Στο «μυαλό» του ΔΝΤ: Γιατί θέλει ακόμη πιο σκληρά μέτρα

Το Ταμείο, όπως επίσης και η Ευρώπη, έχουν πολλούς λόγους να μην θέλουν να κλείσουν εγκαίρως την αξιολόγηση αλλά να τραβήξουν το σχοινί στα άκρα.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Στο «μυαλό» του ΔΝΤ: Γιατί θέλει ακόμη πιο σκληρά μέτρα

Η επιστροφή των τεχνικών κλιμακίων αυτήν την εβδομάδα αρχής γενομένης από την Ντέλια Βελκουλέσκου ερμηνεύεται ως ένα πρώτο απτό αποτέλεσμα της συνάντησης Τσίπρα- Λαγκάρντ στο Νταβός πριν λίγα 24ωρα. Μία συνάντηση κατά την οποία η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ έδωσε στον Έλληνα πρωθυπουργό την υπόσχεση ότι και το Ταμείο από την πλευρά του θα κάνει ό,τι μπορεί για να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατόν η περιβόητη πρώτη αξιολόγηση, που "καίει" την ελληνική πλευρά ώστε μετά την ολοκλήρωσή της να μπορέσει να ανοίξει η συζήτηση για το χρέος.

Σε μία ιδεατή κατάσταση, η επιστροφή των επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων θα σηματοδοτούσε ενδεχομένως το ξεμπλοκάρισμα της όλης διαδικασίας, δεδομένης μάλιστα αυτής της υπόσχεσης Λαγκάρντ. Η πραγματικότητα όμως φαίνεται πως είναι έτοιμη να διαψεύσει τόσο τις υποσχέσεις της τελευταίας όσο και τις καλές προθέσεις του Έλληνα Πρωθυπουργού για μία αίσια κατάληξη στην όλη ιστορία αυτών των πολύμηνων διαπραγματεύσεων. Με άλλα λόγια, το Ταμείο- όπως επίσης και η Ευρώπη- έχουν πολλούς λόγους να μην θέλουν να κλείσουν εγκαίρως την αξιολόγηση αλλά να τραβήξουν το σχοινί στα άκρα.

ΠΡΩΤΟΣ ΛΟΓΟΣ: τα θέλουν όλα εδώ και τώρα. Δεν έχουν καμία διάθεση συμβιβασμού και υποχώρησης απέναντι σε απαιτήσεις που ήγειραν τα προηγούμενα πέντε χρόνια, και θεωρούν πως ούτε οι προηγούμενες κυβερνήσεις είχαν την διάθεση και την θέληση να τις υλοποιήσουν εν είδει ριζικών και επώδυνων μεταρρυθμίσεων με πρώτη και κύρια αυτή το ασφαλιστικού. Δεδομένων των όσων έχουν μεσολαβήσει το προηγούμενο διάστημα, τα οποία- σύμφωνα με τις αναλύσεις που κάνουν- πιστεύουν ότι ωρίμασαν τόσο το πολιτικό σύστημα όσο και την κοινωνία για την άλλη όψη που θα έχει το νόμισμα για την Ελλάδα, δηλαδή την έξοδό της από το ευρώ, οι εκτιμήσεις ΔΝΤ και Ευρώπης είναι ότι αυτή είναι η μεγάλη ευκαιρία των πιστωτών να πιέσουν μέχρι τέλους την χώρα μας για να γίνουν αυτά που θεωρούν ότι πρέπει να γίνουν με τον τρόπο που αυτοί υποδεικνύουν.

ΔΕΥΤΕΡΟΣ ΛΟΓΟΣ: ξέρουν ότι η ελληνική κυβέρνηση από εκεί που έναν χρόνο πριν την έβλεπαν να κωλυσιεργεί στις διαπραγματεύσεις με τα γνωστά αποτελέσματα του περασμένου καλοκαιριού, σήμερα βιάζεται να κλείσει την αξιολόγηση άρον άρον ούσα πιο διατεθειμένη από κάθε άλλη φορά να ψηφίσει σκληρά μέτρα με ένα πολύ σημαντικό για την ίδια αντάλλαγμα που περιμένει. Δηλαδή την ελάφρυνση χρέους.

Στην προκειμένη περίπτωση η πολυπόθητη ελάφρυνση χρησιμοποιείται από την πλευρά των πιστωτών ως το "δόλωμα" για να εφαρμόσει η Αθήνα όχι μόνο τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει αλλά και κάτι παραπάνω από αυτές.

Όσο όμως η ελληνική πλευρά περιμένει ως "μάννα εξ ουρανού" την ελάφρυνση χρέους, Βερολίνο και Ευρώπη για ακόμα μία φορά κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους για να αναβάλλουν την υπόσχεσή τους που εκκρεμεί από την συμφωνία του Νοεμβρίου του 2012. Είναι ερώτημα γιατί να θέλουν να κλείσουν μία αξιολόγηση όταν ξέρουν ότι μετά από αυτήν θα ακολουθήσει η δική τους σειρά να κάνουν πράξη την δέσμευσή τους. Επίσης το ίδιο το ΔΝΤ που ζητάει την ελάφρυνση ως προαπαιτούμενο για την συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα, ούτε αυτό δείχνει να βιάζεται να λάβει αποφάσεις περί αυτού τουλάχιστον μέχρι τον ερχόμενο Ιούλιο οπότε- καλώς εχόντων των πραγμάτων για την ίδια- η Κριστίν Λαγκάρντ θα έχει επανεκλεγεί στην θέση της ως γενική διευθύντρια. Είναι εξαιρετικά δύσκολο όμως για την ίδια να εισηγηθεί στο ΔΣ του Ταμείου αμιγώς πολιτικές αποφάσεις που ίσως να μην ηχούν καλά στα αυτιά εκπροσώπων χωρών που περιμένει την στήριξή τους για την επανεκλογή της.

ΤΡΙΤΟΣ ΛΟΓΟΣ: τα σενάρια περί οικουμενικής κυβέρνησης αλλά και η εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη στην ηγεσία της ΝΔ ως "αντί-Τσίπρας", δεν είναι ανεξάρτητα από την σκληρή στάση που κρατούν και θα κρατήσουν το επόμενο διάστημα οι πιστωτές στην διαδικασία της αξιολόγησης. Υπό άλλες συνθήκες θα αναρωτιόταν κανείς γιατί να θέλουν να τραβήξουν το σχοινί στα άκρα; Δεν φοβούνται για τον κίνδυνο νέας πολιτικής αστάθειας; Οι αναλύσεις που κάνουν πίσω από τις κλειστές πόρτες των γραφείων τους λένε ότι επενδύοντας στην πολιτική φθορά μίας κυβέρνησης και ενός Πρωθυπουργού που διόλου εμπιστεύονται ότι θα εφαρμόσει το μνημόνιο, θα οδηγήσει αργά ή γρήγορα σε εκείνες τις πολιτικές συνθήκες που θα εγγυώνται την ταχεία υλοποίησή του στα πρότυπα μίας νέας οικουμενικής κυβέρνησης τύπου Παπαδήμου, με το επικάλυμμα μίας υπόσχεσης για την συμφωνία ελάφρυνσης του χρέους που μία τέτοια κυβέρνηση θα κληθεί να εφαρμόσει αυτή τη φορά σε ορίζοντα μακροπρόθεσμο και όχι μόνο μερικών μηνών όπως η οικουμενική του 2012.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

`
ΣΕ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ 29 Νοε 2020 | 12:59

Σκέρτσος: Η Ελλάδα έχει επαρκή ταμειακά διαθέσιμα να περάσει την πανδημία του κορονοϊού

Τι είπε ο Άκης Σκέρτσος για τη δυνατότητα στήριξης της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας μέχρι να βγει η χώρα από την πανδημία του κορονοϊού

ΜΠΟΝΑΜΑΣ 29 Νοε 2020 | 11:32

Βρούτσης: Έκτακτο βοήθημα σε 105.818 συνταξιούχους πιστώνεται την Δευτέρα– Συνεχίζεται η αναστολή συμβάσεων

Οι συγκεκριμένοι συνταξιούχοι μάλιστα δεν το γνωρίζουν και θα δουν εκτάκτως τα ποσά στους λογαριασμούς τους, είπε ο κ. Βρούτσης.

ΛΟΓΩ ΠΑΡΑΤΑΣΗΣ ΤΟΥ LOCKDOWN 29 Νοε 2020 | 09:05

Νέο "πακέτο" μέτρων στήριξης για τον Δεκέμβριο - Παράταση ενός μήνα στα τέλη κυκλοφορίας

Ποιοι θα είναι οι δικαιούχοι - Αναλυτικά τα μέτρα - Σκέψεις για έκτακτο δώρο σε υγειονομικούς και χαμηλοσυνταξιούχους.

ΤΕΡΑΣΤΙΑ Η ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ 28 Νοε 2020 | 09:01

Ανάρπαστη η επιστρεπτέα προκαταβολή: Aναβάλλεται για τον Iανουάριο η 5η φάση - Ποιοι θα πάρουν το ένα δις ευρώ

Αρχές Δεκεμβρίου θα ολοκληρωθεί η καταβολή των χρημάτων για την επιστρεπτέα προκαταβολή του τέταρτου γύρου.

ΥΠΟΙΚ 27 Νοε 2020 | 18:52

Επιστρεπτέα προκαταβολή 4: Πιστώνονται σήμερα σε 97.662 δικαιούχων 410 εκατ. ευρώ

Μέχρι σήμερα, 364.244 επιχειρήσεις έχουν υποβάλει την αίτηση χορήγησης της ενίσχυσης

OΙ 4 ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ 27 Νοε 2020 | 16:29

Επίδομα 800 ευρώ: Ποιοι θα λάβουν σήμερα την αποζημίωση ειδικού σκοπού

Καταβάλλονται η αποζημίωση ειδικού σκοπού και η οικονομική ενίσχυση βραχυχρόνιας εργασίας σε 328.360 δικαιούχους

ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 27 Νοε 2020 | 12:38

Ανοίγει η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την καταβολή της νέας εφάπαξ οικονομικής ενίσχυσης των 400 ευρώ

Η οικονομική ενίσχυση θα δοθεί σε μη επιδοτούμενους μακροχρόνια ανέργους.

ΤΙ ΔΗΛΩΣΕ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ 27 Νοε 2020 | 12:27

Ηλεκτρικό λεωφορείο στην Αθήνα: Δοκιμαστικό δρομολόγιο Παγκράτι - Κυψέλη για 2 μήνες - Δωρεάν για όλους [εικόνες]

Δοκιμαστική κυκλοφορία ηλεκτρικού λεωφορείου στη γραμμή 2 Παγκράτι - Κυψέλη στην Αθήνα. Επίσκεψη Καραμανλή στο ΡΟΥΦ.

ΕΠΙΣΗΜΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 27 Νοε 2020 | 12:02

Προχωρά η επένδυση στο Ελληνικό: Κλείδωσε η συνεργασία Lamda - ΤΕΜΕΣ για 2 ξενοδοχεία αξίας 300 εκατ. ευρώ

Η συμφωνία LAMDA - ΤΕΜΕΣ προβλέπει την ανάπτυξη ενός μοναδικής αρχιτεκτονικής ξενοδοχείου πέντε αστέρων εντός του χώρου της Μαρίνας του Αγίου Κοσμά και ενός δεύτερου κατά μήκος του παραλιακού μετώπου.

Η ΑΠΟΦΑΣΗ 27 Νοε 2020 | 11:56

Τηλεργασία: Παράταση έως το τέλος του χρόνου και σε ποσοστό 50% - Τι προβλέπει η νέα ΚΥΑ

Παρατείνεται έως τις 31/12 η τηλεργασία. Τι προβλέπει η νέα ΚΥΑ για το ωράριο και τις παραβάσεις.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟΙ ΠΙΝΑΚΕΣ 27 Νοε 2020 | 10:58

ΟΑΕΔ: Μέχρι τη Δευτέρα η υποβολή αιτήσεων για το ειδικό εποχικό βοήθημα

Δικαιούχοι είναι επίσης και οι συνταξιούχοι που υπέβαλαν αίτηση συνταξιοδότησης, μέχρι και τις 10/9/2020.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ 27 Νοε 2020 | 07:45

Εκτακτο "δώρο Χριστουγέννων": Οι δύο κατηγορίες εργαζομένων που θα το πάρουν - Τι θα γίνει με τους συνταξιούχους

Δύο μεγάλες κοινωνικές ομάδες εμφανίζονται αυτή τη στιγμή να έχουν προτεραιότητα για το έκτακτο δώρο Χριστουγέννων.

ΜΕ ΑΠΟΦΑΣΗ ΠΛΑΚΙΩΤΑΚΗ 26 Νοε 2020 | 22:35

Μεταφορικό ισοδύναμο: Παράταση έως τις 7 Δεκεμβρίου για την υποβολή αιτήσεων

Προηγήθηκε σχετικό αίτημα των επιχειρήσεων για την παράταση της προθεσμίας του μεταφορικού ισοδύναμου.