Στον «αέρα» το σχέδιο για 120 δόσεις για χρέη προς τα Ταμεία

Η εξαγγελία ότι επίκειται ρύθμιση σε ως και 120 δόσεις για οφειλές προς τα Ταμεία φαίνεται πως σκοντάφτει στη... συγκατάθεση των θεσμών.

Θάνος Τσίρος
ΓΡΑΦΕΙ: ΘΑΝΟς ΤΣΙΡΟς
Στον «αέρα» το σχέδιο για 120 δόσεις για χρέη προς τα Ταμεία

Στο ποσό των 28-29 δις. ευρώ αναμένεται να εκτιναχθούν μέχρι το τέλος του χρόνου οι οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία από τα περίπου 23 δις. ευρώ που έχει καταγράψει μέχρι τώρα το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών ενώ ο αριθμός των οφειλετών αναμένεται να ξεπεράσει το ένα εκατομμύριο.

Οι οφειλέτες βρίσκονται αυτή την περίοδο σε στάση αναμονής καθώς περιμένουν να υλοποιηθεί η νέα εξαγγελία του υπουργείου Εργασίας ότι επίκειται ρύθμιση σε έως και 120 δόσεις. Η ρύθμιση όμως, προς το παρόν δεν έρχεται καθώς εκκρεμεί το βασικότερο: η συγκατάθεση των θεσμών.

Οι λόγοι για τους οποίους αναμένεται νέα εκτίναξη των οφειλών όπως αυτές θα αποτυπωθούν στη στατιστική του ΚΕΑΟ είναι τρεις:

1. Πρώτον όλα τα πρώην ασφαλιστικά ταμεία θα αποστείλουν στο ΚΕΑΟ και τα τελευταία στοιχεία με τα ονόματα όσων έχουν χρέη κάτω από 5000 ευρώ. Μέχρι και το τέλος του 2017, το ΚΕΑΟ διαχειριζόταν τα χρέη μόνο όσων είχαν οφειλές άνω των 5000 ευρώ. Από τις αρχές του 2017, η κυβέρνηση υποχρεώθηκε από τους δανειστές να συγκεντρώσει τις πληροφορίες για όλα τα χρέη. Ήδη μέσα στο πρώτο εξάμηνο εστάλησαν στοιχεία για περισσότερα από 500.000 άτομα (σ.σ οι καταγεγραμμένοι οφειλέτες αυτή τη στιγμή είναι περίπου 870.000 ευρώ) ενώ μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα σταλούν και τα τελευταία στοιχεία. Στο «καλάθι» των 23 δις. ευρώ αναμένεται να προστεθούν ακόμη 2-3 δις. ευρώ ενώ ο αριθμός των οφειλετών θεωρείται δεδομένο ότι θα ξεπεράσει (και μάλιστα κατά πολύ) το ένα εκατομμύριο.

2. Δεύτερον, προστίθενται συνεχώς νέα χρέη ειδικά από τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους επιτηδευματίες οι οποίοι αφήνουν απλήρωτες τις νέες ασφαλιστικές εισφορές οι οποίες συνδέονται με τα έσοδά τους. Ειδικά από τις αρχές του χρόνου, οι ασφαλιστικές εισφορές ενός εκατομμυρίου επιτηδευματιών λογίζονται ως «προκαταβολή» με αποτέλεσμα όλα τα ποσά που δεν έχουν πληρωθεί –εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ- να μην έχουν συμπεριληφθεί ακόμη στις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις. Αυτό συμβαίνει διότι οι εισφορές έχουν υπολογιστεί προς το παρόν με βάση τα κέρδη του 2015 και όχι τα κέρδη του 2016. Η τελική εκκαθάριση θα γίνει το φθινόπωρο και τότε θα φανεί το ποιοι χρωστούν και πόσα. Σε κάθε περίπτωση, ο λογαριασμός θα είναι μεγάλος.

3. Τρίτον, «τρέχουν» μήνα με τον μήνα οι προσαυξήσεις οι οποίες υπολογίζονται με επιτόκιο 8% σε μια δεξαμενή με χρέη άνω των 25 δις. ευρώ. Δεν είναι λίγοι οι υπόχρεοι που αφήνουν και σκόπιμα απλήρωτες ασφαλιστικές εισφορές ευελπιστώντας ότι θα έρθει νέα ρύθμιση.

Προς το παρόν ρύθμιση δεν έχει φανεί στον ορίζοντα αν και οι διαρροές από το υπουργείο Εργασίας αναφέρουν ότι είναι θέμα ημερών. Το μόνο που υπάρχει αυτή τη στιγμή είναι η πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων και ο νόμος του εξωδικαστικού συμβιβασμού τις διατάξεις του οποίου όμως δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι οφειλέτες που έχουν χρέη αποκλειστικά στο δημόσιο.

Η κυβέρνηση ελπίζει ότι θα πείσει τους δανειστές να υπάρξει μια νέα ρύθμιση –με κριτήρια ένταξης- η οποία θα προβλέπει έως και 120 δόσεις και η οποία θα μπορεί να καλύψει όσους δεν μπορούν να ενταχθούν στον εξωδικαστικό συμβιβασμό.

Σε κάθε περίπτωση, η κατάσταση στην αγορά είναι εκρηκτική: το ΚΕΑΟ στέλνει μαζικά ειδοποιητήρια-προσκλήσεις με τις οποίες δίνει προθεσμία 20 ημερών στους οφειλέτες να ρυθμίσουν τα χρέη τους σε 12 δόσεις ή να τα αποπληρώσουν, οι οφειλέτες αδυνατούν να ανταποκριθούν σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα ενώ η πλειοψηφία όσων εντάχθηκαν στη ρύθμιση των 100 δόσεων, έχουν χάσει πλέον τα ευεργετήματα υπό το βάρος καταβολής και των τρεχουσών εισφορών αλλά και των δόσεων της ρύθμισης.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 01 Οκτ 2020 | 11:54

e-ΕΦΚΑ: Κοινά ειδοποιητήρια εισφορών επικουρικής ασφάλισης, εφάπαξ παροχών και εισφορών κύριας ασφάλισης

Στον ιστότοπο του τ. ΕΤΕΑΕΠ για τα ειδοποιητήρια που αφορούν πληρωμή εισφορών έως 30/6.

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ 01 Οκτ 2020 | 11:18

Πρόστιμο 250.000 ευρώ στο ηλεκτρονικό κατάστημα GF ELECTRONICS: "Πουλούσε" κινητά που δεν παραδίδονταν ποτέ

Η επιχείρηση δεν παρέδωσε τα προϊόντα ούτε επέστρεψε τα καταβληθέντα ποσά στους καταναλωτές.

ΑΦΟΡΟΥΝ ΤΑ ΕΤΗ 2015 ΕΩΣ 2018 01 Οκτ 2020 | 11:01

Αναδρομικά συνταξιούχων: Ευνοϊκή ρύθμιση για τη φορολόγησή τους - Εγκύκλιος της ΑΑΔΕ

Οι συνταξιούχοι αυτοί είτε έχουν λάβει, είτε θα λάβουν σύντομα, ειδοποίηση από την εφορία προκειμένου να τακτοποιήσουν την υπόθεσή τους.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΥΠΕΝ 01 Οκτ 2020 | 10:20

Αυθαίρετα: Σχεδόν 200.000 δηλώσεις τον Σεπτέμβριο - Δεν δίνεται παράταση

Συνεχίζεται μόνο η διαδικασία τακτοποίησης για τα αυθαίρετα συγκεκριμένων κατηγοριών. Δεν δίνεται για τα υπόλοιπα παράταση.

ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ ΣΥΝΟΛΙΚΑ 1300 ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ 01 Οκτ 2020 | 09:47

Περισσότεροι από 460 εργαζόμενοι στη ΔΕΗ υπέβαλαν αίτηση εθελούσιας εξόδου

Το κόστος των προγραμμάτων εθελούσιας εξόδου σύμφωνα με τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης καλύπτεται από τη ΔΕΗ.

ΕΙΔΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΩΝ ΑΕΡΟΜΕΤΑΦΟΡΩΝ 01 Οκτ 2020 | 08:31
ΠΟΙΟΙ ΔΙΚΑΙΟΥΝΤΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΡΕΠΤΕΑ ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΗ 01 Οκτ 2020 | 08:27

Τέταρτος γύρος "δωρεάν" χρήματος 500 εκατ. ευρώ - Το νέο πακέτο του υπουργείου Οικονομικών

Μέσω του 4ου γύρου θα πέσουν στην αγορά περίπου 500 εκατ. ευρώ και από αυτά, εκτιμάται ότι τα τουλάχιστον 200 εκατ. ευρώ θα είναι "χάρισμα".

ΣΕ ΜΕΓΑΛΗ ΚΡΙΣΗ 01 Οκτ 2020 | 08:05

ΗΠΑ: 32.000 εργαζόμενοι απολύονται από αεροπορικές εταιρείες

Ελλείψει συμφωνίας στο αμερικανικό Κογκρέσο για την επιμήκυνση της στήριξης του δημοσίου στις επιχειρήσεις του τομέα των αερομεταφορών.

ΑΝΟΙΧΤΑ ΕΞΙ ΑΚΟΜΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ 35.600 ΝΕΩΝ ΘΕΣΕΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 30 Σεπ 2020 | 20:27

Πρόγραμμα για ανέργους 30 ετών και άνω: Μέχρι πότε θα δέχεται αιτήσεις ο ΟΑΕΔ

Ο ΟΑΕΔ υλοποιεί επιπλέον τα παρακάτω έξι ανοιχτά προγράμματα 35.600 νέων θέσεων εργασίας

ΟΔΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΕΚΑ 30 Σεπ 2020 | 20:17

Πού και πώς θα γίνει η εγκατάσταση φορτιστών ηλεκτρικών οχημάτων

Ο οδικός χάρτης για την εγκατάσταση φορτιστών ηλεκτρικών οχημάτων

ΑΙΤΙΑ ΤΟ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΟ ΚΟΨΙΜΟ ΟΠΤΙΚΗΣ ΙΝΑΣ 30 Σεπ 2020 | 19:48

Η ανακοίνωση της Vodafone για τα προβλήματα στο δίκτυο της

Τι λέει η Vodafone για το τεχνικό πρόβλημα που είχε ως αποτέλεσμα την κατάρρευση του δικτύου της.

ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΨΗΦΙΑΚΑ 30 Σεπ 2020 | 19:36

Κτηματολόγιο: Την Πέμπτη ολοκληρώνεται η ανάρτηση στην Αθήνα – Προθεσμία 15 ημερών για τις αιτήσεις διόρθωσης

Το Κτηματολόγιο προτρέπει τους ιδιοκτήτες της Αθήνας να ελέγξουν την καταγραφή της περιουσίας τους και να κάνουν αιτήσεις διόρθωσης.

ΣΤΟ 5Ο ΣΥΜΠΟΣΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΜΕΤΑΒΑΣΗ 30 Σεπ 2020 | 17:48

Ανδρέας Σιάμισιης – Διευθύνων Σύμβουλος ΕΛΠΕ: Σε 6 με 12 μήνες η ομαλοποίηση στην αγορά καυσίμων

Ο κ. Σιάμισιης των ΕΛΠΕ εκτίμησε ότι τα υγρά καύσιμα θα εξακολουθήσουν να καλύπτουν σχεδόν το ήμισυ των ενεργειακών αναγκών τα επόμενα 20-30 χρόνια