
Στην κρίσιμη συνεδρίαση της ΕΚΤ στην Φρανκφούρτη την Τετάρτη 4 Μαΐου, αναμένεται να κριθεί το μέλλον του χαρτονομίσματος των 500 ευρώ. Ήδη από τον περασμένο Φεβρουάριο το μέλος της ΕΚΤ Μπενουά Κερέ είχε δηλώσει πώς η ΕΚΤ εξετάζει την σταδιακή κατάργηση του 500ευρου, καθώς η χρήση του συνδέεται με εγκληματικές δραστηριότητες. Η απόσυρση ωστόσο ενός χαρτονομίσματος που κυκλοφορεί σε όλη την ευρωζώνη δεν είναι μια τόσο εύκολη ιστορία.

Τα σενάρια που εξετάζονται
Σύμφωνα με όσα αναφέρει το πρακτορείo Bloomberg, η άποψη που κυριαρχεί στους διαδρόμους της ΕΚΤ είναι πως ο πιο απλός τρόπος για να καταργηθεί το χαρτονόμισμα των 500 ευρώ είναι απλώς να σταματήσει να εκδίδεται, ενώ ο παράγοντας χρόνος θα φροντίσει για τα υπόλοιπά. Εάν επιλεγεί αυτός ο τρόπος, τότε -σύμφωνα με αξιωματούχο της ΕΚΤ που μίλησε στο Bloomberg, η ΕΚΤ θα μπορούσε να εξαιρέσει το 500ευρώ από τις νέες εκδόσεις χαρτονομισμάτων.
Μια τέτοια κίνηση ωστόσο θα έχει κόστος. Η ΕΚΤ θα πρέπει να αυξήσει την παραγωγή των υπόλοιπων χαρτονομισμάτων (50, 100 και 200 ευρώ) πράγμα που απαιτεί ιδιαίτερη προετοιμασία, αν αναλογιστεί κανείς πως η παραγωγή χαρτονομισμάτων προσχεδιάζεται αρκετά χρόνια πριν. Την ίδια στιγμή, επιβαρύνσεις θα προκύψουν και από το κόστος μεταφοράς.
Αξίζει να σημειωθεί πως σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Κεντρικής Τράπεζας της Αυστρίας, η κατάργηση του 500ευρού θα κόστιζε 500-600 εκατ. ευρώ.

Οι αντιδράσεις
Σοβαρές αντιδράσεις πάντως στο ενδεχόμενο κατάργησης του χαρτονομίσματος των 500 ευρώ εγείρει το Βερολίνο και αρκετές χώρες της Βόρειας Ευρώπης, οι οποίες ισχυρίζονται ότι μια τέτοια κίνηση μπορεί ενδεχομένως να επηρεάσει περαιτέρω τα επιτόκια της ΕΚΤ, οδηγώντας τα χαμηλότερα και από το μηδενικό επίπεδο που βρίσκονται αυτή την περίοδο. Σε μια περίοδο που μόλις 3 στους δέκα Γερμανούς δείχνουν να εμπιστεύονται την πολιτική της ΕΚΤ, ο Μ. Ντράγκι πρέπει να μεταφέρει πολύ καλά την πρόθεση κατάργησης, ώστε να μην ανοίξει ακόμα ένα μέτωπο με το Βερολίνο, αναφέρει χαρακτηριστικά το Bloomberg στο δημοσίευμά του.

Ο «Μπιν Λάντεν» των χαρτονομισμάτων
Σημειώνεται πως το χαρτονόμισμα των 500 ευρώ δεν χρησιμοποιείται συνήθως στις καθημερινές συναλλαγές σε καμία από τις χώρες της ευρωζώνης. Στην Ισπανία μάλιστα το αποκαλούν «Μπιν Λάντεν», ενώ σύμφωνα με δηλώσεις του επικεφαλής της Europol, εγκληματικά και τρομοκρατικά δίκτυα είναι εκείνα που προτιμούν.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr