός αυτό, μαζί με την επιχειρηματική ποιότητα, το ήθος και τις περγαμηνές του νέου επενδυτή στο χώρο της ναυτιλίας και της επιχειρηματικότητας εν γένει, ανοίγουν νέες προοπτικές δυναμικής ανάπτυξης για την ιστορική εταιρεία.

Κυρίες και Κύριοι,

Ο κλάδος της ναυπηγικής και ναυπηγοεπισκευαστικής βιομηχανίας πρέπει να αποτελεί βασικό παράγοντα της ναυτιλιακής υποδομής της χώρας. Αφ' ενός γιατί εξυπηρετεί τη ναυτιλία, και αφ' ετέρου γιατί συμβάλλει στην ανάπτυξη της χώρας. Με τα σημερινά δεδομένα, ο κλάδος και ο εκσυγχρονισμός του, ώστε να γίνει ενεργό και προσοδοφόρο μέρος του παραγωγικού ιστού της χώρας, είναι υπόθεση που απαιτεί μια ολοκληρωμένη και συστηματική πολιτική. Από όλους τους συν εμπλεκόμενους. Στον συγκεκριμένο κλάδο, η Ελλάδα έχει επιδείξει σημαντικές επιδόσεις στο παρελθόν, και- παρά τα προβλήματα- διαθέτει αξιόλογα εχέγγυα για σημαντική και βιώσιμη ανάπτυξη στο μέλλον.

Τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά αποτελούν πυρήνα της ναυπηγικής και ναυπηγοεπισκευαστικής βιομηχανίας στην Ελλάδα. Διαθέτουν σημαντικά πλεονεκτήματα σε σχέση με τη γεωγραφική τους θέση, τις βασικές τους υποδομές και την εμπειρία και τεχνογνωσία του προσωπικού τους. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια των τελευταίων δεκαετιών, ήρθαν αντιμέτωπα με σοβαρά, πολλαπλά και αλληλένδετα προβλήματα. Όμως, παρά τα προβλήματα, όπως επιβεβαιώνεται σήμερα, ο κλάδος είναι εδώ. Εξακολουθεί να διαδραματίζει ρόλο, ενώ οι ευκαιρίες που ανοίγονται, ιδίως στην παρούσα συγκυρία, είναι ιδιαίτερα σημαντικές.

Η άρση των αδιεξόδων και η ανάπτυξη των ναυπηγείων, με νέα κεφάλαια και τεχνογνωσία, θα αποφέρουν σημαντικά οφέλη. Για την απασχόληση και τις εξαγωγές, την οικονομική δραστηριότητα εν γένει, τη διάχυση νέων τεχνολογιών. Αλλά και δυνητικά, για τη διατήρηση αμυντικής αυτονομίας, ως προς την επισκευή και κατασκευή πλοίων του Πολεμικού Ναυτικού.

Κυρίες και Κύριοι,

Προσεγγίζοντας με ρεαλισμό και μεθοδικότητα το ανωτέρω πλαίσιο, θέλω να επισημάνω ότι ως στρατηγικός στόχος της κυβέρνησης ετέθη η εξυγίανση της αμυντικής και ναυπηγικής βιομηχανίας και η διασφάλιση, μέσω αυτής, της αμυντικής θωράκισης της χώρας μας. Στο πεδίο ευθύνης του υπουργείου Οικονομικών, τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά εντάχθηκαν εξαρχής σε αυτή τη στρατηγική κυβερνητική στόχευση. Το ζήτημα της λειτουργίας των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, και ταυτόχρονα η επανεκκίνηση της ναυπηγοεπισκευαστικής δραστηριότητας, αποτέλεσε ένα σύνθετο και φιλόδοξο εγχείρημα. Σύνθετο, κυρίως- αλλά όχι αποκλειστικά- λόγω διάφορων εκκρεμοτήτων και εμπλοκών. Και φιλόδοξο, λόγω της σημαντικής προστιθέμενης αξίας της επένδυσης για την εγχώρια οικονομική ανάπτυξη και άμυνα της χώρας.

Τα τελευταία χρόνια, καταβλήθηκε σημαντική και συντεταγμένη προσπάθεια, με κανόνες, από το υπουργείο Οικονομικών, ώστε η ελληνική ναυπηγική βιομηχανία να "αναγεννηθεί", να επανενεργοποιηθεί, να μπορεί να διεκδικήσει και να αναλάβει προοπτικά υψηλού επιπέδου κατασκευαστικό αντικείμενο, εντός και εκτός χώρας. Στο πλαίσιο αυτό, το γεγονός ότι τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά έχουν μακρά εμπειρία σε σημαντικό κατασκευαστικό έργο, αποτελεί σοβαρό εχέγγυο.

Από το καλοκαίρι του 2019, η εξυγίανση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, αποτέλεσε για εμάς προτεραιότητα. Η εταιρεία παρελήφθη, το 2019, σε καθεστώς Ειδικής Διαχείρισης, ενώ είχαν κηρυχθεί παράνομες κρατικές ενισχύσεις με καταδικαστική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. Το υπουργείο Οικονομικών έθεσε εξαρχής ως προτεραιότητά του, την αναστροφή της αβέβαιης πορείας στην οποία είχαν αφεθεί. Η προσπάθεια ευοδώθηκε το καλοκαίρι του 2021, με την ανάδειξη υπερθεματιστή επενδυτή.

Βέβαια, προκειμένου να υπάρξει μεγιστοποίηση του επενδυτικού ενδιαφέροντος και διασφάλιση της λειτουργικής συνέχειας της επιχείρησης στο καθεστώς της Ειδικής Διαχείρισης και, κατά συνέπεια, διατήρηση θέσεων εργασίας, το υπουργείο Οικονομικών, σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία- προχώρησε σε νομοθετικό, διοικητικό και πολιτικό επίπεδο- στην επίλυση σειράς ζητημάτων. Έτσι επιλύθηκαν χρόνια προβλήματα, αυξάνοντας κατά τεκμήριο το ύψος των προσφορών στο διαγωνισμό που ακολούθησε, διευκολύνοντας τη λειτουργικότητα της επιχείρησης και καθιστώντας αξιοποιήσιμες εγκαταστάσεις και κατασκευές που είναι απαραίτητες για τις εργασίες των Ναυπηγείων.

Επιπλέον, πρόσφατα, νομοθετήθηκε πλέγμα διατάξεων το οποίο ρυθμίζει ζητήματα αιγιαλού, χωροθετήσεων και υπαγωγής σε καθεστώς στρατηγικής επένδυσης ταχείας αδειοδότησης. Τέθηκε, έτσι, ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο για την αξιοποίηση, την απόδοση βιώσιμης προοπτικής ανάπτυξης και την επαναλειτουργία των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, καθώς και την προώθηση της ελληνικής ναυπηγίας εν γένει. Έμπρακτη απόδειξη και επιστέγασμα της συλλογικής, συνεκτικής προσπάθειάς μας αποτελεί η σημερινή, λιτή τελετή.

Ολοκληρώνοντας, θέλω να τονίσω εκ νέου ότι η επανεκκίνηση της εγχώριας ναυπηγικής και ναυπηγοεπισκευαστικής βιομηχανίας, πρέπει να αποτελεί πρωταρχικό στόχο όλων των εμπλεκομένων μερών. Κράτους, επενδυτών και εργαζομένων. Η Ελλάδα μπορεί να επανατοποθετηθεί ανταγωνιστικά στη διεθνή αγορά ναυπήγησης, μέσα από ένα μοντέλο λειτουργίας με συγκεκριμένο σχέδιο, με κανόνες και μεθοδολογία. Η σημερινή τελετή μεταβίβασης στον επενδυτή πρεσβεύει ακριβώς αυτό, τη νέα προσέγγιση.

Θέλουμε και επιδιώκουμε ο κλάδος να αναγεννηθεί. Η ανάκαμψή του θα είναι πολλαπλά επωφελής. Σε όρους ΑΕΠ, θέσεων εργασίας, εξαγωγών, και κυρίως αυτονομίας και διασφάλισης των εθνικών συμφερόντων. Προς την κατεύθυνση αυτή συνεχίζουμε να εργαζόμαστε από κοινού, διερευνώντας, διευρύνοντας και διευκολύνοντας τις προοπτικές δημιουργίας σύγχρονων ναυπηγικών και ναυπηγοεπισκευαστικών βάσεων στη χώρα μας.

Θέλω να ευχαριστήσω τους συνεργάτες μου, τα υπηρεσιακά στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, τα συναρμόδια υπουργεία και την Ειδική Διαχείριση για το σημερινό αποτέλεσμα. Και βέβαια, τον νέο επενδυτή, τον κ. Προκοπίου, στον οποίο εύχομαι ολόψυχα καλή επιτυχία στο νέο- εθνικής σημασίας- επιχειρηματικό του εγχείρημα".

Προκοπίου - Σταϊκούρας - Γεωργιάδης

Προκοπίου: Το όραμά μου είναι να γίνει το ναυπηγείο αιχμή της τεχνολογίας

Από την πλευρά του, ο επενδυτής κ. Γιώργος Προκοπίου, αναφερόμενος στην επένδυση, μεταξύ άλλων, δήλωσε: "Είναι μια τομή της αγάπης μου στις κατασκευές και στις εργασίες της στεριάς, ως πολιτικός μηχανικός, με την άλλη αγάπη μου, τη θάλασσα", σημειώνοντας μάλιστα ότι "ενεφάνη σαν αλεξιπτωτιστής στον διαγωνισμό αυτό", καθώς, όπως ο ίδιος είπε, έμαθε για την επανάληψή του μόλις δέκα ημέρες πριν.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην "αρτιότητα της οργάνωσης, τη διαφάνεια και την σωστή αντιμετώπιση από όλους". Υπογράμμισε τη "σημαντική δουλειά και προεργασία που έχει γίνει από τα υπουργεία Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, με το βάρος, όπως είπε, "να πέφτει στο υπουργείο Οικονομικών". "Εδώ ήταν πολλά τα θέματα τα οποία τα τακτοποιήσατε με εξαιρετική και ταχύτητα και δικαιοσύνη προς όλους. Αυτό μου έκανε μεγάλη εντύπωση. Η πολύ σωστή αντιμετώπιση των εργαζομένων, η οποία είναι υποχρέωσή μας. Δεν υπάρχουν δουλειές χωρίς εργαζόμενους. Αλλά και οι δουλειές πρέπει να στέκονται από μόνες τους. Δεν μπορεί να τις επιδοτεί κανείς. Γιατί θα επιδοτήσεις έναν μήνα, δύο μήνες, τρεις μήνες, μετά θα κλείσει", δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Προκοπίου.

Και συνέχισε λέγοντας: "Λοιπόν, ποιες είναι οι σκέψεις μου. Πρώτα από όλα, πριν πάω εκεί, θέλω να ευχαριστήσω οπωσδήποτε το υπουργείο Οικονομικών και τον υπουργό κ. Χρήστο Σταϊκούρα για την αμέριστη υποστήριξη των εργαζομένων και εν συνεχεία και της δικής μας προσπάθειας, η οποία δεν θα μπορούσε να υλοποιηθεί. Τους ανθρώπους τον κ. Ν. Μαράντο, τον κ. Χ. Σεφέρη τον κ. Η. Κοϊμτζόγλου με τους συνεργάτες τους, οι οποίοι έκαναν ότι έπρεπε και γρήγορα.

Αλλά θέλω να σας πω κιόλας ότι η υποδοχή που είχα από τους ανθρώπους του Ναυπηγείου, γιατί έκανα προσωπικά συνεντεύξεις σε πολλούς ανθρώπους, είδα ανθρώπους που το αγαπάνε, ανθρώπους που το θέλουν να προχωρήσει, που στεναχωριόντουσαν πολύ. Τώρα πως κατάφεραν αυτοί οι ίδιοι άνθρωποι να το διαλύσουν, μου κάνει μεγάλη εντύπωση. Γιατί οι ίδιοι άνθρωποι το διαλύσανε και οι ίδιοι πάλι στεναχωριόντουσαν που το διαλύσανε. Επομένως, κατάλαβα ότι είναι βαρύ το τιμόνι και ο καπετάνιος είναι που δίνει την πορεία. Επομένως, για πολλά χρόνια δεν είχε καπετάνιο εκεί πέρα.

Αλλά, κανείς έχει ένα όνειρο και μετά το όνειρο γίνεται όραμα και μετά το όραμα προσπαθεί να το υλοποιήσει. Εμένα το όραμά μου είναι αυτό να γίνει αιχμή της τεχνολογίας στην ναυτιλιακή και στην αμυντική βιομηχανία, που να μπορέσουμε να γίνουμε αυτάρκεις σε πολλά θέματα, όπως είπε και ο κ. υπουργός, να μην έχουμε ανάγκη κανέναν και μας μην μας βγάζουν από την πρίζα. Υπάρχει ένα σχέδιο. Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε να το υλοποιήσουμε. Θέλουμε τη συνεργασία των εργαζομένων, αλλά πρέπει να έχουν αντικείμενο. Εμείς από τη δική μας πλευρά θα προσπαθήσουμε πολύ να έχουν αντικείμενο, διότι αυξανομένου του αντικειμένου, αυξάνεται και ο αριθμός των εργαζομένων".

Παράλληλα, όπως τόνισε ο κ. Προκοπίου, "η θέση προσφέρεται και για την προσπάθεια της απανθρακοποίησης της ενέργειας στη χώρα μας", ενώ υπογράμμισε ότι "το φυσικό αέριο είναι μια μορφή ενέργειας που είναι φιλικότερη από το πετρέλαιο και πιο ακίνδυνη".

Κλείνοντας, σημείωσε ότι "η καρδιά μας και η θέλησή μας είναι να αναδείξουμε την πατρίδα μας, ότι μπορεί να μη ζηλεύει τίποτα από κανέναν και να μπορεί να ζήσει τον κόσμο της πάρα πολύ καλά, διότι είμαστε στο ωραιότερο σημείο, τώρα πια το έχουν καταλάβει όλοι. Με αυτές τις σκέψεις θέλω να κλείσω, λέγοντας ότι δεν θέλουμε να είμαστε κρατικοδίαιτοι, αλλά θέλουμε το χαμόγελο της πατρίδας, για αυτά που κάνουμε. Αυτό μόνο ζητάμε".

Προκοπίου - Σταϊκούρας

Ενώ, ο Ειδικός Διαχειριστής Χριστόδουλος Σεφέρης, δήλωσε: "Θέλω να ευχαριστήσω τον κ. Χρήστο Σταϊκούρα και τους αρμόδιους γενικούς γραμματείς του υπουργείου Οικονομικών, καθώς και του υπουργείου Εργασίας για την ουσιαστική και καίρια βοήθεια και συνεισφορά στην επίλυση των χρόνιων αγκυλώσεων και προβλημάτων που είχε το Ναυπηγείο, όπως ανέφερε ο κ. Σταϊκούρας. Πόσο μάλλον, είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που το Ναυπηγείο θα πάει στα ικανά χέρια του κ. Προκοπίου, τον οποίο συγχαίρουμε και του ευχόμαστε καλή δύναμη. Σας ευχαριστώ πολύ".

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

3 ΙΟΥΝΙΟΥ 03 Ιουν 2023 | 07:00

Παγκόσμια Ημέρα Ποδηλάτου - Πάμε για ποδήλατο με τη ΔΕΗ!

Η ΔΕΗ, με όλες τις ενέργειες και πρωτοβουλίες της, βάζει όλη της την ενέργεια, για να γίνει το ποδήλατο κομμάτι της καθημερινότητάς μας...

ΒLUEGROWTH PIRAEUS 02 Ιουν 2023 | 20:10

8ος Διαγωνισμός Καινοτομίας για τη Γαλάζια Οικονομία από τον Δήμο Πειραιά

Ο διαγωνισμός ΒlueGrowth Piraeus διοργανώνεται στην πόλη του Πειραιά από το 2014, με στόχο να αναδείξει και να υποστηρίξει επιχειρηματικές ιδέες, νεοφυείς και υφιστάμενες επιχειρήσεις με καινοτόμες λύσεις.

02 Ιουν 2023 | 19:19

"Ακριβό μου ποτό": Ανεβασμένες οι τιμές σε σχέση με πέρυσι - Τσουχτερές στα ελληνικά νησιά

Ακριβότερο το αλκοόλ σε σχέση με πέρυσι - Ενδεικτικές τιμές.

ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΕΠΕΝΔΥΣΗ 02 Ιουν 2023 | 18:33

Βίκος: Η οικογένεια Σεπετά καλωσόρισε το επενδυτικό ταμείο SMERC στην ΕΨΑ

Ο κλάδος χρειάζεται βιώσιμες εταιρείες που θα αναπτύσσονται, θα παρέχουν ποιοτικά προϊόντα και θα συμβάλλουν στην περιφερειακή ανάπτυξη της χώρας.

ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 02 Ιουν 2023 | 16:31

Αυτά είναι τα κέρδη των επιχειρήσεων που ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να φορολογήσει- Ποιοι δηλώνουν μεγάλα κέρδη, ποιοι ζημίες

Το 70% των συνολικών φορολογικών εσόδων πληρώνεται από τη μια στις 100 επιχειρήσεις.

02 Ιουν 2023 | 14:12

Εθνική Τράπεζα και Περιβάλλον: Από τη στρατηγική στην πράξη

Η κλιματική αλλαγή, το περιβάλλον και ο ρόλος των τραπεζών

02 Ιουν 2023 | 13:54

Κολωνός: Μία ακόμα σύλληψη για τον βιασμό της 12χρονης - Χειροπέδες σε 48χρονο

Ένα ακόμα άτομο συνέλαβαν σήμερα οι αρχές, σχετικά με την υπόθεση βιασμού και μαστροπείας της 12χρονης στον Κολωνό. Πρόκειται για 48χρονο από το Μπαγκλαντές.

645.000 ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ 02 Ιουν 2023 | 13:00

Market Pass: Ξεκίνησε η πληρωμή της δόσης του Ιουνίου για 645.000 δικαιούχους με άυλη ψηφιακή κάρτα

Η πίστωση θα γίνει σε 645.000 δικαιούχους με το συνολικό ποσό, αυτής της πληρωμής, να ανέρχεται σε 24 εκατ. ευρώ.

02 Ιουν 2023 | 12:35

Ορέστης Ομράν: Θα χρειαστούν τουλάχιστον 3 χρόνια για να ξεπεράσει η Ευρώπη την ενεργειακή κρίση

"Οι επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης θα συνοδεύσουν την Ευρώπη τουλάχιστον για τα επόμενα τρία χρόνια", σύμφωνα με τον Ορέστη Ομράν

02 Ιουν 2023 | 12:35

Όλες οι λεπτομέρειες για το Run Bike Care 2023

Τρέξε - Κάνε ποδήλατο – Ενημερώσου, στις 11 Ιουνίου

ΠΟΙΟΥΣ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΥΣ ΠΡΟΤΙΜΟΥΝ 02 Ιουν 2023 | 08:58

Σαρώνει ο τουρισμός: Η Ελλάδα στο top 10 για Αμερικανούς, Αυστραλούς, Βραζιλιάνους και Καναδούς τουρίστες

Οι δημοφιλέστεροι προορισμοί των τουριστών από τις ΗΠΑ στην Ελλάδα είναι η Αττική, το Νότιο Αιγαίο και η Πελοπόννησος. Ο μέσος όρος των διανυκτερεύσεων ξεπερνά τις δέκα.

TOP-15 02 Ιουν 2023 | 08:13

Forbes: Αυτές είναι οι 15 πλουσιότερες γυναίκες celebrities στις ΗΠΑ - "Ζαλίζουν" οι περιουσίες τους

Συνολικά 15 stars μπήκαν στη φετινή λίστα του Forbes με τις πλουσιότερες αυτοδημιούργητες γυναίκες των ΗΠΑ.

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΑΦΥΠΝΙΣΗ 01 Ιουν 2023 | 20:33

ΕΥΔΑΠ: Ολοκληρωμένο πλαίσιο αειφορίας ESG

Στον τομέα του Περιβάλλοντος, η ΕΥΔΑΠ γίνεται φορέας ανάπτυξης μέσα από την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση, με έργα μετασχηματισμού, έργα αποχέτευσης και έργα ανακυκλωμένου νερού στην Ανατολική Αττική.