Στο "κόκκινο" οι δείκτες αισιοδοξίας για την κυβέρνηση

Περιθώρια για χαλάρωση των δημοσιονομικών στόχων έστω για την περίοδο μετά το 2018 δεν φαίνεται να υπάρχουν

Θάνος Τσίρος
ΓΡΑΦΕΙ: ΘΑΝΟς ΤΣΙΡΟς
Στο "κόκκινο" οι δείκτες αισιοδοξίας για την κυβέρνηση

Ο προϋπολογισμός δεν αφήνει –προς το παρόν- κανένα περιθώριο για ουσιαστικές παροχές ενώ το «κοινωνικό μέρισμα» που υποσχέθηκε ο πρωθυπουργός μετά την ολοκλήρωση του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες, αφενός θα καταβληθεί σε… δόσεις, αφετέρου τελεί υπό την έγκριση των θεσμών. Περιθώρια για χαλάρωση των δημοσιονομικών στόχων έστω για την περίοδο μετά το 2018 δεν φαίνεται να υπάρχουν και σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις η κυβέρνηση θα υποχρεωθεί να καταθέσει μεσοπρόθεσμο με πρόβλεψη για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% ακόμη και για μετά το 2018. Η συζήτηση για τη ρύθμιση του χρέους βρίσκεται ακόμη σε πρωταρχικά στάδια και πλέον είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν η κυβέρνηση θα έχει κάτι απτό στα χέρια της μέχρι το τέλος του έτους. Όσον αφορά στις επόμενες δόσεις –συνολικού ύψους περίπου 9 δισ. ευρώ- χθες ήρθαν οι πρώτες προειδοποιήσεις δια του γερμανικού τύπου περί καθυστερήσεων. Μπορεί η κυβέρνηση να έσπευσε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις αναφέροντας ότι οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται εντός χρονοδιαγράμματος, ωστόσο, τίποτα δεν εγγυάται σε αυτή τη φάση ότι η β’ αξιολόγηση –η οποία και προγραμματίζεται να φέρει πάνω από 6 δισ. ευρώ στα ελληνικά ταμεία- θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του χρόνου.

Με τόσα εμπόδια –και με δεδομένο ότι προς το παρόν δεν υπάρχει κανένας δείκτης που να δείχνει με σαφήνεια ότι η χώρα γυρίζει στην ανάπτυξη- το αφήγημα του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ γίνεται εξαιρετικά δύσκολο. Η κυβέρνηση, έχει οριοθετήσει εδώ και αρκετό καιρό τους στόχους της:

1. Να ολοκληρωθεί η 2η αξιολόγηση μέχρι το τέλος Νοεμβρίου ώστε προς το τέλος του έτους να έχει ξεκινήσει η συζήτηση για την εξειδίκευση των μέτρων διευθέτησης του ελληνικού χρέους, έστω των βραχυπρόθεσμων. Αυτός ο στόχος, πέφτει προς το παρόν πάνω σε… γερμανικό τείχος. Ειδικά μετά το πρόσφατο εκλογικό αποτέλεσμα, θεωρείται από δύσκολο έως αδύνατο ο Σόιμπλε να συναινέσει σε μέτρα διευθέτησης του ελληνικού χρέους πριν από τις γερμανικές εκλογές. Προφανώς, από τη συζήτηση κρίνεται και ο ρόλος του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. Προς το παρόν, φως στο τούνελ του χρέους δεν φαίνεται.

2. Να πέσει ο δημοσιονομικός στόχος την περίοδο μετά το 2018 από το 3,5% στο 2% ή και χαμηλότερα. Ως διαπραγματευτικό χαρτί, η κυβέρνηση κράτησε και τη μη δημοσίευση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος για την περίοδο 2016-2020. Τις τελευταίες εβδομάδες και ημέρες, η ελληνική πλευρά δέχτηκε και πάλι μηνύματα να μην «σηκώσει» το θέμα του πρωτογενούς πλεονάσματος (η συμφωνία είναι συμφωνία είπε ο κ. Ρεγκλινγκ) και σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, το μεσοπρόθεσμο θα κατατεθεί με πρόβλεψη για πλεόνασμα 3,5% και μετά το 2018.

3. Το αφήγημα των κοινωνικών παροχών, σκοντάφτει στην εκτέλεση του προϋπολογισμού. Για να δώσει τα χρήματα από τις τηλεοπτικές άδειες, η κυβέρνηση θα πρέπει πρώτα να αποδείξει ότι εκπληρώνει τους φετινούς δημοσιονομικούς στόχους. Επίσης, το μνημόνιο, δεν επιτρέπει τη διάθεση του 100% του ποσού αλλά μόνο του 40%. Με δεδομένο ότι το τίμημα που θα καταβάλλουν οι τέσσερις πλειοδότες φέτος ανέρχεται περίπου στα 80 εκατ. ευρώ, τελικώς μένει προς διανομή όχι περισσότερα από 30-35 εκατ. ευρώ. Η κυβέρνηση θα επιδιώξει να επαναφέρει και το θέμα διάθεσης του περυσινού πλεονάσματος (σ.σ κλείσαμε με 0,75% πλεόνασμα έναντι στόχου για έλλειμμα 0,25%) αλλά προς το παρόν δεν υπάρχουν αποφάσεις.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΚΟΡΟΝΟΙΟΥ 12 Μαϊ 2020 | 18:37

Τσιόδρας: Προσοχή, χαλαρώσαμε- Ο κίνδυνος από τον κορονοϊό είναι ακόμα εδώ

Ο Καθηγητής προειδοποίησε πως ο κίνδυνος μετάδοσης υπάρχει και όταν ο συγχρωτισμός παρατηρείται σε ανοικτούς χώρους.

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕ ΜΕ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ 12 Μαϊ 2020 | 13:27

Ρέγκλινγκ (ESM): Το χρέος της Ελλάδας θα αυξηθεί λόγω κορονοϊού, αλλά είναι διαχειρίσιμο

"Πρέπει να πω ότι αναγνωρίζεται τώρα πως η Ελλάδα είναι μεταξύ των χωρών εκείνων που αντιμετώπισαν καλά την πανδημία", ανέφερε.

ΜΑΓΑΖΙΑ, ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ, ΤΑΞΙΔΙΑ 10 Μαϊ 2020 | 15:35

Η Ευρώπη χαλαρώνει τα μέτρα περιορισμού - Τι ανοίγει σε κάθε χώρα

Με ποια σειρά οι χώρες χαλαρώνουν τα μέτρα και τι δεν ανοίγει το Μάϊο.

ΚΑΙ ΠΑΚΕΤΟ ΜΕΤΡΩΝ 04 Μαϊ 2020 | 13:19

Μπόρις Τζόνσον: Την Κυριακή το πρόγραμμα σταδιακής άρσης του lockdown

Δέσμη μέτρων που η βρετανική κυβέρνηση ελπίζει ότι θα επιτρέψει την επαναλειτουργία των επιχειρήσεων.

03 Μαϊ 2020 | 10:24

Η Ευρώπη αρχίζει να βγαίνει από την καραντίνα - Αναλυτικά τι συμβαίνει ανά χώρα

Σε πολλές χώρες αρχίζουν από αύριο να χαλαρώνουν τα μέτρα περιορισμού.

30 Απρ 2020 | 09:19

Η Σλοβενία χαλαρώνει και άλλο τα μέτρα μετακινήσεων - Ανοίγουν τα σχολεία 18 Μαΐου

Κλειστά όσα μέρη χρειάζονται, προετοιμασία για την επαναλειτουργία τους.

ΟΙ 4.600 ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ 29 Μαϊ 2020 | 09:53

Ανακοίνωση σοκ από τη Renault: Απολύει 15.000 υπαλλήλους της

"Είναι ένα ζωτικής σημασίας σχέδιο", σχολίασε η γενική διευθύντρια της Renault.

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ 29 Μαϊ 2020 | 07:59

"Μπαζούκας" 61 δισ. ευρώ για την ελληνική οικονομία: Πώς και πότε θα "πέσουν" στην αγορά

Η κυβέρνηση θα μπορέσει να διαχειριστεί ένα συνολικό πακέτο 61,5 δις. ευρώ το οποίο θα μπορεί να εκταμιευτεί από αρχές Ιουλίου και μέχρι το 2027.

ΟΙ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ 28 Μαϊ 2020 | 21:53

Lufthansa: Διπλασιάζονται από τις 15 Ιουνίου οι πτήσεις για Αθήνα από Φρανκφούρτη και Μόναχο

Συνολικά θα επαναφέρει πτήσεις σε περίπου 20 προορισμούς σε Γερμανία και Ευρώπη από την Φρανκφούρτη και σε 34 από το Μόναχο

ΟΙ ΝΕΕΣ ΠΡΟΤΙΜΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΤΑΞΙΔΙΩΤΩΝ 28 Μαϊ 2020 | 20:49

Τρία σενάρια από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού-Συρρίκνωση 70%, η μεγαλύτερη από τα χρόνια του 1950

O Οργανισμός έχει επεξεργαστεί τρία πιθανά σενάρια, σύμφωνα με τα οποία ο αριθμός των τουριστών για το 2020 θα περιοριστεί κατά 58-78%

ΠΑΚΕΤΟ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΓΙΑ ΑΕΡΟΜΕΤΑΦΟΡΕΣ 28 Μαϊ 2020 | 19:28

Aegean: Θετικά τα μέτρα για τις αερομεταφορές, αλλά πολύ μικρά σε σχέση με άλλες χώρες της ΕΕ

Θετικά τα μέτρα για τον κλάδο αλλα πολύ μικρά τα μεγέθη σε σχέση με άλλες χώρες της ΕΕ σχολιάζει η Aegean σχετικά με το κυβερνητικό πακέτο

28 Μαϊ 2020 | 18:39

Σταϊκούρας: Από Δευτέρα "τρέχουν" το πρόγραμμα SURE και ο δανεισμός από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων

"Επιδίωξη της χώρας είναι η άμεση βοήθεια σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις"

"ΤΟ ΠΑΚΕΤΟ ΚΑΘΕ ΑΛΛΟ ΠΑΡΑ ΒΑΛΣΑΜΟ ΕΙΝΑΙ" ΕΙΧΕ ΔΗΛΩΣΕΙ Ο ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ 28 Μαϊ 2020 | 17:25

Ο Τσακαλώτος "αδειάζει μεγαλοπρεπώς" τον Αρβανίτη: Ευχάριστη έκπληξη το πακέτο των 750 δις της Κομισιόν

Είναι σημαντικό το πρόγραμμα να βασίζεται σε μεταβιβάσεις πόρων και όχι μόνο δάνεια αναφέρει ο πρώην Υπουργός Οικονομικών