Στεγαστικά Δάνεια: Πώς εξελίχθηκαν στον χρόνο και πώς θα αποκτήσετε το δικό σας

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Η απόκτηση ιδιόκτητης κατοικίας αποτελεί στόχο των περισσοτέρων και ένα στεγαστικό δάνειο είναι για πολύ κόσμο ο τρόπος για να τον πραγματοποιήσει. Ως μία έννοια με μακρά ιστορία που συνδέεται με την ίδια την ύπαρξη του χρήματος, αλλά και των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, τα στεγαστικά δάνεια αποτελούν μία μορφή πίστωσης, που προσφέρει, διαχρονικά, λύσεις σε όσους θέλουν να αποκτήσουν το δικό τους προσωπικό ή επαγγελματικό χώρο ή και να ανακαινίσουν την κατοικία τους.

Η ιστορία των στεγαστικών δανείων

Ο πρώτος πιστωτικός οργανισμός στην Ελλάδα ήταν η "Εθνική Χρηματιστική Τράπεζα", η οποία ιδρύθηκε το Φεβρουάριο του 1828, με πρωτοβουλία του Ιωάννη Καποδίστρια. Ο οργανισμός λειτουργούσε ως τράπεζα υποθηκών, ωστόσο, λόγω κάποιων ιδιαίτερων συνθηκών εκείνης της περιόδου, σταμάτησε τη λειτουργία του το 1834.

Στις αρχές του 20ου αιώνα, η αυξανόμενη ανοικοδόμηση των μεγάλων πόλεων της χώρας, σε συνδυασμό με την υποδοχή μεγάλου αριθμού προσφύγων από τις ακτές της Μικράς Ασίας, έκανε επιτακτική την αναζήτηση δανείων, τόσο για δημόσια έργα και υποδομές, όσο και για ιδιωτικά ακίνητα. Μετά από μια δεκαετή περίπου περίοδο (1945-1955), κατά την οποία οι διαθέσιμοι πόροι των τραπεζών ήταν σχετικά περιορισμένοι οπότε και η στεγαστική πίστη κινούνταν σε χαμηλούς ρυθμούς, η αγορά των στεγαστικών δανείων άρχισε να αναπτύσσεται σταδιακά. Αυτό έγινε κυρίως μετά το 1966, οπότε και αυξήθηκε για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια το ποσοστό της τραπεζικής πίστης στην απόκτηση ή στη διαμόρφωση ακινήτου.

Στις αρχές της δεκαετίας του 1980, τα στεγαστικά δάνεια άρχισαν να γίνονται ακόμη πιο διαδεδομένα, καθώς η χορήγησή τους στο κοινό πραγματοποιούνταν με ακόμη καλύτερους όρους, μικρότερα επιτόκια, μεγαλύτερο χρονικό ορίζοντα και λιγότερους περιορισμούς. Έως και το 2005 περίπου, η ετήσια ανάπτυξη ήταν ήδη μεγαλύτερη από 25%. Σήμερα, μετά από μια περίοδο κατά την οποία ο κλάδος είχε επηρεαστεί από την οικονομική κρίση στη χώρα, γίνονται προσπάθειες από το τραπεζικό σύστημα ώστε οι καταναλωτές να διευκολύνονται όσο περισσότερο γίνεται. Αυτό επιτυγχάνεται διατηρώντας τα επιτόκια σε χαμηλά ποσοστά και προσφέροντας απλούστερες και πιο ευέλικτες διαδικασίες χρηματοδότησης, ιδίως σε άτομα που αντιμετωπίζουν πάσης φύσεως προβλήματα και οικονομικές δυσχέρειες.

Οι βασικοί τύποι στεγαστικών δανείων

Τρεις είναι οι βασικοί τύποι στεγαστικών δανείων: τα δάνεια σταθερού, κυμαινόμενου και μεικτού επιτοκίου.

- Τα στεγαστικά δάνεια με σταθερό επιτόκιο λειτουργούν πάνω στη βάση ενός αμετάβλητου τόκου που αφορά κάποια ή και ολόκληρη τη χρονική διάρκεια της δανειοδότησης.

- Τα δάνεια με κυμαινόμενο επιτόκιο επηρεάζονται από τις αυξομειώσεις των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), οπότε και δεν προσφέρουν στους καταναλωτές μια σταθερή δόση στο δάνειό τους. Το ποσό της δόσης μεταβάλλεται, είτε προς τα πάνω, είτε προς τα κάτω, ανάλογα με το πώς κινούνται τα επιτόκια τη δεδομένη χρονική στιγμή.

- Τέλος, τα δάνεια με μεικτό επιτόκιο αποτελούν επί της ουσίας συνδυασμό των δύο παραπάνω τύπων, προσφέροντας στους καταναλωτές που τα επιλέγουν σταθερό επιτόκιο για ένα δεδομένο διάστημα στην αρχή (περίπου τα δύο πρώτα έτη), το οποίο μετέπειτα παίρνει κυμαινόμενη μορφή έως τη λήξη της προσυμφωνημένης περιόδου αποπληρωμής. Σε αυτόν τον τύπο στεγαστικού δανείου, ορισμένες τράπεζες παρέχουν στον καταναλωτή τη δυνατότητα επαναδιαπραγμάτευσης της φύσεως του επιτοκίου, επιτρέποντάς του -εφόσον το θέλει- να παρατείνει την περίοδο του σταθερού τοκισμού.

Πώς θα χρηματοδοτήσετε τη δική σας κατοικία ή επαγγελματική στέγη

Σε περίπτωση που προγραμματίζετε την αγορά κατοικίας ή οικοπέδου, ιδιωτικής ή επαγγελματικής χρήσης, σκοπεύετε να πραγματοποιήσετε επισκευές σε κάποιο ακίνητό σας ή επιθυμείτε να αναβαθμίσετε ενεργειακά το χώρο σας και βρίσκεστε σε διαδικασία αναζήτησης χρηματοδότησης, έχετε την ευκαιρία να υποστηρίξετε οικονομικά το πλάνο σας με απλό τρόπο και χωρίς διαδικασίες που απαιτούν πολύ χρόνο.

Η Eurobank παρέχει στεγαστικά δάνεια κατοικίας, με ευέλικτο σχεδιασμό της διάρκειάς τους, βάσει των προσωπικών σας δυνατοτήτων αποπληρωμής και του τύπου επιτοκίου που επιθυμείτε για τη χρηματοδότησή σας. Μπορείτε να αποκτήσετε στεγαστικό δάνειo με επιτόκιο είτε κυμαινόμενο, είτε σταθερό για 3, 5, 10, 15, 20, 25 ή 30 έτη. Στην περίπτωση του πράσινου δανείου για επισκευές κατοικίας, με σκοπό την ενεργειακή αναβάθμιση / εξοικονόμηση ενέργειας του ακινήτου, το επιτόκιο είναι κυμαινόμενο.

Ως εγγύηση για την εξασφάλιση ενός στεγαστικού δανείου, απαιτείται συνήθως η προσημείωση ενός ακινήτου, είτε άλλης μορφής ασφάλεια, όπως μετρητά (cash collateral), τίτλοι (π.χ. επενδυτικά προϊόντα), τραπεζοασφαλιστικά προϊόντα ή προθεσμιακές καταθέσεις που διατηρείτε στην Eurobank. Δάνειο με εξασφάλιση αποκτάτε όταν αγοράζετε, χτίζετε, ανακαινίζετε ή επισκευάζετε το σπίτι σας, όπως επίσης και στην περίπτωση καταναλωτικού δανείου πάνω από 30.000€ ή πράσινου δάνειου πάνω από 15.000€.

Το δάνειο σας μπορείτε να το εξοφλήσετε σε δόσεις που πληρώνετε κάθε μήνα, έχετε ωστόσο τη δυνατότητα να εξοφλήσετε ένα μέρος του ή και ολόκληρο πριν τη λήξη του. Επιπρόσθετα, και σε όλη τη διάρκεια του στεγαστικού δανείου σας, μπορείτε να μειώσετε ή να αυξήσετε προσωρινά κάθε μηνιαία δόση. H Eurobank θα φροντίσει για την επαναδιαπραγμάτευση του δανείου σας σε περίπτωση δυσκολίας, ενώ, εάν είστε συνεπείς στην αποπληρωμή του, θα σας επιβραβεύσει με εκπτώσεις στο επιτόκιο, διευκολύνσεις και λοιπά προνόμια.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

`
ΜΕΧΡΙ ΠΟΤΕ ΙΣΧΥΕΙ 26 Νοε 2020 | 16:06

ΟΑΕΔ: 20.000 οι αιτήσεις για το νέο πρόγραμμα και δωρεάν πρόσβαση ανέργων στην πλατφόρμα του Coursera

Ο ΟΑΕΔ προσφέρει δωρεάν διαδικτυακά μαθήματα και οι αιτήσεις έχουν ήδη ξεπεράσει τις 20.000.

ΔΙΠΛΑ ΣΤΟΥΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ ΤΗΣ 26 Νοε 2020 | 15:17

H EKO επαναφέρει την μεγάλη προσφορά για το Πετρέλαιο Θέρμανσης

Προσφέρει ευελιξία στην πληρωμή, με τη δυνατότητα για έως και 12 άτοκες δόσεις για τις πιστωτικές κάρτες όλων των ελληνικών τραπεζών

ΕΛΑΧΙΣΤΗ Η ΔΑΝΕΙΟΔΟΤΗΣΗ 26 Νοε 2020 | 15:07

Και όμως: Τον Οκτώβριο καταγράφηκε αύξηση των καταθέσεων, αν και μειωμένη

Μειωμένη μεν, αύξηση δε καταγράφηκε στις καταθέσεις των νοικοκυριών τον μήνα Οκτώβριο

ΔΙΕΥΡΥΜΕΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΔΡΑΣΕΩΝ 26 Νοε 2020 | 13:17

To efood έχει αποστολή αγάπης

O κοινωνικός απολογισμός του έτους αναδεικνύει την κουλτούρα προσφοράς του efood προς την κοινωνία και το περιβάλλον.

ΕΦΑΠΑΞ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ 26 Νοε 2020 | 10:05

Επίδομα 400 ευρώ για μακροχρόνια ανέργους: Τα βήματα για την αίτηση - Βγήκε το ΦΕΚ

Δημοσιεύθηκε η ΚΥΑ για τη χορήγηση της εφάπαξ οικονομικής ενίσχυσης, ύψους 400 ευρώ, σε μη επιδοτούμενους μακροχρόνια ανέργους - Τι προβλέπει.

ΟΙ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ 26 Νοε 2020 | 09:10

Αυξάνονται οι μισθοί σε 2,5 εκατ. εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα από 12 ώς 77 ευρώ το μήνα - Αναλυτικά παραδείγματα

Από χθες είναι νόμος του κράτους και η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών τόσο για τους εργαζόμενους όσο και για τους εργοδότες.

ΑΥΞΑΝΕΤΑΙ Ο ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΗΣ 4ΗΣ ΦΑΣΗΣ 26 Νοε 2020 | 08:19

Επιστρεπτέα προκαταβολή: Εξαντλήθηκε σε 4 ημέρες και... επανακυκλοφορεί με άλλα 400 εκατ. ευρώ

Τα λεφτά της επιστρεπτέας προκαταβολής που είχαν προϋπολογιστεί να πέσουν στην αγορά εξαντλήθηκαν μέσα σε τέσσερα 24ωρα.

ΜΕ ΑΠΟΦΑΣΗ ΣΤΑΙΚΟΥΡΑ-ΒΟΡΙΔΗ 25 Νοε 2020 | 23:07

Επιστρεπτέα Προκαταβολή 4: Δικαιούχοι και αγρότες – Έως 30 Νοεμβρίου οι αιτήσεις

Το ποσό της επιστρεπτέας προκαταβολής θα καταβληθεί εφάπαξ και θα κυμαίνεται στα 1.000 ευρώ.

ΟΙ 10 ΚΑΔ ΜΕ ΤΟΝ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΑΡΙΘΜΟ ΩΦΕΛΟΥΜΕΝΩΝ 25 Νοε 2020 | 21:47

Σταϊκούρας: 700,3 εκατ. ευρώ σε επιπλέον 143.169 δικαιούχους της Επιστρεπτέας Προκαταβολής 4

Πιστώθηκε σήμερα στους λογαριασμούς 143.169 δικαιούχων ποσό 700,3 εκατ ευρώ του 4ου κύκλου της επιστρεπτέας προκαταβολής

ΣΕ ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΜΕ ΤΑ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΧΡΟΝΙΑ 25 Νοε 2020 | 21:41

Χριστούγεννα 2020: Μόνο 3 στους 10 Έλληνες θα πραγματοποιήσουν περισσότερες αγορές

Τέσσερις στους 10 σκοπεύουν να αφήσουν τα ψώνια τους την τελευταία στιγμή

Η ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ ΙΣΤΟΡΙΑ 25 Νοε 2020 | 20:41

Η άνοδος και η πτώση του Μπάμπη Βωβού- Ο εμβληματικός εργολάβος που άλλαξε την εικόνα των Βορείων Προαστίων

Ο επιχειρηματίας άλλαξε την όψη των Βορείων Προαστίων έπεσε θύμα της κρίσης και του Βοτανικού

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΑΙΚΟΥΡΑ 25 Νοε 2020 | 19:00

Επίδομα θέρμανσης: Ποια είδη καυσίμων επιδοτούνται φέτος - Πότε αρχίζουν οι αιτήσεις

Διευρύνονται οι δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης - Από 80 έως και 700 ευρώ τα ποσά

ΤΙ ΛΕΕΙ Η ΕΕΤΤ 25 Νοε 2020 | 17:54

Αποζημίωση στους καταναλωτές για αποκλίσεις από την πραγματική ταχύτητα σύνδεσης στο ίντερνετ

Δικαίωμα αποζημίωσης θα έχουν οι καταναλωτές για αποκλίσεις στην ταχύτητα του ίντερνετ

Advertisement