Στο κόκκινο για... κόκκινα δάνεια και πλειστηριασμούς

Βαθύ χάσμα χωρίζει δανειστές & κυβέρνηση για τη διαχείριση του νόμου Κατσέλη. Μεγάλη η απόκλιση για τα κριτήρια αντικειμενικής αξίας, εισοδήματος και ορίου οφειλής.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Στο κόκκινο για... κόκκινα δάνεια και πλειστηριασμούς

Από τα μεγαλύτερα αγκάθια της διαπραγμάτευσης αποτελεί το ζήτημα της προστασίας της πρώτης κατοικίας από τον πλειστηριασμό, με το χάσμα ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και στους δανειστές να παραμένει βαθύ, κάτι που έγινε εμφανές ήδη από τη πρώτη χθεσινή συνάντηση των δύο πλευρών. Το θέμα έχει δημιουργήσει τεράστια ένταση από το πρωί στις συζητήσεις που διεξάγονται στο ξενοδοχείο Hilton μεταξύ του κουαρτέτου και των υπουργών Ευκλείδη Τσακαλώτου και Γιώργου Σταθάκη από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης. «Υπάρχει σοβαρότατη εμπλοκή που μπορεί να τινάξει στον αέρα όλη τη διαπραγμάτευση», έλεγε κυβερνητική πηγή πριν απο λίγο για τις συνομιλίες. «Η διαφορά παραμένει χαώδης», προσέθετε.

Διάσταση απόψεων κυβέρνησης - δανειστών

Οι δανειστές επιμένουν στον περιορισμό της προστασίας και προτείνουν η αντικειμενική αξία της κατοικίας για όσους εντάσσονται στον νόμο Κατσέλη να μην υπερβαίνει τις 120.000 ευρώ, οι συνολικές οφειλές να ανέρχονται στο ίδιο ύψος, ήτοι 120.000 ευρώ, με το εισοδηματικό κριτήριο να προσεγγίζει τα 24.000 ευρώ κλιμακωτά.

Δηλαδή το εισοδηματικό κριτήριο να ξεκινά από τις 8.180 ευρώ για άγαμο, να φθάνει τις 13.917 ευρώ για ζευγάρι και να προσαυξάνεται κατά 3.350 ευρώ για κάθε τέκνο έως τρία παιδιά.

Η ελληνική πλευρά επιμένει η αντικειμενική αξία της κατοικίας να διαμορφώνεται στις 325.000 ευρώ για οικογένεια με τρία παιδιά, το εισοδηματικό κριτήριο στις 35.000 ευρώ, ενώ το σύνολο των οφειλών να μην ξεπερνά τις 200.000 ευρώ.

Κυβερνητικές πηγές έλεγαν ότι με την πρόταση των δανειστών επιδιώκεται να προστατευτεί από πλειστηριασμούς μόλις το 17,3% των δανειοληπτών που έχουν προσφύγει στο νόμο Κατσέλη, ενώ με την κυβερνητική πρόταση το 72,4%.

Ο νόμος Κατσέλη

Υπενθυμίζεται ότι ο νόμος 3869/2010 για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, γνωστός ως νόμος Κατσέλη, προβλέπει στο άρθρο 9 ότι σε περίπτωση που το δικαστήριο κρίνει ότι υπάρχει ρευστοποιήσιμη περιουσία, η οποία μπορεί να αξιοποιηθεί στο πλαίσιο της δικαστικής ρύθμισης χρεών, ο οφειλέτης μπορεί να ζητήσει να εξαιρεθεί της ρευστοποίησης η πρώτη κατοικία του. Απαραίτητη και μοναδική προϋπόθεση έως τώρα είναι η αντικειμενική αξία της πρώτης κατοικίας να μην υπερβαίνει το όριο αφορολόγητης απόκτησης πρώτης κατοικίας, προσαυξημένο κατά 50%.

Για παράδειγμα, το όριο αφορολόγητης απόκτησης πρώτης κατοικίας για τον άγαμο είναι 200.000 ευρώ και προσαυξημένο κατά 50% φτάνει στο ποσό των 300.000 ευρώ. Στην περίπτωση του έγγαμου με δύο παιδιά το αφορολόγητο όριο είναι 300.000 ευρώ και επομένως με την προσαύξηση μπορεί να προστατευθεί από τον πλειστηριασμό κατοικία αντικειμενικής αξίας έως 450.000 ευρώ.

Τι προβλέπει το Μνημόνιο

Η αναθεώρηση της παραπάνω προϋπόθεσης και η προσθήκη δύο ακόμη, ήταν μεταξύ αυτών που ψηφίστηκαν τον Αύγουστο. Έτσι, πέρα από την αντικειμενική αξία θα λαμβάνεται υπόψη το εισόδημα του οφειλέτη, καθώς και το σύνολο των οφειλών του.

Τα κριτήρια αυτά θα πρέπει να περιληφθούν σε κοινή υπουργική απόφαση, και αυτό αποτελεί ένα από τα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της υποδόσης των 2 δισ. ευρώ.

Ωστόσο το μείζον θέμα είναι η συνολική διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Οι δανειστές ζητούν την πώλησή τους, κάτι που φαίνεται να έχει εν μέρει αποδεχτεί η ελληνική πλευρά, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά στα επιχειρηματικά. Το σχετικό νομοσχέδιο το οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι έτοιμο πρόκειται να κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή μέχρι το τέλος του έτους.

Οταν θεσπιστεί το νέο πλαίσιο για τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων, ο νόμος Κατσέλη θα αποτελεί τον μοναδικό νόμο προστασίας της πρώτης κατοικίας από τον πλειστηριασμό.

Πάντως, έως το τέλος του έτους, πέραν της δικαστικής ρύθμισης χρεών που αποτελεί μέρος του νόμου Κατσέλη», ισχύει το άτυπο μορατόριουμ κατά των πλειστηριασμών, το οποίο βασίζεται στο νόμο 4224/2013 και τη ρύθμιση Χατζηδάκη. Η εν λόγω ρύθμιση προέβλεπε τα εξής:

  • Η αντικειμενική αξία της πρώτης κατοικίας δεν υπερβαίνει τα 200.000 ευρώ.
  • Το ετήσιο δηλωθέν οικογενειακό εισόδημα δεν υπερβαίνει τις 35.000 ευρώ.
  • Η συνολική αξία της ακίνητης και κινητής περιουσίας του δανειολήπτη δεν υπερβαίνει τις 270.000 ευρώ, εκ των οποίων οι καταθέσεις και οι άλλες κινητές αξίες δεν ξεπερνούν τις 15.000 ευρώ.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

`
12 Νοε 2020 | 18:16

Μητσοτάκης στη Βουλή: Αναστολή πλειστηριασμών και οικονομική ενίσχυση των αδύναμων νοικοκυριών τα Χριστούγεννα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προανήγγειλε ότι θα υπάρξει οικονομική ενίσχυση των αδύναμων νοικοκυριών τα Χριστούγεννα και αναστολή πληστειριασμών

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 09 Νοε 2020 | 11:23

Ερώτηση Βαρουφάκη σε Μητσοτάκη για την επανα-κρατικοποίηση της Τράπεζας Πειραιώς

Ο Γ. Βαρουφάκης αναφέρει πως η επανα-κρατικοποποίησητης Τράπεζας Πειραιώς θα επιβαρύνει κατά δεκάδες δισ. ευρώ το Ελληνικό Δημόσιο.

ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ ΦΕΤΟΣ 03 Δεκ 2020 | 08:29

Δώρο Χριστουγέννων: Σε ποιους μειώνεται κατά 9% λόγω αναστολών και σε ποιους αυξάνεται κατά 12% [παραδείγματα]

Σε μια περίοδο που όλα είναι πρωτόγνωρα, δεν θα μπορούσε να γίνει κάτι διαφορετικό με το δώρο Χριστουγέννων στους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα.

Ο ΕΛΛΗΝΑΣ CEO ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ 02 Δεκ 2020 | 22:36

Άλμπερτ Μπουρλά: Μεγάλη επένδυση της Pfizer στη Θεσσαλονίκη - Σχέδιο για 1.200 θέσεις εργασίας

Ο Άλμπερτ Μπουρλά αποκάλυψε πως 15-20% των αιτήσεων που δέχθηκε η Pfizer για τις θέσεις εργασίας προέρχεται από Έλληνες που είχαν φύγει στο εξωτερικό.

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΕ ΣΤΟΥΣ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ 02 Δεκ 2020 | 21:12

ΔΕΗ: Επενδύσεις 3,4 δισεκ. ευρώ ως το 2023 προβλέπει το επιχειρησιακό σχέδιο

Επενδύσεις 3,4 δισ. ευρώ ως το 2023 σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, δίκτυα και τηλεπικοινωνίες περιλαμβάνει το επιχειρησιακό σχέδιο

ΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΩΡΕΣ ΟΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ 02 Δεκ 2020 | 18:52

Ανοίγουν τα εποχικά καταστήματα ενόψει Χριστουγέννων - Τι αλλάζει για τα σούπερ μάρκετ

Το άνοιγμα των εποχικών καταστημάτων προανήγγειλε ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης

ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 02 Δεκ 2020 | 16:59
ΚΑΤΑΤΕΘΗΚΕ Η ΣΧΕΤΙΚΗ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ 02 Δεκ 2020 | 16:43

Ηλεκτρονικά η κατάθεση πινακίδων – "Δήμευση οχήματος" για τους παραβάτες

Πώς θα καταθέσετε πινακίδες ηλεκτρονικά από το σπίτι - Η άδεια και οι πινακίδες δεν θα παραδίδονται στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων

ΤΙ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΟΙ ONLINE ΑΓΓΕΛΙΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 02 Δεκ 2020 | 16:16
ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 02 Δεκ 2020 | 16:14

ΟΑΕΔ-Coursera: Ξεπέρασαν τις 27.000 οι αιτήσεις - Παράταση μέχρι τις 10/12 για e-αιτήσεις

Ξεπέρασαν τις 27.000 οι αιτήσεις για το νέο πρόγραμμα ΟΑΕΔ-Coursera

ΕΩΣ 31 ΜΑΡΤΙΟΥ 2021 02 Δεκ 2020 | 15:30

ΕΒΑ: Παράταση για τις αναστολές αποπληρωμών δανείων σε κορονοϊόπληκτους

Η EBA ανέφερε ότι θα μπορούν να ωφεληθούν τώρα από τη νέα οδηγία και εκείνα τα δάνεια που δεν είχαν ωφεληθεί προηγουμένως

ΑΦΟΡΑ 1,5 ΕΚΑΤ. ΠΑΙΔΙΑ 02 Δεκ 2020 | 15:18

Έναν μήνα νωρίτερα η πληρωμή των επιδομάτων παιδιού – Η ημερομηνία πληρωμής

Η τελευταία δόση του επιδόματος παιδιού θα καταβληθεί πριν την Πρωτοχρονιά.

ΜΕ ΜΙΑ ΞΕΧΩΡΙΣΤΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ 02 Δεκ 2020 | 14:45

Η Eurolife FFH και η ethelon γιορτάζουν την Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντισμού

Με την εταιρεία να είναι ο αποκλειστικός χορηγός των ethelon Days.