Στο "κόκκινο" οι δείκτες αισιοδοξίας για την κυβέρνηση

Περιθώρια για χαλάρωση των δημοσιονομικών στόχων έστω για την περίοδο μετά το 2018 δεν φαίνεται να υπάρχουν

Θάνος Τσίρος
ΓΡΑΦΕΙ: ΘΑΝΟς ΤΣΙΡΟς
Στο "κόκκινο" οι δείκτες αισιοδοξίας για την κυβέρνηση

Ο προϋπολογισμός δεν αφήνει –προς το παρόν- κανένα περιθώριο για ουσιαστικές παροχές ενώ το «κοινωνικό μέρισμα» που υποσχέθηκε ο πρωθυπουργός μετά την ολοκλήρωση του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες, αφενός θα καταβληθεί σε… δόσεις, αφετέρου τελεί υπό την έγκριση των θεσμών. Περιθώρια για χαλάρωση των δημοσιονομικών στόχων έστω για την περίοδο μετά το 2018 δεν φαίνεται να υπάρχουν και σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις η κυβέρνηση θα υποχρεωθεί να καταθέσει μεσοπρόθεσμο με πρόβλεψη για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% ακόμη και για μετά το 2018. Η συζήτηση για τη ρύθμιση του χρέους βρίσκεται ακόμη σε πρωταρχικά στάδια και πλέον είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν η κυβέρνηση θα έχει κάτι απτό στα χέρια της μέχρι το τέλος του έτους. Όσον αφορά στις επόμενες δόσεις –συνολικού ύψους περίπου 9 δισ. ευρώ- χθες ήρθαν οι πρώτες προειδοποιήσεις δια του γερμανικού τύπου περί καθυστερήσεων. Μπορεί η κυβέρνηση να έσπευσε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις αναφέροντας ότι οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται εντός χρονοδιαγράμματος, ωστόσο, τίποτα δεν εγγυάται σε αυτή τη φάση ότι η β’ αξιολόγηση –η οποία και προγραμματίζεται να φέρει πάνω από 6 δισ. ευρώ στα ελληνικά ταμεία- θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του χρόνου.

Με τόσα εμπόδια –και με δεδομένο ότι προς το παρόν δεν υπάρχει κανένας δείκτης που να δείχνει με σαφήνεια ότι η χώρα γυρίζει στην ανάπτυξη- το αφήγημα του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ γίνεται εξαιρετικά δύσκολο. Η κυβέρνηση, έχει οριοθετήσει εδώ και αρκετό καιρό τους στόχους της:

1. Να ολοκληρωθεί η 2η αξιολόγηση μέχρι το τέλος Νοεμβρίου ώστε προς το τέλος του έτους να έχει ξεκινήσει η συζήτηση για την εξειδίκευση των μέτρων διευθέτησης του ελληνικού χρέους, έστω των βραχυπρόθεσμων. Αυτός ο στόχος, πέφτει προς το παρόν πάνω σε… γερμανικό τείχος. Ειδικά μετά το πρόσφατο εκλογικό αποτέλεσμα, θεωρείται από δύσκολο έως αδύνατο ο Σόιμπλε να συναινέσει σε μέτρα διευθέτησης του ελληνικού χρέους πριν από τις γερμανικές εκλογές. Προφανώς, από τη συζήτηση κρίνεται και ο ρόλος του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. Προς το παρόν, φως στο τούνελ του χρέους δεν φαίνεται.

2. Να πέσει ο δημοσιονομικός στόχος την περίοδο μετά το 2018 από το 3,5% στο 2% ή και χαμηλότερα. Ως διαπραγματευτικό χαρτί, η κυβέρνηση κράτησε και τη μη δημοσίευση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος για την περίοδο 2016-2020. Τις τελευταίες εβδομάδες και ημέρες, η ελληνική πλευρά δέχτηκε και πάλι μηνύματα να μην «σηκώσει» το θέμα του πρωτογενούς πλεονάσματος (η συμφωνία είναι συμφωνία είπε ο κ. Ρεγκλινγκ) και σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, το μεσοπρόθεσμο θα κατατεθεί με πρόβλεψη για πλεόνασμα 3,5% και μετά το 2018.

3. Το αφήγημα των κοινωνικών παροχών, σκοντάφτει στην εκτέλεση του προϋπολογισμού. Για να δώσει τα χρήματα από τις τηλεοπτικές άδειες, η κυβέρνηση θα πρέπει πρώτα να αποδείξει ότι εκπληρώνει τους φετινούς δημοσιονομικούς στόχους. Επίσης, το μνημόνιο, δεν επιτρέπει τη διάθεση του 100% του ποσού αλλά μόνο του 40%. Με δεδομένο ότι το τίμημα που θα καταβάλλουν οι τέσσερις πλειοδότες φέτος ανέρχεται περίπου στα 80 εκατ. ευρώ, τελικώς μένει προς διανομή όχι περισσότερα από 30-35 εκατ. ευρώ. Η κυβέρνηση θα επιδιώξει να επαναφέρει και το θέμα διάθεσης του περυσινού πλεονάσματος (σ.σ κλείσαμε με 0,75% πλεόνασμα έναντι στόχου για έλλειμμα 0,25%) αλλά προς το παρόν δεν υπάρχουν αποφάσεις.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΔΕΥΤΕΡΟ ΣΤΑΔΙΟ ΤΗΣ ΧΑΛΑΡΩΣΗΣ ΤΩΝ ΜΕΤΡΩΝ 09 Ιουν 2021 | 14:14

Ανοίγει ξανά η εστίαση σε εσωτερικούς χώρους στη Γαλλία και το Βέλγιο

Εστιατόρια και καφέ ξανανοίγουν τους εσωτερικούς τους χώρους στη Γαλλία και το Βέλγιο.

Η 10Η ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ 02 Ιουν 2021 | 14:34

Κομισιόν: Πράσινο φως για εκταμίευση δόσης 748 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα

Η 10η έκθεση της Κομισιόν για την Ελλάδα - Αποδέσμευση ποσού ύψους 748 εκατ. ευρώ συστήνει στο Eurogroup.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ 01 Ιουν 2021 | 06:55

Σχέδιο Ανάκαμψης: Η ΕΕ προχωρά εντός Ιουνίου στην έκδοση κοινού χρέους

Αναμένεται να χορηγηθούν 672 δισεκ. ευρώ σε ενισχύσεις ή δάνεια στα κράτη μέλη της ΕΕ, στο πλαίσιο του ευρύτερου σχεδίου ανάκαμψης ύψους 750 δισεκ. ευρώ.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ 26 Μαϊ 2021 | 09:10

Αξιολόγηση εκπαιδευτικών: Τριπλή, με "βαθμολογητές" τους μαθητές και οικονομικό μπόνους

Το νομοσχέδιο για την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών θα συζητηθεί την προσεχή Δευτέρα στο υπουργικό συμβούλιο - Τι θα προβλέπει για τα μπόνους.

Η 30Η ΙΟΥΝΙΟΥ Η ΚΑΤΑΛΗΚΤΙΚΗ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΠΛΗΡΩΜΗΣ 22 Ιουν 2021 | 11:06

e-ΕΦΚΑ: Αναρτήθηκαν τα ειδοποιητήρια εισφορών Μαΐου

Αναρτήθηκαν στο e-ΕΦΚΑ τα ειδοποιητήρια ασφαλιστικών εισφορών Μαΐου 2021 για τους μη μισθωτούς.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΙΑΡΚΕΙ 12 ΜΗΝΕΣ 22 Ιουν 2021 | 10:03

ΟΑΕΔ: Από σήμερα ξεκινούν οι αιτήσεις για το πρόγραμμα επιδότησης 1.000 θέσεων εργασίας

Ξεκίνησαν οι αιτήσεις των επιχειρήσεων για το νέο πρόγραμμα επιδότησης εργασίας για την πρόσληψη 1.000 άνεργων. Ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται σε 11,7 εκ. ευρώ και θα καλυφθεί από τους πόρους του ΟΑΕΔ.

ΚΑΤΑ 20% - 25% 22 Ιουν 2021 | 09:33

Αέρας αισιοδοξίας στην Πιερία για τον τουρισμό: Αύξηση στις κρατήσεις από Βαλκάνια και Κεντρική Ευρώπη

"Παρατηρούμε αύξηση στις κρατήσεις μας κατά 20% - 25% και το ενδιαφέρον είναι έντονο κυρίως από οικογένειες" δηλώνει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενοικιαζομένων Δωματίων Πιερίας Γρηγόρης Βεϊδαμενίδης.

ΣΑΝ ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ 22 Ιουν 2021 | 07:55

Θωμάς Καρβέλας: Ο Έλληνας που ανακάλυψε το παγωτό μηχανής - Πώς ένα ατύχημα έκανε... εκατομμυριούχο έναν φτωχό μετανάστη

Η συναρπαστική ιστορία του Θωμά Καρβέλα, ο οποίος ανακάλυψε το παγωτό μηχανής και έγινε πλούσιος... από ένα σκασμένο λάστιχο.

ΚΑΝΟΝΙΚΟ ΩΡΑΡΙΟ 21 Ιουν 2021 | 11:25

Αγίου Πνεύματος: Πώς λειτουργούν καταστήματα και σούπερ μάρκετ - Κλειστές οι τράπεζες

Κανονικά λειτουργούν εμπορικά καταστήματα και σούπερ μάρκετ την Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος, 21 Ιουνίου.

ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕ ΤΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ 21 Ιουν 2021 | 10:07

Στο τραπέζι η παράταση για την υποχρεωτική ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίου: Κίνδυνος να παγώσουν οι μεταβιβάσεις

Ηλεκτρονικά τιμολόγια και ηλεκτρονικές ταυτότητες στα κτήρια από 1η Ιουλίου υποχρεωτικά προβλέπει ο νόμος, αλλά ζητείται ήδη παράταση.

ΚΑΝΟΝΙΚΟ ΩΡΑΡΙΟ 20 Ιουν 2021 | 16:37

Αγίου Πνεύματος: Πώς θα λειτουργήσουν καταστήματα και σούπερ μάρκετ

Κανονικά θα λειτουργήσουν εμπορικά καταστήματα και σούπερ μάρκετ την Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος, 21 Ιουνίου

ΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ 20 Ιουν 2021 | 13:20

Αλλάζουν όλα στις επικουρικές συντάξεις: Ποιους εργαζόμενους αφορά ο νέος τρόπος υπολογισμού

Τα χρήματα που θα καταβάλλουν οι νέοι ασφαλισμένοι ως εισφορές θα κατατίθενται σε έναν ατομικό λογαριασμό ώστε να "πληρώσουν" τη σύνταξή του μελλοντικά.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 20 Ιουν 2021 | 12:34

Χατζηδάκης: Έχω ακούσει τα σχολιανά μου για το νέο εργασιακό - Η κακιασμένη κριτική της αντιπολίτευσης θα ξεχαστεί

Η αντιπολίτευση έβγαλε τα τσιτάτα από το συρτάρι και ξεκίνησε να μιλά για δήθεν 'εργασιακό μεσαίωνα' και τάχα 'κατάργηση του 8ωρου, αναφέρει ο Κωστής Χατζηδάκης