Στην... παράταση lockdown και τέλη κυκλοφορίας - Έρχεται δώρο Χριστουγέννων & επίδομα θέρμανσης - Τι θα γίνει με φόρους και ενοίκια

Δώρα, επιδόματα και "bonus" σε υγειονομικούς και "κάτι σαν δώρο Χριστουγέννων" για τους εξαιρετικά χαμηλοσυνταξιούχους.

καραντίνα

Αναστολές και αποζημιώσεις ειδικού σκοπού για τους εργαζόμενους. Δώρο Χριστουγέννων το οποίο εν μέρει θα πληρωθεί από το κράτος. Επίδομα θέρμανσης ακόμη και σε όσους καταναλώνουν φυσικό αέριο ή ξύλα. Παράταση στην πληρωμή των τελών κυκλοφορίας και κατάθεση πινακίδων μέσω διαδικτύου. Αλλά και αναστολές φορολογικών υποχρεών. Έκτακτα επιδόματα, όπως "bonus" σε υγειονομικούς και "κάτι σαν δώρο Χριστουγέννων" για τους εξαιρετικά χαμηλοσυνταξιούχους.

Το οικονομικό επιτελείο, με δεδομένη πλέον την απόφαση για παράταση του lockdown αλλά και τις πιθανότητες να λειτουργήσει κανονικά η οικονομία μέσα στον Δεκέμβριο να μηδενίζονται, φτιάχνει την "ατζέντα" για τον τελευταίο μήνα του χρόνου.

Σίγουρα θα ήθελε τα πράγματα να είναι διαφορετικά καθώς διακυβεύεται τζίρος 30 δις. ευρώ, το θέμα όμως πλέον είναι να περάσουν με τις λιγότερες δυνατές απώλειες τα πρωτόγνωρα Χριστούγεννα του 2020. Τι σχεδιάζεται για μισθούς, δώρα Χριστουγέννων, επιδόματα; Ιδού, πώς διαμορφώνεται ο χάρτης των υποχρεώσεων και των δικαιωμάτων μας για τον Δεκέμβριο, τουλάχιστον με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μισθοί

Οι αναστολές θα συνεχιστούν και για τον Δεκέμβριο ενώ το πιθανότερο σενάριο είναι ότι η αποζημίωση ειδικού σκοπού θα υπολογιστεί επί της βάσης των 800 ευρώ και όχι επί των 534 ευρώ. Για τις επιχειρήσεις που θα παραμείνουν κλειστές και τον Δεκέμβριο, η αποζημίωση αναμένεται να καταβληθεί στο τέλος του μήνα (όπως συνέβη και τον Νοέμβριο) ενώ μέσα στον Δεκέμβριο, θα δοθεί η αποζημίωση ειδικού σκοπού σε όσους εργαζόμενους πληττόμενων (και όχι κλειστών) επιχειρήσεων μπήκαν σε καθεστώς αναστολής.

Το δώρο Χριστουγέννων

Στις 21 Δεκεμβρίου θα καταβληθεί το δώρο Χριστουγέννων τόσο από τις ιδιωτικές επιχειρήσεις όσο και από το ίδιο το δημόσιο το οποίο έγινε φέτος "εργοδότης" εκατοντάδων χιλιάδων εργαζομένων μέσα από την εφαρμογή του συστήματος αναστολών. Ουσιαστικά, το δώρο Χριστουγέννων θα είναι το άθροισμα τριών επιμέρους ποσών:

1. Για κάθε ημέρα πραγματικής εργασίας από τον Μάιο μέχρι τον Δεκέμβριο, θα λαμβάνεται υπόψη το πραγματικό μεροκάματο. Το δώρο αυτό, θα το πληρώσει ο εργοδότης

2. Για κάθε ημέρα αναστολής από τον Μάιο μέχρι και το τέλος Οκτωβρίου, θα λαμβάνεται υπόψη η αναλογία επί των 534 ευρώ δηλαδή περίπου 17,8 ευρώ ανά ημέρα και το ποσό θα καταβάλλεται από το κράτος

3. Για κάθε ημέρα αναστολής από τον Νοέμβριο και μετά, θα λαμβάνεται υπόψη η αναλογία επί των 800 ευρώ δηλαδή περίπου 26,66 ευρώ ανά ημέρα.

Οι μερικώς απασχολούμενοι με μηνιαίες αποδοχές κάτω των 534 ευρώ τον μήνα, θα πάρουν μεγαλύτερο δώρο Χριστουγέννων από έναν κανονικό μισθό ενώ οι εργαζόμενοι με πλήρη απασχόληση και μηνιαίες αποδοχές άνω των 600-700 ευρώ, θα εισπράξουν λιγότερα από έναν κανονικό μισθό. Το μόνο που υπάρχει ως εκκρεμότητα είναι να ανακοινωθεί ότι και η αναστολή των συμβάσεων του Δεκεμβρίου, θα πληρωθεί με την αναλογία των 800 ευρώ και όχι των 534 ευρώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έκτακτο δώρο Χριστουγέννων

Εφόσον ληφθεί η οριστική απόφαση από την κυβέρνηση, το πιθανότερο είναι ότι δικαιούχοι θα καταστούν οι υγειονομικοί στα δημόσια νοσοκομεία αλλά και οι χαμηλοσυνταξιούχοι.

Τέλη κυκλοφορίας – πινακίδες

Η προθεσμία για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας και για την κατάθεση των πινακίδων, θα παραταθεί. Μέσα στις επόμενες ημέρες, αναμένεται η νομοθετική ρύθμιση που θα επιτρέψει στους οδηγούς να καταθέτουν ηλεκτρονικά τις πινακίδες τους προκειμένου να αποφύγουν την επίσκεψη στις Δ.Ο.Υ. Η διαδικασία θα γίνεται μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας η οποία δεν έχει αναπτυχθεί ακόμη. Εκτιμάται ότι η διαδικασία θα ξεκινήσει μετά τις 10-15 Δεκεμβρίου οπότε θα πρέπει να δοθεί επαρκής χρόνος στους οδηγούς για να αποφασίσουν αν θα ακινητοποιήσουν ηλεκτρονικά το όχημά τους ή αν θα πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας του 2021 από τώρα και ολόκληρα. Αναμένεται ότι θα δοθεί χρονικό περιθώριο τουλάχιστον ενός μήνα δηλαδή μέχρι το τέλος Ιανουαρίου αν και οι αποφάσεις θα ληφθούν μέσα στο β’ δεκαπενθήμερο.

Πληρωμές φόρων

Αναστολές θα υπάρξουν και μέσα στον Δεκέμβριο. Ο μήνας είναι πολύ "γεμάτος" καθώς εκτός από τα τέλη κυκλοφορίας, υπάρχουν ο φόρος εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων και φυσικά ο ΕΝΦΙΑ. Οι αναστολές αναμένεται ότι θα αφορούν κατά βάση τον ΦΠΑ και τις δόσεις των ρυθμίσεων (οι οποίες για μια ακόμη φορά θα μεταφερθούν στο τέλος της ρύθμισης που εξυπηρετεί ο καθένας) ενώ δεν αναμένεται να δοθεί παράταση για φόρο εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ (σ.σ άλλωστε δεν δόθηκε ούτε για τον Νοέμβριο).

Ενοίκια

Το κούρεμα των ενοικίων κατά 40% και για τον Δεκέμβριο, θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ενώ οι ιδιοκτήτες ακινήτων περιμένουν να ενεργοποιηθεί στην πράξη το μέτρο με την καταβολή του 50% της ζημιάς στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς. Από όλα τα μέτρα στήριξης που έχουν εφαρμοστεί μέχρι σήμερα, η στήριξη των ιδιοκτητών έχει αποδειχτεί το πιο αναποτελεσματικό καθώς ακόμη και δεν έχουν υπολογιστεί καν οι συμψηφισμοί φόρων που πρέπει να γίνουν.

Επιδόματα

Εκκρεμεί η έκδοση της υπουργικής απόφασης για τον υπολογισμού του επιδόματος θέρμανσης και το άνοιγμα της πλατφόρμας που θα γίνει προς το τέλος του μήνα. Επίσης, εκκρεμεί από το υπουργείο Εργασίας η έκδοση της υπουργικής απόφασης για την έκτακτη οικονομική ενίσχυση σε μηχανικούς, οικονομολόγους, γιατρούς, οδοντιάτρους, γεωτεχνικούς και δικαστικούς επιμελητές.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΤΙ ΑΝΕΦΕΡΕ ΣΕ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ 20 Ιαν 2021 | 14:44

Σχοινάς: Κεντρικό θέμα οι διερευνητικές συνομιλίες Ελλάδας και Τουρκίας – Μεγάλα νούμερα εμβολιασμών από τον Μάρτιο

Να δούμε αν είναι πραγματικά ειλικρινής η θέληση των γειτόνων να εμπλακούν σε ένα τέτοιο διάλογο δήλωσε ο Μαργαρίτης Σχοινάς

ΤΙ ΛΕΕΙ Ο ΠΡΥΤΑΝΗΣ ΑΠΘ 20 Ιαν 2021 | 13:53

Θεσσαλονίκη: Σε "πράσινο" επίπεδο παραμένει το ιικό φορτίο των λυμάτων

Στα ίδια επίπεδα παραμένει το ιικό φορτίο στα λύματα του πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης στην έρευνα που διεξάγει η διεπιστημονική ομάδα του ΑΠΘ.

ΣΥΓΚΡΑΤΗΜΕΝΗ ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΜΠΟΡΟΥΣ 20 Ιαν 2021 | 13:35

Πώς κινήθηκε ο τζίρος των καταστημάτων τις δύο πρώτες ημέρες των εκπτώσεων

Σε κατάσταση αποσυμπίεσης βρίσκονται αγορά και καταναλωτές, από τη Δευτέρα όπου "επανήλθαν" σε μια νέα μορφή κανονικότητας μετά από δύο και πλέον μήνες καραντίνας.

ΣΤΟ ΠΕΚΙΝΟ 20 Ιαν 2021 | 13:22

Κίνα: Εντοπίστηκαν τα πρώτα κρούσματα μετάλλαξης του κορονοϊού

Πρώτα κρούσματα της βρετανικής μετάλλαξης του κορονοϊού εντοπίστηκαν στην Κίνα.

ΑΝΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕΣ ΖΗΜΙΕΣ 20 Ιαν 2021 | 13:09

Καταληψίες κατέστρεψαν τα πάντα στο Ωδείο Athenaeum- Ακόμα και τις τουλαλέτες [εικόνες]

Η έρημη, λόγω lock down, Αθήνα έδωσε μια λαμπρή ευκαιρία σε κλέφτες και παραβατικούς να κλέψουν και να προκαλέσουν καταστροφές στο Atheneum.

ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟ 20 Ιαν 2021 | 13:08

Κέρκυρα: Επιτέθηκε με γροθιές και τραυμάτισε αστυνομικό όταν του ζήτησε να φορέσει μάσκα [Εικόνα]

Ένας 55χρονος φέρεται ότι γρονθοκόπησε αστυνομικό που τον παρότρυνε να φορέσει μάσκα στην Κέρκυρα.

ΤΙ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ Η ΕΤΑΙΡΕΙΑ 20 Ιαν 2021 | 13:06

Εμβόλιο: Η Ιταλία θα κινηθεί νομικά κατά της Pfizer για την καθυστέρηση της β' δόσης

"Η εκστρατεία εμβολιασμού δεν μπορεί να καθυστερεί" λέει η Ιταλία και προαναγγέλλει νομικά μέτρα κατά της Pfizer.

145 ΗΜΕΡΕΣ LOCKDOWN 20 Ιαν 2021 | 13:04

Γεωργιάδης: Άνοιγμα της εστίασης "όταν οι υγειονομικές συνθήκες το επιτρέψουν"

Ο υπουργός Άδωνις Γεωργιάδης τόνισε ότι είναι επιτακτική η ασφαλής και βιώσιμη επανεκκίνηση του κλάδου εστίασης.

ΤΙ ΚΑΤΑΣΧΕΘΗΚΕ 20 Ιαν 2021 | 13:03

Είχαν μετατρέψει κατάστημα σε... καζίνο - Πέντε συλλήψεις [εικόνες]

Εντοπίστηκε κατάστημα όπου διενεργούνταν παράνομα τυχερά παίγνια και λειτουργούσε κατά παράβαση των μέτρων για την αποτροπή διάδοσης του κορονοϊού.

ΓΑΛΛΙΑ 20 Ιαν 2021 | 12:57

Κορονοϊός - Δημοσκόπηση: Οι νέοι 15 - 30 ετών δηλώνουν ότι η πανδημία έβλαψε την εκπαίδευση και την εργασία τους

Η πλειονότητα των γάλλων πολιτών ηλικίας 15 έως 30 ετών απάντησε ότι η υγειονομική κρίση εξαιτίας του κορονοϊού τής έχει προκαλέσει σοβαρό πρόβλημα.

ΜΙΛΗΣΕ ΣΤΟ ΦΟΡΟΥΜ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ 20 Ιαν 2021 | 12:45

Τσιόδρας: Ο κορονοϊός ήρθε για να μείνει - Εγω φοράω τη μάσκα 16 έως 18 ώρες την ημέρα

"Είναι δύσκολη η μάσκα. Εγώ τη φοράω από 16 έως 18 ώρες τη μέρα. Τη φοράω στο Υπουργείο ή όπου αλλού βρεθώ", είπε ο κ. Τσιόδρας.

ΠΟΛΥ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ 20 Ιαν 2021 | 12:15

Τραγωδία στη Βρετανία: Οι νεκροί από τον κορονοϊό πλησιάζουν τους 100.000

Είναι τραγικό, δηλώνει η υπουργός Εσωτερικών Πατέλ καθώς οι νεκροί στη χώρα πλησιάζουν τους 100.000.

ΜΕ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΥΓΕΙΑΣ 20 Ιαν 2021 | 11:59

Κορονοϊός: Αναβάλλεται η σημερινή ενημέρωση Κικίλια - Για ποιο λόγο

Γιατί η ενημέρωση σχετικά με την εξέλιξη της πανδημίας, από τον υπουργό Βασίλη Κικίλια, μεταφέρθηκε για την Πέμπτη 21 Ιανουαρίου, στις 18:00.