
Η λίστα με τα προαπαιτούμενα παρουσιάζεται σήμερα στο Eurogroup, στο Λουξεμβούργο, από το οικονομικό επιτελείο, με επικεφαλής τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο.
Η μακροσκελής λίστα με τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να εφαρμόσει η Ελλάδα προκειμένου να εκταμιευθεί η δόση των 2 δισ. ευρώ, έκλεισε την Παρασκευή. Το EuroWorking Group επικύρωσε έναν κατάλογο 48 μεταρρυθμίσεων που θα πρέπει να εφαρμόσει η Ελλάδα έως τις 15 Οκτωβρίου.
Ο κατάλογος αυτός, που έχει συμφωνηθεί με τους εκπροσώπους των δανειστών, αφορά μέτρα που εκκρεμούσαν από τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο.
Στο επίκεντρο είναι παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό, οριστικοποίηση της ιδιωτικοποίησης περιφερειακών αεροδρομίων, επίλυση του ζητήματος των «κόκκινων δανείων» κτλ.
Ουσιαστικά, το συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα σημαίνει ότι μετά την ψήφο εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση, τα μεσάνυχτα της Τετάρτης 7 Οκτωβρίου, η Βουλή θα πρέπει να αρχίσει τη συζήτηση των σχετικών νομοσχεδίων.
Θα ακολουθήσει δεύτερη λίστα προαπαιτούμενων δράσεων, η οποία θα «ξεκλειδώσει» και το υπόλοιπο 1 δισ. ευρώ από τη δόση των συνολικά 3 δισ. ευρώ της υποδόσης Σπετεμβρίου-Οκτωβρίου, που αναβλήθηκε λόγω της προκήρυξης των εκλογών.
Εν τω μεταξύ, εντός Οκτωβρίου αναμένεται να ξεκινήσει η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος από τους τέσσερις θεσμούς. Η επιτυχής ολοκλήρωση της αξιολόγησης έχει συνδεθεί από τους δανειστές με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
Μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, την οποία ο κ. Τσακαλώτος έχει τοποθετήσει στα τέλη Νοεμβρίου, θα ανοίξει ο δρόμος για τη συζήτηση της απομείωσης του χρέους.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr