Στην κλίνη του...Κατρούγκαλου οι συντάξεις - Άρχισαν τα ραντεβού

Ο υπουργός Εργασίας ενημερώνει τα κόμματα για την τελική μορφή του νέου ασφαλιστικού. Όλο το χρονοδιάγραμμα που θα ακολουθηθεί.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Στην κλίνη του...Κατρούγκαλου οι συντάξεις - Άρχισαν τα ραντεβού

Με εμφανή τη διάθεση να περιορίσει όσο το δυνατόν περισσότερο τον αριθμό των «δυσαρεστημένων» από τις αλλαγές που θα επιβάλλει στο ασφαλιστικό, η κυβέρνηση παραδίδει και επίσημα σήμερα την πρότασή της για τη μεταρρύθμιση.

Οι αρχηγοί των κομμάτων της αντιπολίτευσης και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, θα ενημερωθούν από τον υπουργό Εργασίας για το περιεχόμενο της ελληνικής πρότασης.

Ο κ. Κατρούγκαλος, μιλώντας σε δημοσιογράφους, είπε ότι το νομοσχέδιο θα κατατεθεί "ιδανικά" έως τις 20 Ιανουαρίου για να ψηφιστεί στο α' δεκαήμερο του Φεβρουαρίου. Ο ίδιος θα βρίσκεται στο Βερολίνο 8-10 Ιανουρίου για να συναντηθεί με τον Γερμανό ομόλό του, ενώ 14-16 θα μετάσχει στη διυπουργική του ΟΟΣΑ στο Παρίσι. Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο της κυβέρνησης θα αποσταλεί στους Θεσμούς μετά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας που έχει το απόγευμα ο υπουργός.

Η πρώτη συνάντηση με τον υπηρεσιακό αρχηγό της ΝΔ, Γιάννη Πλακιωτάκη ολοκληρώθηκε. Ο πρόεδρος της ΝΔ δήλωσε ότι έγινε μία χρήσιμη και εποικοδομητική συζήτηση και πως η ΝΔ, αφού μελετήσει τη συγκεκριμένη πρόταση, θα τοποθετηθεί και επισήμως. «Οι θέσεις της ΝΔ ειναι και σαφείς και ξεκάθαρες και έχουν διατυπωθεί επανειλημμένως στη Βουλή. Είμαστε εναντίον οποιασδήποτε μείωσης στις συντάξεις και εναντίον οποιασδήποτε αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών» σημείωσε.

Επίσης, ο κ. Πλακιωτάκης τόνισε ότι από την πρώτη ενημέρωση που είχε από τον κ. Κατρούγκαλο προβλέπεται μείωση στις κύριες συντάξεις και διευκρίνισε ότι στο συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών δεν έγινε καμία επίσημη παρουσίαση πρότασης. «Ο κ. Τσίπρας το μόνο που ψάχνει συνεχώς το τελευταίο χρονικό διάστημα είναι μία συναίνεση στο λάθος. Η ΝΔ διαχρονικά ήταν και είναι υπέρ της εθνικής συνεννόησης. Συνεννόηση, όμως, γίνεται στη βάση ενός συγκεκριμένου διαλόγου», πρόσθεσε.

Στην κλίνη του...Κατρούγκαλου οι συντάξεις - Άρχισαν τα ραντεβού

Κατόπιν ακολούθησε συνάντηση του υπουργού Εργασίας με τον πρόεδρο της Ένωσης Κεντρώων Βασίλη Λεβέντη. Σύμφωνα με πληροφορίες από την ΕΚ, ο κ. Κατρούγκαλος παραδέχτηκε ότι θα υπάρξουν μειώσεις και στις κύριες και στις επικουρικές, ενώ εξέφρασε ανησυχίες για το κατά πόσον οι δανειστές θα κάνουν δεκτές τις προτάσεις για αύξηση των εισφορών και επιβολή τέλους στις τραπεζικές συναλλαγές.

Η μείωση θα αφορά σε πολλαπλές συντάξεις άνω των 3.000 ευρώ και από 2.200 ευρώ, αν πρόκειται μόνο για μία σύνταξη.

Στην κλίνη του...Κατρούγκαλου οι συντάξεις - Άρχισαν τα ραντεβού - εικόνα 2

Στη συνέχεια συναντήθηκε με το βουλευτή του Ποταμιού Γιώργο Αμυρά και ακολουθεί η πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά και ο ΓΓ του ΚΚΕ Δημ. Κουτσούμπας. Το απόγευμα, στις 6, ο υπ. Εργασίας θα ενημερώσει και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο.

Μόλις ολοκληρωθεί ο κύκλος των συναντήσεων, θα φύγει το email για τους εκπροσώπους των Θεσμών ενώ στη συνέχεια το χρονοδιάγραμμα αναμένεται να διαμορφωθεί ως εξής:

1. Στις 16-17 Ιανουαρίου, αναμένεται η άφιξη των τεσσάρων επικεφαλής προκειμένου να ξεκινήσουν επίσημα οι διαπραγματεύσεις.

2. Στις 23-25 Ιανουαρίου, θα πρέπει να κατατεθεί το ασφαλιστικό στη Βουλή. Πρόθεση αυτή τη στιγμή είναι να αποφευχθεί η διαδικασία του κατεπείγοντος και το νομοσχέδιο να ψηφιστεί έως τις 8 Φεβρουαρίου.

Η ελληνική πρόταση συνοψίζεται στα ακόλουθα στοιχεία:

· Μείωση των επικουρικών συντάξεων πάνω από τα 170 ευρώ μεσοσταθμικά κατά 14%. Οι υψηλές επικουρικές άνω των 350 ευρώ προτείνεται να κουρευτούν κατά 25%

· Συγχώνευση όλων των ασφαλιστικών ταμείων σε ένα κύριο (το ΙΚΑ το οποίο θα απορροφήσει το ΕΤΑΑ, τον ΟΑΕΕ, το ΕΤΑΠ-ΜΜΕ κλπ) και δύο ακόμη: τον ΟΓΑ και το ΝΑΤ.

· Αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων που θα απονεμηθούν από την 1/1/2016 και μετά. Οι συντάξεις θα αποτελούν άθροισμα της βασικής εθνικής σύνταξης η οποία θα απονέμεται σε όσους έχουν συμπληρώσει το 67ο έτος της ηλικίας τους και θα φτάνει στα 383 ευρώ αλλά και της αναλογικής σύνταξης η οποία θα υπολογίζεται με βάση το σύνολο των αποδοχών κατά τη διάρκεια του εργασιακού βίου. Η αναλογική σύνταξη θα προκύπτει από τον πολλπλασιασμό των συντάξιμων αποδοχών με τον συντελεστή αναπλήρωσης ο οποίος θα εξαρτάται βασικά από τα χρόνια ασφάλισης. Για 40 χρόνια ασφάλισης, εκτιμάται ότι θα κυμαίνεται γύρω στο 60-65%, ποσοστό που φέρνει μειώσεις της τάξεως του 15% σε σχέση με τον υφιστάμενο τρόπο υπολογισμού.

· Για τις υφιστάμενες συντάξεις, ο αρχικός κυβερνητικός σχεδιασμός προβλέπει ότι δεν θα υπάρξουν μειώσεις. Αυτό σημαίνει ότι αυτός που πήρε σύνταξη μέσα στο 2015, θα έχει διαφορά στη σύνταξή του πάνω από 15% σε σχέση με αυτόν που θα συνταξιοδοτηθεί το 2016 ή αργότερα. Αυτή η διαφορά θα λέγεται «προσωπική διαφορά». Το τίμημα για τους υφιστάμενους συνταξιούχους είναι ότι οι συντάξεις τους θα παραμείνουν καθηλωμένες στα σημερινά επίπεδα μέχρι και οι νέοι συνταξιούχοι να αγγίξουν τα επίπεδα των συντάξεων των παλαιών. Στην πράξη δηλαδή, το καλύτερο σενάριο είναι οι συντάξεις να παραμείνουν καθηλωμένες για περισσότερα από 10 χρόνια.

· Για να κρατηθούν οι συντάξεις στο ύψους τους, θα πρέπει οι θεσμοί να δεχτούν αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 1,5 μονάδα που θα φέρει έσοδα 450 εκατ. ευρώ. Αν δεν γίνει δεκτή η αύξηση των εισφορών, θα ζητηθεί η «προσωπική διαφορά» να μειωθεί σταδιακά κάτι που σημαίνει περικοπές και στις κύριες συντάξεις.

· Εκτός από τις εισφορές του ΙΚΑ, προτείνεται να συνδεθεί με το εισόδημα και ο τρόπος υπολογισμού των εισφορών για ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες. Ειδικά για τους τελευταίους, προτείνεται να υπάρχει και ελάχιστο πλαφόν.

· Οι φόροι υπέρ τρίτων θα καταργηθούν ή θα παραμείνουν ως πόροι του συστήματος και όχι συγκεκριμένων ταμείων όπως συνέβαινε μέχρι σήμερα.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

`
ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 20 Νοε 2020 | 07:50

Άνοιξε η πλατφόρμα για τα αναδρομικά συντάξεων στους κληρονόμους – Πώς θα κάνετε την αίτηση – Πόσα θα πάρετε [πίνακας]

Το υπουργείο Εργασίας, έχει υπολογίσει ότι οι αιτήσεις για τα αναδρομικά συντάξεων θα φτάσουν στις 172.222 ενώ το συνολικό ποσό που θα καταβληθεί στους κληρονόμους, θα φτάσει στα 167,8 εκατομμύρια.

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 19 Νοε 2020 | 08:05

Συντάξεις Δεκεμβρίου 2020: Αυτές είναι οι ημερομηνίες καταβολής για κάθε Ταμείο

Πότε θα καταβληθούν οι κύριες και οι επικουρικές συντάξεων μηνός Δεκεμβρίου 2020.

ΟΙ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ ΠΛΗΡΩΜΩΝ 19 Νοε 2020 | 07:51

Ζεστό χρήμα 4 δισ. ευρώ για μισθωτούς, επαγγελματίες, συνταξιούχους, ανέργους - Σήμερα οι ανακοινώσεις για το έκτακτο επίδομα

Ζεστό χρήμα 4 δις. ευρώ στην αγορά μέχρι το τέλος του χρόνου- Μισθωτοί, επαγγελματίες, συνταξιούχοι και άνεργοι.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΑΝΑ ΤΑΜΕΙΟ 16 Νοε 2020 | 14:50

Συντάξεις Δεκεμβρίου 2020: Αυτές είναι οι ημερομηνίες καταβολής τους

Δείτε τις μερομηνίες καταβολής των συντάξεων μηνός Δεκεμβρίου 2020.

ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ 15 Νοε 2020 | 20:43

Συντάξεις, επιδόματα και τέλη κυκλοφορίας – Οι ημερομηνίες πληρωμής και καταβολής των χρημάτων

Ο "οδικός χάρτης" με όλες τις ημερομηνίες έως τις εορτές των Χριστοιυγέννων.

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 12 Νοε 2020 | 08:11

Συντάξεις Δεκεμβρίου και επιδόματα: Οι ημερομηνίες πληρωμής για όλα τα ταμεία

Πότε αναμένεται να ξεκινήσει η πληρωμή των συντάξεων Δεκεμβρίου 2020, στους δικαιούχους.

ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΦΚΑ 05 Νοε 2020 | 18:43

Συντάξεις Δεκεμβρίου: Πότε πληρώνονται οι δικαιούχοι, ημερομηνίες - Ταμεία

Οι ημερομηνίες που θα λάβουν οι δικαιούχοι συνταξιούχοι τις συντάξεις Δεκεμβρίου

ΤΙ ΕΙΠΕ ΣΤΟΥΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥΣ 29 Οκτ 2020 | 18:04

Δένδιας - Ενημέρωση των κοινοβουλευτικών κομμάτων: "Οι στιγμές επιτάσσουν εθνική ομοψυχία"

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας ευχαρίστησε τους εκπροσώπους των κομμάτων για το εποικοδομητικό πνεύμα με το οποίο προσήλθαν στην ενημέρωση

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΥ ΑΠΟ ΔΕΝΔΙΑ 29 Οκτ 2020 | 11:44

Συμφωνεί και ο ΣΥΡΙΖΑ με την παραπομπή στη Χάγη για την ΑΟΖ με την Αλβανία

Θετική η παραπομπή στη Χάγη, αλλά κυβερνητικές αντιφάσεις στα ελληνοτουρκικά, διαπιστώνει ο πρώην ΥΠΕΞ και νυν τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κατρούγκαλος.

ΜΕ ΑΠΟΦΑΣΗ ΠΛΑΚΙΩΤΑΚΗ 26 Νοε 2020 | 22:35

Μεταφορικό ισοδύναμο: Παράταση έως τις 7 Δεκεμβρίου για την υποβολή αιτήσεων

Προηγήθηκε σχετικό αίτημα των επιχειρήσεων για την παράταση της προθεσμίας του μεταφορικού ισοδύναμου.

ΣΤΟΝ ΑΠΟΗΧΟ ΤΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ 26 Νοε 2020 | 21:25

Alpha Bank: Ψήφος εμπιστοσύνης από MorganStanley, J.P. Morgan και Goldman Sachs

Στον απόηχο των χθεσινών ανακοινώσεων για τα αποτελέσματα γ’ τριμήνου, το Project Galaxy και την μείωση των ΜΕΑ

ΕΝΤΟΣ ΤΩΝ ΕΠΟΜΕΝΩΝ ΗΜΕΡΩΝ Η ΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ 26 Νοε 2020 | 21:08

Επίδομα θέρμανσης: Τι αλλάζει φέτος - Τα ποσά και οι δικαιούχοι

Ο υπολογισμός του επιδόματος θέρμανσης, σύμφωνα με τον Χρήστο Σταϊκούρα, αλλάζει ριζικά. Θα λαμβάνονται υπόψη οι καιρικές συνθήκες.

ΣΕ 328.360 ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΥΣ 26 Νοε 2020 | 18:45

Καταβάλλονται αύριο η αποζημίωση ειδικού σκοπού και η οικονομική ενίσχυση βραχυχρόνιας εργασίας

Πιστώνονται η αποζημίωση ειδικού σκοπού και η οικονομική ενίσχυση βραχυχρόνιας εργασίας σε 328.360 δικαιούχους.