Σταϊκούρας: Σε 20 ημέρες θα είμαστε σε θέση να υποβάλουμε προτάσεις στο Ταμείο Ανάκαμψης

"Οι καθυστερήσεις στο θέμα του Ταμείου Ανάκαμψης δεν οφείλονται στην ελληνική πλευρά", είπε ο κ. Σταϊκούρας.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
ΣΤΑΙΚΟΥΡΑΣ

Η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται σε πολύ πιο ώριμο σημείο από ό,τι άλλες ευρωπαϊκές χώρες ως προς την προετοιμασία για την υποβολή των προτάσεων χρηματοδότησης από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης.

Αυτό δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, λέγοντας χαρακτηριστικά πως "είμαστε σε πολύ πιο ώριμο σημείο από ό,τι είναι άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Σε περίπου 20 ημέρες από σήμερα θα είμαστε σε θέση να υποβάλουμε κάποιες προτάσεις". Προσέθεσε δε, ότι οι ελληνικές προτάσεις πολιτικής θα αξιολογηθούν από τα ευρωπαϊκά όργανα μέσα στο επόμενο τρίμηνο, ώστε να εκταμιευθούν οι πρώτοι πόροι μαζί με κάποιες προκαταβολές στο α' εξάμηνο του 2021.

Σε συνέντευξη στο CNN Greece, ο υπουργός δήλωσε επίσης, ότι οι καθυστερήσεις στο θέμα του Ταμείου Ανάκαμψης δεν οφείλονται στην ελληνική πλευρά, καθώς οι κατευθυντήριες γραμμές για το πώς θα διατεθούν τα κονδύλια απεστάλησαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στα κράτη- μέλη μόλις την προηγουμένη εβδομάδα. Ο κ. Σταϊκούρας δεν θέλησε να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες για τις πολιτικές που θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο, διότι, όπως είπε, "ακόμη επεξεργαζόμαστε το σχέδιο, το οποίο θα πρέπει να είναι συνεκτικό και ολιστικό". Ενώ, όσον αφορά στο κοινοτικό πρόγραμμα SURE για την ενίσχυση της απασχόλησης, ανέφερε πως εφέτος η Ελλάδα αναμένεται να λάβει τα περίπου μισά ποσά από τα 2,7 δισ. ευρώ που δικαιούται.

Σχετικά με το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού, που κατατίθεται στη Βουλή την ερχόμενη Δευτέρα, ο κ. Σταϊκούρας είπε πως το οικονομικό επιτελείο έχει καταλήξει σε κάποια μεγέθη, κάνοντας όπου απαιτείται και τις αναγκαίες αναθεωρήσεις. Ωστόσο, προσέθεσε ότι εκτιμά πως δεν θα υπάρξει ουσιαστική μεταβολή σε σχέση με την εκτίμηση που είχε κάνει η κυβέρνηση τον Απρίλιο για το ύψος της ύφεσης εφέτος και αυτή θα βρεθεί στο επίπεδο του 8%-9%. Αποσαφηνίζοντας, πάντως, ότι σε αυτήν τη φάση η πορεία του ΑΕΠ είναι απόλυτα συνδεδεμένη με την εξέλιξη της υγειονομικής κρίσης, λέγοντας ότι "η εξέλιξη της υγειονομικής κρίσης του τελευταίους 2,5 μήνες δεν ήταν αυτή που επιθυμούσαμε".

Eνα lockdown κοστίζει στην οικονομία 2,5-3% του ΑΕΠ σε μηνιαία βάση

Ερωτηθείς εάν η οικονομία αντέχει ένα νέο γενικευμένο lockdown, τόνισε πως κανένας υπουργός Οικονομικών δεν θέλει περιορισμούς στην οικονομική δραστηριότητα και πως ένα lockdown κοστίζει στην οικονομία 2,5-3% του ΑΕΠ σε μηνιαία βάση. Κατά τον ίδιο, το πιο σημαντικό ερώτημα είναι "εάν υπάρχουν τα απαραίτητα ταμειακά διαθέσιμα για να στηριχθεί η οικονομία σε περίπτωση lockdown", απαντώντας καταφατικά στη σχετική ερώτηση. "Έχουμε κτίσει ταμειακά διαθέσιμα 37,7 δισ. ευρώ για να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στις ανάγκες αντιμετώπισης τής πανδημίας" δήλωσε και προσέθεσε ότι "κρατάμε σε υψηλά επίπεδα τα ταμειακά διαθέσιμα, αφενόςγια να ανταποκριθούμε στις ανάγκες αντιμετώπισης τής κρίσης και αφ' ετέρου για να κρατήσουμε ζεστό το επενδυτικό ενδιαφέρον".

Για το ενδεχόμενο νέας εξόδου το προσεχές διάστημα στις αγορές, τόνισε ότι "η έξοδος στις αγορές δεν προαγγέλλεται από κανέναν μας. Πρέπει με ευφυΐα και την κατάλληλη χρονική στιγμή να δανειστούμε εκείνο το ποσό που εκείνη τη στιγμή ανταποκρίνεται στις προσδοκίες της αγοράς".

Όσον αφορά στα μέτρα ενίσχυσης της ρευστότητας στην οικονομία, ο υπουργός ανέφερε ότι περισσότερες από 165.000 επιχειρήσεις έχουν υποβάλει αίτηση για τον τρίτο κύκλο της "Επιστρεπτέας Προκαταβολής" και εκτίμησε πως συνολικά μέσα στον Οκτώβριο θα δοθεί 1,5 δισ. ευρώ. Ο τέταρτος κύκλος θα "τρέξει" μέσα στον Νοέμβριο και είπε ότι είναι της άποψης πως σε αυτόν θα πρέπει να ενσωματωθούν και οι επιχειρήσεις που έχουν υποστεί σοβαρές ζημίες από τις πρόσφατες πλημμύρες.

Παράλληλα, δρομολογείται, με καταληκτική ημερομηνία το τέλος του Οκτωβρίου, ο δεύτερος κύκλος του εγγυοδοτικού μηχανισμού, ανέφερε σημειώνοντας πως μέσα από τον πρώτο κύκλο έχουν δοθεί 5.000 δάνεια. Συνολικά, μέσω του Ταμείου Επιχειρηματικότητας (ΤΕΠΙΧ), του νέου εγγυοδοτικού μηχανισμού και της "Επιστρεπτέας Προκαταβολής" θα διατεθούν στην οικονομία τους επόμενους μήνες πόροι της τάξης των 4-5 δισ. ευρώ. Τέλος, σχετικά με τις μειώσεις των μισθωμάτων για τους πληγέντες από τον κορονοϊό, αποσαφήνισε ότι δεν θα υπάρξει κάποια αλλαγή. "Τα δεδομένα είναι αυτά που νομοθετήσαμε πρόσφατα. Σήμερα ό,τι ψηφίσαμε ισχύει", είπε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΣΤΟ ΛΙΑΝΟΚΛΑΔΙ ΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ 16 Ιουλ 2021 | 13:50

Παραδόθηκε στην κυκλοφορία το νότιο τμήμα του Ε-65 που παρακάμπτει τη Λαμία

Στην τελετή εγκαινίων του τμήματος του Ε-65 που δόθηκε στην κυκλοφορία ήταν οι υπουργοί Κώστας Αχ. Καραμανλής, Χρήστος Σταϊκούρας και Άδωνις Γεωργιάδης.

ΣΥΝΟΛΙΚΟΥ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ 1,42 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ 15 Ιουλ 2021 | 15:01

"Ελλάδα 2.0": Αυτά είναι τα πρώτα 12 έργα που ξεκινούν μέσω του Ταμείου Ανάπτυξης

Εγκρίθηκαν τα τεχνικά δελτία και ξεκινούν τα 12 πρώτα έργα του Σχεδίου "Ελλάδα 2.0"

ΠΟΙΟΙ ΤΗ ΔΙΚΑΙΟΥΝΤΑΙ 15 Ιουλ 2021 | 08:35

Νέα ρύθμιση οφειλών: "Κλείδωσε" σε 36 έως 72 δόσεις

Η ρύθμιση οφειλών θα καλύπτει όλα τα φορολογικά και ασφαλιστικά χρέη που έχουν δημιουργηθεί από τον περασμένο Μάρτιο που ξέσπασε η πανδημία.

ΟΡΙΣΤΙΚΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΑΥΡΙΟ 14 Ιουλ 2021 | 16:02

Ρύθμιση 60 δόσεων για τα χρέη της πανδημίας- Πότε έρχεται, ποιους αφορά

Οριστικοποιείται αύριο το ζήτημα της νέας ρύθμισης για τα χρέη της πανδημίας

«ΕΛΛΑΔΑ 2.0» 14 Ιουλ 2021 | 06:55

Εως τα τέλη Ιουλίου οι πρώτες εκταμιεύσεις των κονδυλίων για το Ελληνικό Σχέδιο Ανάκαμψης

"Σάρκα και οστά" θα αρχίσει να παίρνει το Ελληνικό Σχέδιο Ανάκαμψης "Ελλάδα 2.0", και έως τα τέλη Ιουλίου αναμένονται οι πρώτες εκταμιεύσεις των κονδυλίων.

ΕΓΚΡΙΣΗ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΑΝΑΚΑΜΨΗΣ 13 Ιουλ 2021 | 16:14

Μητσοτάκης για "Ελλάδα 2.0": "Τώρα ξεκινά η σκληρή δουλειά" - Τέλη Ιουλίου οι πρώτες εκταμιεύσεις

"Ιστορική στιγμή για την Ελλάδα, καθώς το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας έχει εγκριθεί" αναφέρει ο πρωθυπουργός

ΤΙ ΘΑ ΣΥΖΗΤΗΘΕΙ 12 Ιουλ 2021 | 06:42

Στις Βρυξέλλες ο Σταϊκούρας για Eurogroup και Ecofin

Στις Βρυξέλλες μεταβαίνει σήμερα ο υπουργός Οικονομικών, προκειμένου να συμμετάσχει στη συνεδρίαση του Eurogroup και στην αυριανή συνεδρίαση του Ecofin.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ - ΠΩΣ ΠΡΟΕΚΥΨΕ 11 Ιουλ 2021 | 10:17

Ποιοι κινδυνεύουν να πληρώνουν περισσότερα δημοτικά τέλη-Ο φόρος που είναι πιθανό να οδηγήσει σε γενναίες αυξήσεις

Ο φόρος που είναι πιθανό να οδηγήσει σε γενναίες αυξήσεις των δημοτικών τελών

ΣΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ 09 Ιουλ 2021 | 18:38

ΕΕ: Το τελικό πράσινο φως στα πρώτα εθνικά σχέδια ανάκαμψης και ανθεκτικότητας αναμένεται να δώσει το Ecofin στις 13 Ιουλίου

Εκτιμάται πως τα 12 πρώτα εθνικά σχέδια ανάκαμψης θα υιοθετηθούν από τους υπουργούς Οικονομικών την επόμενη εβδομάδα

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΕΔΕΙΞΕ ΑΝΘΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑ 08 Ιουλ 2021 | 13:59

Συνέδριο Economist Σταϊκούρας: Ρεαλιστικός ο στόχος για ανάπτυξη 3,6% - Εφικτοί οι στόχοι λέει ο Ρέγκλινγκ

Τη θετική πορεία της ελληνικής οικονομίας ανέλυσε ο Χρήστος Σταϊκούρας κάνοντας λόγο για ρυθμ΄οανάπτυξης 3,6%.

ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ 08 Ιουλ 2021 | 13:24

Σκυλακάκης: Δεν νοείται lockdown με εμβολιασμούς - Η οικονομία ανακάμπτει

Για καλύτερη του αναμενόμενου εικόνα της οικονομίας με τα έως στιγμής δεδομένα έκανε λόγο ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης.

ΕΠΕΣΑΝ ΟΙ ΥΠΟΓΡΑΦΕΣ 23 Ιουλ 2021 | 19:16

"Ελλάδα 2.0": 200.000 θέσεις εργασίας στα επόμενα πέντε χρόνια - 106 επενδύσεις και 68 μεταρρυθμίσεις

Οι τέσσερις πυλώνες στους οποίους θα βασιστούν οι μεταρρυθμίσεις και οι επενδύσεις στην Ελλάδα - Συνολικά 60 δις στα επόμενα 5 χρόνια.

ΚΑΤΑΘΕΤΗΡΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 1,5 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ 23 Ιουλ 2021 | 18:17

ΑΑΔΕ: Κύκλωμα έκδοσης εικονικών στοιχείων για είσπραξη επιδοτήσεων - Πώς λειτουργούσε η απάτη

Πρόκειται για υπόθεση, που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον-Χαρακτηριστικό της είναι η χρήση πλαστών καταθετηρίων, με το λογότυπο γνωστής τράπεζας