Στις καλένδες για ακόμη μια φορά τα σενάρια αλλαγής του ΕΝΦΙΑ

Στο υπουργείο Οικονομικών εξακολουθούν να επεξεργάζονται σενάρια αλλαγής στον τρόπο υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ.

Θάνος Τσίρος
ΓΡΑΦΕΙ: ΘΑΝΟς ΤΣΙΡΟς
Στις καλένδες για ακόμη μια φορά τα σενάρια αλλαγής του ΕΝΦΙΑ

Από το «ο ΕΝΦΙΑ δεν αλλάζει καταργείται», έχει περάσει πλέον πάνω από δύο χρόνια. Και μπορεί η σημερινή κυβέρνηση να μην κατάφερε να υλοποιήσει τη συγκεκριμένη πολιτική της δέσμευση, ωστόσο δεν έβγαλε ποτέ από την ατζέντα της την αλλαγή του φόρου. Μια δεύτερη απόπειρα έγινε μετά την περυσινή Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Ο πρωθυπουργός εξήγγειλε την απαλλαγή των φορολογουμένων με πολύ χαμηλό εισόδημα από τον ΕΝΦΙΑ –ένα μέτρο με πολύ μικρό δημοσιονομικό κόστος της τάξεως των 80 εκατ. ευρώ- αλλά διαψεύστηκε καθώς η εξαγγελία συνέπεσε χρονικά με το νέο πακέτο μέτρων της 2ης αξιολόγησης. Ελάφρυνση θα υπάρξει στον ΕΝΦΙΑ αν και εφόσον υπάρχει ο δημοσιονομικός χώρος για να ενεργοποιηθεί το «καλό πακέτο» του 2020. Ακόμη και αυτή η ελάφρυνση θα είναι της τάξεως των 200 εκατ. ευρώ και θα μεταφραστεί σε ένα οικονομικό όφελος της τάξεως των μερικών 10άδων ευρώ για τους ιδιοκτήτες. Μέχρι το 2020, (τουλάχιστον καθώς το πιθανότερο είναι ότι ο δημοσιονομικός στόχος θα παραμείνει αμετάβλητος μέχρι το 2022), ο ΕΝΦΙΑ θα εξακολουθήσει να μας φορτώνει με επιβαρύνσεις άνω των 3 δις. ευρώ σε ετήσια βάση.

Παρά το αυστηρό δημοσιονομικό πλαίσιο εντός του οποίου σχεδιάζεται ο προϋπολογισμός της επόμενης χρονιάς, στο υπουργείο Οικονομικών εξακολουθούν να επεξεργάζονται σενάρια αλλαγής στον τρόπο υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ. Φαίνεται όμως ότι τα σενάρια αυτά, πολύ δύσκολα θα μπουν σε φάση υλοποίησης καθώς αυτό προϋποθέτει ότι θα περάσουν από τους εκπροσώπους των δανειστών. Δύο είναι αυτά που απασχολούν τις τελευταίες ημέρες την επικαιρότητα. Και τα δύο αποσκοπούν στο να ενισχύσουν το προφίλ της κυβέρνησης η οποία θέλει να μειώσει τα βάρη για τη μικρή ιδιοκτησία αλλά «σκοντάφτουν» στις δημοσιονομικές επιπτώσεις:

1.Το 1ο σενάριο προέβλεπε ότι μέρος του έκτακτου κοινωνικού μερίσματος θα διατεθεί προκειμένου να «διαγραφούν» η μία ή οι δύο τελευταίες δόσεις του ΕΝΦΙΑ. Καταρχήν, η κάθε δόση του ΕΝΦΙΑ αποδίδει εισπρακτικά περί τα 600 εκατ. ευρώ οπότε εκ των πραγμάτων το δημοσιονομικό κόστος είναι τεράστιο, ειδικά από τη στιγμή που οι δανειστές θέλουν το όποιο ποσό εγκριθεί να διανεμηθεί, να δοθεί και στις τρεις κατευθύνσεις που έχουν συμφωνηθεί από τον περασμένο Δεκέμβριο (έκτακτο μέρισμα σε ευπαθείς ομάδες, μειώσεις φόρων, αποπληρωμές ληξιπρόθεσμων οφειλών και γέμισμα κουμπαρά για το χρέος).

Υπάρχει όμως και τεχνικό ζήτημα: εκατομμύρια φορολογούμενοι έχουν ήδη αποπληρώσει ολόκληρο τον ΕΝΦΙΑ της φετινής χρονιάς. Μια τέτοια πολιτική απόφαση, ουσιαστικά θα οδηγούσε σε εκ νέου εκκαθάριση του φόρου, γέννηση της υποχρέωσης επιστροφής φόρου για εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες και διαγραφή βεβαιωμένων οφειλών για εκατομμύρια άλλους. Στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, μάλλον δεν θα θέλουν να σκέφτονται ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

2. Το 2ο σενάριο, συνδέεται με την επικείμενη αλλαγή των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων και αφορά στην μετατροπή του ΕΝΦΙΑ από φόρο κατοχής ακινήτων σε φόρο περιουσίας. Αυτό σημαίνει ότι ο ιδιοκτήτης δεν θα πληρώνει ανά ακίνητο αλλά με βάση τη συνολική ατομική ή οικογενειακή του περιουσία. Πρόκειται για έναν διευρυμένο ΦΜΑΠ ή για έναν γενικευμένο συμπληρωματικό φόρο ακινήτων. Αυτό το σενάριο, σκοντάφτει στον κατακερματισμό της ακίνητης περιουσίας στην Ελλάδα. Από τα έξι εκατομμύρια ιδιοκτήτες, ποσοστό άνω του 70% έχει περιουσία κάτω των 100.000 ευρώ.

Επίσης, με την προωθούμενη εξίσωση των αντικειμενικών αξιών με τις πραγματικές (η οποία δεν θα γίνει καθώς και πάλι θα ακολουθηθεί η παραδοσιακή μέθοδος των τοπικών επιτροπών) η συνολική αξία των ακινήτων, θα πέσει αισθητά κάτω από τα 500 δις. ευρώ (από 600 και πλέον δις. ευρώ που ήταν προ διετίας). Αυτό σημαίνει ότι με κατακερματισμένη περιουσία, πολιτική διάθεση για προστασία των μικρότερων περιουσιών και ανάγκη για βεβαίωση φόρων 3,2 δις. ευρώ, είναι δεδομένο ότι οι συντελεστές θα πρέπει να εκτοξευτούν σε δυσθεώρητα ύψη. Αυτό είναι αμφίβολο αν θα περάσει από τους δανειστές καθώς είναι πολύ πιθανό ότι θα τεθεί θέμα εισπραξιμότητας του φόρου.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΠΡΩΤΗ ΗΜΕΡΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ 04 Αυγ 2020 | 13:03

Πρόγραμμα "ΓΕΦΥΡΑ": Ξεπέρασαν τις 6.000 οι αιτήσεις δανειοληπτών με το άνοιγμα της πλατφόρμας

Άγγιξαν τις 4.000 οι αιτήσεις δανειοληπτών που υποβλήθηκαν οριστικά κατά την 1η ημέρα λειτουργίας της πλατφόρμας για το πρόγραμμα "ΓΕΦΥΡΑ".

ΑΛΛΑΓΕΣ ΓΙΑ ΑΝΑΛΗΨΕΙΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ 04 Αυγ 2020 | 09:45

Τράπεζες: Αυτές οι συναλλαγές δεν θα γίνονται από σήμερα στα γκισέ λόγω κορονοϊού

Τι αλλάζει από σήμερα στις συναλλαγές με την τράπεζα λόγω της αύξησης των κρουσμάτων κορονοϊού.

"ΠΑΡΑΘΥΡΟ" ΚΑΙ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ 04 Αυγ 2020 | 09:15

Τα επτά "κλειδιά" για να πάρετε έως και 8.000 ευρώ επιδότηση για το στεγαστικό σας

H πλατφόρμα για το πρόγραμμα επιδότησης των στεγαστικών δανείων έχει ανοίξει από χθες Δευτέρα.

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ 03 Αυγ 2020 | 20:42

Επιτροπή Πισσαρίδη: Αυτό είναι το προσχέδιο με τις 14 δράσεις για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας

Όραμα και στόχοι για την Ελληνική Ανάπτυξη - Ιδιαίτερη έμφαση στην καινοτομία

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ 03 Αυγ 2020 | 20:02

ΟΑΕΔ: Oι οριστικοί πίνακες για το Πρόγραμμα Κοινωφελούς Απασχόλησης 36.500 ανέργων

Οι ενδιαφερόμενοι έχουν τη δυνατότητα να ενημερωθούν από τον ΟΑΕΔ για την ηλεκτρονική τους αίτηση και τη μοριοδότησή τους

ΞΕΚΙΝΗΣΕ Η ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΗ ΜΕΤΡΗΣΗ 03 Αυγ 2020 | 19:15

ΕΝΦΙΑ σε έξι δόσεις: Πότε ξεκινάμε να πληρώνουμε

Δείτε πότε πρέπει να πληρώσουμε την πρώτη από τις έξι δόσεις για την πληρωμή του ΕΝΦΙΑ

ΣΕ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ 03 Αυγ 2020 | 18:28

Τουρισμός για όλους: Έρχεται δεύτερο πρόγραμμα - Από τα 30 στα 100 εκατ. ευρώ το κονδύλι

Δεύτερο πρόγραμμα "Τουρισμός για Όλους" ανακοίνωσε ο υπουργός Τουρισμού

ΑΠΟ ΤΙΣ 4/8 03 Αυγ 2020 | 17:59

Συναλλαγές στις τράπεζες: Αλλάζουν όλα λόγω του κορονοϊού - Ποιες κόβονται από τα ταμεία

Τι αλλάζει από τις 4/8 στις συναλλαγές με την τράπεζα λόγω της αύξησης των κρουσμάτων κορονοϊού

ΝΕΑ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ 03 Αυγ 2020 | 17:28

Η Edenred δημιουργεί τη νέα κάρτα εταιρικών παροχών MyBenefits

Tη νέα κάρτα εταιρικών παροχών MyBenefits, δημιουργεί η Edenred

ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ 03 Αυγ 2020 | 16:51

Τουρισμός για όλους: 10+1 ερωτήσεις - απαντήσεις και όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Το υπουργείο Τουρισμού, δίνει απαντήσεις σε απορίες που προκύπτουν από την υλοποίησή του προγράμματος "Τουρισμός για όλους"

ΠΟΙΟΙ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΕΝΤΑΧΘΟΥΝ 03 Αυγ 2020 | 16:33

"Εξοικονομώ - Αυτονομώ": Επιδότηση έως 85% και 50.000 ευρώ για κάθε σπίτι - Πλήρης οδηγός, ποιες εργασίες αφορά

Πρόγραμμα συνολικού προϋπολογισμού 850 εκατ. ευρώ - Στο "Εξοικονομώ - Αυτονομώ" μπορούν να ενταχθούν μονοκατοικίες και πολυκατοικίες

ΒΗΜΑ- ΒΗΜΑ Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ 03 Αυγ 2020 | 13:51

Πρώτη κατοικία: Αυτός είναι ο οδηγός για την επιδότηση δανείου - Απαντήσεις σε 22 βασικές ερωτήσεις

Σήμερα η έναρξη λειτουργίας της πλατφόρμας για την υποβολή αιτήσεων από τους δανειολήπτες.