Στις 20 ψηφίζουμε, στις 21 αρχίζει η φοροκαταιγίδα

Ο κατάλογος των μέτρων είναι μακρύς και θα πρέπει να υλοποιηθεί από τις πρώτες κιόλας ημέρες της νέας διακυβέρνησης. Οι «επτά πληγές» του Οκτωβρίου.

Θάνος Τσίρος
ΓΡΑΦΕΙ: ΘΑΝΟς ΤΣΙΡΟς
Στις 20 ψηφίζουμε, στις 21 αρχίζει η φοροκαταιγίδα

Πριν προλάβουν οι νέοι βουλευτές που θα αναδειχθούν από την κάλπη της 20ης Σεπτεμβρίου να ψηφίσουν τα πρώτα νομοσχέδια, οι πολίτες θα …μετράνε ήδη τα μετεκλογικά μέτρα που θα έχουν πέσει στις πλάτες τους. Ο κατάλογος είναι εξαιρετικά μακρύς και θα πρέπει να υλοποιηθεί από τις πρώτες κιόλας ημέρες της νέας διακυβέρνησης. Επτά μέτρα, θα υλοποιηθούν από τον πρώτο κιόλας μήνα και θα ανατρέψουν άρδην τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς. Ιδού ο μακρύς κατάλογος:

1. Από την 1η Οκτωβρίου οι νέοι υπουργοί Εσωτερικών και Οικονομικών θα πρέπει με απόφασή τους να κανονίσουν ποια νησιά θα υποστούν αύξηση στους συντελεστές ΦΠΑ και ποια όχι. Το κριτήριο, θα είναι το κατά κεφαλή εισόδημα. Ο νόμος δεν ορίζει πόσα νησιά θα πρέπει να υποστούν την αύξηση από την 1η Οκτωβρίου και ποια μπορεί να γλιτώσουν μέχρι τον Ιούνιο του 2016. Οι νέοι υπουργοί λοιπόν είναι αυτοί που θα βρεθούν στη δυσάρεστη θέση, άλλους να τους καταδικάσουν σε ανατιμήσεις και άλλους να τους σώσουν έστω και για ένα 9μηνο

2. 1η Οκτωβρίου θα ενεργοποιηθεί και ΦΠΑ στα ξενοδοχεία. Το μόνο που εκκρεμεί είναι εκδοθεί η διευκρινιστική εγκύκλιος από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων

3. Μέσα στο τελευταίο 10ήμερο του Σεπτεμβρίου, η ΓΓΔΕ θα πρέπει να ετοιμάσει τις λίστες με τα ανασφάλιστα αυτοκίνητα με στόχο τα προσκλητήρια για την ασφάλιση να σταλούν μέσα στις πρώτες ημέρες του Οκτωβρίου. Όσοι παραλάβουν τα ειδοποιητήρια, θα έχουν οκτώ ημέρες για να ασφαλιστούν αλλά θα επιβαρυνθούν και με 250 ευρώ παράβολο.

4. Ο νόμος ορίζει ότι οι διορθώσεις στον μηχανισμό των 100 δόσεων, θα πρέπει να γίνουν δύο μήνες από τη ψήφιση του νόμου δηλαδή στις 14 Οκτωβρίου. Έτσι, για εκατοντάδες χιλιάδες οφειλέτες, η δόση του Οκτωβρίου θα είναι αισθητά αυξημένη σε σχέση με τον αντίστοιχο του Σεπτεμβρίου. Εκκρεμεί ο καθορισμός των κριτηρίων βάσει των οποίων θα ορίζεται ποιος θα μπορεί να πληρώνει σε 100 δόσεις και ποιος θα υποχρεωθεί να εξοφλήσει σε λιγότερες.

5. Η μεγάλη εκκρεμότητα του Οκτωβρίου, είναι φυσικά ο ΕΝΦΙΑ. Ο ίδιος ο νόμος αφήνει περιθώριο στην ΓΓΔΕ να αναρτήσει τα εκκαθαριστικά μέχρι τις 26 Οκτωβρίου. Όποτε όμως και να μάθουμε το πόσα θα πληρώσουμε, το μόνο βέβαιο είναι ότι η πρώτη δόση θα πρέπει να πληρωθεί έως το τέλος Οκτωβρίου.

6. Εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά θα πληρώσουν ακριβότερα το πετρέλαιο θέρμανσης καθώς η επιδότηση θέρμανσης που θα ανακοινωθεί μετά τις εκλογές, είτε θα είναι κουτσουρεμένη είτε θα περικοπεί εντελώς μέσα από τη θέσπιση αυστηρότερων κριτηρίων. Τα νοικοκυριά που θα χάσουν την επιδότηση, θα πληρώσουν ένα λίτρο έως και 35 λεπτά ακριβότερα.

7. Δεκάδες εκατομμύρια ευρώ θα χάσουν και οι αγρότες καθώς το πετρέλαιο κίνησης θα είναι κατά 14 λεπτά το λίτρο ακριβότερο τουλάχιστον. Ο ειδικός φόρος κατανάλωσης από τα 68 λεπτά ανά λίτρο, θα φτάσει στα 200 λεπτά φέτος και στα 330 λεπτά από του χρόνου.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΤΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕ Η ΒΑΝΑ ΠΑΠΑΕΥΑΓΓΕΛΟΥ 27 Ιαν 2022 | 19:10

Κορονοϊός: Γιατί η Επιτροπή αποφάσισε χαλάρωση των μέτρων με 100 θανάτους την ημέρα

Η εξήγηση στο ερώτημα γιατί η Επιτροπή αποφάσισε την αποκλιμάκωση των μέτρων με αυτά τα επιδημιολογικά δεδομένα και με 100 θανάτους σχεδόν καθημερινά

ΑΠΟ ΤΟ ΥΠ. ΥΓΕΙΑΣ 27 Ιαν 2022 | 17:30

Χαλαρώνουν τα μέτρα: Επανέρχεται η μουσική - Χωρίς ωράριο εστίαση και διασκέδαση - Τι προβλέπεται για γήπεδα και πιστοποιητικά

Χαλάρωση των μέτρων ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης - Ποιοι περιορισμοί διατηρούνται και ποιοι καταργούνται.

ΠΑΝΔΗΜΙΑ 27 Ιαν 2022 | 13:31

Βρετανία: Οριστικό τέλος για όλα τα περιοριστικά μέτρα - Παύει η υποχρεωτική χρήση μάσκας εκτός από τα μέσα μεταφοράς

Νέα σελίδα στην διαχείριση της πανδημίας στη Βρετανία, καθώς από σήμερα αίρονται τα περιοριστικά μέτρα.

ΣΗΜΕΡΑ ΟΙ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ 27 Ιαν 2022 | 12:35

Πιστοποιητικά εμβολιασμού: Προς παράταση ισχύος για λίγες ημέρες

Η απόφαση για παράταση ισχύος των πιστοποιητικών εμβολιασμού αναμένεται να ανακοινωθεί σήμερα, μετά τη συνεδρίαση της Επιτροπής των Ειδικών.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ 26 Ιαν 2022 | 16:46

Κακοκαιρία: Τηλεργασία αύριο σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα - Τηλεκπαίδευση στα σχολεία - Τι ισχύει σε Αττική και Κρήτη

Πώς θα λειτουργήσουν σχολεία, ιδιωτικός και δημόσιος τομέας, εμπορικά καταστήματα και εμβολιασμοί.

ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 26 Ιαν 2022 | 12:56

Αναβλήθηκε λόγω της κακοκαιρίας η συνεδρίαση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για τα μέτρα

Η κακοκαιρία "Ελπίς" που σάρωσε κυρίως την Αττική, έφερε την αναβολή της συνεδρίασης της Επιτροπής των ειδικών που ήταν προγραμματισμένη για σήμερα.

ΕΠΙΦΥΛΑΚΤΙΚΟΙ ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ 26 Ιαν 2022 | 09:01

Συνεδριάζει η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων: Προς νέα παράταση η χαλάρωση των μέτρων

Συνεδριάζει σήμερα η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων, προκειμένου να αποφασίσει αν θα παραταθούν ή όχι τα μέτρα κατά της διασποράς του κορονοϊού.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ 25 Ιαν 2022 | 21:12

Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων: Επιφυλακτικοί με την χαλάρωση των μέτρων

Οι "σκληροί" δείκτες της πανδημίας προκαλούν ανησυχία στους ειδικούς.

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 24 Ιαν 2022 | 09:18

Νέος ΕΝΦΙΑ: Αυτές είναι οι δύο βασικές αλλαγές

Στην τελική ευθεία για τη διαμόρφωση του νέου ΕΝΦΙΑ με τον οποίο θα φορολογηθούν περισσότεροι από 6 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων βρίσκεται η επιτροπή του υπ. Οικονομικών.

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟΥ 23 Ιαν 2022 | 11:30

Τριπλή παράταση για μεταβιβάσεις ακινήτων, Εξοικονομώ και κορονοχρέη - Έρχεται ο νέος ΕΝΦΙΑ

Όσοι έκαναν δήλωση γονικής παροχής στην εφορία μέχρι 31/12, θα μπορούν να υπογράψουν συμβόλαια με τις παλαιές αντικειμενικές αξίες μέχρι τέλος Μαρτίου.

ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΙΟ 23 Ιαν 2022 | 09:13

Πανδημία στην Ευρώπη: Σε ποιες χώρες χαλαρώνουν τα μέτρα, σε ποιες επιμένουν οι σκληροί δείκτες

Με τα επιδημιολογικά στοιχεία να μην παρουσιάζουν ενιαία εικόνα, οι ευρωπαίκές χώρες κινούνται σε διαφορετικές ταχύτητες για την χαλάρωση των μέτρων για τον κορονοϊό.

ΣΕ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ Ο ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ 20 Ιαν 2022 | 20:21

Kακοκαιρία Ελπίδα: Έκτακτη σύσκεψη για την αντιμετώπιση της αναμενόμενης επιδείνωσης του καιρού

Σε επιφυλακή τα προβλεπόμενα από το σχέδιο "Ξενοκράτης" για την αντιμετώπιση της αναμενόμενης επιδείνωσης του καιρού

ΠΑΝΔΗΜΙΑ 20 Ιαν 2022 | 18:24

Γαλλία: Ο πρωθυπουργός, Ζαν Καστέξ χαλαρώνει τα μέτρα παρά τα 400.000 χθεσινά κρούσματα κορονοϊού

Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Ζαν Καστέξ και ο υπουργός Υγείας θα ανακοινώσουν την σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων για την αποφυγή εξάπλωσης του κορονοϊού.